Löhölauauntai

& vastapainoksi Bill Gates

Heisan! Mietiskelin sellaista, että pitää varmaan taas jo laittaa jotain päivänasua tänne. Vaikka onkin ollut ihan löhöpäivä. Odd Mollyn tunika on muuten Kööpenhaminan ainoa vaateostos ja housut vanhat pehmoiset Ralph Laurenit. Ne olivat oikeastaan vain ensimmäiset mitkä kaapista osuivat käteen, tänään en juuri miettinyt mätsäilyjä.  

Viikonloppua on tähän mennessä vietetty parien synnttäreiden merkeissä, uimahallissa ja runsaasti smoothieta nautiskellen 😛 Meidän perheen ehdoton herkkusuosikki on tollanen simppeli banaani-mansikkasmoothie. Se menee aina hetkessä, teki sitten kuinka monta litraa tahansa.

Olen muuten myös (pikkusen asia -asiaa) tässä viime päivien aikaan katsonut yhden Bill Gatesin haastattelun, josta halusin sanoa sanasen. Vaikka onkin lauantai-ilta eikä kukaan jaksa just nyt lukea maailmanpelastamisesta mitään 😉 Pahoittelen. Mut kuitenkin. Oletteko kuulleet The Giving Pledgestä? Tai siis varmasti olette, mutta multa on ainakin jotenkin mennyt ihan koko hankkeen kattavuus ja merkittävyys ja nyt ajattelin pitää huolen siitä ettei teiltä mene. 😉

Lyhyesti; Bill Gates ja yli sata muuta miljonääriä (tai miljardööriä) ovat siis sitoutuneet lahjoittamaan suuren osa omaisuudestaan kehitysmaiden hyväksi ja Gates laskeskeleekin nyt lahjoittavansa elämänsä aikana vähintään 100 miljoonaa hankkeeseen. JA ettei kehitysmaita enää 20 vuoden kuluttua olisi. Wow. Kuulostaa aika kunnianhimoiselta, mutta niin se kuulosti myös varsin realistiselta… Ihan oikeasti. Eikä tohon miehen oikein voi olla uskomatta.

Mietin haastattelun jälkeen vain että miksei Gates ole jo saanut jotain rauhanpalkintoa. Sen on pakko joskus saada. Vaikuttaa siltä, että se on nyt jo saanut kamalan paljon aikaiseksi. Jo se, että maailman rikkaimmat ihmiset haluavat laittaa rahansa tasoittaaksen maapallon valtioiden eroja on historiallista. Se, että joku, yksittäiset ihmiset, vihdoin haluaa tehdä jotain konkreettista rikastuttaakseen köyhiä valtioita rikkaiden (ja omalla henkilökohtaisella) kustannuksella ja hidastaakseen väestönkasvua ja toisaalta myös lapsikuolleisuutta kehitysmaissa. Se on historiallista.

Kuitenkin Gates vaatimattomasti toteaa monen muun tavallisen ihmisen olevan paljon suurempia hyväntekijöitä. Heidän, jotka lahjoittavat esimerkiksi summan, jonka muuten olisi käyttänyt lomamatkaansa. Tai he, jotka joka kuukausi lahjoittavat yhden vaatekappaleen verran hyväntekeväisyyten – mitä näitä nyt on, mikä tahansa hyväntekeväisyys oikeastaan. Että ne ovat paljon suurempia tekoja kuin Gatesin lahjoitukset, joiden vuoksi hän ei kuitenkaan joudu tinkimään elintasostaan tai -tavoistaan. Niin, totta. Ne yksittäiset teot ovat suurempia tekoja yksilöille ja joku Matti Meikäläinen voi loppupeleissä olla paljon Gatesia suurempi ihminen ja hyväntekijä. Mutta molemmat aivan mielettömän hienoja juttuja, Vastuunottoa. Ei ihme, että Gates on listattu tällä hetkellä maailman arvostetuimmaksi ihmiseksi. Arvostan.

Iso joukko yksilöitä tai pieni joukko miljonäärejä – sama tulos. Jokaisella on merkitystä, kaikki lasketaan. 

Hyvää lauantai-iltaa kuitenkin, älkää turhaan miettikö maailmanpelastamista just nyt! 😀 

109 vastausta artikkeliin “Löhölauauntai

 1. Hei,
  sellaisen ajatuksen heikompien auttamisesta olen oppinut myös että ”autettavan kannalta on ihan sama, mikä on auttaja motiivi: tärkeintä, että apua saa”
   

  Tykkää

 2. Itse köyhänä opiskelijana en pysty paljoa rahaa lahjoittamaan , mutta lahjoitin silmälasini Tansaaniaan 🙂 Hyväntekeväisyys on ihan parasta!

  Tykkää

 3. Jos itselläsi olisi todella sairas lapsi ja olisitte olleet hoidossa nykyisessä huonokuntoisessa Lastenklinikassa, ottaisit taatusti kiitollisena jokaisen sentin ja avun vastaan noilta halveksimiltasi Cheekeiltä ja Anne Bernereiltä. Jokainen apu ja lahjoitus on äärettömän arvokas tähän tarkoitukseen. Kuinka edes kehtaat kirjoittaa tuolla tavalla.

  Vierailija
  27.01.2014 klo 01:34

  Yhtä todennäköisesti myös tosi moni ei takuuvarmasti anna lanttiakaan keräykselle koska se haiskahtaa, monin tavoin. Ei vähiten siten että Lastensairaala-keräyksen kasvona on nainen joka raivoisasti vastustaa verojen keräystä ylipäätään yrityksiltä. Mummon kaatuminen – et sitten ontuvampaa vertausta keksinyt puhuttaessa anonyymiteetin käytöstä rahalahjoituksista puhuttaessa? 😉  Hyvän tekeminen on hyvää tasan niin kauan kun se sitä itseään on eikä kiertotie jollekin aivan muulle.

  Tykkää

 4. Tavallaan tämä teknologia maailma on niin turhauttavaa. Olis kiva saada teidät kaikki saman pöydän ääreen ja keskustella tää asia kuntoon. Inhottaa tollanen huutelu missä käytetään sanoja kuten perse…Eriävän mielipiteen saa sanoa, mutta kirjoituksen sävy ei tarviste olla yhtä negatiivinen. Tällainen viestittely on tosi vaikeeta, kun emme näe kasvon eleitä, äänensävyä ym..
  Itse mietin kun Bill tekee tästä lahjotuksesta julkisen että se samalla haastaa muita rikkaita lahjoittamaan ja auttamaan. Kaippa siinä aina voi mennä jotain omaan pussiin, mutta ensi fiilis uutisesta minulla oli että vihdoinkin joku tekee jotain.
  Maailmalla on myös paljon konkreettisia auttajia lähetystyössä, jotka oikeasti auttaa esim. kouluttamattomia naisia lukemaan ja ehkä vähän myös ajattelemaan mitä kaikkea heillä on mahdollisuus vielä saavuttaa.

  Tykkää

 5. Ai kun kiva, että täällä on kerrankin kunnon keskustelut käynnissä, eikä jonninjoutavaa hymistelyä. Ja te, jotka kaipasitte enemmän normielämää pelkän nykyisen bling blingin sijaan, lukekaapa arkistosta vanhempia postauksia esim. vuodelta 2010. Siellä sitä on.

  Tykkää

 6. Sitä vain tulin sanomaan että KAI NYT JOKAINEN SAA KOTONAAN LÖHÖILLÄ JUURI NIISSÄ VAATTEISSA KUIN HALUAA! Härregyyd ihmiset, nyt joku roti.

  Tykkää

 7. Vierailija
  27.01.2014 klo 05:56

  Hei,
  sellaisen ajatuksen heikompien auttamisesta olen oppinut myös että ”autettavan kannalta on ihan sama, mikä on auttaja motiivi: tärkeintä, että apua saa”
   

  Se on just näin, naulankantaan! Ja miten se mielipidevaikuttamisen laita oli?:) Sitä on paha tehdä anonyymisti…
   

  Tykkää

 8. Vierailija
  27.01.2014 klo 06:26

  Jos itselläsi olisi todella sairas lapsi ja olisitte olleet hoidossa nykyisessä huonokuntoisessa Lastenklinikassa, ottaisit taatusti kiitollisena jokaisen sentin ja avun vastaan noilta halveksimiltasi Cheekeiltä ja Anne Bernereiltä. Jokainen apu ja lahjoitus on äärettömän arvokas tähän tarkoitukseen. Kuinka edes kehtaat kirjoittaa tuolla tavalla.

  Vierailija
  27.01.2014 klo 01:34

  Yhtä todennäköisesti myös tosi moni ei takuuvarmasti anna lanttiakaan keräykselle koska se haiskahtaa, monin tavoin. Ei vähiten siten että Lastensairaala-keräyksen kasvona on nainen joka raivoisasti vastustaa verojen keräystä ylipäätään yrityksiltä. Mummon kaatuminen – et sitten ontuvampaa vertausta keksinyt puhuttaessa anonyymiteetin käytöstä rahalahjoituksista puhuttaessa? 😉  Hyvän tekeminen on hyvää tasan niin kauan kun se sitä itseään on eikä kiertotie jollekin aivan muulle.

  Oleb miettinyt ihan samaa. Hankkeen kritisoijilla on tuskin mitään käsitystä siitä mitä edes vastustavat. Monta syöpälapsen kohtaloa nähneenä ja oman lapseni omaishoitajana toimineena tiedän, että uutta sairaalaa tarvitaan. Ideaalitilanne olisi rakentaa se verovaroin nopeasti, mutta koska näin ei tule tapahtumaan, on keräys todella upea asia. Ja sitten niille jotka eivät vielä tiedä (näitäkin tuntuu olevan  ja paljon) niin kyllä siellä hoidetaan vakavimmin sairaat lapset ihan koko Suomesta. Esim. kanstasolusiirrot leukemialapsille.
  Hävettää monien puolesta…
   

  Tykkää

 9. ”Jotkut täällä sanovat ettei ole hyvä olla kyyninen. Mutta ei aikuisen ihmisen ole myöskään ole kovin hyvä olla kauhean naiivi.”
  Miksei aikuinen saisi olla naiivi? Täytyykö kaikkien olla samasta puusta veistettyjä realisteja? Me suomalaiset osataan olla välillä aika tylsiä, kaiken pitää olla järkevää, hyvin perusteltua ja tylsää. Voisiko joskus antaa asioiden olla ja jättää vaikka kommentoimatta, jos ei ole muuta kuin ikävää sanottavaa? Täällä Suomessa ihmiset lyödään liian helposti lyttyyn, onko sitten ihme, että on jos jonkinlaista syömis- ja juomishäiriötä. Opeteltaisko olemaan positiivisempia ja näkemään asioissa hyvät puolet, kuten tässä lahjoituskirjoituksessakin.
   
   

  Tykkää

 10. Saisivat tosiaan nuo katkerat ihmiset ilkeyksineen pysyä kaukana näistä blogeista! Ihana ja positiivinen blogi, josta saa aina piristystä päivään! Älä välitä ilkeyksistä vaan pidä sama linja! En varmasti ole ainut, joka tykkää täällä käydä kurkistelemassa.. kiitos! :))

  Tykkää

 11. Vierailija
  25.01.2014 klo 11:19

  Hyvä Johanna,
  Miksi maailman pelastamisen miettiminen olisi turhaa lauantai iltana? Miksi kirjoitat aiheesta jos et halua ihmisten sitä miettivän? Siksikö, että haluat lähinnä parantaa omaa imagoasi ja antaa sen vaikutelman, että joskus mietit muutakin kuin miltä oma elämäsi näyttää ulospäin? 
  Hyväntekeväisyys on tietysti hieno asia ja olisi mahtavaa jos ihmiset oikeasti välittäisivät siitä, miten ihmiset kehitysmaissa pärjäävät. Siis ihan oikeasti välittäisivät. 
  Valitettavasti pelkkä rahan syytäminen kehitysmaihin ei sinällään tule näitä maita pelastamaan. Köyhyys ei poistu pelkällä rahan siirtämisellä. Ihmiset pitää saada toimimaan uusin tavoin. Muun muassa korruptiosta on päästävä eroon. Jos Gatesin rahojen hallinta epäonnistuu, rahat voivat pahimmillaan vain pahentaa korruptiota tai ainakin valua hukkaan kuin kankkulan kaivoon. Asiat ovat siis valitettavasti aika monimutkaisia. Oikeassa elämässä siis. 
   
   

  ma tosi harvoin jaksan kirjoitella tanne kommenttiboksiin mut oli pakko tarttua tahan kommenttiin. asiat on todellakin aika monimutkaisia naissa kehitysmaissa, eivatka ongelmat ratkea helposti. mutta rahan syytaminen, ainakin mikrotasolla voi auttaa paljonkin. lahiaikoina on tehty melko paljon tutkimuksia, yks ainakin kenian nairobin slummissa ja toinen yhden euroopan maan kodittomien joukossa, jossa randomeille henkiloille on annettu tietty summa rahaa ilman minkaanlaisia velvoitteita ja sitten seurattu mita tapahtuu. harvat sita hassasivat, ja suurin osa paransi perheensa elamanlaatua / paasi pois katuelamasta. tuli vaan mieleen kun kerta oon naihin juttuihin perehtynyt. raha, jos se paatyy oikeisiin kasiin, voi tosiaankin muutaa elamia parempaan suuntaan.
  kiva keskustelu taalla, kiva kun johanna toit  bill gatesin saation taalla esiin. ma oon heita jo vuosia ihaillut, tekevat mieletonta tyota maailman tulevaisuuden eteen.
  ja nyt kun kerran kommentoin, niin kommentoin sit kunnolla 🙂 tanne on mobiililaitteella ihan jaatavaa kommentoida. voisko tekniikkatuki vahan tehda tata helpommaks?
  http://www.suklaatajakahvia.blogspot.fi
   
   

  Tykkää

 12. Hei Johanna!
  Harvemmin kirjoittelen viestiketjuihin mutta nyt on muutama sana pakko sanoa. Luen blogiasi aika usein ja pidän juuri siitä että esittelet elämän aurinkoisia puolia, oli sitten naivia tai ei joidenkin ikävien mielestä. Mistäpä ihminen muuten ammentaa positiivisuutta kuin esteettisesti kauniista asioista tai positiivisesta kanssakäymisestä toisten kanssa.
  Asun myös ulkomailla ja kaukana perheestäni joten jonkinlainen ikävä aina on. Vaikka en tiedä miten kymmenen ulkomaanvuoden jälkeen kotiutuisin Suomeen uudelleen…
  Tuosta Gatesin jutusta pakko sen verran sanoa että ikimaailmassa sitä miestä ei saa palkita millään mitalilla! Joskus tuntuu siltä että kriittiset dokumentit eivät tavoita ihmisiä kun mediann anti antaa sellaisen kuvan jonka sinâkin olet saanut. Kyseinen kaveri on kaivattanut köyhistä maista vuositolkulla metalleja teknologia tuotteisiinsa jolla on rikastunut ja näin jättänyt hurjia ympäritökatastrofeja ympäri maailmaa. Kuka sitä nyt kaivauttasi omassa maassaan kun tietää mitä ne kaivausmenetelmät saavat aikaan, metelihän siitä syntyy. Aiemmin mainittinkin geenimuunnellut (Monsanto) ruokakasvit joita lobbaa käyhiin maihin. Alkuun niitä kylvöksia annetaan ihmisille ja annetaan se kuva että pelastetaan nälânhätä  ja myöhemmin köyhät viljelijät ovat velkakierteessä myyjälle koska ovat allekirjoittaneet sitovia sopimuksia heidän kanssaan tietämättä tarkalleen mihin ovat kätensä pistäneet. Tarkennuksena että geenimuunneltu viljan siemen ei tuota kylvettäessä uutta viljaa vaan viljelijä joutuu ostamaan taas uuden siemenviljan. Ja  kenelläkään ei ole takeita siitâ että mitä luonnossa tapahtuu kun ihminen kopeloi viljan/kasvin geenejä ja saa aikaan mutaatioita.
  Gates oikeastaan vain maksaa velkaansa ympäristölleen vaikka rahalla ei niitä tuhoja voi mitata.
   

  Tykkää

 13. Johanna, oli mielenkiintoinen tämä hyväntekeväisyysasia, jonka otit esille tässä blogissasi. Olen usein nähnyt Bill Gatesin haastatteluja aiheeseen liittyen, ja olen vakuuttunut hänen vilpittömyydestään ja huolestaan maapallon ja etenkin köyhien maiden ja ihmisten asioista.
  Minusta kuuluu vanhakantaiseen, katkeraan vasemmistolaiseen ajatusmaailmaan se, että niinkin rikas ja vaikutusvaltainen ihminen kuin Bill Gates on, hän ei voi olla rehellinen bisnesihminen tai suuren keksinnön tehnyt, vaan on automaattisesti roisto ja rikollinen ja riistämällä köyhiä ja avuttomia rikkautensa saanut. Kyllähän me kaikki tiedämme mistä hänen rikkautensa on tullut :D. Sehän voi olla hyvän bisnestajun aikaansaannosta, ja jopa ihan sattumaa, mutta niin valtavaa se on, että useat tahot tahtovat nähdä siinä suuren vääryden tapahtuneen, ja näin rakentavat hänen ylleen maailman suurimman roiston viittaa. Ovatkohan niitä samoja ihmisiä, jotka rakentelevat näitä muitakin salaliittoteorioita?
  Onko se niin vaikea sietää, että joku on niin käsittämättömän rikas ja voi tehdä rahoillaan mitä haluaa. Vaikka pelastaa maailman ;). Vai herättääkö se katkeruutta, että näistä rahoista ei tule suoranaisesti itselle mitään, vaan tuntuu kuin menisivät kankkulan kaivoon kun menevät johonkin Afrikkaan tai Intiaan?
  Voiko todella olla niin, että Bill Gates ja vaimonsa eivät voi olla yksinkertaisia ja vilpittömiä ihmisinä, ja ajatella tekevänsä vain hyvää, vaan he ovat pahimmistakin pahimpia konnia, jotka nyt maksavat ”velkaansa” tuhojensa aikaansaannoksista?
  satunnainen matkailija
     

  Tykkää

 14. ”Minusta kuuluu vanhakantaiseen, katkeraan vasemmistolaiseen ajatusmaailmaan se, että niinkin rikas ja vaikutusvaltainen ihminen kuin Bill Gates on, hän ei voi olla rehellinen bisnesihminen” Voi jumaleisson!!!!!???? Vai vedit sitten poliittisen ajattelunkin tähän!! Eiköhän se kaikille hyvää tahtova ajattelu sentään löydy nimenomaisesti vasemmalta eikä törkeästi KAIKEN itselleen kahmivalta ahneelta oikeistolta! Katsotaan nyt ihan vaikka tämän viikon irtisanomisuutisa Suomesta; Wärtsilä teki ”vain” 20 miljoonaa enemmän voittoa kuin viime vuonna niin 800 ihmistä saa lähteä tuotannosta, 200 Suomesta. Mielipuolista ahneutta. Tai että kerätään jotain pennosia vähävaraisilita lastensairaalaan samaan aikaan kun on Koneen johtajan kaltaisia ihmisiä p a l j o n tässäkin maassa joiden palkka on miljoonia, siis miljoonia vuodessa! Kuka väittää tosissaan että heidän työpanoksensa on se arvoinen, verrattuna johtamansa puljun rivityöntekijään. Niin kauan kuin heidän kaltaisensa kiertävät eli ”suunnittelevat” veroja jonka vuoksi maa ei saa niin paljon kuin laskelmat osoittavat ja sitä kautta ei voida rakentaa kokonaan verovaroin vaikkapa sitä sairaalaa, niin kauan en todellakaan oman mittavan veroprosenttini lisäksi anna senttiäkään kotimaisille hankkeille. Planit ym ovat eri asia. Mutta aivan uskomatonta että tännekin siis piti tulla  väheksymään humanistisemmin ajattelevia jotka eivät halua kahmia kaikkea itselleen ja siinä samassa vielä syyllistää mennen tullen tavallista kaikkensa taatusti työlleen antavaa työntekijää. On sulla   63 järkyttävät arvot, enpä haluaisi tuntea.

  Tykkää

 15. Niin, ehkä meni pointtini tuossa jutussa edelliseltä kirjoittajalta ohi, ja tyypilliseen tapaan hän alkoi mollaamaan ja arvostelemaan kirjoittajaa. Hän ei tiedä minun humanistisuudestani ja arvoistani yhtään mitään tämän yhteen asiaan suunnatun kirjoitukseni perusteella. En ota kantaa yritysten toimintaan, yritysjohtajien palkkoihin, irtisanomisiin, veronkiertoon, työttömyyteen ym. asioihin, vaan juttuni pointii oli siinä, että eikö rikaskin voi olla hyvä ja antelias ihminen.
  satunnainen matkailija   

  Tykkää

 16. valitettavasti totuus on se, että ennenkun ilmastonmuutos ja maapallon ”ylikäyttäminen” saadaan hallintaan nälänhädästä ei ole mahdollisuutta päästä eroon, sillä kaikkia kehitysmaiden ihmisiä ei maapallollamme ole kykyä ruokkia. ikävä kurja fakta, mutta se pitäisi ratkaista ensin, jotta nälänhädästä päästäisiin 😦

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: