Kommentoinnista

Sattuneista syistä olen paljon pohtinut vähän kaikenlaista bloggamiseen liittyvää ja ehkä eniten juuri kommentointia.
Mitä kommentit kirjoittajalle merkitsevät.
Kuka kommentoi.
Ja miksi.
Itse laiskana ja muka kiireisenä kommentoin vain, jos joku aihe sattuu olemaan hyvin ajankohtainen mulle, nostattaa tunteita tai jos pidän näkemästäni erityisen paljon. Siis jos mulla on sanottavaa.
Sanottavan ei todellakaan ole pakko olla positiivista eikä tietenkään omien mielipiteiden vastaista vain miellyttääkseen kirjoittajaa -tosin tämä nyt harvemmin ongelma onkaan heh, mutta asiallista sen tulee olla. Useimmat mielipiteet kannattaa tietysti jättää sanomatta, jolleivat ne ole positiivisia -ihan niinkuin oikeassa elämässäkin jättää asioita ihan luonnostaan oman pään sisälle kun epäilee niiden saattavan loukkaavan muita.
Mun mielestä yksi tärkeimmistä ominaisuuksista blogeissa ovat ehdottomasti (ei kehut ja fanitukset ei, vaankommenttiboksien asialliset keskustelut -ne siis, joihin jätetään omia eriäviäkin mielipiteitä loukkaamatta toisia ja menemättä henkilökohtaisuuksiin. Nämä kaksi viimeksi mainittua toimintaa ovat kasvotusten hyväksyttäviä (vaikkei koskaan mukavia), koska molemmat osapuolet ovat tasapuolisesti läsnä. Toisin on netissä, etenkin anonyymeina ja etenkin kun ei edes tunneta vastapuolta.
Lieneekö nettipalstat ja blogit vielä sen verran uusi ilmiö, että sivistyneisyys välillä unohtuu vai ovatko ne vaan uusi mahtava mahdollisuus kaataa kaikki oma harmitus terapeuttisesti ”jonnekin”.
Kuinka vaan, mietin että tuleeko siitä sitten parempi mieli? Myhäileekö ne kotonaan tyytyväisinä käsiään yhteen hangaten omaa fiksuuttaan?
Tuleeko kenellekään parempi mieli negatiiviseen sävyyn puhumisesta vai olisiko kuitenkin niin, että ne haukkujat ja valittajat ruokkivat omaa pahaa oloaan ja negatiivista omakuvaansa ja voivat entistä huonommin?
Itsestään kun on paljon helpompi pitää ja ominaisuuksiaan arvostaa, jos on ystävällinen, korrekti ja hyväkäytöksinen muita kohtaan.
Kyllä, anonyyminä netissäkin.
Ja siltikin, vaikka joku bloggaaja ois ihan kauhea ja tyhmä ja ärsyttävä.
 Vai mitä ootte mieltä? 🙂

94 vastausta artikkeliin “Kommentoinnista

 1. Puhut kyllä täyttä asiaa 🙂 ei vain näytä kaikille olevan selvää, miten käyttäydytään asiallisesti, vaikka ihan vaan anonyymistikin. Tiedä sitten, mistä moiset kommentit kumpuavat.
  Hyvää kevättä, blogisi on piristävä. Tykkään 🙂

  Tykkää

 2. Naulankantaan! Sä puit mun ajatukset sanoiksi. Kiitos. Itse olen samaa miettinyt ja murehtinutkin. Kiitos muuten kun jatkoit bloggamista : )

  Tykkää

 3. Olen kyllä NIIN samaa mieltä. Mikä kumma siinä on, että pitää lukea blogia, joka saa itsessä aikaan tunteita, joita pitää sitten purkaa ikävillä kommenteilla. Eikö olisi parempi poistaa se blogi omalta suosikkilistalta?
  Itse tykkään lukea blogeja, jotka ovat elämänmyönteisiä ja tuovat energiaa, ideoita ja inspiraatiota. Kuten tätä blogia 🙂

  Tykkää

 4. Syvä huokaus! Oon tosi surullisena itsekin seurannut tätä menoa. Me ollaan kuitenkin kaikki erilaisia, loistavia persoonia ihan just sellasina kuin me ollaan. Toinen kirjottaa kärkevämmin, toinen kauniista asioista ainoastaan. Jokaisella on siihen omassa blogissaan oikeus, kun ei loukkaa ketään menemällä henkilökohtauksiin. Se kai sitten voisi olla jo julkinen herjaus?
  Jostain syystä nämä kommenttiboksit vaan alkavat elää omaa elämäänsä. Välillä tuntuu, ettei itsekään oikein haluaisi kommentoida, ettei vain tule väärin ymmärretyksi…Kun on sellainen ihminen, ettei haluaisi kärpäsellekkään pahaa.
  Varmempi olisi jättää kommentoimatta, mutta sitten kuitenkin kommentin jättäminen on aivan loistava tapa tutustua uusiin mahtaviin ihmisiin ihan toisista ympyröistä…
  Ja tuo on kyllä niin totta, että onneksi ainakin itsensä kanssa on helpompi elää, kun tietää, ettei ole halunnut kenenkään mieltä pahoittaa, vaikka joskus sen vahingossa tarkoittamattaan tekisikin.

  Tykkää

 5. Totta!Mitään muuta selitystä en ole keksinyt kuin, että ihmisillä on tosi paha olla. Toisen hyvinvointia ja onnea on silloin liian vaikea kestää. Mutta miksi sitten lukevat näitä? Jaa-a…
  Aurinkoisia päiviä sinne Norjaan!t. Anski

  Tykkää

 6. Itse kommentoin vain,jos minulla on jotain positiivista sanottavaa,jos tykkaan jostain kovasti tai sitten jotain asiaa,joka liittyy elamaani jallain lailla.Jos en niin pida jostain jutusta,en sitten tuhlaa energiaani edes kirjoittamiseen…

  Tykkää

 7. Kyllä, nimenomaan. Ja hassua on sekin, kun jotkut ei tajua, miten ne anonyymitkin kommentit pystyy halutessaan jäljittämään varsin helposti. Mutta miten sitä sanotaankaan, jos on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia.
  (Kommentoin nyt tähän samaan pötköön trenssi-postausta. Takki on aivan suunnattoman kaunis ja sehän oli miltei edullinen – luulin nimittäin, että kaikki B:n trenssit on tonnin luokkaa 🙂 ).

  Tykkää

 8. Samaa mieltä, koit sanoiksi omatkin ajatukseni. En edelleenkään ymmärrä, mitä joku saa siitä, että tulee tuntemattomana haukkumaan toisen blogiin ja kaatamaan sontaa niskaan 😦 typerää käytöstä sanon mitä, siitä ei kasva mitään hyvää.Haleja sinulle, ja ihanaa että jaksat ylläpitää tätä blogiasi ja jaat valoisia ajatuksia meille muillekin. Näin tuoreena lukijana en tiedä kaikkia ”kommenttiboksihirviöitä” mitä täällä on ollut, enkä välitäkään tietää, mutta voin vaan kuvitella, sen perusteella mihin olen joissain muissa blogeissa törmännyt, hohhoijaa.Ihanaa kevään jatkoa!! 🙂

  Tykkää

 9. hehheh, ei kannattaisi tämän mamman bloggailla näin myöhään, koit sanoiksi=puit sanoiksi… 😀

  Tykkää

 10. Asiallinen kirjoitus tärkeästä aiheesta!
  Itse olen viimeaikoina pohtinut paljon tätä netin välityksellä tapahtuvaa kiusaamista. Koulu-, työpaikka- ym. kiusaaminen on saanut aivan uuden muodon facebookissa ja muissa yhteisöissä.
  Uskon, että monet asiat, joita erilaisiin sosiaalisiin medioihin kirjoitellaan, jäisivät sanomatta kasvokkain. On jollain tapaa surullista, että täällä blogimaailmassa ja keskustelupalstoilla ”kasvottoman” ei tarvitse kantaa vastuuta sanoistaan eikä niiden seuraamuksista.

  Tykkää

 11. ”Itsestään kun on paljon helpompi pitää ja ominaisuuksiaan arvostaa, jos on ystävällinen, korrekti ja hyväkäytöksinen muita kohtaan.”
  Tämä on niin totta! Vaikka olisi eri mieltä asiasta, voi oman mielipiteensä ilmaista ilman toisen mollaamista. Saako sitä joku oikeasti hyvän mielen, että aiheuttaa toiselle, blogeissa usein täysin tuntemattomalle, pahan mielen? Jättämällä positiivissävyisen kommentin antaa itsestään hyvän kuvan muille ja omakin mieli pysyy positiivisena. En voi muiden puolesta puhua, mutta eikö riitatilanteet ja erimielisyydet jää usein mieleen pyörimään joksikin aikaa? Oma elämäkin ja arki jatkaa mukavammin kulkuaan kun ei ole otsa kurtussa ja pahalla tuulella. Usein myös metsä vastaa niinkuin sinne huudetaan, omaan kommentiin on ainakin omasta mielestäni kiva saada ystävällinen vastaus! (En nyt tarkoita tällä mitenkään sitä, että sinä Johanna et kaikkiin kommenteihin ehdi yksitellen vastata, mikä on täysin ymmärrettävää, vaan puhun ihan yleisesti).
  Saikohan tästä sepustuksesta mitään selvää kun näin myöhään vielä kirjoittelin, mutta kaikki varmaan tiivistyy tuohon sinulta lainaamani ensimmäiseen lauseeseen. Mukavaa kevättä sulle ja koko perheellesi!
  Jools aus Hamburg

  Tykkää

 12. Olen pohtinut itse tätä samaa teemaa joskus aiemmin ja luulen että asiaan vaikuttaa paljonkin se seikka, että blogeissa esitetään monesti elämästä hyvin yksipuolinen kuva. Muoti-, äitiys-, sisustus- etc. blogeissa kerrotaan usein vain siitä ?paraatipuolesta? missä elämä on useimmiten auringonpaistetta ja vastoinkäymisetkin lähinnä pienempiä harmituksen aiheita. Vastavuoroisesti osassa blogeja tilitetään tulemaan kaikki kivut ja koko elämän hankaluuksien kirjo, joita ei edes irl kenellekkään paljasteta. Näin esim. joissain eroblogeissa. Ja tämä kaikki on tietenkin täysin oikeutettua, jokainen kirjoittaa juuri sellaista blogia kun haluaa.
  Itse kuitenkin ymmärrän myös sen että joskus se ainainen auringonpaiste saattaa lukijaa ärsyttää vaikka positiivisuus niin suuri voimavara onkin. Ja kirjoittajasta ja lukijasta riippuu myös paljon se mihin kukakin vetää (sen veteen piirretyn) viivan, mikä yhdelle on positiivista oman onnen ja hyvän olon kerrontaa ja jakamista on toiselle hehkutusta ja kolmannelle sitten silkaa itsekehuskelua. Kaikkia näitä luonnollisesti blogimaailmasta löytyy, kun täällähän on edustettuna koko elämän kirjo. Ja toisaalta, eihän tämä nyt pelkästään blogimaailman ilmiö ole. Täällä ne kaveriporukoiden ja työpaikkojen kuppikuntien selän takana kuiskuttelut vain siirtyvät suoraan kerrotuiksi.
  Mielenkiintoinen aihe laajemminkin pohdittuna, liippaa aika läheltä ihan omaa alaanikin ja siksi ehkä innostuin näin pohdiskelemaan. Koen hyvin kiinnostavaksi aiheeksi pohtia sitä, miten eri blogien lukijakunnat syntyvät ja minkälaiset vuorovaikutussuhteet niihin muodostuvat, ne kun tuntuvat vaihtelevan paljonkin.
  Ja lopuksi kiitokset kivasta blogista! 🙂

  Tykkää

 13. Sulla on itseasiassa nykyään niin paljon lukijoita, että harvoin edes avaan tätä kommenttiboksia *tunnustaa*. En jaksa lukea satoja vastauksia (kuinka sinä jaksat??) jotta voisin sitten vastata jotain itse.
  Mutta outoahan se on, että jonkun on pakko tulla nettiin ilkeilemään. Ehkä niillä ihmisillä menee elämässä huonosti? Onneksi typerät kommentit voi aina poistaa 🙂

  Tykkää

 14. Heips! Asiaa kirjoitat, asiaa! Lueskelen säännöllisesti muutamia blogeja ja satunnaisesti muitakin ja olen myös viime aikoina miettinyt näitä kommenttijuttuja. Niitä ikäviä anonyymikommentteja joissa päästellän ihan törkeitä. Ihmetyttää miksi pitää kommentoida jos ei voi sietää koko blogia. Miä ainakin jätän lukematta ja varsinkin kommentoimatta semmoset jotka ärsyttää tai eivät kiinnosta.
  Miksi pitää kuluttaa aikaa johonkin omasta mielestä niin tyhmään, että ei voi muuta kuin haukkua? Tarkoitan siis sitä, että jokainen valitkoon omien kiinnostuksiensa mukaan ja jättäköön asiattomuudet sikseen.
  Ja kuten sanoit, ei aina tarvitse kehua eikä ainakaan nuoleskella mutta asiat voi esittää asiallisesti jos haluaa asiaan osallistua.
  Jokainenhan voi pitää ihan omaa roskalaatikkoa, blogia tai jotain muuta päiväkirjaa, mihin voi kaataa kaikki päivän ketutukset ja muut shitit. Eikä tartte toisten nurkkia sotkea.
  Niin, tuleeko siitä sitten parempi mieli kun käy ilkeilemässä anonyyminä?
  Itsekin kirjoitan anonyymiä mutta laitan kyllä aina ”allekirjoituksen”, koska minusta se on reilua.
  Ystävällisin terveisin Kirsikka

  Tykkää

 15. Samaa mieltä!
  Kommentoimaan tulin nyt siksi, että haluan jättää kiitokseni näistä uusista isoista kuvista (panorama?)
  Näyttää hyvältä!

  Tykkää

 16. Kauniita kuvia ja ihan samaa mieltä. Minäkin luulen, että ilkeiden kommenttien jättäjille tulee itselle aika alhainen olo. Kekustelu kuitenkin on hyväksi, mutta asiat voi sanoa niin monella tavalla ja kaikkiin asioihin ei tarvitse puuttua…

  Tykkää

 17. mulle tuli tosi tekopyhä olo tästä postauksesta…ja varsinkin vielä noilla kuvilla höystettynä 😦
  muuten olen kyllä tykännyt blogistasi paljon varsinkin norjakuvista ja norjaa koskevista jutuista ja ulkosuomalaisena oleminen on kiinnostava aihe mun mielestä 🙂 ja yleensä päivänasukuvatkin ovat olleet kivoja ja raikkaita 🙂
  ja en ole joku anonyymi joka purkaa pahaa oloaan mihinkään vaan kerron yleensä kommenteillani suoraan mitä ajatuksia tämä postaus herätti. miksi sitten kirjoittaa edes blogia jos ei halua saada kommenttia (muuta kuin ylistävää) ?

  Tykkää

 18. Suomalaisille on edelleen tosi vaikeaa antaa suoraa palautetta face to face. Mieluummin puhutaan pahaa selan takana. Minusta se on ihan kansallispiirre. Itsekin jos joudun antamaan negatiivista palautetta hajoan suurinpiirtein siihen paikkaan.
  Tama selan takana valittaminen on tietenkin yleista muissakin kulttuureissa mutta muualla asiat myos uskalletaan nostaa rohkeammin poydalle ja huutaa asiat halki poikki ja pinoon jos jokin mattaa. Noin karjistetysti.
  Nama anonyymi kommentoinnit ovat monelle ilmeisesti passeli tapa vahan ”napayttaa” kun ei uskalleta sanoa suoraan.

  Tykkää

 19. Itse en usko, että blogien anonyymiongelma liittyy mitenkään mainitsemiisi seikkoihin, tai siihen, että kommentoijalla itsellään olisi jotenkin erityisen huono itsetunto.
  Ennemminkin näkisin sen olevan sen ilmiön sivutuote, että suomalaiset eivät pidä ihmisistä, jotka luulevat itsestään liikoja. Tai ylipäätään yhtään mitään. Blogit taas ovat kirjoittajansa itsekkyyden heijasteita, sillä blogin pitämisen tausta-ajatus on aina se, että kirjoittaja arvelee sisällön kiinnostavan muitakin, tai ainakin haluaa muiden kiinnittävän sisältöön (tai kirjoittajaan itseensä) huomiota. Ja jostain syystä suomalaisille on äärettömän vaikea ymmärtää sitä, että yllämainitut piirteet eivät tee kenestäkään itsekeskeistä.
  Että ”mitä sä siinä teidän kotia esittelet. Meilläkin on kuule ihan kiva koti. Eikä toi sun pärstäkään niin erikoinen ole, että sitä kannattaisi netissä jaella. On meillä muillakin asiat ihan kivasti, muttei kerrota niistä kellekään.” Aivan kuin oman elämän esitteleminen netissä tarkoittaisi sitä, että olettaa kaikkien pitävän näkemästään – näillä kyseisillä anonyymeillä näyttäisi olevan pakottava tarve kertoa, mikäli asia on toisin.
  Jotenkin kai kaikki juontaa juurensa siihen omasta mielestäni ylivoimaisesti idioottimaisimpaan sanontaan jonka eläessäni olen kuullut – ”kel onni on, se onnen kätkeköön”.

  Tykkää

 20. Asiaa! Ja moni kommentoija on puhunut erittäin viisaita, viimeksi tuo Kris, jonka kommentti on omassa näkymässäni uusimpana. Suomessa ei saa olla onnellinen, menestynyt tai varakas…Mutta olen omassa työssäni huomannut, että etenkin nuorilla todellisuudentaju hämärtyy tietsikan äärellä. Kuvitellaan, että istutaan omassa huoneessa kahdestaan tietokoneen näyttöruudun kanssa. Sinne sitten kirjoitellaan mitä sattuu, eikä yhtään ymmärretä, että kyse on julkisesta sanasta. Kun näiltä nuorilta kysyy, että olisitko kirjoittanut samat asiat vaikka Hesarin yleisönosastolle omalla nimelläsi, vastaus on poikkeuksetta ”ei”. Sitten ollaan huuli pyöreinä, kun kysyn, että miksi sitten kirjoitit nämä jutut mediaan, jolla on miljoonia lukijoita enemmän kuin Hesarin yleisönosastolla. – Tätä aspektia he eivät yksinkertaisesti ole ajatelleet ollenkaan!

  Tykkää

 21. Mielestäni negatiiviset kommentit eivät välttämättä kuvasta kommentoijan huonoa oloa/huonoa itsetuntoa. Tällä hetkellä oma elämä on kääntynyt päälaelleen, ja elämä on lähinnä päivästä toiseen taistelemista. Silti jatkan näiden ihanien blogien lukemista, olematta tippaakaan katkera siitä, jos muut näyttävät valoisia puolia elämästään 🙂 Niistä saa vähän sitä hyvää mieltää itselleen, mitä tässä tilanteessa kaipaa!
  Itse ajattelen niin, että jokaisen ihmisen elämässä on väistämättä ylä- ja alamäkiä. Johanna on kuitenkin ilmiselvästi ilmaissut kyseessä olevan hyvänmielen-blogi, jonka tarkoituksena ei edes ole tuoda ilmi hänen elämässään eteen tulevia vaikeuksia. Se olisi tärkeä ottaa huomioon ennen ilkeiden kommenttien kirjoittelua!
  Uskon kuitenkin jokaisessa nettiyhteisössä olevan oma hyökkäävä porukkansa, oli aihe mikä tahansa. Tämä on todella huolestuttavaa ja aihe mietityttää kovasti tulevan ammattini (opettajan) kannalta. Miten saada lapset ymmärtämään nettiketin tarkoituksen ja kunnioittamaan toisiaan luokkahuoneen ovien ulkopuolellakin.
  Jatka Johanna samaan malliin, blogisi on todellakin päivieni piristys, vaikka oma elämäni ei tällä hetkellä kukoistakaan 🙂 Ei siitä silti tarvitse kenellekään olla katkera 🙂

  Tykkää

 22. Itse kommentoin harvakseltaan. Vain jos on jotain sanottavaa – niin hyvassa kuin pahassa. Joskus olen ilmeisesti loukannut jotakuta omilla mielipiteillani, vaikken ole tarkoittanut loukata ketaan (vahan vaikea selittaa… mutta tapahtunut kerran, jota en itsekaan ymmarra).
  Mielenkiinnolla luen juuri naita keskusteluja (esim. Nannan inhokit yms. jutut). Niista saa valilla ihan oikeasti kunnon naurut! 🙂

  Tykkää

 23. Ihan ensimmäiseksi monen kirjoittajan kannattaisi lukaista netiketti, jotta ei riko perussääntöjä netissä.
  http://www.internetopas.com/netiketti/
  Minä aina pöyristyn, kun näen epäkohteliaita ihmisiä. Oli se sitten in the real life tai netissä. Mielipiteet ja käytöstavat eivät mielestäni ole mitenkään riippuvaisia toisistaan. Vaikka oma mielipide olisi kirjoittajan kanssa päinvastainen tai bloggari ei vain muuten sattuisi lukijaa miellyttämään, ei lukijan todellakaan pidä olla epäkohtelias kommentoidessaan lukemaansa. Epäkohteliasta on pahoittaa toisen mieli tahallaan tai provosoida riitaisaan keskusteluun.
  Kannattaisi pitää mielessä se, miten ilmaisee asiat kasvokkain. Miksei niitä samoja sanoja voi käyttää netissäkin? Anonyymiys tuo vielä naurettavan lisämausteen tähän touhuun. Ikään kuin verhoudutaan johonkin nimettömään, jota ei voisi tavoittaa. Sanoistaan ei oteta vastuuta.
  Onneksi meitä vastuullisia bloggareita on, ja pitääkin olla jotta nämä öykkärit saisivat perspektiiviään mielipiteilleen.
  Tsemppiä sulle elämään Norjassa. Juttujasi on mukava lukea.

  Tykkää

 24. Älyttömän hyvä postaus! Toisille tulee ehkä vaan hyvä mieli kun saa välillä anonyymisti purkautua?! En tiedä?

  Tykkää

 25. Mä jätän nyt taas vain pikaisen yksikätisen kommetin.. Hyvä aihe, jonka pitäisi olla kaikille itsestäänselvyys.Mä en tajua sitä, miten 99% ikävistä kommenteista jätetään anonyymisti!!!! MIKSI??? Se ärsyttää mua ihan hirmusti!! MUsta tämän pitäisi jo laittaa kommentoijalla hälytyskellot soimaan, että asia pitää saada esille mutta omaa henkilöllisyyttä ei.

  Tykkää

 26. täysin samoilla linjoilla!! aloittelen omaa blogia (saas nähä mitä tulee) ja olen kanssa miettinyt asiaa, asioita..en kanssa jaksa ymmärtää miksi ylipäätään ihmiset viitsivät nähdä paljon vaivaa ”töksäytyksillä” ja anonyymisti. Eli miksei voi keskustella rakentavasti ja seistä sanojen takana. kuitenkin luulen että tätäkin blogia lukee 99% aikuiset naiset :)aurinkoista kevättä sinulle, ja jatka ihania, kauniita ja hymyn huulille saavia postauksiasi!

  Tykkää

 27. Kiitos ihanasta blogista=) itse kommentoin harvoin mutta ei tulisi mieleenkään ikinä sanoa mitään negatiivista, miksi.miksi lukisi blogeja mitkä ärsyttäisi?Oikein Aurinkoista Keväänodotusta Sinulle!

  Tykkää

 28. No tämä nyt ei sitten ole ollenkaan omaperäinen eikä ”tarpeellinen” kommentti, mutta olen täysin samaa mieltä kommentoinnista. Halusinpa vain tukea näitä muita kommnetoijia.
  Minä nautin ja inspiroidun näistä blogeista. Kaikki asut ja sisustusratkaisut eivät aina ole oman makuni mukaisia, mutta silti kiva nähdä miten muut ovat ratkaisseet asioita. Aina jää ideoita kytemään ;)Silti ei tulisi mieleenikään kommentoidan niitä negatiivisesti. Ei kaikki minunkaan tyylistäni pidä!
  Jatka samaa rataa.

  Tykkää

 29. Hei!Jätän merkin tänne, sillä luen blogiasi mielelläni ja ihastelen kuviasi. Ja teen käsitöitä ohjeesi mukaan. Kiitos niistä kaikista :)Mä kommentoin tosi harvakseltaan, osittain siksi että saat paljon palautetta muutenkin. Anonyymi kommentointi on mun mielestä ihan jees, etenkin kun mä en osaa itse oikein näitä google-tili-juttuja :D. Sekin on kaksiteräinen juttu. Blogin pitäjä on monella tavallaan yksin ja vain lukijoiden armoilla palautteen suhteen. Ei siis mitenkään tasapuolinen suhde. Mutta tsemppiä. Tuot iloa monen elämään. :)t. Helena ja poika 3 kk

  Tykkää

 30. Tarkoituksella ilkeiden ja loukkaavien kirjoitusten takana saattaa olla myös persoonallisuushäiriöinen henkilö, tai muuta mielenterveysongelmaa poteva.Kirjoitustyylistä ja kommenttien sisällöstä voi päätellä jo aika paljon kirjoittajan persoonasta.

  Tykkää

 31. Kaikkein parasta olisi kokonaan jättää huomiotta ne kateellisten kirjoittamat negatiiviset viestit. Sekös niitä kirjoittajia ärsyttäisi. Jos kaikki alkaa puolustella bloggajaa ja vielä bloggaaja itsekin puolustautuu, niin pahansuopa kirjoittaja on saanut tahtonsa läpi.
  Kyllä sieltä kommenteista on helppo tunnistaa ne, jotka on vaan niiiin kateellisia. Mistä syystä kukakin.
  Hyvää kevättä!Mami

  Tykkää

 32. Netissä on helppo tuoda esille se, mikä jäisi sanomatta kasvotusten – anonyyminä. Liekö taustalla sitten juuri sanomasi harmitus jota purkaa terapeuttisesti. Uskon, että se on varmasti yksi syy. En silti ymmärrä sitä. Itse en pystyisi edes anonyyminä sanoa eriävää mielipidettä rumasti ja loukkaavasti. Elämässä pärjää paremmin, kun osaa pitää omat mielipiteensä, mutta ilmaista itseään positiivisesti, niin mukavissa kuin ikävissä asioissa :)Joskus pitää myös suunsa supussa ;)Kukaan ei ole samasta muotista. Aina ei voi ajatukset mennään yksiin. Olen kanssasi täysin samaa mieltä, että eriäviä mielipiteitä voi ja saakin kirjoittaa ystävällisesti ketään loukkaamatta ja henkilökohtaisuuksien menemistä.Rakentavia hyviä keskusteluja ja hömppäjuttuja, niistä on viihtyisät kommenttiboksit tehty 🙂

  Tykkää

 33. Olen samaan mieltä; ihmiset eivät vaan ole oppineet vielä miten käyttäydytään netissä – Suomessa kun se on vielä vähän hakusessa ihan in real life..
  Anonyymi, joka kirjoitit kommenttisi 23.46 – jos olet rehellisesti ja ylpeästi tuota mieltä, niin mikset sitten ole ihan avoimesti ja omalla nimelläsi?

  Tykkää

 34. Juu, näin on! Ja ehkä nää on kuitenkin vielä niin uusia foorumeja, että joillakin on homma lähtenyt hanskasta? Mutta miksi vain joillakin, onko nämä oikeessakin elämässä salaisesti pahansuopia ihmisiä, joita ottaa aivoon jos joku on onnellinen ja tyytyväinen elämäänsä. Mene ja tiedä, mutta vähän kummastuneena olen seurannut viime aikojen käänteitä eri blogeissa / kommenttibokseissa. Asioista voi ja pitääkin olla omaa mieltä, mutta kaiken voi esittää asiallisestikin.

  Tykkää

 35. Hellurei! Aivan loistava postaus, Johanna, täsmälleen samaa mieltä! Käytän mielelläni termiä sydämen sivistys; sen toivoisin valtaavan alaa paljon enemmän täällä meillä. Ja se on juurikin sitä positiivisuutta, huomaavaisuutta ja korrektia käytöstä, josta kirjoitit.
  Oma ensimmäinen kaapistatuloni kommenttilootassa oli eriävä mielipide saunamietteisiisi ;-). Mietin pitkään sen kirjoittamista ja myöskin sitä, onko elämän raadollisen ja kivuliaan puolen esilletuominen Hyvän Mielen blogissa tarkoituksenmukaista. En ole vieläkään varma siitä, teinkö oikein vai vaikutinko yksinomaan huumorintajuttomalta ja kitkerältä… Voin vain kuvitella, mitä kaikkea näet työssäsi sairaanhoitoyksiköissä. Blogisi on siitäkin henkireikä, mikä oikeus minulla on poiketa oikeutetusta linjastasi?
  Toisaalta en haluaisi ihan sitäkään, että hyvänkään mielen blogeissa ihmiset (en tarkoita sinua, Johanna, vaan tiettyä lukijakuntaa) sulkisivat silmänsä siltä tosiasialta, että usein elämä heittelee tavalla, jota emme voi hallita. Kukaan ei säästy kivulta. Vallassamme on ainoastaan se, kuinka kipuun suhtaudumme. Sanon nyt vilpittömästi, että hetkinä, jolloin jaksaminen on ollut vaikeaa ja kurjuus huipussaan, olen saanut tehtyä itselleni henkistä kurinpalautusta nimenomaan sinun esimerkkiäsi noudattaen: vahvuutta, varmuutta, positiivisuutta ja RENTOUTTA kehiin. Ja taas olen jaksanut hitusen paremmin.
  Aion kommentoida jatkossakin ja todennäköisesti minulla on muutakin sanottavaa kuin NamiNami ;-). Yritän jaksaa rekisteröityä asap.
  lämmölläMarjukka

  Tykkää

 36. Itse olen myös mielenkiinnolla seurannut tätä blogien kommentointia. Itse luen kyllä blogeja, mutta harvemmin kommentoin. Jotenkin ihmiset ovat niin minä -keskeisiä, että ei ymmärretä bloggaajien kirjoittavan tätä omaksi ilokseen ja omista lähtökohdistaan. Kyllä minuakin harmittaa, jos joku ihana bloggaaja ei ole blogannut ihan hetkeen, mutta en tosiaankaan ala vaatimaan kirjoitusta täyttämällä kommenttiboksia saati sähköpostia. Myös se ihmetyttää, että jos joku on matkalla ja kirjoittaa sieltä matkakertomusta, niin automaattisesti joku kieltää bloggaajaa kirjoittelemasta lomallaan. Ajatellaan siis, että bloggaaja kirjoittaa lukijoiden takia eikä esim. siksi, että pitää itse itselleen matkapäiväkirjaa.Sekin on hassua, että bloggaajalta kysellään, että onko esim. h&m:llä vielä punaisia paitoja myynnissä. Miten joku voi olettaa bloggaajan tämän tietävän? Ei hän ole töissä ko. kaupassa.Ihan omaanarvoonsa voidaan jättää sitten nämä mieltäpahoittavat kommentit, joiden jättäjä ei välttämättä edes tajua loukkaavansa. Missä on ihmisten kunnioitus toisia kohtaan?
  Kaikkea hyvää perheellesi ja sinä olet yksi niistä ihanista bloggaajista 🙂

  Tykkää

 37. Naulan kantaan! Mutta itse asiassa olen miettinyt, että loppujen lopuksi näitä anonyymejä ilkeilijöitä on suhteessa kuitenkin aika vähän. Liittyyköhän siihen, että blogit ovat vielä suht uusi asia Suomessa? Mutta jos vertaa esim kesksutelupalstoihin yms, niin siellä vasta kamalia asioita sanotaankin. Ja kun kuitenkin blogissa on ihmisen kuvia, henkilökohtaisia asioita jne, niin luulisi niiden provosoivan vielä enemmän keljuilua. Mä olen sitä mieltä, että se on kateutta tai sitten ehkä juuri sellaista jostain pienestä jutusta ärsyyntymistä mitä tapahtuu siis ihan oikeassakin elämässä. Silloin kuitenkin ollaan omana itsenä liikenteessä, joten mölyt pidetään mahassa.
  Eihän kaikkia voi mitenkään miellyttää, tyylillisesti ja arvojemme perusteella ollaan varmasti kaikki hyvinkin erilaisia. Minun mielestäni tällaisia suoranaisia haukkumiskomentteja ei kannata päästää omaan blogiinsa, tyyliin ”oot ruma ja tyhmä ja idiootti”. Deletenappulaa sellaisille vaan! Uskon, että tuollainen sensuurikin opettaa anonyymejä toimimaan asiallisemmin. Jos kaikki heidän naljailut julkaistaan ja ne vielä herättää keskustelua, sehän on heille ihan ”lottovoitto”. Kivaa kevään jatkoa.:)

  Tykkää

 38. Olen myös miettinyt, että mksi ihmeessä pitää olla anonyymi? Eikö vie myös hieman pohjaa omilta kommenteilta jos tekee ne anonyymisti. Seisooko silloin edes niiden takana täysin?
  Mukavaa kevättä ja onnea uudelle blogille!

  Tykkää

 39. Uskoisin, että tuo ilkeämielinen, vähättelevä kommentointi on sekoitus kateutta, joka kumpuaa huonosta itsetunnosta ja halua ottaa luulot pois muilta, ettei kukaan vaan vahingossakaan kokisi olevansa toista parempi. Tyypillistä ainakin suomalaisille, valitettavasti. Ihan kuin se olisi itseltä pois, että jollain muulla on asiat paremmin kuin itsellä.
  Kiva, että palasit ! Koita olla huomioimatta idioottimaisia kommentteja. Oikein mukavaa kesän odotusta,
  Petriina

  Tykkää

 40. Taidan olla ensimmäinen joka ei nyt ihan ole samaa mieltä tämän bloggauksen tarpeellisuudesta. Siitä tulee vähän sellainen sormi pystyssä opettajamainen saarna ’joillekin tuntemattomille katkerille pahan olon ihmisille jotka eivät tunne nettietikettiä’. Mä ajattelen niin että jokainen aikuinen kyllä tietää miten käyttäytyä netissä ja tässäkin blogissa ja ellei niin en tiedä voiko siihen paljon tälläisillä pohdiskeluilla vaikuttaa.
  Niin vähän kuin tässä blogissa on ollut negatiivisia kommentteja niin niistä on noussut ihmeen suuri meteli. Eikö niitä voisi vain sivuuttaa ja laskea toisesta korvasta ulos, tottakai niitä tulee varmaan joka blogiin. Tai deletoida tai laittaa anonyymikommentointi mahdottomaksi. Ehdotan myös että jos on niin että eriäviä mielipiteitä ei kertakaikkiaan haluta nähdä niin senkin voi minusta reilusti ilmoittaa blogissa.
  Sitten nämä kommentitkin tähän postaukseen. Kaikki ovat niin sulassa sovussa sitä mieltä että jossain on nyt joukko ihmisiä tai joku ihminen jolla on NIIN paha olo että kommentoi ikävästi anonyymisti. Öh. Kaikella kunnioituksella mutta melkoinen oletus itselle tuntemattomista ihmisistä (eikö se juuri ollut kiellettyä) ja melkoista itsensä kohottamista muiden ja jonkinlaisen inhimillisyyden yläpuolelle. IHANKO totta täällä ollaan vaan ”vahvoja, kauniita, hyviä ja toiselle hyvää tahtovia ihmisiä”. Suokaa anteeksi mutta rohkenen epäillä. Jos näin olisi niin Suomi olisi täynnä aivan toisenlaisia ihmisiä ja maailma näyttäisi toiselta. Jokaisessa meissä asuu myös pahuus ja negatiivisiakin asioista, eri asia miten sen kanssa on sinut ja miten siihen suhtautuu mutta turha sitä on kieltää.
  No, mä olen nyt purkanut ”pahan oloni” ja mun tarvii mennä ruokkimaan negatiivista omakuvaani kaffilla 😉

  Tykkää

 41. Täsmennän vielä ettei tule epäselvyyttä 🙂 En siis tarkoita että olisi suotavaa levittää omaa pahuuttaan ympärilleen ja antaa sen rehottaa vapaasti. Mutta on minusta tekopyhää myöskään kieltää sen olemassaoloa ja kuvitella että vain muuta voivat olla katkeria ja ikäviä ihmisiä.

  Tykkää

 42. Itse olen juuri se, joka useimmiten vain lukee blogeja jättämättä kommentteja melkeinpä koskaan… Mutta niin kuin sanoit, jos todella on jotain sanottavaa tai, jos joku juttu todella koskettaa, niin saatan tehdä poikkeuksen sääntöön ja kirjoittaa jopa kommentin 🙂 Ikinä ei kuitenkaan tulisi mieleenikään kirjoittaa mitään negatiivisessa mielessä saatikka sitten haukkua blogin pitäjää tai muita lukijoita.
  Olen niin samaa mieltän tuosta, mitä pohdit. Uskonpa, ettei kellään asiattomien ja negatiivishenkisten kommenttien kirjoittajilla olisi pokkaa sanoa mitään niistä asioista suoraan toiselle ihmiselle kasvotusten. Niin se vain on. Ja uskonpa myös, etteivät he välttämättä aina edes ole niin varmoja sanomistaan kommenteista.. Tarkoitan sillä sitä, että he vaan haluavat ruokkia sitä, että joku/jotkut pahastuvat kommenteistaan ,ja jopa sitä, että kommentoijat alkavat väitellä keskenään. Itse on tuollaista käsitä pätkääkään, mutta ehkä he kuvittelevat saavansa sillä itselleen jotain… Kenties pientä voitontuntua siitä, että ”ha, sainpas taas jonkun pahastumaan ja vihastumaan”.
  Itselleni tämä blogien lukeminen on mukava, pieni hetki päivässä ja hyvänmielen tuoja 🙂 Siksi toivonkin, että ne lukijat, jotka tätä eivät osaa arvostaa oikealla tavalla, jättäisivätkin blogeja lukematta. Eipä tarvisi sitten ärsyyntyä toisten mahtavista blogeista ja kirjoitella asiattomuuksia.
  Keep up the good work! 🙂

  Tykkää

 43. Eivätkö kaikki netissä ole enemmän tai vähemmän anonyymeja? Voihan tuohon nimikenttään kirjoittaa Minna tai Sanna tai vaikka Bertta-Esteri. Onko se jotenkin vähemmän anonyymia kuin olla ihan reilusti vaan ”anonyymi”?
  Toinen juttu, että tekstiä lukiessa kun ei nää ihmisen ilmeitä ja eleitä, niin väärin ymmärryksen riski on olemassa. Tokihan voi viljellä erilaisia hymiöitä 🙂 😦 :/ jne. ilmaistakseen tunnetilojaan. Kirjoittaja ei välttämättä tarkoita mitään pahaa, mutta lukija voi tulkita jonkun asian ilkeilyksi.
  Sopiiko, että käytän täällä kommentoidessani nimimerkkiä Ihan Vaan Anonyymi? Tiedätte sitten, että se olen minä 🙂

  Tykkää

 44. Puhut asiaa! Toivotaan todella, että negatiiviset ja loukkaavat kommentit loppuvat blogisi osalta. Ja että muukin nettikäyttäytyminen (yleisesti) siistiytyy.
  Ihanaa kun olet palannut blogimaailmaan. Sinun postauksistasi todella nauttii. Kiitos niistä!
  Pakko sanoa, että ylimmäinen kuva on aivan mahtava! Rajaus, valo, asento ja kaikki ovat aivan nappiin!
  Maren

  Tykkää

 45. Hei Johanna !
  Olisko sitä huivipostausta tulossa piakkoin? Lupailit jossain vaiheessa.
  Kiitos myös kivasta vinkistä vinosta ranskanletistä, jonka olit saanut kampaajan tekemään. Onnistui hyvin täälläkin!
  Kevätterveisin Kati

  Tykkää

 46. Minä kompaan Saraa. ”Jokaisessa meissä asuu myös pahuus ja negatiivisiakin asioista, eri asia miten sen kanssa on sinut ja miten siihen suhtautuu mutta turha sitä on kieltää.”
  Mitä enemmän lukijoita, sitä todennäköisempää, että negatiivishenkisiä kommentteja tulee. Ei niitä voi (täysin) kieltää, eikä maailmaa ei voi hallita.
  Johanna: toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos! Älä lotkauta asiattomille kommenteille korvaasi.
  t. Anni

  Tykkää

 47. Peesi! Mun mielestä kommentin pitää olla sellainen, jonka voi sanoa omalla nimellä janaamalla varustettuna, eikä raukkamaisesti huudella nimettömänä 😉
  Tsemppii Johanna!

  Tykkää

 48. Peesi! Mun mielestä kommentin pitää olla sellainen, jonka voi sanoa omalla nimellä janaamalla varustettuna, eikä raukkamaisesti huudella nimettömänä 😉
  Tsemppii Johanna!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: