Rentoutus

Näin maanantaille, viikon alkuun ajattelin laittaa teille mun oman rentoutuksen, jota silloin tällöin teen jumpassa. Jos jää venyttelyjen jälkeen aikaa. Himmennän valot ja annan peitot. Viisi minuttia. Yleensä kaikki rakastavat tätä -ja sitä oloa, minkä rentoutus jumpan jälkeen tuo.

Jos sulla on kotona puoliso, vanhempi, kämppis, sisar, lapsi, kaveri… kuka vain, voit laittaa sille peiton ja tyynyn lattialle. Ja toisen peiton päälle. Tärkeää on, ettei rentoutujalla ole kylmä ja että hänellä on tilaa maata kädet irti vartalosta. Voit lukea mun rentoutuksen alta ihan sanasta sanaan, rauhallisella temmolla ja äänellä. *** -merkin kohdalla pidä pieni tauko, anna rentoutujan keskittyä.

Illalla sängyssä voit sitten itse käydä tämän läpi. Itsellesi. Jos en meinaa saada unta, aloitan usein mielessäni tän rentoutuksen. Ja lähes poikkeuksetta nukahdan pääsemättä loppuun asti 😉

Okei? :))

Kuvittele olevasi lämpimällä hiekkarannalla. Pehmeän, lämpimän hiekan päällä, peiton päällä. Aurinko lämmittää koko kehoasi. Tunnet kuinka lantiosi, takapuolesi painuu raskaana hiekkaan. Pohkeet. Kyynärpäät. Hartiat. Pää. Tunnet uppoavasi pehmeän peiton suojaan, olet lämmin ja raskas.

Siirrä varovasti oikea käsi, hartia ja lapaluu alaspäin. Ja sitten vasen. Tunne, kuinka hartiasi rentoutuvat ja jännitys poistuu. Nosta leukaa kevyesti ylöspäin ja anna niskan rentoutua. Niska-hartiaseutusi on kevyt ja ilmava. Anna pään upota ja tuntua raskaalta.

Sulje varovasti silmäsi. Anna kasvojen lihasten levätä rentoina. Silmät, silmän ympärykset. Otsa. Posket. Suun ympärys. Anna suusi avautua ja suunpielten rentoutua.

Hengitä rauhallisesti sisään ”vatsan kautta”. Anna ilman virrata sisään nenän kautta ja rintakehän kohota. Hengitä rauhallisesti ulos suun kautta. Anna ilman virrata ulos ja rintakehän ja olkapäiden painua raskaina ja rentoina alas. Hengitä sisään uutta, raikasta ilmaa ja puhalla ulos vanha ilma ja jännitys kehostasi. Tunne, miten jokaisella uloshengityksellä muutut rennommaksi ja raskaammaksi, kehosi tyhjentyy jännityksestä. Hengitä rauhassa, keskity.

***

Pian tunnet, kuinka oikean jalkasi päälle lasketaan varovasti pehmeä, lämmin hiekkasäkki. Säkki valuu hitaasti lantion päältä reiden ja polven yli säären päälle ja siitä jalkaterän ylle jättäen koko jalan raskaan säkin alle. Tunnet, kuinka samanlainen säkki valuu rauhallisesti myös vsemman jalkasi yli lantiolta jalkaträn päälle. Jalkasi ovat raskaat ja lämpimät, et saa niitä liikkumaan.

Myös oikean olkapääsi yli valuu rauhallisesti lämmin säkki, kättä pitkin, hitaasti yli sormien peittäen koko kätesi. Ja vasemman kätesi yli valuu samanlainen säkki. Kätesi ovat olkapäistä sormiin raskaat ja lämpimät etkä saa niitä liikkumaan.

Tarkista kasvojesi lihakset. Silmän ympärykset. Otsa. Posket. Suunpielet. Silmäsi ovat kevyesti suljetut.Hengitä rauhallisesti ja anna jännityksen poistua jokaisella uloshengityksellä. Anna kehosi muuttua yhä raskaammaksi ja rennommaksi.

***

(Ja jollet aio nukkua:) Ala liikutella varovasti varpaitasi. Sormia. Jalkateriä. Käsiä. Avaa silmäsi. Olet rentoutunut.

 ***

Rentoutus on mun mielestä huomattavasti parempi ja kokonaisvaltaisempi, jos taustalla soi rauhallinen musiikki. Liitän siis tähän loppuun yhden hyvän kappaleen (by Paul Collier), jonka voit klikata päälle:

Nyt lähden saunaan -ihan yksin- hämärään… kynttilöiden kera. Lasillinen juomaa.

Sit vaan mukavaa viikon alkua, rentoja iltoja kotona ja hyviä nukahtamisia 🙂

35 vastausta artikkeliin “Rentoutus

 1. Oijoi kun ihana postaus! Juuri rentoutumista nyt kaipasinkin. Luen tämän illalla uudestaan ja laitan soimaan tuon ihanan musiikin. Mukavaa ja rentouttavaa saunahetkeä sinulle!

  Tykkää

 2. Äitini kertoi tuontyylisen jutun kun olin nuorempi ja käytän sitä edelleen jos tuntuu ettei meinaa uni tulla. Ei tarttee kauan sitä ajatella kun jo nukahtaa…
  Erittäin toimiva unilääke 🙂
  Ihanaista viikkoa, Johanna!

  Tykkää

 3. Ihana postaus ❤ 🙂 Pitäisi kyllä muistaa useammin rentoutua:) Kiitos tästä kivasta postauksesta joka muistutti, että välillä pitää todella pysähtyä 🙂 Ihanaa viikkoa!

  Tykkää

 4. Juuri tulin jumpasta ja mikä ihana postaus täällä oli vastassa:) Pysähtyminen; mikäs sen ihanampaa ja tärkeämpää. Täytyy ehdottomasti kokeilla tätä, kiitos!

  Tykkää

 5. Kiitos, tosi kiva postaus tämä! Olinkin rentoutustunnilla työpaikan virkistyspäivässä viime keväänä, luulen että se oli aika samanlainen ellei tämä aivan sama. Toimi! Iloista viikkoa teille, sulle ihana Johanna! Tämä on niin parhaita tämä sinun blogisi. Lukijana since 2008 🙂

  Tykkää

 6. Meillä oli aikanaan ala-asteella ilmaisutaidon opettaja, ja hän teki meille samantapaisen. Jos unen kanssa on ongelmia, kokeilen aina tätä. No vähemmän tuntuu olevan koska aloitan tämän jaloista enkä pääse koskaan polvia pidemmälle 😀

  Tykkää

 7. Ihana postaus. Sinun blogisi pariin tauon jälkeen palatessa tuntuu kuin palaisi kotiin. Niin kuin tänäänkin 🙂 Kiitos!

  Tykkää

 8. Tämä sun postaus tuli JUST niin oikeaan aikaan. Eilen maanantaina en tod. ehtinyt koneelle. (=järkky maanantai) Saati, että oisin rentoutunu! Mutta tänään aijon käyttää hyväksi sun neuvoja ja tiedän, että auttaa! Kiitos<3

  Tykkää

 9. Toimiskohan tää myös teineillä, niitä kun ei koskaan väsytä, ei ainakaan illalla kun pitäis käydä nukkumaan 😉 täytynee testata!

  Tykkää

 10. Hei. Ihanaa blogia pidät, olen jonkun aikaa lukenut ja tykkään kovasti. Ihanaa kevään jatkoa koko perhelle.
  -Laura_

  Tykkää

 11. Tosi kiva postaus! itse olen kuunnellut kyseistä kappaletta useinkin kuntosalilta kotiuduttuani, lämpöisen suihkun jälkeen sängyssä rentoutuessani. Pientä hilpeyttä kappale muutaman soittokerran jälkeen aiheutti kun mieleen tuli muumit! mutta aivan ihana kappale! Paul Collierin moni muukin kappale on mieluinen:-)

  Tykkää

 12. I have fun with, cause I found exactly what I used to be looking for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  Tykkää

 13. whoah this weblog is great i really like studying your posts. Keep up the great work! You recognize, lots of individuals are looking around for this information, you can aid them greatly.

  Tykkää

 14. Thanks for some other great article. The place else may just anybody get that kind of information in such a perfect manner of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the search for such info.

  Tykkää

 15. Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

  Tykkää

 16. Wow! Thank you! I always needed to write on my blog something like that. Can I include a part of your post to my blog?

  Tykkää

 17. Howdy! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers

  Tykkää

 18. I haven’t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Tykkää

 19. I found your blog site on google and verify a few of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I simply further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking forward to studying more from you in a while!?

  Tykkää

 20. Fabulous … simply fabulous. Way to teach us all something that we might not have ever known about. At least I just was tought something new. Thanks a bunch!

  Tykkää

 21. Exceptional read, I recently passed this onto a colleague who has been performing a bit research on that. And the man truly bought me lunch because I came across it for him smile So allow me to rephrase that: Appreciate your lunch!

  Tykkää

 22. Very efficiently written story. It will be helpful to anybody who employess it, as well as myself. Keep up the good work – looking forward to more posts.

  Tykkää

 23. If your real buddies know you as your nickname, use that nickname as your initial name online. When you very first friend someone, focus on making a individual comment that weaves connection.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: