Kaksi (hyvää) objektiivia

ja muuta valokuvaushöpinää

Saan aika paljon kysymyksiä näistä mun kuvista ja valokuvaamisesta yleensäkin ja luulenkin, että tällainen valokuvausaiheinen postaus on ihan tervetullut vaikken mikään ammattilainen olekaan. Ihan siis harrastelijan näkökulmasta pohdiskelen tässä ääneen…

Mullahan on Canonin runko 60D -johon olen ollut varsin tyytyväinen ja jonka käyttöä vielä puolen vuoden jälkeenkin hiljakseen opettelen. Ennen tätä runkoa mulla oli kuitenkin Canonin kaikkein simppelein järjestelmärunko 1000D enkä suoraan sanottuna usko aloittelijan tai ihan perus lomakuvailijan hyötyvän monta kertaa kalliimmasta rungosta mitään. Mulle tuli kai kolmen -neljän vuoden kuvailun ja blogikehityksen jälkeen tarve hankkia järeämpi runko, mutta olisin kyllä selvinnyt sillä simppelillä 1000D:lläkin.

Objektiivi on nimittäin niin paljon runkoa tärkempi. Mulla on jo monta vuotta ollut toi Sigman valovoimainen 50mm 1:1.4 -objektiivi, jonka voittanutta oikeastaan on vaikea löytää ja joka tekee kuvista hyviä yksinkertaisemmalla rungolla ja vähän hämärässäkin. Olin aluksi ihan kauhuissani siitä, ettei tässä ole zoomia, mutta nyt olen jo ihan fani. Kiinteäpolttovälisellä objektiivilla saa tarkempia kuvia -kuvanlaatu on yksinkertaisesti parempi ja hei, kuvaajan pitääkin liikkua! 🙂

Olen ollut niin tyytyväinen tähän Sigmaan, että kun näin Canonin mainostavan omaa pientä 50mm 1:1.8 objektiiviaan kaikkialla about neljä kertaa edullisemmin, kiinostuin. Näissähän ei pitäisi olla ihan kauheaa eroa ja kuitenkin on. Ensinnäkin toinen maksaa sata euroa ja toinen neljä sataa. Molemmissa on paljon valoa ja sopivat erinomaisesti portretti -kuvaamiseen. Uteliaisuus ei antanut periksi, mun oli pakko ostaa toi pikkucanon ja nyt oon entistä hämmentyneempi. Ei näissä oo ihan kauheita eroja. Kertokaa mulle. Ja miksi Sigma 50mm 1:1.4 on niin paljon painavampi ja kookkampi kuin Canon 50mm 1:1.8? Jotain tässä täytyy olla…? Ainoa mitä ehkä huomaan, on Sigman herkempi tarkennus, mutta sekin saattaa johtua tottumattomuudesta uuteen Canoniin. Tulenko huomaamaan Sigman laadun ja pikkucanonin yksinkertaisuuden käytössä vai?

Mun harrastelijanäkökulmasta voisin siis mitä lämpimämmin suositella Canon -kuvaajille tota pientä sadan euron 50mm 1:1.8 -objektiivia. Kaikille teille, jotka ootte kyselleet mun kuvausniksejä ja haluatte kauniita kuvia, mutta joille kuvaaminen on vain osa elämää -ei harrastus eikä sijoituskohde. Niille, jotka eivät halua tai voi laittaa neljää sataa euroa objektiiviin, mutta satanen menee.

Kaikki nämä kuvat -lukuunottamatta viimeistä kuvaa itse objektiivista- on otettu Canon 50mm 1:1.8:lla. Ei paljon eroa entiseen, vai?

Joku toinen kerta vielä kuvanmuokkausjuttuja sitten! 🙂

35 vastausta artikkeliin “Kaksi (hyvää) objektiivia

 1. canonin 50mm 1.8 on hinta-laatu suhteeltaan parhain prime linssi ja piirto on jäätävää aukolla 8..sigma eroaa tästä halpis canonista paremmalla laadulla(ei ole muovia niinkuin canon) ja esimerkiksi bokeh on parempi samoin kuin kontrasti..se on myös hiukan valovoimaisempi.. ja parempi piirto 1.4:lla, kuin canonin omassa 1.4 lasissa..sigma on hyvä prime linssi, jos saa hyvän yksilön, mutta monesti ongelmia front focuksen tai back focuksen kanssa, joten tarvii käydä kalibroimassa rungon kanssa sit..

  Tykkää

  1. Okei, kiitos paljon, jotain tällaista uumoilinkin… arvelin kanssa että Sigman laatu on pikkucanonia parempi, jotainhan tässä täytyy olla. Mulle on kyllä sattunut hyvä yksilö, ei minkäänlaisia ongelmia Sigman kanssa!

   Tykkää

 2. Vierailija
  05.03.2013 klo 02:57

  canonin 50mm 1.8 on hinta-laatu suhteeltaan parhain prime linssi ja piirto on jäätävää aukolla 8..sigma eroaa tästä halpis canonista paremmalla laadulla(ei ole muovia niinkuin canon) ja esimerkiksi bokeh on parempi samoin kuin kontrasti..se on myös hiukan valovoimaisempi.. ja parempi piirto 1.4:lla, kuin canonin omassa 1.4 lasissa..sigma on hyvä prime linssi, jos saa hyvän yksilön, mutta monesti ongelmia front focuksen tai back focuksen kanssa, joten tarvii käydä kalibroimassa rungon kanssa sit..

   
  Canonin 50mm 1.4 on taas sitten verrattavissa tuohon Sigman 1.4. Ja linssikään ei ole muovinen ja tarkennus ei pidä kamalaa meteliä. Itse pidän enemmän Canonista. Varmasti makuasioita…
  Suosittelen myös muiden objektiivien hankkimista, sillä ne tuovat taas uusia mahdollisuuksia lisää… Itsekkin pitkään käytin tuota kiinteätä 50mm linssiä, mutta sitten innostuin luontokuvaamisesta tuli teleputken hankinta ajankohtaiseksi. 🙂
   
  Pakko mainita vielä, että hyvän objektiivin ja kameran takana on myös kuvaaja.Huomaa, miten sinulla on silmää asetteluun ja taito nähdä miten saada kuvista mielenkiintoa herättäviä. Sellaisia, että niitä pysähtyy ihastelemaan pidemmäksikin aikaa. Saavat myös ajattelemaan ja inspiroitumaan. Osaat kuvata todella kauneimmat asiat. Upeaa!
  Olisi hienoa nähdä, miten paljon kuvat muuttuvat kuvankäsittelyssä.
  Kivaa viikon alkua kaikille. 🙂

  Tykkää

  1. Voi ei, varmaan se on vielä jokusen linssin osto edessä 😉 Arvaan, että mullekin tulee vielä ajankohtaiseksi toi teleputki…
   Kiitti paljon, joo oon kyllä samaa mieltä kuvaaja-asiasta! Kyllä sen huomaa onko kuvaajalla silmää vai ei -ottamatta kantaa nyt minuun itseeni mut kiitti hurjasti :))

   Tykkää

 3. Kiva postaus!
  Mä olen myös kiinteiden linssien suuri ystävä, mulla ei muita olekaan. Tykkään siitä, että kohtuullisella hinnalla saa paljon valovoimaa. Olen tähän asti kuvannut melkein pelkästään just tuolla Canonin f/1,8 50-millisellä ja olen todella tykännyt siitä. Kertonee jotain, että mulla on ollut välillä Canonilta lainassa kaikenlaisia putkia ja kameroita, mutta olen aina lainojen jälkeen todennut, että oma linssi paras linssi. Se on kuitenkin myönnettävä, että onhan se aina välillä vähän kapea. 
  Sain joulupukilta Canonin 24-millisen (f/2,8), joka on siis aika vanha, en tiedä myydäänkö niitä uutena enää missään. Se on ollut kotikuviin ja asukuviin ihan huippu. Mahtuu vähän enemmän kuvaan kerralla. 🙂 Ja nyt hankin ihan hetken mielijohteesta Canonin 40-millisen pannukakkulinssin (f/2,8). Sitä odotan kovasti itselleni uutta peruslasia, etenkin matkakäyttöön. Reissaan paljon ja otan aina järkkärin mukaan, joten se on ihan optimaalinen linssi, kun on niin ohut ja kevyt. Mun runko on 450D, joka on kuitenkin suht pieni ja kevyt sekin, tuntuu melkein, että olisi saanut minijärkkärin. 😀 Täyskennoisesta haaveilen ajoittain, mutta toistaiseksi olen pärjännyt tuollakin rungolla ihan hyvin. 
  Olen ihan samaa mieltä, että kuvaajan kuuluukin liikkua. Aika harvassa ovat ne tilanteet, että olisin oikeasti kokenut tarvitsevani zoomia. En nyt muuten muista, kuka valokuvaaja se oli, mutta joku oikeasti tunnettu kuitenkin, joka kuvasi koko tuotantonsa 50-millisellä. Että ei se tosiaankaan huono ole. 🙂
  Kivaa viikko sinne Norjaan, teillä on niin upean näköiset maisemat siellä. Päästäpä joskus sinne!
  Terkuin Norppa
  skiglari-norppa.blogspot.com

  Tykkää

  1. Vau kiitti pitkästä kommentista, tosi mielenkiinoista lukea näitä kokemuksia ja ajatuksia kun mulla ei ookaan pahemmin ollut ketään kuvauksesta innostunut kaveria kenen kanssa jutella! 🙂 Ja voi että tiedän näistä asioista niiiin vähän. Ois niin kiva oppia paljon lisää! 🙂

   Tykkää

 4. Vierailija
  05.03.2013 klo 09:09

  En nyt muuten muista, kuka valokuvaaja se oli, mutta joku oikeasti tunnettu kuitenkin, joka kuvasi koko tuotantonsa 50-millisellä. Että ei se tosiaankaan huono ole. 🙂

  Täytyy muistaa, että croppikennolla ja täyden koon kennolla 50mm vastaavuus ei ole ihan sama, esim. 50mm polttoväli croppikennolla tuottaa vastaavanlaisen kuvakulman kuin 80mm filmillä (ja tällöinhän puhutaan jo melkeinpä telestä). Itse olen ainakin kokenut croppikennolla tuon Canonin 50mm hieman liian ahtaana esim. sisätiloissa ja se soveltuukin oikeastaan parhaiten yksityiskohtien kuvaamiseen.

  Tykkää

  1. Mmm, ok. Nyt täytyy sanoa etten tiedä edes minkälainen kenno mulla on. Great. *Lähtee selvittämään*

   Tykkää

 5. Kiitos vinkistä! Olen miettinyt uuden objektiivin hankkimista jo pitkään, mulla siis vain se perusputki joka on kameran mukana tullut. MUTTA ei ole varaa mihinkään superkalliiseen, satasen vielä kykenen investoimaan. Ja juurikin olen tällainen taviskuvaaja joka lapsiaan ja kotiaan kuvailee…Makroputkesta tosin haaveilen myös….

  Tykkää

 6. Itse omistan molemmat ja eron oon huomannut kestävyydessä.. Vaikka voihan se olla, että maanantai kappalekkin minulle on sattunut. Nimittäin jo alle vuoden käytön jälkeen huomasin Canonin objektiivin tarkennuksen pissivän ja pahasti, loppujen lopuksi kuvat olivat tasaisen sumeita ja objektiivi käyttökelvoton. Sigmalla en tälläistä ongelmaa ole huomannut ja kuvat edelleen tarkkoja niistä kohdista, kun haluan niiden olevan. 
  Alkuun Canonin objektiivi oli kyllä suosikki ja oikein hyvä! Kestävyys kulki sitten hinnan kanssa käsi kädessä…:(

  Tykkää

  1. Okei, no niin sitten näiden erot ois just sellasia kuin kuvittelinkin. Sigma on ainakin ollut tosi kestävä!

   Tykkää

 7. Juu, kieltämättä tuo kiinteä linssi aluksi tuskastuttaa, kunnes hoksaa sen, että tosiaan kyllähän mä voin liikkua! 😉
  Olen aktiivilukija, mutta turhan laiska kommentoija. Sun kauniista kotikuvista saan tosi usein iloa ja inspistä! Käyppäs kurkkaamassa meille jos ehdit 🙂
  http://www.talosanomat.fi/valkoinen-aurora/
  Jenni

  Tykkää

 8. Vierailija
  05.03.2013 klo 11:58

  Vierailija
  05.03.2013 klo 09:09

  En nyt muuten muista, kuka valokuvaaja se oli, mutta joku oikeasti tunnettu kuitenkin, joka kuvasi koko tuotantonsa 50-millisellä. Että ei se tosiaankaan huono ole. 🙂

  Täytyy muistaa, että croppikennolla ja täyden koon kennolla 50mm vastaavuus ei ole ihan sama, esim. 50mm polttoväli croppikennolla tuottaa vastaavanlaisen kuvakulman kuin 80mm filmillä (ja tällöinhän puhutaan jo melkeinpä telestä). Itse olen ainakin kokenut croppikennolla tuon Canonin 50mm hieman liian ahtaana esim. sisätiloissa ja se soveltuukin oikeastaan parhaiten yksityiskohtien kuvaamiseen.

  Joo, näin on ja toi ahtaus on just se, mikä mulla ainakin tulee vastaan, kun ottaisin mieluusti joskus muitakin kuin yksityiskohtakuvia. 🙂 Saan ihan yllättäen lainata täyskennoista kameraa tällä viikolla, joten on tosi kiva päästä näkemään, miltä se 50-millisen ottama kuva näyttää ”kunnon” rungolla. 
   
  Norppa
   

  Tykkää

 9. Mä en tosiaankaan ole mikään asiantuntija ja tiedän vain sen, minkä olen itse yrityksen ja erehdyksen kautta oppinut, mutta näitä on kivaa pölistä.
  Jos tätä keskustelua lukee joku, joka kuvaa työkseen, niin olisi tosi jännää ja kiinnostavaa kuulla, minkälaista kalustoa hän käyttää vapaa-ajalla. 🙂
  Norppa
   
   

  Tykkää

 10. Oispa hauska lukea joku juttu koskien asuinpaikkaanne. En ole koskaan Norjassa käynyt, oispa nätti nähdä kuvia ja vähän kertomustakin millasta siellä on! 🙂 Nimim. Aurinkoinen

  Tykkää

  1. Kiitti aurinkoinen, laitoin tänään jumppamatkalla -postaukseen vähän meidän maisemia ja yritän pian taas kuvailla täällä maisemia vähän enemmän! 🙂

   Tykkää

 11. Böö! Asiani ei liity tuohon nyt millään lailla 😀 Haluaisin vaan kysästä, että kuinka saan noin ihanan luonnoliset laineet hiuksiisi? =D Vai onko luonnonkiharaa? Kiitos!

  Tykkää

  1. Hih, kiitti kysymästä :)) Näille en oo kyllä valitettavasti tehnyt mitään, eli kihartuu aika paljon tää mun tukka -silloin kun sitä huvittaa ;D

   Tykkää

 12. Minulla on tuo sama Sigma ja täytyy myöntää että se on enemmän kuin rahansa arvoinen! Minulta löytyy myös tuo satasen versio Canonin 50mm enkä sitä suosittele kyllä kenellekkään, se ei kyllä toimi niinkuin toivoa saattaisi ja satanenkin on liikaa linssistä joka toimii kun sitä itse huvittaa.
  Sigmat ovat aina olleet luotettavia.

  Tykkää

  1. Joo toi Sigma on loistava, mullakin ollut jo monta vuotta…. Tosin viime vuoden lopulla jätin sen lentokoneen ruumaan ja olen nyt jälkeenpäin miettinyt onko siellä voinut olla liian kylmä tms. -ehkä linssi vain saanut jotain iskuja. Sen tarkennus nimittäin yhtäkkiä takkusi ton lentoreissun jälkeen… :/ Että jotain sille sattui, mutta varmasti mun oma vika eikä linssin heikentyminen… Niin siksi tullut ajatuksia uudesta linssistä…

   Tykkää

 13. Mulla on vastaava nikonilta, tosin 35 mm 1.8, joka croppirungolla vastaa 50 millistä. Hintaa 200 euroa. Mitä enemmän kuvaan, sitä vähemmän luulen tarvitsevani teleä. Kun aloitin, mielessä oli että pitkä putkihan pitäisi saada. Nyt on ihan päin vastoin, kaipaisi ehkä jotain 14 millistä, jotta saisi laajempaa kuvakulmaa. Lisäksi sellainen tele, jolla vähänkin huonossa valossa kuvaisi jotain maksaa mammonaa. Kukin tietysti kuvaustarpeensa mukaan, mutta mutta… Onneksi tuli hankittua tuo kiinteäpolttovälinen, ei kaipaa yhtään liikkuvaa osaa lisää 😉 Käy katsomassa pilottikuvaa.blogspot.fi Muutamaa kuvaa lukuunottamatta kaikki (laajakulma oli lainassa) on otettu 35 millisellä. 
  Minä en muuten haaveile täyskennoisesta niin kuin joku tuolla aiemmin, kun katsoo niihin sopivien lasien hintoja ja kuvien tiedostokokoja. 
  Terveisin Olli

  Tykkää

  1. Hmm, nyt kun selvitin että mullakin on croppi, olen vähän miettinyt josko 30 mm oiskin aika hyvä vaihtoehto… Tai 35mm. Tää sun kommentti taas tukee vähän tota ajatusta. Kiitti paljon linkkivinkistä, käyn katsomassa!

   Tykkää

 14. Postaustoive !!!! 
  Kun olet noin hoikka ja hyvinvoivan näköinen, voisitko pitää ruoka-liikuntapäiväkirjaa muutaman päivän ja tehdä siitä postauksen??? :)Saisi pullukat sohvaperunat kuten minä inspistä liikkua ja syödä toisella lailla . Kiitospaljon jo etukäteen.
   
  t sohvaperuna

  Tykkää

 15. Hei, sinulla uskomattomat hiukset! Laittaisitko vaikka postauksen lettien tekemisestä, ja kihartamisesta. Myös postaus eri kihartimista tms olisi tosi mukava! Itselläni melkein samanpituiset hiukset kuin sinulla, mutta suorat. Haluaisin niihin edes joskus väkertää laineita tms. Kiitos jo etukäteen! 🙂 t.Hanna

  Tykkää

  1. Oukei Hanna, hiuspostaukset on aina kivoja ja teen niitä tosi mieluusti. Tulossa on siis sekin – veikkaan ensi viikon loppua! 🙂

   Tykkää

 16. Tuolla aiemmin ihmeteltiin mitähän ammatikseen kuvaavat käyttää kalustona, niin voin paljastaa: Kuvaan itse työn puolesta ja opetan valokuvausta. Kuvaan 1000D kitillä ja vanhalla romulla pokkarilla! Myönnettäköön että mielellään lainaan kuvauskeikalle objektiivit, kohina tulee pimeyden takia kuvissa ongelmaksi. Olen juurikin tuota canonin 50mm 1.8 linssiä lainaillut ja jotain valoisaa teleä koitan haalia – hinnat vaan nousee valoisuuden mukana varsinkin noissa teleissä.. Täyskennonen olisi toki jees tai muuten vaan paremmilla pikseleillä varustettu, mutta paljolti on hommat siitä kiinni kuinka hyvin vehkeensä hallitsee, oli se vehe mikä tahansa. Siinä mielessä valokuva on, ja ei ole, välineurheilua.  Olis hienoa kyllä kuvata jollain vanhalla rungolla ja säilöä filmiä pakkasessa!
  Paljon on kiinni siitä minkälaista settiä kuvaa, että mikä on kaluston vaatimus. Ei 1000D-kitti ja pokkari riitä jos kuvataan valan lehtien kuvitusta tai studiokuvaa.

  Tykkää

 17. Heippa! Pakko vielä kommentoida tätä kuvausjuttua sen verran, että TOIVON kovasti tuota lupailemaasi juttua kuvien käsittelystä!! Pliis, toteutathan sen 😉

  Tykkää

 18. Hei osaatko sanoa onko canonin 50mm 1:1.8 yhteensopiva Nikonin kameroiden kanssa? Itsellä käytössä Nikon D3000 ja etsinnöissä olisi kevyt-harrasteluun 50mm objektiivi. 🙂 

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: