Lucian päivän DIY

Lucianpäivän DIY -joulukoristeetkoristeet tässä 🙂 Olen siis repäisyt vanhoista sisustuslehdistä (joissa on hyvälaatuista paperia) sivuja ja taitelut ne haitareiksi. Haitareihin olen kiinnittänyt langalla (ja vähän neulallakin) ohutta lankaa ja joulukuusenkoristeita; käpyjä ja palloja. Vähän enkeli- ja Luciamaisia juttuja, sopivat siis hyvin juuri tähän päivään! Viime joulunahan meillä oli lumihiutaleita ikkunoissa, nyt tällaisia sit.

Lucian päivän perinteisiä Lussekatter -pullia olen ajatellut leipoa lasten kanssa vasta perjantaina, mutta niille, jotka kaipailevat ohjetta jo tänään…:

Lussekatter

200g voita / 7 dl maitoa / 2 g safrania / 100g hivaa / 2 dl sokeria / 0,25 tl suolaa / 2 tl kaardemummaa / 16 dl vehnäjauhoja / muna voiteluun / rusinoita koristeluun

Sulata voi kattilassa / Lisää maito / Lisää safran lämpimään seokseen / Murenna hiiva kulhoon ja kaada lämmintä maitoseosta hiivaan ja sekoita kunnes hiiva on liuennut / Lisää loput maitoseoksesta hiivakulhoon/ Lisää sokeri, suola ja suurin osa vehnäjauhoista / Vaivaa taikinaksi / Peitä kulho ja kohota taikinaa noin 40 min / Leikkaa taikina palasiksi ja muotoile;  perinteisimmät lussekatter -pullat ovat s-kirjaimen muotoisia / Peitä pullat pellillä ja vielä kohota noin 40min / Koristele rusinoilla ja voitele munalla / paista lämmitetyssä uunissa 225 asteessa noin 10-12 min.

Hyvää Lucian päivää siis!

50 vastausta artikkeliin “Lucian päivän DIY

 1. heijsan,
  Hauska haitari;) bongasinkin joku aika sitten ne lumihiutaleet ja tulikin ihan omakin lapsuus mieleen, tehtiin niitä silkkipaperista nyt ja silloin joskuskin…
  Valoisaa Lucian päivää kaikille!

  Tykkää

 2. Kiva idea! Täällä meillä pikku Lucia hyppii sohvalla ja tarvis juuri tuollaista kivaa näpertelyä.
  En muuten tiennyt että Norjassakin syödään sahramipullia! ”Lussebullar” tai ”lussekatter” ovat mun mielestä tosi hyviä ja kuuluvat jo meidän ruotsalais-suomalaiseen jouluun.
  Luciaterkuin Kati

  Tykkää

 3. Kauniin siroja koristeita. Juuri teidan sisutukseen (mita nyt taalta blogista sita oon nahny) sopivaa!

  Tykkää

 4. Joku muu ehtikin jo ensin, että sahramihan se on suomeksi 🙂 Samat puuhat ihan vähän pohjoisemmassa Norjassa.

  Tykkää

 5. Söpönnäköisiä koristeita! Joulun kiireiseen aikaan sopii hyvin tuollainen helppo askartelu.
  Tykkään itsekin enemmän hillityistä koristeista näin vanhemmiten, nykyään tuntuu jenkkityylistä yltiökimallusta ja välkettä tunkevan silmille liikaa joka paikassa niin että tulee ihan ähky olo.

  Tykkää

 6. Heia:) Tulin juuri katsomaan løydankø viimevuotisen lumihiutaleohjeen taalta ja tassa olikin linkki:) Takk! Kiva toi ed.postaus. Itse ostin hetki sitten jarkkarin ja totta.. sita on hankala kantaa mukana ja monesti kun tarttis niin ei ole matkassa. Kun digikamera oli lahes aina laukussa.
  Oletko tøissa vanhainkodissa? Jannaa etta teilla valk. tyøasut. Olen ollut siella etelassa ja taalla pohjoisessa hoitajana ja valkoiset asut vanhainkodissa lahinna keittiøhenkiløkunnalla:) Eli punaisissa, sinisissa ja vihreissa on kuljettu. Nyt aitiyslomalla. T. kalamuija (11pv vanhan vaavin aiti)

  Tykkää

 7. Ihanan yksinkertainen ja silti näyttävä koristeluidea! Pullat oli mulle ihan uusi juttu, pitääkin tehdä joku kerta tarkempaa tuttavuutta ts. leipoa. 😀

  Tykkää

 8. PAKKO SANOA noista lumihiutaleista semmonen juttu, että kokeilkaas tehdä ne silkkipaperista ja kastaa sulatettuun steariiniin, sitten vaan nostaa ne sieltä parin sekunnin jälkeen ja ripottelee HETI päälle jotain kimallehilettä! Hienoja tulee 🙂 Samalla saa sitten tehtyä kananmunakennoista niitä käteviä takansytyke ruusukkeita jotka upotetaan steariiniin, ja kyllä takka syttyy helpolla ensi kerralla!! 😉

  Tykkää

 9. Ihania ideoita täällä! Kiva, että on myös helpompia, joita voi lasten kanssa askarrella yhdessä. 🙂

  Tykkää

 10. Mineral water calculator has now been updated. Version 5 is available for download in Excel as well as Open office format.

  Tykkää

 11. It¡¦s actually a cool and helpful piece of info. I¡¦m happy that you simply shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  Tykkää

 12. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that ”perfect balance” between user friendliness and visual appeal. I must say you’ve done a excellent job with this. Also, the blog loads very fast for me on Firefox. Excellent Blog!

  Tykkää

 13. My spouse and I stumbled over here by a different web address and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about your web page yet again.

  Tykkää

 14. I’m not sure why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

  Tykkää

 15. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say great blog!

  Tykkää

 16. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any techniques to help reduce content from being ripped off? I’d really appreciate it.

  Tykkää

 17. Thanks for one’s marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you might be a great author.I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back later on. I want to encourage that you continue your great job, have a nice day!

  Tykkää

 18. We stumbled over here from a different web page and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web page for a second time.

  Tykkää

 19. How’s things?, Great site basically a notice that I was getting automatically redirected on the home-page as soon as I viewed this inner web page; It looked like a internet browser hi-jack or something like that, I’m not too absolutely sure but assumed you may want to have knowledge of it. Thank you

  Tykkää

 20. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

  Tykkää

 21. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  Tykkää

 22. Awesome site you have here but I was wanting to know if you knew of any forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of community where I can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Cheers!

  Tykkää

 23. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I?ll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

  Tykkää

 24. Thanks for a marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you will be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage that you continue your great job, have a nice afternoon!

  Tykkää

 25. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

  Tykkää

 26. Heya are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

  Tykkää

 27. My God, i thought you were going to chip in with some decisive insght at the end there, not leave it with ’we leave it to you to decide’.

  Tykkää

 28. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

  Tykkää

 29. The devil was sick the Devil a saint would be the Devil was well the devil a saint was he.

  Tykkää

 30. I?ve learn a few excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you place to make any such magnificent informative web site.

  Tykkää

 31. I guess because this is a sport were these things? shouldn’t happen, I’ve met Jack before the injury, he’s a great person, a very likeable person he didn’t deserve anything like this to happen

  Tykkää

 32. Just great study. We very enjoyed this! I don’t usually comment on blogs however that one truly was fascinating. I’ll save for later on.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: