Hyödyllisen tehokas tyyppi

(not me)

Te varmaan jo tunnettekin minua sen verran että tiedätte miten blogi joskus vähän kärsii mun muista projekteista. Silloin kun koko aurinkoisen sunnuntain istuu meikittä ja karvaisissa verkkareissa sisällä, ei paljon asukuvia oteta. 

Eikä tunneta itseään kovin hyödylliseksi tai tehokkaaksi. Tunnit vain kuluvat, tunti toisensa jälkeen ja olet saanut aikaiseksi muutaman maaliviivan. Silloin sitä miettii, että miksen voi olla sellainen ihminen, joka tekee vain hyödyllisiä juttuja. Miksen voi suunnitella kaikkea niin, että vuorokauden jokainen tunti olisi jotenkin hyödyllinen. Miksi multa on yhtäkkiä kadonut monta tuntia enkä ole saanut edes vaatteita päälle.

Miksi jotkut (etenkin äiti-ihmiset) vaikuttavat niin kamalan hyödyllisiltä. Ne, jotka eivät unohdu maalailemaan koko sunnuntaiaamuksi. Karvaisissa verkkareissa. Ne, jotka käyvät tottakai aamulenkillä, koska aurinkoisen kirpeitä syyssunnuntaiaamuja ei mitenkään muuten kannata käyttää. Ja sen jälkeen rentoutuvat sohvalla teekupin kanssa -ja sekin on hyödyllistä, koska on sunnuntai ja sunnuntaina kuuluu rentoutua.

Mietin näitä kai siinä vaiheessa, kun maalauksen lapset eivät muistuttaneet omiani -eivätkä kai ihmislapsia lainkaan. Kun siitä sitten alkoi tulla jotain, tajusin ajankäytöstäni yhden aika olennaisen jutun. Niin kauan kun olet tyytyväinen ajankäyttösi lopputulokseen, ei mikään ole turhaa. Jos taas saat aikaiseksi vain lisätuhoa ja pahaa mieltä, voit kai sanoa heittäneesi kallisarvoista aikaasi ihan hukkaan.

Tai jos vaatisin itseltäni täydellistä tehokkuuta ja hyödyllisyyttä, en kai kestäisi inhimillisyyttä lainkaan. Sitä, että yhtäkkiä huomaan surffailevani facebookissa vaikka pyykit pitäisi nostaa kuivumaan. Että ehkä en sittenkään haluaisi (yrittää) olla täydellisen tehokas ja hyödyllinen. 

Taulupohjaan, johon aloin lapsia maalaamaan, olen aiemmin kirjoittanut tekstin:

Se sopi niin hyvin mun ajatuksiini nytkin, etten raaskinut ihan kokonaan maalata tekstiä peittoon. Saattaa olla, että se saa jäädä siihen muistuttelemaan 🙂

36 vastausta artikkeliin “Hyödyllisen tehokas tyyppi

 1. Yhdyn edellisiin.. Ihania kuvia, ihania ajatuksia ja ihania ideoita!Lukijana olen ollut pari vuotta, eli siis jo indiedaysin aikana ja blogisi on ihanaa luettavaa lähes kaiken ikäisille!Kiitos siis näistä ja jatkossakin kiva olisi kuulla ja saada inspiraatiota esim. hiusjutuista ja urheilusta/lenkkeilystä. :)- pian 18v. tyttö p-suomesta:)

  Tykkää

 2. Ihanaa kuulla, että joskus blogi-ihmiset ajattelee niin etteiväty saa aikaan mitään hyödyllistä joskus.. Itse blogeja lukiessa sitä tuntee itsensä niin saamattomaksi ja hyödyttömäski.. Ja varsinkin ei näin äiti-ihmisenä..Oma elämä on välillä.. no aika turhamaista höttöä monien mielestä.. Ehkä tärkeintä olisi muistaa, että jokaisen elämä on tärkeä, hyödyllinen ja arvokas myös niinä ihanina hölläilypäivinä 😉 Ihanaa syksyä!
   
  Karin

  Tykkää

 3. Hej! Minä yhdyn edellisee kommenttiin…mukava lukea että sinäkin mietit ajankäyttöä…hyötyä..Minäkin olen jotenkin ajatellut että sinun päivät ovat varmaan aina yhtä reippaita ja hyödyllisä. Viimeksi tänään mietin omaa arjen pyöritystä kun siivosin taloa,laitoin ruokaa, silitin,järjestelin,tiskasin….siis sitä mitä tekee joka päivä eikä se työ etes lopu..huomenna lisää..Siis vain tympäisi kun aina on riittämätön olo..Laitoin sitten lopulta saunan päälle ja nyt jo hymyilyttää 🙂 JA mun pyykit odottaa nyt koneessa kun minä vain luen sun blogia;-) Kiitos

  Tykkää

 4. Mulle tuli jostain syystä mieleen  tällainen vanha japanilainen sanonta:  ”mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhan hoito eikä sekään ei ole niin tärkeää”. Mielestäni on hyvä, että ihmisellä on joskus hetkiä, että saa vaan olla.
  Tanja  

  Tykkää

 5. Hyödyllisyys on toki ihana asia, mutta mieluiten vietän viikonloput perheen kanssa tehden kaikkea totaalisen hyödytöntä: retkeillään, puistoillaan, katsellaan elokuvia ja olla öllötellään. Ja tuossa näennäisessä hyödyttömyydessä piilee suurin hyöty – siten kerätään voimavaroja arjen pyörittämiseen, kun sitä isossa perheessä on kumminkin tehtävä.
  Löysääminen ja heittäytyminen hetkeen on jaloja taitoja!
  http://mamainprogess.blogspot.fi/

  Tykkää

 6. Hyödyllisyys on toki ihana asia, mutta mieluiten vietän viikonloput perheen kanssa tehden kaikkea totaalisen hyödytöntä: retkeillään, puistoillaan, katsellaan elokuvia ja olla öllötellään. Ja tuossa näennäisessä hyödyttömyydessä piilee suurin hyöty – siten kerätään voimavaroja arjen pyörittämiseen, kun sitä isossa perheessä on kumminkin tehtävä.
  Löysääminen ja heittäytyminen hetkeen on jaloja taitoja!
  http://mamainprogess.blogspot.fi/

  Tykkää

 7. Hyödyllisyys on toki ihana asia, mutta mieluiten vietän viikonloput perheen kanssa tehden kaikkea totaalisen hyödytöntä: retkeillään, puistoillaan, katsellaan elokuvia ja olla öllötellään. Ja tuossa näennäisessä hyödyttömyydessä piilee suurin hyöty – siten kerätään voimavaroja arjen pyörittämiseen, kun sitä isossa perheessä on kumminkin tehtävä.
  Löysääminen ja heittäytyminen hetkeen on jaloja taitoja!
  http://mamainprogess.blogspot.fi/

  Tykkää

 8. Vierailija
  01.10.2013 klo 09:32

  Hyödyllisyys on toki ihana asia, mutta mieluiten vietän viikonloput perheen kanssa tehden kaikkea totaalisen hyödytöntä: retkeillään, puistoillaan, katsellaan elokuvia ja olla öllötellään. Ja tuossa näennäisessä hyödyttömyydessä piilee suurin hyöty – siten kerätään voimavaroja arjen pyörittämiseen, kun sitä isossa perheessä on kumminkin tehtävä.
  Löysääminen ja heittäytyminen hetkeen on jaloja taitoja!
  http://mamainprogess.blogspot.fi/

  UUPS…moneen kertaan latasi jostain syystä..
   

  Tykkää

 9. Mun mielestä lapset on kyllä hyvin tunnistettavissa! Etenkin Aino on aivan itsensä näköinen!! 🙂 -st.brigitten

  Tykkää

 10. Ihana taulu ja ihanat ajatukset!
  Minä olen lapsuudenkodistani saanut mallin, että koko ajan pitää tehdä jotain hyödyllistä, eli kotitöitä, ja ”laiskotella” ei saa. Seurauksena siitä olin vuosia takaperin uupumuksen vuoksi pitkällä sairaslomalla ja opettelin ”vaan olemaan” ja tekemään juttuja, joista sain voimia itselleni. Mikä tärkeintä,opettelin sanomaan ei. Opettelin jättämään pois ne vähemmän tärkeät jutut. Voimaannuttuani olen opetellut pitämään työn ja levon/huvin tasapainossa. Ei työt tekemällä maailmasta lopu! 😉
  Ihanaa syksyä Sinulle!

  Tykkää

 11. …sä olet sitten niin ihana 🙂 <3! Upeassa sinisessä puserossasi sukeltanut siniseen pysähtyneisyyden – mutta kuitenkin eteenpäin vievään! – luovaan tunnelmaan…ei ollenkaan huonosti ”haaskattua” aikaa – mielettömän upean maalauksen olet tehnyt jälleen :)!
  Musta on vain suurta viisautta osata hassata, tuhlata sitä aikaansa sille vähemmän hyödylliselle hetkelle…että oikeesti osaa toviksi tässä ruuhkaisessa elonvilinässä höllätä, olla vain ja nauttia uppoutumisestaan johonkin aivan muuhun kuin ainaiseen suorittamiseen. Silloin pienistäkin asioista ja huomioista tulee niitä suuria ja merkityksellisiä juttuja :).
  Toivotan sinulle paljon mitä ”hyödyttömän tehokkaattomia” hetkiä runsaiden onnentunteiden kera :)!
  – Tanja –

  Tykkää

 12. Mä olen jotenkin oppinut hyväksymään hyödyttömyyden. Tai siis en pidä mitään luovaa ja itseään kehittävää toimintaa todellakaan hyödyttömänä. Jos näennäisesti hyödyttömän toiminnan lopputuloksena on jotain, josta voi olla iloinen, ylpeä tai tyytyväinen, ei aika ole kulunut hukkaan. Arvostan suunnattomasti luovia ihmisiä ja aikaansaannoksia – myös omiani ja etenkin joskus puolen vuoden kuluttua ihmettelen, miten olen jaksanut väkertää jotain niin antaumuksella. Ja jos joku (edes itse) arvostaa tällaista ”hyödytöntä” toimintaa, eikö se tee siitä automaattisesti hyödyllistä? Osasinkohan yhtään tuoda näkökantaani esille…? Ja hei – ihana maalaus ja hyödyllinen taiteilupäivä! -Laura

  Tykkää

 13. Johanna, hyvänen aika mikä maalaus. Olet siis niin mielettömän lahjakas taiteilija. 
  Elämään kuuluu päiviä, jolloin voi vaan olla ja tehdä sitä mikä tuntuu hyvältä. Se tuottaa itselle mielihyvää, rentouttaa, uudistaa omaa oloaan ja mikä parasta…kun maalaat se on kuin terapiaa itselle☺️ 
  ihana, kun löytyy mUitakin ihania naisia , jotka eivät aina suorita elämää tehokkaasti. 
  Kiitos tärkeistä ajatuksistasi Johanna.
  Terkkuja Naantalista , Kirsi.   
  Ps.tervetuloa pistäytymään myös minun uudessa blogissani pienenunelmanhillittyakauneutta.blogspot.com
  Johanna, oletko halukas myymään jonkun tauluistasi, olen niin rakastunut upeisiin maalauksiisi

  Tykkää

 14. Olet todella taitava. Minustakin varsinkin tyttäresi on aivan itsensä näköinen maalauksessa. Minä aina ihmettelen miten ehdit kaiken, et vaikuta yhtään hyödyttömältä, päinvastoin.

  Tykkää

 15. Osasit niin pukea mun ajatukset sanoiksi! Samoissa mietteissä olen usein itsekin, kun on niitä päiviä, jotka vaan menee johonkin, tunnit vierii eikä ole mielestään tehnyt yhtään mitään. Ja tuo on niin totta, että ajankäyttö johonkin luovaankin juttuun tuntuu silloin hukkaan heitetyltä ajalta, jos ei ole tyytyväinen lopputulokseen! Vastaavasti siitä saa aivan mielettömästi virtaa, jos on tyytyväinen 🙂 Kai se pitää vaan hyväksyä, että aina ei meinaa onnistua. Mutta hei, sun taulustasi tuli todella hyvä ja lapset on kyllä ihan itsensä näköisiä 🙂 Ihailen aina tyyliäsi maalata, saat luotua näihin töihisi ihanan seesteisen tunnelman, olet oikeasti taitava.
  -Elina

  Tykkää

 16. Johanna, sinähän teit jotain hyödyllistä! Vaalit luovuuttasi ja luppoilulla annat kehon palautua muuten tehokkaasta ja työn täyteisestä viikosta. Toisin sanoen, käytit aikasi Viisaasti :). Joskus täytyy nauttia!
  Aivan ihana toi sun maalaus! Oot kyllä monipuolisesti todella taitava!
  -Tanja

  Tykkää

 17. ..aijai..kylläpäs oletkin hyödytön ;)..itse en ole koskaan osannut tehdä väreillä mitään..vesiväreistä akryyliväreihin jne..ainoa jolla saan jotain aikaiseksi on hiili ja lyijykynä..eikä voi verrata sinun töihisi..mieheni jaksaa joskus säälinsekaisella äänellä niitä kehua ;))..lasten isovanhemmat varmaan ilahtuisivat jos saisivat jotain noin ihanaa joululahjaksi..

  Tykkää

 18. Sinä ihana Johanna:) Tunnistan siis ihan samoja ajatuksia, vaikken olekaan noin kätevä käsistäni kuin sinä. Samalla mietin mielessänimikä mahtaa olla se ikä, jolloin To Do -listalani on
  1. Ajattele viittä ihanaa ja kolmea kaunista
  2. Ole armollinen itsellesi
  3. tapaa ihania ystäviäsi
  4. Nauti elämästä
  5. Lopeta To Do listat
  Kaunista syksyä ja ihanaa arkea

  Tykkää

 19. Ihana innostava kirjoitus taas ja kaunis taulu! Teksti kannattaa ehdottomasti jättää mukaan. Samoja ajatuksia mietin usein, että koti on hujan hajan ja minä vain esim. istun täällä blogeja lukemassa. Mutta näistä ”hyödyttömistä” puuhista saa niin paljon energiaa arkeen. Nyt perhevapailla päätin olla itsel
  leni armollinen ja mietin, mitkä asiat tuottavat minulle iloa. Löytyi kaksi kaikista tärkeintä: ystävät ja liikunta. Niihin panostan lasten ja miehen lisäksi, niin voin hyvin. Kyllä me äiti-ihmisetkin tarvitaan niitä juttuja, jotka ovat meille ihan omia ja joiden avulla latautuu.
   
   
  S
   

  Tykkää

 20. Kovin olet lahjakas. Jos itse osaisin maalata, antaisin pölyn vapaasti laskeutua ympärilleni. Ihania töitä…ja malleja..
  Olet ainut blogi, jota luen ja aina saan siitä hyvän ja energisen mielen.
  Mummi 53-v

  Tykkää

 21. Vautsi sa osaat maalata! Mahtavaa omata tollanen lahja! Ja hei, sunnuntait on tehty vaan olemiseen 🙂 Mullakin saattaa menna tunteja, etta saan jonkun pienen homman hoidettua tai edes saatua meidat kaikki ovesta ulos! No, lasten ”pienuus” on siihen talla hetkella se suurin syy, mutta anyway.

  Tykkää

 22. Voi kun on niin tuttu tunne. Odotan innolla ensi kevättä, kun saan gradun palautettua ja paperit kouraan. Koulujutut on koko ajan jossain takaraivossa, aloittaminen on työlästä, eteneminen hidasta ja motivoituminen hankalaa; nyt varsinkin kun on päässyt jo oikeiden töiden makuun tässä ohella. Mutta pakko se on jossain vaiheessa ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä jotain hyödyllistä. Tän jälkeen oon kyllä ainakin vuoden tyytyväinen itseeni enkä vaadi vapaa-ajalla itseltäni liikoja. Kun oppisi olemaan suorittamatta!

  Tykkää

 23. Toi oli hyvä havainto, että asioiden mielekkyys riippuu lopputuloksesta. Mulla menee usein yksi viikonlopun päivistä siivoamiseen ja sitten kun lapset on syöneet ja leikkineet vähän aikaa, ei siitä siisteydestä paljon ole enää jäljellä 🙂 Sitten sitä taas miettii, että olisiko voinut tehdä jotain hauskaa sen sijasta – esimerkiksi m a a l a t a (en ole ehtinyt maalata ollenkaan lasten syntymän jälkeen).
  Terveisin lukijasi Wienistä 🙂

  Tykkää

 24. Musta on vuosien myötä tullut hemmotteleva hidastelija. Parasta arkiviikon jälkeen on vaan olla ja laiskotella. Joskus, kun kysyn tyttäreltäni hänen toiveitaan vapaapäivälle niin vastauksena kuulen: ”Oltaisko koko päivä yöppärissä?” Ja näin ollaankin oltu, monesti.
  Ihana olet myös karvaisissa verkkareissasi 🙂 Miten ne ihanimmat ja pehmeimmät lököpöksyt vaan usein näyttääkin niin kaameilta?!  😉
  Madicken

  Tykkää

 25. Hieno kirjoitus. Juuri tänä aamuna mietin samoja juttuja kun kävelin yövuorosta kotiin (asun muuten Norjassa:)). Tätä jonkinlaista tehokkuuden ihannointia…saa sitä kaikkea ”hyödyllistäkin” aikaan vaikka pikkuisen pienemmälläkin pingottamisella. Silloin ympärilläkin elävillä ihmisillä on paljon parempi olla, olen henk.koht. sitä mieltä.
  Itse olen ennenkaikkea elämästä nautiskelija, nytkin, vaikka teen gradua töiden ohessa. Unohdun helposti ihan vain haaveilemaan ja sitten yhtäkkiä vain ”rykäisen” sen mikä on pakko tehdä:))…ja palkitsen itseni kahvilla tms. joka välissä.
  Yksi ehdottomista lempirunoistani on seuraava Eeva Kilven runo:
  Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. – Eeva Kilpi, Laulu rakkaudesta 1976
  Mielestäni sinä olet kyllä ihan todella aikaansaava ihminen, jonka energiaa ihan kadehdin. En ole nimittäin itse esim. vieläkään päässyt säännöllisen treenauksen rytmiin. Vaikka hyvin tiedän (ja olen kokenut monta kertaa elämäni aikana) että liikunta ei vie energiaa, vaan toimii hyvän energian ja hyvinvoinnin lähteenä. 
  Ja tuo maalaamasi taulu on aivan ihana…siihen käytetty aika on Laatuaikaa isolla L:llä.
  Törmäsin facebookissa seuraavan kirjoitukseen, joka sivuaa tätä aihetta:
  http://sinivalakosinsilimin.blogspot.no/2013/09/kiirees-duunis-tois.html
  Kaikkea hyvää syksyysi!

  Tykkää

 26. Kiitos Johanna, kun pidät tätä blogia! Saan niin paljon iloa ja inspiraatiota sun aina niin positiivisista ja kauniista blogipostauksista. 🙂
  Aivan ihana tuo maalaus lapsistasi! Tykkään sun maalaustyylistäsi! 🙂
  Terveisin lukija Helsingistä

  Tykkää

 27. Kiitos Johanna, kun pidät tätä blogia! Saan niin paljon iloa ja inspiraatiota sun positiivisista ja kauniista blogipostauksista 🙂
  Tuo maalaamasi taulu lapsistasi on aivan ihana! Tykkään sun maalaustyylistä 🙂
  Terveisin lukijasi Helsingistä

  Tykkää

 28. [quote author=”Vierailija” time=”02.10.2013 klo 01:24″]
  Kovin olet lahjakas. Jos itse osaisin maalata, antaisin pölyn vapaasti laskeutua ympärilleni. Ihania töitä…ja malleja..
  Olet ainut blogi, jota luen ja aina saan siitä hyvän ja energisen mielen.
  Mummi 53-v
  Ihanaa kun täällä on muitakin mummeja…Johanna, olet niin monilahjakas ja lisäksi myönteisyyttä ja kiitollisuutta henkivä nuori nainen, että tartutat sitä ikään katsomatta!
  Mummi 59v

  Tykkää

 29. Olipa taas hyvätunnelmainen postaus Johanna. Kiitos.Kuvat ja teksti veivät mukanaan! Ja, osaat maalata, kaunis tyyli – ja sen tekstin voisi vallan hyvin jättää maalaukseen. Toivottavasti saat jatkossakin aikaa maalaamiselle, se on sun juttusi. Kuten valokuvaus, kirjoittaminen ja tyylitaju! Olet monitaituri! Toiveita jatkokirjoituksiin, jaksaistiko tehdä ruokaan liittyvän postauksen; mitä kaipaat Suomesta ja minkälaisista arkiruoista pidät Norjassa? Hyvää syksyn jatkoa! 

  Tykkää

 30. Voi kamala! Älä pidä mua ihan friikkinä kun pyysin että saisin seurata sua instagramissa. Mutta se oli oikeestaan vahinko : D sillä olen miettinyt mahdatko olla siellä ja löysin profiilisi ja yhtään sen enempää katsomatta painoin seuraa. 🙂 kunnes huomasin että tilisi on yksityinen. 🙂 ymmärrän siis hyvin kun hylkäät pyyntöni. 🙂  kivaa päivää sinne. 🙂 

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: