Löhölauauntai

& vastapainoksi Bill Gates

Heisan! Mietiskelin sellaista, että pitää varmaan taas jo laittaa jotain päivänasua tänne. Vaikka onkin ollut ihan löhöpäivä. Odd Mollyn tunika on muuten Kööpenhaminan ainoa vaateostos ja housut vanhat pehmoiset Ralph Laurenit. Ne olivat oikeastaan vain ensimmäiset mitkä kaapista osuivat käteen, tänään en juuri miettinyt mätsäilyjä.  

Viikonloppua on tähän mennessä vietetty parien synnttäreiden merkeissä, uimahallissa ja runsaasti smoothieta nautiskellen 😛 Meidän perheen ehdoton herkkusuosikki on tollanen simppeli banaani-mansikkasmoothie. Se menee aina hetkessä, teki sitten kuinka monta litraa tahansa.

Olen muuten myös (pikkusen asia -asiaa) tässä viime päivien aikaan katsonut yhden Bill Gatesin haastattelun, josta halusin sanoa sanasen. Vaikka onkin lauantai-ilta eikä kukaan jaksa just nyt lukea maailmanpelastamisesta mitään 😉 Pahoittelen. Mut kuitenkin. Oletteko kuulleet The Giving Pledgestä? Tai siis varmasti olette, mutta multa on ainakin jotenkin mennyt ihan koko hankkeen kattavuus ja merkittävyys ja nyt ajattelin pitää huolen siitä ettei teiltä mene. 😉

Lyhyesti; Bill Gates ja yli sata muuta miljonääriä (tai miljardööriä) ovat siis sitoutuneet lahjoittamaan suuren osa omaisuudestaan kehitysmaiden hyväksi ja Gates laskeskeleekin nyt lahjoittavansa elämänsä aikana vähintään 100 miljoonaa hankkeeseen. JA ettei kehitysmaita enää 20 vuoden kuluttua olisi. Wow. Kuulostaa aika kunnianhimoiselta, mutta niin se kuulosti myös varsin realistiselta… Ihan oikeasti. Eikä tohon miehen oikein voi olla uskomatta.

Mietin haastattelun jälkeen vain että miksei Gates ole jo saanut jotain rauhanpalkintoa. Sen on pakko joskus saada. Vaikuttaa siltä, että se on nyt jo saanut kamalan paljon aikaiseksi. Jo se, että maailman rikkaimmat ihmiset haluavat laittaa rahansa tasoittaaksen maapallon valtioiden eroja on historiallista. Se, että joku, yksittäiset ihmiset, vihdoin haluaa tehdä jotain konkreettista rikastuttaakseen köyhiä valtioita rikkaiden (ja omalla henkilökohtaisella) kustannuksella ja hidastaakseen väestönkasvua ja toisaalta myös lapsikuolleisuutta kehitysmaissa. Se on historiallista.

Kuitenkin Gates vaatimattomasti toteaa monen muun tavallisen ihmisen olevan paljon suurempia hyväntekijöitä. Heidän, jotka lahjoittavat esimerkiksi summan, jonka muuten olisi käyttänyt lomamatkaansa. Tai he, jotka joka kuukausi lahjoittavat yhden vaatekappaleen verran hyväntekeväisyyten – mitä näitä nyt on, mikä tahansa hyväntekeväisyys oikeastaan. Että ne ovat paljon suurempia tekoja kuin Gatesin lahjoitukset, joiden vuoksi hän ei kuitenkaan joudu tinkimään elintasostaan tai -tavoistaan. Niin, totta. Ne yksittäiset teot ovat suurempia tekoja yksilöille ja joku Matti Meikäläinen voi loppupeleissä olla paljon Gatesia suurempi ihminen ja hyväntekijä. Mutta molemmat aivan mielettömän hienoja juttuja, Vastuunottoa. Ei ihme, että Gates on listattu tällä hetkellä maailman arvostetuimmaksi ihmiseksi. Arvostan.

Iso joukko yksilöitä tai pieni joukko miljonäärejä – sama tulos. Jokaisella on merkitystä, kaikki lasketaan. 

Hyvää lauantai-iltaa kuitenkin, älkää turhaan miettikö maailmanpelastamista just nyt! 😀 

218 vastausta artikkeliin “Löhölauauntai

 1. Moikka! Millä sulla on laitettu hiukset näissä kuvissa? Tosi kivat! 🙂 Kerrotko vielä mitä tuotteita sulla on hiuksiin käytetty? Pesetkö illalla, annat kuivua yön yli vai käytätkö kuivaajaa? Kiitti jo etukäteen!

  Tykkää

  1. Heisan, tiedätkö mitä, tässä en ole laittanut kyllä hiuksia mitenkään… Pesin illalla ja annoin kuivua ennen nukkumaanmenoa. Suihkautin kyllä tarkemmin ajatellen myös aamulla vähän Redkenin Wind Blown 05:a. Mutta muuten en tehnyt mitään. Kiitos kysymästä 🙂

   Tykkää

 2. Vai että löhölauantai kun äiti pukeutuu Odd Mollyyn ja Ralph Laureniin täydessä tällingissä ja tyttärelläkin hörselömekkoa ja sukkahousua.. juu.. Ja koko maailmalle mietittäväksi, jos _tunika_ ei peitä edes persettä, oisko se vaan vaikka _paita_?

  Tykkää

  1. Niin no käytiin me tosiaan synttäreillä pistäytymässä, mutta että täydessä tällingissä… :)) Ja tiedätkö mitä, toi tunika on oikealta nimeltään ”dress” 😀 mutta jätin nyt kutsutamatta sitä mekoksi sentään 😉 Mutta voidaan me kutsua paidaksikin jos se sulle paremmin sopii, ei mulla oikeastiaan oo väliä.

   Tykkää

 3. Katsoin itsekin tuon haastattelun ja olin aika vaikuttunut – ehkä maailmassa on vielä toivoa? Olin tällaisesta täysin tietämätön… Vaikuttaisi, että kulissien takana tapahtuu paljon myös positiivisia juttuja ja hyviä asioita. Ei pelkkää ahneutta. Jospa Gatesin esimerkki saisi nämä maailman rikkaat kilpailemaan sillä, kuka lahjoittaa eniten omaisuuttaan eikä sillä, kuka hankkii sitä eniten? Toivotaan ainakin. 
  Ja sitten vielä kun niitä ystävällisiä sanoja ja tekoja saisi enemmän tänne nettimaailmaankin. Ikävät ja katkerat kommentit kun eivät paranna maailmaa ollenkaan, vaan lisäävät kaikkien pahaa oloa ja tekevät maailmasta paljon ikävämmän paikan. Myös ja erityisesti kommentoijalle itselleen. 
  Leppoisaa ja rentoa viikonlopun jatkoa teille – tuo smoothie on ihanan makuista!
  Terv. Hanne Valdresista

  Tykkää

  1. Munkin mielestä oli aika uskomatonta miten paljon oikeastaan oli saatu aikaan aika pienellä julkisuusmetelillä… Ettei se ihan pelkkä mainostemppu voi mitenkään olla.
   Samaa mieltä olen myös kommentoinnista… Eihän noita kenenkään ole kiva lukea eikä varmasti itse kirjoittajankaan kovin kiva ajatella…. luulisin.
   Kiitos Hanne! 🙂

   Tykkää

 4. Vierailija
  25.01.2014 klo 10:41

  Vai että löhölauantai kun äiti pukeutuu Odd Mollyyn ja Ralph Laureniin täydessä tällingissä ja tyttärelläkin hörselömekkoa ja sukkahousua.. juu.. Ja koko maailmalle mietittäväksi, jos _tunika_ ei peitä edes persettä, oisko se vaan vaikka _paita_?
  No huh, ollaanpa sitä äksyllä tuulella, pitääkö löhöpäivänä olla mahdollisimman rumat vaatteet päällä? Ja että ihan sukkahousut tytöllä, ihme luksusta! What? Hohhoijaa näitten kateellisten ja onnettomien ihmisten kanssa.

  Tykkää

 5. Hyvä Johanna,
  Miksi maailman pelastamisen miettiminen olisi turhaa lauantai iltana? Miksi kirjoitat aiheesta jos et halua ihmisten sitä miettivän? Siksikö, että haluat lähinnä parantaa omaa imagoasi ja antaa sen vaikutelman, että joskus mietit muutakin kuin miltä oma elämäsi näyttää ulospäin? 
  Hyväntekeväisyys on tietysti hieno asia ja olisi mahtavaa jos ihmiset oikeasti välittäisivät siitä, miten ihmiset kehitysmaissa pärjäävät. Siis ihan oikeasti välittäisivät. 
  Valitettavasti pelkkä rahan syytäminen kehitysmaihin ei sinällään tule näitä maita pelastamaan. Köyhyys ei poistu pelkällä rahan siirtämisellä. Ihmiset pitää saada toimimaan uusin tavoin. Muun muassa korruptiosta on päästävä eroon. Jos Gatesin rahojen hallinta epäonnistuu, rahat voivat pahimmillaan vain pahentaa korruptiota tai ainakin valua hukkaan kuin kankkulan kaivoon. Asiat ovat siis valitettavasti aika monimutkaisia. Oikeassa elämässä siis. 
   
   

  Tykkää

  1. Moi moi 🙂 No, ajattelin että tää aihe olisi sopinut paremmin johonkin muuhun luin lauantai-iltaan, siksi siitä vähän vitsillä mainitsin… Kirjoitan aiheesta juuri siksi, että haluan ihmiseten sitä miettivän ja siitä kuulevan, kyllä. Omasta imagostani en ole kamalan huolissani ja mitä mun elämääni tulee, kannattaa muistaa että se on muutakin kuin blogi; itseasiassa ihan eri asia kuin blogi tai miltä blogi näyttää ulospäin.
   Harmi että melkein joka kerta kun kirjoitan jostain tärkeämmätä aiheesta, saan tämäntapaisia kommentteja. Ihan joka kerta…. Että paras olisi vain kirjoittaa pinnallisista turhuuksista tai olen tyhmä enkä ymmärrä oikeasta elämästä mitään. 😉
   Gatesin säätiön toiminta tukee nimenomaan tollaisten ongelmien poiskitkemistä mm kouluttamalla ihmisiä, kohentamalla terveydenhuoltoa ja elintasoa ja uskon että siinä on ajateltu aika syvältä just noita juttuja mitä mainitset 😉 Siinä ei ole kyse vain rahan siirtämisestä, suosittelen tutustumaan!
   Tottakai toi on todella monimutkainen asia, muutenhan siihen olisi jo varmasti keksitty ratkaisu. Mutta tää on varmasti tähän asti paras yritys tehdä asialle jotain.

   Tykkää

 6. Voi hyvää päivää noita kommentoijia. Eikö voisi vähän ystävällisemmin noita omia mielipiteitä tuoda esiin?????!!!!!! Jos toisen kirjoitukset ei kiinnosta, painukaa muualle valittamasta, kukaan ei käske näitä blogeja lukemaan! Jos ainoa tapa tuoda oma mielipide esille, on toisen kirjoituksen loukkaaminen, voi noin tyhmien kommentoijien sanat jättää omaan arvoonsa. Johanna, kiitos ihanasta blogista ja siitä että jaksat näiden idiottien jälkeen vielä hyvällä fiiliksellä jatkaa. Toivottavasti.

  Tykkää

  1. Joo, jos oman mielipiteen haluaa esittää jotenkin hedelmällisesti ja saada viestin perille, ei kannata puhutella vastaanottajaa alentavasti tai vähätellen 😉 Viesti ei ikävä kyllä mene yhta hyvin perille, sillä se vaikuttaa heti pikkasen asiattomalta… Mutta vähissähän nää kovin asiattomat jutut ovat, eipä tässä mittään. 🙂 Kiitos tällaisista kivoista kommenteista silti, kyllähän nämä ovat kullanarvoisia piristyksiä ❤

   Tykkää

 7. Vierailija
  25.01.2014 klo 11:19

  Hyvä Johanna,
  Miksi maailman pelastamisen miettiminen olisi turhaa lauantai iltana? Miksi kirjoitat aiheesta jos et halua ihmisten sitä miettivän? Siksikö, että haluat lähinnä parantaa omaa imagoasi ja antaa sen vaikutelman, että joskus mietit muutakin kuin miltä oma elämäsi näyttää ulospäin? 
  Hyväntekeväisyys on tietysti hieno asia ja olisi mahtavaa jos ihmiset oikeasti välittäisivät siitä, miten ihmiset kehitysmaissa pärjäävät. Siis ihan oikeasti välittäisivät. 
  Valitettavasti pelkkä rahan syytäminen kehitysmaihin ei sinällään tule näitä maita pelastamaan. Köyhyys ei poistu pelkällä rahan siirtämisellä. Ihmiset pitää saada toimimaan uusin tavoin. Muun muassa korruptiosta on päästävä eroon. Jos Gatesin rahojen hallinta epäonnistuu, rahat voivat pahimmillaan vain pahentaa korruptiota tai ainakin valua hukkaan kuin kankkulan kaivoon. Asiat ovat siis valitettavasti aika monimutkaisia. Oikeassa elämässä siis. 

  Kannattaisi varmaan sinunkin katsoa tuo haastattelu ja/tai perehtyä asiaan, kyse ei ole suinkaan vain ”rahojen siirtämisestä”. Ohjelma (Skavlan) näytettiin Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa – jostain sen varmaan pääsee näkemään. Suomessa näköjään uutisoitiin ainoastaan Gatesin ja Magnus Carlsenin shakkiottelu.  
  Mutta mitähän mahtaa olla se ”oikeasti” välittäminen, kuka sen määrittelee? Sinäkö? Että kuka välittää oikeasti ja kuka vain imagoaan kohottaakseen? 
  Eräässä toisessakin blogissa käsiteltiin vähän samoja teemoja ja siellä blogisti oli kovasti huolissaan siitä, että hänet leimataan yltiöpositiiviseksi teeskentelijäksi. Ihmettelin vähän, mutta näköjään hän oli ihan syystäkin huolissaan. Valo kerää pimeyttä ja lamppu kärpäsiä. Positiivinen kirjoitus ilkeitä, katkeria ja ylimielisiä kommentteja. Pitää olla realisti, mutta kyyninen maailmankuva on surullinen maailmankuva. Se hapattaa ihmisen sisältäpäin.
   

  Tykkää

  1. Jep, asiaan kannattaa tutustua jos kiinostaa. Mun mielestä projekti kuulosti ehdottomasti tähän asti parhaalta yrititykseltä ”pelastaaa maailma” ja ansaitsi muutaman sanasen. Ihan kiva että sai myös vähän keskustelua aikaan 😉 
   ”Oikeaa välittämistä” on sen verran vaikea määrittää etten edes lahde yrittämään. Jokuhan saattaa laittaa rahaa hyvåantekeväisyyteen välittämättä kohteesta yhtään -vain koska niin kuluu tehdä ja ehkä ihan vain sen imagon tähden. Joku (varmasti moni) välittää varmasti enemmän kuin koskaan on kyvykäs rahassa näyttämään…. Mikä sitten on oikeaa välittämistä jos mitään muutosta kuitenkaan ei tapahdu ilman tekoja? Sepä se. 
   Se mun mielestä on varmaa, että ilkeyttä ja negatiivisuutta tässä maailmassa on jo ihan riittämiin. Siihen voin yrittää olla lähtemättä mukaan, se on ihan ilmainen valinta ja teko.

   Tykkää

  1. Jep, samaa mieltä. Säätiö on enemmän kuin rahansiirtojuttu ja sen takana on ihan satavarmalla kyvykkäitä, aikaansaavia ihmisiä jotka ovat ajatelleet asioita pidemmälle kuin mitä kukaan meistä ehtii ajattelemaan tän kommenttiboksin aikana 😉

   Tykkää

 8. Ihana tuo Tunika ❤
  Löhö lauantai on monesti tarpeen, ehkäpä joskus itsekkin sellaisen voin viettää. Lasten harrastukset on meillä lauantaisin ja mun on pakko päästä salille lauantai aamuisin, niin ei siinä löhöillä ehdi.
  Pitääpä tutustua tuohon OddMollyyn kunnolla on ne niin nättejä vaatteita.
   

  Tykkää

  1. 😀 Oisinpas ollutkin jossain salilla, nyt alkaa jo tuntumaan tää löhöily että vois jotain tehdäkin 😛

   Tykkää

  1. Nilkkurit olen saanut äitiltä joululahjaksi joskus…. Varmasti yli 5 vuotta sitten. Ten Points on merkki 🙂

   Tykkää

  1. Joo ei toi projekti ole ollenkaan sanut niin paljon huomiota kuin se ehkä ansaitsisi… ei vaikuta ihan vain mainostempulta sanoisin.

   Tykkää

  1. Heisan, tack ska du ha! 🙂 Skorna är tyvärr gamla… ca fem år tror jag. Märket heter Ten Points, men tror inte dem är så lett att få tak på nu… 😦 Sorry 🙂

   Tykkää

 9. Suomalaisten perusluonne taitaa valitettavan monesti olla kateellinen. Samanlaista kielteistä palautetta sai esim. räppäri Cheek, kun lahjoitti omistaan 100.000,00 euroa uuden lastensairaalan keräykseen. Monilla keskustelupalstoilla haukuttiin mainostempuksi ym. oman edun tavoitteluksi. Mistä ihmeestä tollainen kateus kumpuaa? Oltaisiin iloisia, jos joku on onnistunut elämässään ja iloisia, jos hän vielä haluaa laittaa hyvän kiertämään! 

  Tykkää

 10. Tuo mainittu haastettaelu löytyy muuten youtubesta hakusanoilla Skavlan ja Bill Gates. Taitaa olla siellä useammassa osassa. Kannattaa katsoa.

  Tykkää

 11. Tuo on niin totta, että Gatesin on helppoa antaa omistaan (vrt. tavallinen tallaaja), koska rahaa on niin paljon. Tämä on todella hieno asia, mielenkiinnolla seuraan mihin asia edistyy.
  Itseäni ihmetyttää ylläolevan kommentoijan tavoin, miten esim. Cheekin lahjoitus on muka mainostemppu.. Eihän hän edes ilmoittanut missään että on tehnyt lahjoituksen, vaan sen näki vasta lastensairaalan sivuilta. Myöskään summaa ei ole ilmoitettu, vaan vain se, että summa on yli 100 000€ koska hän on kunnialahjoittaja (vai mikä nyt olikaan) joten summahan voi olla paljon suurempikin! Suomessa tympii kyllä kovasti tämä ainainen kateellisuus. Niinkuin täällä blogistaniassakin 😦 Johannan ihana tunika on jollakin ihmeen tavalla pois joltakin toiselta? En ymmärrä.
   
  Valoisia ja talvisia päiviä sinne Norjaan! ❤
   
  Kati
   

  Tykkää

  1. Niin… hieno toi Cheekin temppukin muuten, en tienytkään 🙂 
   Mielenkiinnolla seurataan millä tolalla kehitysmaiden asiat ovat 20 vuoden kuluttua 🙂 Totta. 
   Kiitos Kati kivasta kommentista ❤

   Tykkää

 12. Siksi ei mahdollisesti ole saanut rauhanpalkintoa, että alun perin kun Gates tuon tempauksensa aloitti, niin sitä pidettiin mainostemppuna. Ja toiseksi, on olemassa väitteitä, joiden mukaan Gates ei ole ollenkaan puhdas kuin pulmunen. Väitetään, että hän varasti toisten ideoita ja kopioi. Mutta kuka tietää, ehäkäpä Bill Gates vain kuunteli paremmin kuin muut. Ja muutenkin, mistä lähtien kovan tason liikemiehet ovat olleet puhtaita pulmusia? Bill Gates on hiusjuuriaan myöten liikemies. Hän on syntynyt tekemään rahaa. Siitä ei liene epäilystäkään. Mutta mietin vaan sitä, että mitäs sitten jos olisikin mainostemppu. Jos sillä voidaan auttaa, niin siittä vaan. Voi tietysit olla, että en nyt näe jotain pointtia, mutta kunhan mietiskelen….
  P.S. Näytät taas tosi ihanalta ja kauniilta. Sain taas hymyn kasvoille. Kiitti 🙂
  Mrs.Brown

  Tykkää

  1. Ei se varmasti olekaan pulmunen 😛 Jos maailman rikkaimmaksi päätyy täytyy olla aika kovanluokan bisnesmies 😉 Mutta uskon myös pikkasen Gates omiin sanoihin, joiden mukaan hän on iän myötä vähän pehmentynyt -ja ehkä tässäkin hankkeessa on ihan oikeasti aika paljon sydäntä ja hyväntekeväisyyttä mukana… Ihminen, joka on koko elämänsä tehnyt töitä 24/7 ja on tottunut puskemaan sata lasissa tarvitsee varmaan vähän uusia haasteita ja ymmärrän todellakin että tän tapaisesta haasteesta saa aika kikcsit kun rahaa on niin paljon ettei sitä ole mitään motivaatiota hankkia enempää… 
   Mut hyvää -ja aiheeseen välttämätöntä- mietiskelyä. Eihän me kukaan todellakaan tiedetä kovin syviä syitä ja motivaatioita.
   Kiitos Mrs Brown ❤

   Tykkää

 13. Miksi täällä ei saa koskaan olla yhtään eri mieltä Johannan avaamista aiheista? Heti närkästytään. Mitä mieltä edes on kommentoinnissa, jos ei ole mitään muuta sanottavaa kuin että ” näytätpä ihanalta, onpa ihana tukka, paita, takki” jne. Tietenkin on kohteliasta kehua, mutta täytyisi suvaita myös muunkinlaista keskustelua (enkä nyt tarkoita asiatonta mollaamista). 

  Tykkää

  1. Joo tottakai, kivaa että keskustelua syntyy 🙂 Ei kai kukaan olekaan närkästynyt erimielisyydestä avaamaani aihetta kohtaan? Onko? Luulen että närkästystä on tässä aiheuttaneet negatiiviseen säyyn esitetyt kommentit joissa keskitytään enemmin minuun henk.koht. kuin avaamaani aiheeseen.

   Tykkää

 14. Ei voi taas kun ihmetellä kun aina välillä tänne eksyy joku kateellinen ja katkera antamaan vähän ”rakentavaa palautetta”… Voi voi eipä tätä blogia tarvitse tosiaan lukea jos ei jutut kiinnosta… Ei vaan pysty ymmärtämään ihmisiä jotka jaksaa vaivaantua lukemaan ja vielä kirjoittamaan kommenttejaan blogiin josta ei pidä.
  Älä Johanna välitä ikävistä kommenteista! Kiitos mukavasta blogistasi!
  Aurinkoisia talvipäiviä sinne Norjaan 🙂
  Linda

  Tykkää

  1. Joo ei mittään, en ole niin kovin herkkä, pakkohan tässä on sietää eriäviäkin mielipiteitä 🙂 Joskin tulen aina olemaan sitä mieltä, ettei kenekään ole koskaan kiva lukea mitään, mikä on tarkoitettu pahoittamaan jonkun mieltä. Mut mut… EI se mittään! :)Toivotaan aurinko ensi viikolle juu! :))

   Tykkää

 15. Vierailija
  26.01.2014 klo 02:09

  Miksi täällä ei saa koskaan olla yhtään eri mieltä Johannan avaamista aiheista? Heti närkästytään. Mitä mieltä edes on kommentoinnissa, jos ei ole mitään muuta sanottavaa kuin että ” näytätpä ihanalta, onpa ihana tukka, paita, takki” jne. Tietenkin on kohteliasta kehua, mutta täytyisi suvaita myös muunkinlaista keskustelua (enkä nyt tarkoita asiatonta mollaamista). 

  Saa olla eri mieltä. Kyse ei ole siitä mitä sanoo, vaan siitä miten sen sanoo. Johanna ei siitä varmaan ottaisi itseensä, vaikka joku toinen lukija saattaa ottaakin (ja sekin on tyhmää). Mutta nuo tämän ketjun kriittiset mielipiteet olivat vain ilkeilyä ja pahansuopuutta, ei eri mieltä olemista. Tuntuu, että ihmiset eivät enää ymmärrä näiden kahden eroa. Kannattaa aina miettiä, sanoisinko tämän asian samalla tavalla ja samalla sävyllä kasvokkain tuolle ihmiselle. Jos ei, niin sitten ei kannata kirjoittaakaan.
   

  Tykkää

  1. Samaa mieltä. En löytänyt kommenteista kriittisyyttä/ erimielisyyttä avaamaani aihetta kohtaan. 

   Tykkää

 16. Juuri aamun lehdestä luin (Davosin maailman talousfoorumista siinä etupäässä puhuttiin), että 85 maailman rikkainta ihmistä omistaa saman verran kuin maailman 3,5 miljardia köyhintä. Siis 85 upporikasta vs. 3,5 miljardia ihmistä, puolet maapallon väestöstä. Eletään me hullussa maailmassa…
  Jos edes jotkut noista muutamasta kymmenestä ihmisestä lähtee Gatesin kelkkaan, niin hulluus varmasti vähenee. 🙂 Pelkillä rahansiirroilla ei tietenkään asiat muutu (hetki sitten luin todella mielenkiintoisesti kirjoitetun kirjan aihetta sivuten, Francis Fukuyama: State building), mutta ei siitä rahasta haittaakaan ole, kun se käytetään läpinäkyvästi ja vastuullisesti. 
   
  Kiva kirjoitus löhölauantaille:)
   

  Tykkää

  1. Joo luin kanssa ton jutun jostakin, aika uskomatonta… Jotenkin sitä ajatteleekin, että täydellisessä maailmassa noi varat olisi jaettu vähän tasapuolisemmin… 😉 Että jos tällä hankkeella edes pikkasen siihen suuntaan mennään niin aika hyvä. Toivotaan 🙂

   Tykkää

 17. Moi Johanna!
  Olen blogisi fanijoukkoa ja mielestäni on kiva, että välillä vaihteeksi viittaat joihinkin syvällisempiinkiin juttuihin, kuten tuohon Gatesien lahjoitusaikomuksiin. Kaikenlaisten ihanien ja kauniiden juttujen keskelle sopii mainiosti aina pieni pohdintahetki – ja herättääpä keskustelua täällä kommentoijien joukossa! Virkistää ajatuksia kummasti 🙂 !
  Yhtä asiaa haluaisin nyt kysyä ja kuviin liittyen: onko ollut joskus puhetta blogissasi ottamiesi kuvien ”vinoudesta”? Silleen että kuvat ovat vinossa joko oikeaan tai vasempaan? Kyse varmaan on ihan harkitusta tyylikeinosta? Mutta tuossa Köpis part II:n eka kuva portaikosta kaatui jo niin lujaa oikealle, ettei päätä kääntelemälläkään saanut oikein selkoa upeasta portaikosta ;). Jos saapi näin uskollisena lukijana toivoa, että jos kuvat ois vähän enemmän suorassa. Toivottavasti et nyt pahastu tästä ja voinhan oikeesti olla ainoa, joka niitä kuvia tiirailee eestaas pää vinossa. Vika on siis silloin katsojan eli minun 😀 !

  Tykkää

  1. 😀 Ymmärrän ihan hyvin :)) Myönnän, ihan varmasti jotkut kuvat ovat ihan liian vinossa 😉 Usein se on kiva konsti saada uusi kuvakulmia ja mahduttaa kuviin enemmän/ haluttua materiaalia, mutta joskus menee varmasti vähän överiksi 😛 Ihan pelkästään suoria kuvia tänne ei tule, mutta lupaan tsempata ettei vinoja olisi ihan noin paljon :)) Kiitti 🙂

   Tykkää

 18. Mä olen välillä miettinyt, että voi olla ihan hyvä juttu, että Bill Gates käyttää hyödykseen bisnesmiehen taitojaan hyväntekeväisyydessä. Ehkä se jokin taito mikä hänellä on hallussaan saadessaan bisneksen toimimaan hyvin, voisi käyttää myös kehitysmaiden hyväksi. Itselläni on ainakin sellainen fiilis, että kehitysmaiden ongelmia ei ratkaise rahan määrä, vaan se miten se raha käytetään, joka on käytössä ja mitä keinoja käytetään. Kun monesti on kuullut, että ne jutut jotka oikeasti auttaa ihmisten elämää, on varsin simppeleitä, ja lähinnä tukea siihen, että ihmiset saavat käyttöönsä omat voimavaransa ja keinot hallita omaa elämää. Eli rahallisen tuen lisäksi älyllistä tukea. 😉

  Tykkää

  1. Ihan samaa mieltä ja kovasti tollanen kuva mulle jäikin jutusta; että ihmisten tietoisuutta kasvatetaan niin, että he loppujen lopuksi haluavat elää vähän toisella tavalla, hankkia vähemmän lapsia jne… Kuulostaapa kauhellta aivopesulta, mutta tarkoitan, että juuri sitä ihmisten omaa elämänhallintaa Gatesin säätiönkin on tarkoitus vahvistaa. Siis tällainen kuva mulle jäi aiheeseen mitenkäan täydellisesti perehtymättä 🙂

   Tykkää

 19. MOi
  Millä teet smoothiet? Oon just harkkinnut tehosekoittimen ostoa ja mietin millainen olisi hyvä? Kuinka tehokas ja miten iso kannu?? Vai kai niillä kaikilla jonkinlaisen soseen saa aikaiseksi 🙂
  – Hilu

  Tykkää

  1. Joo kyllä niillä varmasti kaikilla saa aikaiseksi 🙂 En edes tiedä meidän kannun tilavuutta. Enkä muista merkkiä 😀

   Tykkää

  1. Niin… on se varmasti tehnyt huonojakin juttuja, paljon muitakin kuin ton. EN yhtään epäile. Mutta kokonaisuus jää silti mun silmissä plussan puolelle… 🙂

   Tykkää

 20. Kriittinen saa olla ja erimieltäkin, mutta kyllä mua ihmetyttää, että kommentoidaan todella töykeään sävyyn ja yritetään olla mahdollisimman ilkeitä. Ei siinä silloin aidolle ’keskustelulle’ ole mitään pohjaa. Ja kun nuo asiattomuudet kirjoitetaan yleensä pelkurimaisesti anonyymisti. Todella lapsellista touhua!
  sari

  Tykkää

  1. Näinhän se on, keskustelua ei oikein voi olettaa saavansa aikaiseksi tai olettaa oman kommenttinsa läpäisevän vastaanottajan suodatinta kovin syvälle.

   Tykkää

 21. Kyllä minunkin silmääni osui tavallinen löhölauantai ja silti niin täydellisenä ja huomasin myös ”tunikan” pituuden. Mielestäni aiempi kommentoija kirjoitti kritiikkiä ihan normaalisti- ei haukkuen tai mollaten. Mutta näemmä ei saa olla eri mieltä.
  Pointtini on se että kaikkien pitäisi aina nöyristellen ja anteeksi pyydellen kirjoittaa jos on eri mieltä.
  Pidän blogista ja rakastan Johannaa 😉 Mutta ei meinaa uskaltaa kirjoittaa jos vaikka mekko näyttääkin paidalta kun muut lukijat tuohtuu-Johanna itse edes ei ❤

  Tykkää

  1. No, ei toki tarvitse nöyristellä 🙂 Monen korvaan kuitenkin saattaa kuulostaa turhalta puuttua siihen peittääkö tunika ”perseen” vai ei… En tiedä oliko siinäkään kyse erimielisyydestä sinänsä, mutta joskus viestin sävy vaan saattaa jättää vähän pahan maun 🙂

   Tykkää

 22. Heipä hei!
  Ihan täytyy vielä kommentoida kun selkeästi huomaa joidenkin ymmärtäneen väärin ”närkästyneet” kommentit koskien viestiketjun alkupuolella olevia loukkaavaan sävyyn kirjoitettuja kommentteja… ei kukaan varmasti närkästy, ei varmasti blogin kirjoittajakaan jos blogien aiheista syntyy keskustelua ja kommentointia. Mutta noi negatiiviset kommentit joilla on tarkoitus selkeästi vain loukata ja pahoittaa mieltä on todella ala-arvoisia 😦 aina kun kommentoidaan asian vierestä henkilökohtaisella tasolla ja tosiaan tuntematonta ihmistä se kertoo sen yksittäisen ihmisen omasta pahasta olosta, valitettavasti. 
  Kiitos Johanna blogistasi ❤ luen sitä mielelläni oli aihe sitten mikä tahansa 😉
  Mukavaa tammikuun viimestä viikkoa! 🙂
  Linda

  Tykkää

  1. Me luetaan kommentteja näköjään kukin omalla tavallamme 😉 Samaa mieltä sun kanssa Linda, ihan voisin kirjoittaa samaa.

   Tykkää

 23. Hei Johanna!
  Hieno kirjoitus! Ja monet postauksesi antavat todella paljon syvempää ajateltavaa, kiitos niistä! 🙂 Osaat aina valita juuri oikeat sanat! Toivottavasti jatkat jatkossakin tällaisia postauksia 🙂 Mistä muuten ostit tuon tunikan? Asun täällä Kööpenhaminassa ja mielelläni kävisin lunastamassa itselleni samanlaisen!

  Tykkää

  1. Hei, Odd Mollylla oli viime viikolla -70% ale, sieltä tämä 🙂 Odd Mollyn liikkeen sijaintia en nyt ihan tarkkaan osaa tähän laittaa, mutta osasto löytyy myös Illumilta.

   Tykkää

 24. Hei!
  Johanna, voisitko tarkentaa, mitä tarkoittaa, että elämäsi on ”ihan eri asia kuin blogi tai miltä blogi näyttää ulospäin”? Onko blogissasi jotain, mikä ei oikeasti ole elämääsi? Vai tarkoitatko, että blogi kertoo vain osan elämästäsi? Jotenkin vaikea ymmärtää, että mitä tuo ”ihan eri asia” tarkoittaa tässä yhteydessä. 
  Aikaisempien kommentoijien juttuihin liittyen, niin kai kritiikki johtuu siitä, että Johanna tuntuu tekevän aika paljon pitkälle meneviä johtopäätöksiä (rauhanpalkinto yms) yhden dokumentin perusteella. Ja kirjoituksesta kieltämättä jää vähän sellainen ”sokean ihailun” vaikutelma ilman, että on perehdytty asiaan paremmin. Eikä kyse tietenkään ole siitä, että onko hyvä, että löytyy lahjoittajia ja hyväntekijöitä. Keskusteluahan pitäis käydä nimenomaan siitä, että miten rahat käytetään. Tuskin Gates antaisi kenenkään tehdä toimistaan dokumenttia ilman että on etukäteen sovittu, että tulee positiivinen juttu. On myös paljon hyväntekijöitä, jotka tukevat kehitysyhteistyötä tuomatta itseään mitenkään esiin. Heidän tarkoitusperistään on varmaan vähemmän epäilyksiä kuin tunnetun firman johtajan motiiveista. 
  Jotkut täällä sanovat ettei ole hyvä olla kyyninen. Mutta ei aikuisen ihmisen ole myöskään ole kovin hyvä olla kauhean naiivi. 
   

  Tykkää

 25. Hei!
  Johanna, voisitko tarkentaa, mitä tarkoittaa, että elämäsi on ”ihan eri asia kuin blogi tai miltä blogi näyttää ulospäin”? Onko blogissasi jotain, mikä ei oikeasti ole elämääsi? Vai tarkoitatko, että blogi kertoo vain osan elämästäsi? Jotenkin vaikea ymmärtää, että mitä tuo ”ihan eri asia” tarkoittaa tässä yhteydessä. 
  Aikaisempien kommentoijien juttuihin liittyen, niin kai kritiikki johtuu siitä, että Johanna tuntuu tekevän aika paljon pitkälle meneviä johtopäätöksiä (rauhanpalkinto yms) yhden dokumentin perusteella. Ja kirjoituksesta kieltämättä jää vähän sellainen ”sokean ihailun” vaikutelma ilman, että on perehdytty asiaan paremmin. Eikä kyse tietenkään ole siitä, että onko hyvä, että löytyy lahjoittajia ja hyväntekijöitä. Keskusteluahan pitäis käydä nimenomaan siitä, että miten rahat käytetään. Tuskin Gates antaisi kenenkään tehdä toimistaan dokumenttia ilman että on etukäteen sovittu, että tulee positiivinen juttu. On myös paljon hyväntekijöitä, jotka tukevat kehitysyhteistyötä tuomatta itseään mitenkään esiin. Heidän tarkoitusperistään on varmaan vähemmän epäilyksiä kuin tunnetun firman johtajan motiiveista. 
  Jotkut täällä sanovat ettei ole hyvä olla kyyninen. Mutta ei aikuisen ihmisen ole myöskään ole kovin hyvä olla kauhean naiivi. 
   

  Tykkää

  1. No siis blogi on muutama pieni sekuntti mun elämästä, ihan pieni osa siis. Tarkoitin lähinnä sitä, ettei täällä näy kuin valittuja paloja ja hetkiä ja niitä juttuja joista haluan kirjoittaa. ei sellaisia päiviä jolloin olen liian väsynyt jaksaakseni edes ajatella koko blogia. Ei kauppareissua eikä lasten kuskaamista 😉 Niitä meillä on jokaisella ihan tarpeeksi eikä sellaisista varmaan saisi lisäenergiaa kummankaan puolin. tykkään keskittyä täällä suurimmaksi osaksi siihen kauniiseen, vaikka se sitten usein onkin vähän pinnallista. Mutta koko elämääni ei täällä ole tarkoituskaan räväyttää auki, blogi ei oo mun elämä vaan kauniita paloja siitä 🙂

   Tykkää

 26. Vierailija
  27.01.2014 klo 02:11

  Hei!
  Johanna, voisitko tarkentaa, mitä tarkoittaa, että elämäsi on ”ihan eri asia kuin blogi tai miltä blogi näyttää ulospäin”? Onko blogissasi jotain, mikä ei oikeasti ole elämääsi? Vai tarkoitatko, että blogi kertoo vain osan elämästäsi? Jotenkin vaikea ymmärtää, että mitä tuo ”ihan eri asia” tarkoittaa tässä yhteydessä. 
  Aikaisempien kommentoijien juttuihin liittyen, niin kai kritiikki johtuu siitä, että Johanna tuntuu tekevän aika paljon pitkälle meneviä johtopäätöksiä (rauhanpalkinto yms) yhden dokumentin perusteella. Ja kirjoituksesta kieltämättä jää vähän sellainen ”sokean ihailun” vaikutelma ilman, että on perehdytty asiaan paremmin. Eikä kyse tietenkään ole siitä, että onko hyvä, että löytyy lahjoittajia ja hyväntekijöitä. Keskusteluahan pitäis käydä nimenomaan siitä, että miten rahat käytetään. Tuskin Gates antaisi kenenkään tehdä toimistaan dokumenttia ilman että on etukäteen sovittu, että tulee positiivinen juttu. On myös paljon hyväntekijöitä, jotka tukevat kehitysyhteistyötä tuomatta itseään mitenkään esiin. Heidän tarkoitusperistään on varmaan vähemmän epäilyksiä kuin tunnetun firman johtajan motiiveista. 
  Jotkut täällä sanovat ettei ole hyvä olla kyyninen. Mutta ei aikuisen ihmisen ole myöskään ole kovin hyvä olla kauhean naiivi. 
   

  Luulisi jo ihan perusjärkeen käyvän se, että blogi on vain pilkahdus ihmisen elämästä eikä blogeissa kaikkia asioita puida tai näytetä. Ei kai tuota ole oikeasti tarvetta sen enempää avata, itsestäänselvyys?
  No nyt voisi kommentoijakin tehdä itse hiukan taustatyötä: Bill Gates on todellakin harvinaisen uskottava ja arvostettu hyväntekijä, on ollut jo pitkään ennen dokumentin tekoakin. Maailmalla ollaan noteerattu useaan otteeseen.  Bill ja Melinda Gatesin Foundation on maailman suurin ja sen erikoisuus on juuri se, että rahankäyttö ja kohteet ovat läpinäkyviä. Ihan hyvä että tunnettu henkilö auttaa julkisesti, rohkaisee ehkä muitakin rikkaita samaan. Kentällä ongelmahan on aina resurssit, ja jos jostain tulee sopiva summa rahaa tilojen vuokriin, palkkoihin, projekteihin jne sillä on käytännön merkitystä ruohonjuuritasolla.

  Tykkää

 27. Vierailija
  26.01.2014 klo 10:55

  Kyllä minunkin silmääni osui tavallinen löhölauantai ja silti niin täydellisenä ja huomasin myös ”tunikan” pituuden. Mielestäni aiempi kommentoija kirjoitti kritiikkiä ihan normaalisti- ei haukkuen tai mollaten. Mutta näemmä ei saa olla eri mieltä.
  Pointtini on se että kaikkien pitäisi aina nöyristellen ja anteeksi pyydellen kirjoittaa jos on eri mieltä.
  Pidän blogista ja rakastan Johannaa 😉 Mutta ei meinaa uskaltaa kirjoittaa jos vaikka mekko näyttääkin paidalta kun muut lukijat tuohtuu-Johanna itse edes ei ❤

   
  No mutta! Mulla ainakin on aika monenpituisia tunikoita, ei herätä tuohtumista puoleen tai toiseen 🙂 Hassua että pitää tuollaiseen asiaan edes puuttua!
  Jos nuo pari aikaisempaa ilkeilykommenttia ovat sinun mielestäsi normaalia kommunikaatiota, niin voi voi, millaiseen olet tottunut 😦 Surku itsesi ja ympärilläoleviesi kannalta.

  Tykkää

  1. 😀 
   Mietin ihan samaa… Ei kai tunikalla ole mitään määrättyä pituutta. Mitä kun Odd Molly kutsuu tätä mekoksi?! Kai mulla on oikeus olla kutsumatta tätä mekoksi 😛 Järkeä kun saa käyttää.

   Tykkää

 28.  
   

  Tuo on niin totta, että Gatesin on helppoa antaa omistaan (vrt. tavallinen tallaaja), koska rahaa on niin paljon. Tämä on todella hieno asia, mielenkiinnolla seuraan mihin asia edistyy.
  Itseäni ihmetyttää ylläolevan kommentoijan tavoin, miten esim. Cheekin lahjoitus on muka mainostemppu.. Eihän hän edes ilmoittanut missään että on tehnyt lahjoituksen, vaan sen näki vasta lastensairaalan sivuilta. Myöskään summaa ei ole ilmoitettu, vaan vain se, että summa on yli 100 000€ koska hän on kunnialahjoittaja (vai mikä nyt olikaan) joten summahan voi olla paljon suurempikin! Suomessa tympii kyllä kovasti tämä ainainen kateellisuus. Niinkuin täällä blogistaniassakin 😦 Johannan ihana tunika on jollakin ihmeen tavalla pois joltakin toiselta? En ymmärrä.”
   
   
  Mä en aikuisten oikeasti kestä tuota lähes kehityksestä jo jälkeen jääneen tason naivia kateuskorttia!!! JOS hyväntekijät kuten Billi ja Keekki olisivat vilpittömällä asialla, siitä oltaisiin hiiren hiljaa. Lahjoittajan persoonalla ei ole hitonkaan väliä, ainoastaan sillä että apua tulee ja miten hyvin tai huonosti se perille menee. Eli kateutta siinä ei ole häivääkään vaan valitunutta närkästystä siitä miten jotkut voivat olla niin häikäilemättömän törkeitä että käyttävät hätää omana mainostuskeinonaan! Kuten joku loistavasti totesi, kyynisyyttä ei ole se ettei ihaile posketu punehtuen jokaista asiaa kuin teini & usko jokaista kuultua/luettua asiaa ilman minkäänlaista kriittisyyttä.

  Tykkää

  1. Sitten on vielä se näkökulma että hyväntekeväisyydelle saadaan kyllä aika paljon lisää näkyvyyttä julkisuude henkilöiden kautta… Ja lisää lahjoittajia. Kyllä julkisuuden henkilöt ovat myös esimerkkinä muille lahjoittaseessaan ja varmasti tärkeä osa ihmisten mukaansaannissa.

   Tykkää

 29. Olisiko sun mielestä sitten parempi, etteivät Gates tai Cheek oli antaneet yhtään mitään hyväntekeväisyyteen? Miten ihmeessä joku iso lahjoitus hyväntekeväisyyteen voi olla häikeilemättömän törkeätä. Mikä siinä on niin väärää, että joku ihminen on onnistunut elämässään, eikö kukaan saisi onnistua? Ihan itse ovat omaisuutensa ansainneet. Ainakaan Cheek ei asiaa tuonut itse julkisuuteen, vaan joku huomasi sen laistensairaalan sivuilta ja jakoi tiedon mediaan, jossa sitten alettiin paheksua. Ja mikä ihmeen Billi ja Keekki, taitaa sulla  olla joku asennevika.

  Tykkää

  1. Kyllä munkin mielestä on hyvä lahjoittaa julkisesti. Sillä saa ihan varmasti muitakin mukaan ja näkyvyyttä tärkeälle asialle.

   Tykkää

 30. Hei Johanna,
  Olen seurannut blogiasi jo pitkään, mutta kommentoinut vain pari kertaa satunnaisesti. Ihailen tapaasi suhtautua kärkkäisiin kommentteihin provosoitumatta olemaan itse ilkeä. Ihmiset vetoavat oikeuteensa antaa ”kritiikkiä”, mutta nämä vihjailut ja suorastaan haukkumiset ovat jotain ihan muuta. Palautetta toki saa antaa, mutta kyllä kommentista huomaa mihin sävyyn se on kirjoitettu. Henkilökohtaisesti en kyllä edes koe aiheelliseksi kritisoida blogia, joka kertoo kirjoittajansa elämästä. Eihän se minuun liity, millaiset urheiluharrastukset/vaatteet/perheen askareet vieraalla ihmisellä on. Ilmeisesti monet silti ajattelevat toisin, mutta harvemmin nämä henkilöt rohkenevat linkittää omaan vastaavaan blogiinsa – saati ottaa vastaan samanlaista ”kritiikkiä” omasta elämästään.
  Aikoinaan minullakin oli joskus närkästyneitä ajatuksia joistain postauksistasi. Lähinnä ajattelin niiden olevan jollain tapaa hieman teennäisiä/lavastettuja, mutta se johtui kyllä täysin omasta elämäntilanteestani. Kun itse olin kovin tyytymätön elämääni, varmasti kadehdin sitä, kuinka joku jaksaa huolehtia ulkoisista puitteistaan ja olla vielä lisäksi aina positiivinen.
  Viime vuosina olen kuitenkin päättäväisesti muuttanut asiat, jotka ”entisessä elämässäni” aiheuttivat suurinta ahdistusta. Ja vaikka se kuulostaa hassulta, sinä olet inspiroinut muuttamaan myös näitä monien mielestä ei-niin-tärkeitä rutiineja. Ei se oikeasti vaadi paljoa panostaa hieman hiuksiin ja meikkiin. Huolitellumpi peilikuva piristää myös mieltä, vaikka olisikin tiedossa vain löhölauantai. Niin fyysiseen, kuin henkiseenkin hyvinvointiin pääseminen muuttaa ihmisen väistämättä positiivisemmaksi. Ellei sitten _halua_ pysyä kyynisenä, katkerana ja kateellisena. Vieraan ihmisen kadehtiminen/vihaaminen kun ei kyseisen henkilön elämään yleensä paljoa vaikuta, itsehän siinä vain näivettyy ilkeiden ajatustensa keskellä.
  Samaa mieltä ei asioista tarvitse olla, mutta täytyykö siitä aina ääneen mainita? En minäkään koskaan harrastaisi zumbaa, muttet sinäkään, Johanna, varmasti niitä urheilulajeja, joihin itse olen hullaantunut. Silti meillä on sama yhteinen intohimo liikkumiseen ja hyvän olon tavoitteluun. Ja mitä siitä hyötyy, jos haukkuu toisen ihmisen vaatteet? Toivon, että jokainen uskaltaisi kokeilla kuinka paljon asiohin voi vaikuttaa pelkästään ajattelutavan muutoksella.
  Kiitos, että jaat pienen palan elämästäsi meille. Luen mielelläni niin näistä vakavammista aiheista, kuin ”hömpästäkin”. Pysytään yhtä positiivisina ja yritetään hukuttaa ne ilkeimmätkin ihmiset ystävällisyyteen! 😉
  – Anna

  Tykkää

  1. Kiitos Anna, yksi kauneimmista kommenteista koskaan 🙂 Blogista tuntuu todella olevan hyötyä, jos se saa aikaan konkreettisia elämänmuutoksia :’) Joskushan tää tuntuu ihan merkityksettömältä, muttei tällaisten palautteiden jälkeen :))

   Tykkää

 31. Voi harmi, olen aina tykännyt blogistasi, mutta valitettavasti tämä postaus laski lukuhaluni. Olen oikeastaan antanut anteeksi kiellelliset stiplut tässä vuosien aikana visuaalisen ilmeen takia, mutta vakavasta aiheesta kirjoittaminen tuohon sävyyn, heikosti perusteltuna, pistää ärsyttämään. Koulutus on tekijä, jolla vaikutetaan paljon, erityisesti tulevien äitien, eli tyttöjen kautta, mutta se yksistään ei riitä. Kehitysmaiden ongelmat ovat suurimmaksi osaksi länsimaiden syytä, jotka kolonialismillaan tuhosivat paljon, nyt Kiina on käytännössä ostanut Afrikan. Ryövääminen yhdistettynä korruptioon luovat sellaisen kombinaation, että muutos on mahdoton, jos sisäistä tahtoa muutokseen ei löydy. Siis ihan kuin laihdutusprojekti – siihen ei voi ketään pakottaa, ellei halua lähde itsestä. Yksi toinen asia, mitä ei millään meinata ymmärtää, on kulttuuriset erot. On helppo mennä miljardiomaisuudella mälläämään, ymmärtämättä, että kyseessä on ihmiset, jotka eivät yksinkertaisesti ajattele kuten me. En asu varsinaisesti kehitysmaassa (ulkomailla kylläkin), ja mulla käy siivooja, jolle lahjoitettu raha meni isoon uuteen (vanha oli ok) jääkaappiin ja lapset näkevät edelleen nälkää. Ja olin pitänyt tuota naista ihan fiksuna, mutta hän ajatteli tulevansa rikkaaksi, jos hänellä on samanlainen jääkaappi kuin rikkaalla. Yritän sanoa, että on ok ottaa puheeksi tuollaiset projektit, mutta pientä lähdekritiikkiä voisi harrastaa, koska televisiossa monen asian saa näyttämään ihan toisenlaiselta. Kerron tämän nyt kaikella rakkaudella, sillä tosiystävä kehtaa sanoa ikävätkin asiat.

  Tykkää

  1. No niin, tästä blogista ei koskaan tule asiablogia, kieliasu ei koskaan tule olemaan virallinen eikä tekstit uutisia. Jos sisältö ei täytä vaatimuksia, on varmasti parempi lukea jotain virallisempaa sivustoa. Tulen jatkossakin ”paneutumaan” asioihin lähinnä oman mielipiteeni kautta, mainitsemalla. Näin laajaan aiheeseen olisi ollut mahdotonta paneutua täydellä kattavuudella yhden blogipostauksen aikana. Ymmärrän että moni teistä lukijoista asettaa lukemilleen teksteille odotuksia ja toiveita ja on kriittisiä jne, mutta sitten kannattaa kuitenkin muistaa että tää on vain blogi, jolle ei ehkä kannata laittaa samoja odotuksia kuin asiateksteille. Käytän myös paljon yksinkertaistusta ja kärjistystä ja todellakin puhekieltä, eikä se tietenköhän tyydytä kaikkien vaatimuksia/toiveita.  Ymmärrän ihan hyvin 🙂

   Tykkää

 32. Tunika on pitkän paidan tyylinen vaatekappale. Se oli antiikin Kreikan ja Rooman aikaan yleisin miesten asuste. Kansalaiset pitivät sitä varsinkin muodollisissa tilaisuuksissa yhdessä toogan kanssa.
  Roomassa tunikan pituus, mahdollinen raidoitus tai koristelu ilmaisi käyttäjän yhteiskunnallista asemaa. Sotilaat, työläiset ja orjat käyttivät yleensä hiukan polven yläpuolelle ulottuvaa tunikaa, ylempiarvoiset taas nilkkapituista vaatetta.
  Nykyisin tunikalla tarkoitetaan yleensä naisten käyttämää mekkomaista pitkää paitaa.

  Tykkää

 33. Voi itku miten monet lukijat keskittyvät aidan sijasta aidan seipääseen…Lienee ihan sama onko tunika tunika vaiko mekko tai paitanen:D
  Minusta on ihan hyvä, että kirjoittelet välillä muustakin kuin vaatteista tai sisustamisesta. Mielestäni kirjoitat siitä muusta aika useinkin ja siitä on mukava lukea. Ja vaikkei rahaa kehitysmaihin syytämällä asiat korjaudukaan, niin rahan avulla voidaan käynnistää projekteja jotka oikeasti auttavat ihmisiä, kunhan rahavirrat päätyvät oikeaan paikkaan. Maailmaa pitää parantaa, kyynistyminen ei auta ketään ja vähiten kyynikkoa itseään.
  Jokainen voi osallistua maailmanparannusprojekteihin niillä resursseilla joita itsellä on. Minä menen Kansainvälisenä lasten syövän päivänä kinuamaan rahaa viattomilta ihmisiltä kolikkolippaan kanssa ja en malta odottaa, on ihana ottaa osaa ja antaa vähän aikaansa hyvän asian puolesta. Suuria summia ei tarvitse itseltä löytyä, apua voi antaa monella tavalla:) Jonkun mielestä kohteeni on tietenkin ihan väärä mutta syöpätoipilaan äitinä annan valitusten mennä ohi korvien;)
  Minusta tuntuu, että positiivisesti ajatteleminen jatkuvan haukkumisen ja nasauttelun sijaan olisi itse kullekin helpompi tapa elää.
  http://mamainprogess.blogspot.fi/
   

  Tykkää

 34. Sisälukutaito on kovin kätevä avu…
   
  Olisiko pitänyt tavuttaa se kohta jossa sanotaan että mikäli lahjoitukset on tehty täysin vastikevapaalla mielellä, ne to-del-la-kin pystyy AINA tekemään anonyymisti. Myös Cheek. Joten joka kerta kun ”vuotaa ihan vahingossa” julkisuuten lahjoittajan nimi, se on mitä puhtaimmin tarkoituksenmukaista ja yhtä kaukana vahingosta kuin maa kuusta.
   
  Etkö ymmärtänyt sitäkään että paheksuttavinta moisessa toiminnassa on nimenomaisesti se ettei tee sitä vilpittömästi auttamisenhalusta vaan mukana on kitkerän ikävänmakuinen halu nostaa itseä ja varmasti vielä ajatuskin siitä että ai vitsi miten mä olen hyvä ihminen! Vaikka juuri ne ihmiset joiden nimet esille nostetaan, antavat niin pienen osan ettei se heidän elämäänsä vaikuta mitenkään joten ”hyvän” tekeminen on siitä erehdyttävä nimi. Joten edelleen, yksinkertaistan: aina on loistavaa että kuka tahansa antaa omastaan hädänalaisille, rikas tai köyhä, mutta mitään kiitosta saati nostavaa julkisuutta siitä on huisin törkeää hakea.
   
  Toivottavasti ei enää tarvitse vääntää rautalangasta kateudesta länkyttävälle tai epäolennaisuuteen tarttuvalle…
   
   

  Vierailija
  27.01.2014 klo 10:55

  Olisiko sun mielestä sitten parempi, etteivät Gates tai Cheek oli antaneet yhtään mitään hyväntekeväisyyteen? Miten ihmeessä joku iso lahjoitus hyväntekeväisyyteen voi olla häikeilemättömän törkeätä. Mikä siinä on niin väärää, että joku ihminen on onnistunut elämässään, eikö kukaan saisi onnistua? Ihan itse ovat omaisuutensa ansainneet. Ainakaan Cheek ei asiaa tuonut itse julkisuuteen, vaan joku huomasi sen laistensairaalan sivuilta ja jakoi tiedon mediaan, jossa sitten alettiin paheksua. Ja mikä ihmeen Billi ja Keekki, taitaa sulla  olla joku asennevika.

  Tykkää

 35. Vierailija
  27.01.2014 klo 12:19

  Sisälukutaito on kovin kätevä avu…
   
  Olisiko pitänyt tavuttaa se kohta jossa sanotaan että mikäli lahjoitukset on tehty täysin vastikevapaalla mielellä, ne to-del-la-kin pystyy AINA tekemään anonyymisti. Myös Cheek. Joten joka kerta kun ”vuotaa ihan vahingossa” julkisuuten lahjoittajan nimi, se on mitä puhtaimmin tarkoituksenmukaista ja yhtä kaukana vahingosta kuin maa kuusta.
   
  Etkö ymmärtänyt sitäkään että paheksuttavinta moisessa toiminnassa on nimenomaisesti se ettei tee sitä vilpittömästi auttamisenhalusta vaan mukana on kitkerän ikävänmakuinen halu nostaa itseä ja varmasti vielä ajatuskin siitä että ai vitsi miten mä olen hyvä ihminen! Vaikka juuri ne ihmiset joiden nimet esille nostetaan, antavat niin pienen osan ettei se heidän elämäänsä vaikuta mitenkään joten ”hyvän” tekeminen on siitä erehdyttävä nimi. Joten edelleen, yksinkertaistan: aina on loistavaa että kuka tahansa antaa omastaan hädänalaisille, rikas tai köyhä, mutta mitään kiitosta saati nostavaa julkisuutta siitä on huisin törkeää hakea.
   
  Toivottavasti ei enää tarvitse vääntää rautalangasta kateudesta länkyttävälle tai epäolennaisuuteen tarttuvalle…
   
   

  Vierailija
  27.01.2014 klo 10:55

  Olisiko sun mielestä sitten parempi, etteivät Gates tai Cheek oli antaneet yhtään mitään hyväntekeväisyyteen? Miten ihmeessä joku iso lahjoitus hyväntekeväisyyteen voi olla häikeilemättömän törkeätä. Mikä siinä on niin väärää, että joku ihminen on onnistunut elämässään, eikö kukaan saisi onnistua? Ihan itse ovat omaisuutensa ansainneet. Ainakaan Cheek ei asiaa tuonut itse julkisuuteen, vaan joku huomasi sen laistensairaalan sivuilta ja jakoi tiedon mediaan, jossa sitten alettiin paheksua. Ja mikä ihmeen Billi ja Keekki, taitaa sulla  olla joku asennevika.

  Eikö tärkeintä ole kumminkin auttaa?
   

  Tykkää

 36. Mistähän mahdat tietää varmasti, ettei Cheek tehnyt lahjoitusta vilpittömästä auttamisenhalusta? Jos vaikka tekikin, onhan itsekin ollut pienenä keskosena sairaalassa hoidettavana. Minun mielestä Cheekin teko on kunnioitettava teko, arvostan suuresti!

  Tykkää

 37. Vierailija
  27.01.2014 klo 12:19

  Sisälukutaito on kovin kätevä avu…
   
  Olisiko pitänyt tavuttaa se kohta jossa sanotaan että mikäli lahjoitukset on tehty täysin vastikevapaalla mielellä, ne to-del-la-kin pystyy AINA tekemään anonyymisti. Myös Cheek. Joten joka kerta kun ”vuotaa ihan vahingossa” julkisuuten lahjoittajan nimi, se on mitä puhtaimmin tarkoituksenmukaista ja yhtä kaukana vahingosta kuin maa kuusta.
   
  Etkö ymmärtänyt sitäkään että paheksuttavinta moisessa toiminnassa on nimenomaisesti se ettei tee sitä vilpittömästi auttamisenhalusta vaan mukana on kitkerän ikävänmakuinen halu nostaa itseä ja varmasti vielä ajatuskin siitä että ai vitsi miten mä olen hyvä ihminen! Vaikka juuri ne ihmiset joiden nimet esille nostetaan, antavat niin pienen osan ettei se heidän elämäänsä vaikuta mitenkään joten ”hyvän” tekeminen on siitä erehdyttävä nimi. Joten edelleen, yksinkertaistan: aina on loistavaa että kuka tahansa antaa omastaan hädänalaisille, rikas tai köyhä, mutta mitään kiitosta saati nostavaa julkisuutta siitä on huisin törkeää hakea.
   
  Toivottavasti ei enää tarvitse vääntää rautalangasta kateudesta länkyttävälle tai epäolennaisuuteen tarttuvalle…
   
   

  Vierailija
  27.01.2014 klo 10:55

  Olisiko sun mielestä sitten parempi, etteivät Gates tai Cheek oli antaneet yhtään mitään hyväntekeväisyyteen? Miten ihmeessä joku iso lahjoitus hyväntekeväisyyteen voi olla häikeilemättömän törkeätä. Mikä siinä on niin väärää, että joku ihminen on onnistunut elämässään, eikö kukaan saisi onnistua? Ihan itse ovat omaisuutensa ansainneet. Ainakaan Cheek ei asiaa tuonut itse julkisuuteen, vaan joku huomasi sen laistensairaalan sivuilta ja jakoi tiedon mediaan, jossa sitten alettiin paheksua. Ja mikä ihmeen Billi ja Keekki, taitaa sulla  olla joku asennevika.

   
  Olen ihan hölmö kun jaksan edes kommentoida, mutta voi hyvänen aika!! 😀 Ettäkö auttaa voi ainoastaan jos tekee sen tosi salaa ja piilossa? Kadullakin jos näkee mummon kaatuvan, hänet voi auttaa pystyyn ainoastaan jos ensin on naamioitunut ja vetänyt kommandopipot päähän? Ettei vaan kukaan kuvittele, että autat vain näyttääksesi hyvältä ihmiseltä?
  Entä sellainen puoli asiassa, että julkkikset, ihaillut ja kunnioitetut roolimallit omalla esimerkillään innostavat muitakin auttamaan? Todennäköisesti moni Cheekin perässä osallistui lastensairaalan tukemiseen, mikä olisi jäänyt tapahtumatta, jos lahjoitus olisi pysynyt salassa.
   

  Tykkää

  1. Nimenomaan, pidän myös julkkisten esimerkkiä tärkeänä tässä. ehkä hölmöä, mutta se on se mikä tehoaa 😉

   Tykkää

 38. Yhtä todennäköisesti myös tosi moni ei takuuvarmasti anna lanttiakaan keräykselle koska se haiskahtaa, monin tavoin. Ei vähiten siten että Lastensairaala-keräyksen kasvona on nainen joka raivoisasti vastustaa verojen keräystä ylipäätään yrityksiltä. Mummon kaatuminen – et sitten ontuvampaa vertausta keksinyt puhuttaessa anonyymiteetin käytöstä rahalahjoituksista puhuttaessa? 😉  Hyvän tekeminen on hyvää tasan niin kauan kun se sitä itseään on eikä kiertotie jollekin aivan muulle.

  Tykkää

 39. Eiköhän molemmissa kannoissa ole hyvät pointit? Ikävä kyllä, hyvän nimissä rahan antajissa todella löytyy näitä joiden ainoa päämäärä on nostaa omaa häntää niin sanotusti. Mutta sille nyt ei ilmeisesti vain voi mitään, vaikka kuinka tuntuu pahalta että tähänkin yhteyteen niitä halveksittavia tyyppejä liimautuu. Kannattaa koettaa keskittää ajatus siihen että toivon mukaan jokikinen lahjoitettu sentti menisi perille ja tulisi sijoitetuksi siten että sitä APUA todella saataisiin kohteeseen mihin oli tarkoitus. ❤ 🙂

  Tykkää

 40. Vierailija
  26.01.2014 klo 10:55

  Kyllä minunkin silmääni osui tavallinen löhölauantai ja silti niin täydellisenä ja huomasin myös ”tunikan” pituuden. Mielestäni aiempi kommentoija kirjoitti kritiikkiä ihan normaalisti- ei haukkuen tai mollaten. Mutta näemmä ei saa olla eri mieltä.
  Pointtini on se että kaikkien pitäisi aina nöyristellen ja anteeksi pyydellen kirjoittaa jos on eri mieltä.
  Pidän blogista ja rakastan Johannaa 😉 Mutta ei meinaa uskaltaa kirjoittaa jos vaikka mekko näyttääkin paidalta kun muut lukijat tuohtuu-Johanna itse edes ei ❤

  Olen täysin samaa mieltä tämän kommentoijan kanssa. Eikä kyse ole pelkästään tästä viestiketjusta, vaan jo aiemmin on ollut huomattavissa se, että on hyväksyttävää kommentoida vain kehuakseen/ollakseen samaa mieltä. Kannttaisikohan joidenkin ”fan clubilaisten” pikkuhiljaa harkita ihan oman elämän hankkimista, eikä olla niin julmetun tosissaan terrierinä täällä 😉

  Tykkää

 41. Hei, miten joku voi vaatia bloggaajaa kertomaan mitä oikeassa elämässä tapahtuu, että eikö olekaan kaikki täällä blogissa…?! Ei tarvitse todellakaan olla. Voi jättää monia asioita kertomatta, jos haluaa ja kun haluaa. Blogia ei ole mikään pakko käydä lukemassa, kuten moni tässä kommenteissa on maininnutkin. Eriäviä mielipiteitä saa varmaan esittää hyvinkin, ja mielelläänkin tuoda lisävaloa omalla tietämyksellä. Ja mitä tulee Bill Gatesiin ja Cheekiin julkisuuden henkilöinä jotka ovat antaneet omastaan johonkin hyödylliseen kohteeseen/toimintaan, voimme kai kaikki yksin tuumin sanoa, että tuollaiset julkisuuden henkilöt eivät voi mitenkään tehdä lahjoituksia ilman, että ne jotenkin saadaan selville. Eikä myöskään ilman, että joku alkaisi kääntää ne lahjoittajaa vastaan. Miksei saa julkisesti lahjoittaa rahaa johonkin haluamaansa kohteeseen? Ihan sama onko Gates, Cheek, tai Maija Meikäläinen… Iloisena monet tutut ilmoittivat etteivät lähetä joulukortteja ja lahjoittavat rahat jonnekin hyväntekeväisyyteen, kuka mihinkin. Olisiko heidän pitänyt olla kertomatta sitä sitten? Ja jos joku yrittää vikistä että eikö saa esittää kritiikkiä, niin kyse on kai siitä miten asiat tuo esille; jos käyttää halventavia ilmauksia toisen ruumiinosista niin on kyllä vajonnut kommentoinnissa aika alas. Ei sellainen ole millään tavalla rakentavaa kritiikkiä. Miten puhut ystävällisesti kasvotusten ihmisten kanssa, samoja sanoja voi käyttää kommentoinnissa. Ethän sinä – siis sinä joka halusit ilmaista kaikelle maailmalle mietittäväksi niinkin tärkeän asian kuin tiedon tunikan pituudesta kommentissa nro 3- kentis puhuisi muutenkaan kenellekään tuolla tavoin…? Toivottavasti et.
  Kiva blogi, kauniita kuvia, ja pidän niistä vinoistakin -tuo kokonaisuuteen upeaa estetiikkaa! Kiitän siitä, että olet jaksanut tällaista; kun toisaalle kumartaa, toisaalle pyllistää. Ja täältä voi Sinunkin blogista / kommenteista juuri lukea niin monenmoista, että en jaksa kuin ihmetellä, miten Sinä – ja muutkin bloggarit- jaksatte, jotka saatte kuraa niskaan, teette niin tai näin-aina menee jonkun mielestä väärin päin 😉
  Iloa maanantai-iltaan!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: