Ikivanha norjalainen

Niin se on taas viikko kulunut Norjassa. Olen joskus kertoilutkin näidän Suomesta paluiden saattavan olla mulle pieniä romahduksia… Mieskään ei koskaan tiedä millaisen vaimon se saa takaisin; joskus itkeskelevän ja hiljaisen ja joskus superkiukkuisen, jonka mielestä Norjassa on kaikki huonosti. 😉

Mutta on se kuitenkin oppinut jotain. Tuo mies siis. Tällä kertaa oli kaapit täynnä irtokarkkia (ja punkkua) ja niitä on mulle myös aktiivisesti tarjoiltu. 😛 Ihmettelin vähän moista elettä, sillä mun mieheni ei ymmärrä yleensä mun karkinsyöntiä ollenkaan (se herkuttelee kuivakala-snackseilla). Mut onpahan mennyt ihan mukavissa merkeissä tää viikko. Aika monta vuotta vuotta sillä meni tajuta noin simppeli niksi. 

Niin ja eilen vamistui tämä!! ^^

Villapaita, johon hain langat kamalalla kiireellä ennen syyslomalle Suomeen lähtöä syyskuun lopulla. Että varmalla olisi sitten tekemistä. Lankakauppa oli jo suljettu, joten jouduin tyytymään halpahallin (yllättävän hyvään) valikoimaan ja puhtaan alpakan sijasta 60 prosenttiseen (loput langasta on akryylia). Hyvä lanka tämäkin, oikein lämmin. Paita on siis neulottu kaksinkertaisella alpakka(sekoite)langalla ja nr 7 puikoilla; aloittelet luomalla noin 140 silmukkaa, neulot 1o1n -joustinneuletta viitisen senttiä ja aloitat sitten mallikuvio.

Olen nähnyt tämän vanhan, perinteisen norjalaismallin vain kuvassa, joten en nyt ihan satavarmasti takaa että tämä olisi silmukkalleen sama. 99% voin taata. 😉 Kuvan perusteella siis neuloin ja nyt piirsin pätkän mallineuletta teillekin, jos ihastuitte yhtä paljon. 🙂 Mallineulepiirosta olisin voinut jatkaa tietysti ylöspäin vielä ton seuraavankin kuvion verran, jossa väritys on päinvastainen, mutta mun käsi kramppaa vieläkin. Se olisi kuollut, jos olisin yhdenkin palleron vielä joutunut piirtämään. 😉 

Kerron teille joskus paremmat ohjeet, mutta pääseehän näillä alkuun? 🙂 Lankaa tarvitset vaaleaa 500g ja tummaa 400g ja neulot tosiaan kaksinkertaisella langalla. Saapi kysyä! 🙂

Rentoa perjantai-iltaa, uudet puikot, sitä punkkua ja sohvalle! ❤ 

Niin ja nyt peukut pystyyn, että pyydyksiin on tarttunut joku hummeri huomiselle illalliselle! 

43 vastausta artikkeliin “Ikivanha norjalainen

 1. Hei,
  mitkä ovat valmiin neuleen mitat? Leveys ja pituus. Entä kuinka monta silmukkaa teit hihoihin ja miten kiinnitit ne vartalokappaleeseen?
  Ihana malli! Tiedän minne huomenna menen kauppareissulla.
  -Minna

  Tykkää

  1. Odotas Minna, en oo vielä(kään) ehtinyt mittailla, sorry 😦 Lupaan tulla pian kunnon ohjeen kanssa 🙂 

   Tykkää

 2. Voi miten kaunis neule jälleen kerran! Tuli mieleen, että onko langat Norjassa edullisempia kuin Suomessa? Minä en ole koskaan saanut itselleni neulepaitaa tehtyä, vain sukkia, huiveja ja muita asusteita, koska langat ovat niin kovin kalliita. Äkkiä tulee omatekemälle villapaidalle kova hinta ja niinpä jätän yleensä langat kauppaan ja tyydyn vain haaveilemaan 🙂 Vaan toki, ehkä jos oikeen neulomisesta nauttii niin siitä mielellään maksaakin ja varsinkin kun osaa tehdä, niin varmasti lopputuloskin on aina itselle mieleistä 🙂 Ja onhan ne valmiit hyvälaatuiset neuleetkin arvokkaita. Ihana neule joka tapauksessa, ehkä joku päivä minäkin… 

  Tykkää

  1. Heippa, on ne juu monasti täällä edullisempia! Tai siis esim alpakat löytyy myös halpaversioita ja valikoimat ovat suuremmat.  Täällä löytää tosi hyviä lankoja ihan sellasista Robin Hood -tyyppisistä kaupoista… Tai enpäs tiedä vaikka Suomessakin, en oo tarkistanut Robbarin lankavalikoimaa! 🙂

   Tykkää

 3. Heips, onpas ihanan rennonnäköinen villapaita.  Löytyispä täältäkin ”maitokaupasta” sopivat langat sopuhintaan.
  Mukavaa viikonloppua

  Tykkää

 4. Olipa todella rakastava ele sinun mieheltäsi hankkia sinulle noita herkkuja tyynnyttämään koti-ikäväistä mieltä. :). Minulla(kin) on aina aika alakuloinen olo pitkään kun tulen Suomesta kotiin, ja se tunne taitaa olla meillä ulkomailla asuvilla hyvin yleistä.
  Minulla on aina aika kumma tapa hipelöidä kaupoissa kaikkia villalankoja, kankaita ja muita käsityötarvikkeita vaikka en osaa tehdä yhtään mitään käsitöitä :). Tuo tekemäsi villapaita on ihana, ja nuo ohjeet oli minulle kuin vierasta kieltä :D. Tämäkin taito on opittavissa, sen ymmärrän, mutta varmasti veisi vuosia että saisi jotakin kunnollista aikaan jouhevasti turhia hermoilematta.
         

  Tykkää

  1. 😀 ymmärrän että ohjeet saattaa kuulostaa ihan heprealta… Niinhän kaikessa on se oma sanastonsa… 
   Joo luulen että miehellä oli ollut vähän ikävä meitä, toi karkkijuttu oli fiksu ele ;))

   Tykkää

 5. Aivan ihana neule!! Olen etsinyt kaunista kirjoneulemallia äidin joululahjasukkia varten, joten tämä tuli juuri tarpeeseen 🙂 Pitääpä siis kokeilla jos osaisin soveltaa kaunista malliasi! Mukavaa viikonloppua sinne 🙂

  Tykkää

 6. Olen ilokseni huomannut, että laatulankojen hinta ei ole noussut viime vuosina samaan tahtiin (Suomessa) kuin valmiiden laatuneuleiden. Siis nyt jos osaa, ja haluaa panostaa kunnon neuletyöhön, se varmasti kannattaa!!! 🙂

  Tykkää

  1. Totta!! Tällaisen lämpimän alpakkaneuleenhinta olisi varmasti lähempänä parisataa euroa kaupassa…

   Tykkää

 7. Sileässä neuleessa (kuviossa) käsiala näyttää hyvältä, mutta resoreissa olisi vielä parantamisen varaa =). Niin, ja en minäkään osaa, mutta näkisittepä äitini oikein-nurin resorineuleen, siitä voisi ottaa mallia! Tosin, tuo tuo sopivaa rosoisuutta ja omatekoisuutta neuleeseen, kun ei ole liian skarppi! Muutenhan se näyttäisi ihan kaupasta ostetulta. Kaunis malli, kiitos sen jakamisesta.

  Tykkää

  1. Joo se on ehkä vähän liian isoilla puikoilla tehty, siis olisi tullut skarpeimmillaan nr pienemmillä puikoilla, mutta ei oo jäänyt häiritsemään niin että korjaisin… 🙂

   Tykkää

 8. Vautsi, mikä neule ja miten nopsaan neulottu. Onko noi resorit neulottu isommilla puikoilla, ihan tyylikeinona? Minusta näytti siltä.

  Tykkää

 9. Nyt kun täällä tuli resoreista puhe niin ”pakko” mainita, että itse oon siirtyny nurin-oikeinresoreista kokonaan patenttineuleeseen, koska siitä tulee ihanan muhkeaa.. Löysin sen ensin jostain englanninkielisestä neulelehdestä, englanniksi se on brioche – ja nimikin kuulosti tosi kivalta. (Myöhemmin mulle sitten paljastui, että brioche on yhtä kuin patenttineule, mutta mä neulon silti vain briochea, sen vaan kuulostaa niin paljon paremmalta!)
  Ekalla kerroksella joka toinen silmukka neulotaan oikein ja joka toinen nostetaan langan kera. Tokalla kerroksella sitten neulotaan nostettu silmukka plus lanka oikein ja seuraava silmukka nostetaan langan kera. Noita kahta kerrosta toistetaan.

  Tykkää

 10. Voi kuinka kaunis neule, ja voi miksi en osaa neuloa… kuin suoraa pötköä, ilman kuvioita. Ehkä ulkoistan tämän neulee tekemisen siskolleni 😉

  Tykkää

 11. ihanat värit, just mun lempparit! Mitä vahvuutta tuo lanka on? jotta osais ostaa oikeaa täältä Suomesta. kertokaa muutkin mitä lankaa käytätte tai aiotte käyttää? Pian ohjetta tulemaan!

  Tykkää

 12. Aivan ihana neule! Rupesin tässä jo miettimään, että kuka mulle tollaisen neuloisi! Kiitos muutenkin ihanasta blogistasi, sen lukeminen aina piristää päivää ja tuo inspiraatiota! 🙂 
   
  -C

  Tykkää

 13. Vierailija
  11.10.2014 klo 07:38

  Nyt kun täällä tuli resoreista puhe niin ”pakko” mainita, että itse oon siirtyny nurin-oikeinresoreista kokonaan patenttineuleeseen, koska siitä tulee ihanan muhkeaa.. Löysin sen ensin jostain englanninkielisestä neulelehdestä, englanniksi se on brioche – ja nimikin kuulosti tosi kivalta. (Myöhemmin mulle sitten paljastui, että brioche on yhtä kuin patenttineule, mutta mä neulon silti vain briochea, sen vaan kuulostaa niin paljon paremmalta!)
  Ekalla kerroksella joka toinen silmukka neulotaan oikein ja joka toinen nostetaan langan kera. Tokalla kerroksella sitten neulotaan nostettu silmukka plus lanka oikein ja seuraava silmukka nostetaan langan kera. Noita kahta kerrosta toistetaan.

   
  Patenttineule ei mun mielestäni sovi resoriksi, koska se ei jousta kuten 1 o 1 n (tai vast. 2 o 2 n). Patentti on neuleena löyhää, pulleaa ja kuohkeaa eikä se palaudu kuten resorin tulee. Sopii muihin neuleisiin kuten kaulahuiveihin ja kaulureihin mainiosti. Olemassahan on myös puolipatentti, mutten sitäkään resoriksi…

  Tykkää

 14. Jätinkin jo kysymystä faceen mut en saanut vastausta. :/ olis kiva saada tietää nää lankamerkit ja sävyt sekä toki ohje tai linkki ohjeeseen, jos löytyy netistä.

  Tykkää

 15. Hieno neule! Tuontyyppisiä olen tehnyt omille tytöillemme, mutta värejä käytössä 4-5. Itse tein mallit sitä mukaan kun neuloin. Kiva neuloa, kun värit vaihtuvat, neule syntyy ”kuin itsestään”. Kuvista päätellen ilmeisesti sama kuvio, mutta lankojen värit ovat toisinpäin joka toisessa. Kuvioita ei ole ilmeisesti tarkkaan kohdistettu ainakaan kahden ensimmäisen kanssa, onko muidenkaan. Mukavamman näköinen tulee, kun resorin neuloo 0,5-1 mm pienemmillä puikoilla. 🙂
   

  Tykkää

 16. Tuo kuvion ohje on yllättävän hankala ja ei taida tosiaan kohdistua oikein? Saisitkohan tänne uudet, tarkemmat ohjeet, koska neule on erittäin kaunis.

  Tykkää

 17. Aloitin jo neuleen ja kuvio kohdistuu hyvin kauniisti! Mailasinkin jo sinulle tarkempia ohjeita pyydelleen, silla tarvitsisin tuohon kainalokavennuksiin ja kaula-aukkoon seka hihoihin tarkempaa ohjetta, muuten jumitun tahan kohtaa 🙂 Kiitos, jos ehdit lukaista sahkopostiasi ja pahoittelut malttamattomuudestani!
  Kiitos viela ihanasta ohjeesta. Itse ostin Suomessa kaydessani Seitseman Veljeksen lankaa ja kaksinkertaisen tulee aivan mahtavan lammin neule.
  http://finnaussity.wordpress.com/

  Tykkää

 18. Kengät ovat juuri sellaiset joista haaveilen. Olen yrittänyt googlailla niitä, mutten ole löytänyt samanlaisia.

  Tykkää

 19. Hei
  onko sinulla aikaa tehdä tästä upeasta neuleesta tarkemmat ohjeet?  Kiinnostaisi tietää teetkömetu – ja takakappaleet erikseen vai pyöröpuikoilla? Tehdäänkö yläosa kaarrokkeen malliin?
  terkuin
  pia

  Tykkää

 20. Täälläkin kaipaillaan lisää ohjetta. Kainaloihin asti päässyt jo, joten nyt olisi tarvetta jatkoon. 
  Vinkkinä niille, jotka eivät ole vielä aloittaneet:
  -kannattaa tehdä resori 6:n puikoilla, jos rosoisuus häiritsee. 
  -silmukkamäärä kannattaa kertoa 12:sta, niin kuvio jatkuu hyvin. Itse tein kaksinkertaisella 7-veljestä langalla 144s ja näyttää tulevan ihan oikean kokoista mun M-kropalle. 
  Ja iso kiitos Johannalle. Olen vuosia sinun tekstejä lukenut ja nyt vasta sain jotain kommentoitua. Ensimmäinen villapaita sitten yläasteen täällä tulossa 20v tauon jälkeen. Olet inspiraatio!
   

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: