Joulun alla…

joulumieltä & -tapoja

Viikonloppu meni kovasti kavereiden kanssa; tämä oli meitin viimeinen viikonloppu Norjassa ennen joulua, joten nyt oli pakko pitää pieniä illanistujaisia.

Pinnekjøtt on yksi meidän kaikkien jouluruokasuosikki – sitä meillä on tapana tehdä porukassa joulun alla. Pinnekjøtt on lampaanlihaa, joka pieninä (luun)paloina, hyvin suolattuna ja mahdollisesti savustettuna valmistetaan tikkujen (=pinne) päällä kattilassa. Pinnekjøtt on Norjassa perinteisesti länsirannikon jouluherkku, sillä lampaita on siellä aina ollut eniten. 

Täällä meillä Etelä-Norjassa perinteisin jouluaaton päivällinen on keitetty jouluturska ja vieläkin perinteitä vaalivat miehet lähtevät aatonaattona jouluturskaa pyytämään. Täällä ei kai sitten ole ollut niin kamalasti ei possuja eikä lampaita… :S

Sisämaassa ja Oslon seudulla on perinteisesti syöty ribbeä, joka on vähän niinkuin meidän kinkku, mutta hmm, siinä on aika vähän sitä meidän kinkkuosaa ja paljon rasvaa eli kunnon pekonia. Ribbe paistetaankin uunissa isona levynä niin, että pinta jää rapeaksi ja alla on ohut kerros ”kunnon” lihaa. 

Nykyisinhän kaikkia, tai mitä tahansa noista kolmesta syödään mieltymysten mukaan, paikkakunnasta riippumatta. 

Kaikkein perinteisin ja suosituin jälkiruoka on riskrem -riisivaahto, joka yksinkertaisesti valmistetaan sekoittamalla kermavaahtoa kylmään riisipuuroon. Ja tarjoillaan vadelmakastikkeen ja mahdollisesti pähkinärouheen kera.

Haluatteko kuulla yhden ihan meidän perheen oman joulutavan? 🙂 Saattaapa tämäkin auttaa avaamaan sydämiä siinä lahjojen lomassa! Tapa keksittiin, kun kerran vähän vahingossa kirjoitin pienet vihjaavat riiminpätkät jokaiseen pakettiin. Nykyisin riiminpätkä on lähes vaatimus ja sen täytyy siis jollain tavalla vinkata paketin sisällöstä. Riimeily saattaa aiheuttaa pientä kisailua siitä kuka keksii parhaat sananparret ja lahjojen avaamisesta tulee entistä hauskempi ajanviete.  

Alkaako Teillä jo joulumieli löytymään vai painako stressi ja hommat päälle? 🙂 Mulla on tiedossa vielä pari hektistä työpäivää, mutta jotenkin nekin taitaa mennä ihan kivasti. 🙂

24 vastausta artikkeliin “Joulun alla…

 1. Kiitos tästä jutusta. Olinkin toivonut ruoka-aiheista postausta. Mielenkiintoiseta oli kuulla norjalaisista perinteistä. Ja ihanat kuvat taas! ❤
  Hyvää matkaa ja jännittävää joulunodotusta!
  RoMuu

  Tykkää

 2. Tunnelmallisia kuvia jälleen kerran! Ystävät, yksi elämän suola. Yhteys ja kiireetön läsnäolo on saatu kivasti talteen näihin kuviin.
  sitäpä kaipaisi tässä itsekin, tunnustan! Vaan sata asiaa kesken ja tiukkoja työpäiviä vielä vaikka kuinka ennen joulua, ja sen aikana. (Pappina kun lomalle ehtii vasta joulun jälkeen…!)
  Mutta onpa niiden työpäivien sisältö kivaa, ja jollei aina juuri sitä niin muutoin tärkeää, vastapainoksi. Palvelutalojen ja koulujen jouluhartauksia; vanhusten hiljainen odotus ja lasten ilo, joulupuu -keräyspakettien jakamista vähävaraisille, hautaansiunauksia; viimeinen palvelus surevien kanssa läheiselleen ennen joulurauhaan laskeutumista, ja monenlaista rinnallakulkemista. Tervehdyskäyntejä yksinäisten luona. Ja useita joulusaarnojen ja puheiden miettimisiä. Sekä kriisipuhelimen päivystysvuoroja.
  Joulurauhaa, mieleen ja sydämeen! Olet ennenkin kertonut teidän viettävän aina suomalaiset joulut, vastapainoksi Norjassa asumiselle. Hyvin löydetty ratkaisu varmasti teille. Ja onneksi se joulurauha tuleekin, ihan minne vaan…!
  Krisse
  http://tallessamaailma.blogspot.fi
   
   

  Tykkää

 3. Olipa kiva kuulla Norjan jouluperinteistä, kaikki oli ihan uutta tietoa ainakin mulle 🙂
  Muuten toi joululahjariimittely onkin se ainoa ja oikea tapa Hollannissa Sinterklaas-lahjojen annossa. (Sinterklaas siis on Hollantilaisten joulu jota vietetään 5.joulukuuta) ja lahjaa varten aina pitää keksiä raflaava, hauska ja hiukan kiusoitteleva runo ja mun mielestä juuri se runon keksiminen onkin sitä hauskinta puuhaa sinterklaas lahjojen kanssa.
  Minä kun olen suomalainen ja mieheni hollantilainen niin myös perinteikästä joulua vietetään 24. päivä ja meillä menee kyllä joskus hiukan överiksi lahajvuorten kanssa kun halutaan kumpanakin juhlana antaa kovasti lahjoja varsinkin lapsille… vaikka aina vannotaan et ens vuonna ei todellakaan näin paljon 😀
  Hyvää joulunalusviikkoa sinne Norjaan teille 🙂
   
  -minnie-

  Tykkää

 4. Meillä on kaksi juhlaa lähes samaan aikaan mutta en niin viitsi stressata kumpaakaan. Vähän siitäkin syystä kun meitä on tänä vuonna vain neljä samassa huushollissa. Normaalisti meillä on sukulaiset ja ystävät mukana viettämässä juhlaa. Näihin aikoihin lämmitellään glögiä ja koemaistellaan herkkuja, käydään katselemassa näyteikkunoita ja kätellään isot määrät joulupukin apureita, jotka pukkeina juoksentelee ostoskeskuksissa. 
  -Nelli-
  http://villananna.blogspot.fi/

  Tykkää

 5. Taianomaisia kuvia, vaikuttavia. 
  Perhe, Ystävät, rento yhdessä olo ja hyvä ruoka ja juoma. Mitä muuta ihminen tarvitsee? Ei mitään.
  Näissä kuvissa on kaikki.

  Tykkää

 6. Kiitos ihanista postauksista lähiaikoina; huopapohjalliset, kaurakakkuset, vaalea glögi ja  ”syvällisemmät” ajatukset ❤
  Täällä keli keikkuu sateen ja pakkasen välillä. Toivon ainakin pakkasta ja jääkukkasia jouluksi:)
  Voimia sinulle vikoihin työpäiviin ja pakkaamiseen. Joulurauha laskeutuu varmasti pikkuhiljaa, kun teette matkaa tännepäin:)
   
  -Unicorn

  Tykkää

 7. Hiphei. Onneksi joulustressi on suhteellisen tuntematon käsite. Meillä ei ihmeellisiä perinteitä ole, ainoa on jo isoäidiltä ja omalta äidiltä omittu tapa tehdä pieni pullataikina jouluaattoaamun kahvipöytään. Ihana herättää toiset pullantuoksuun.. Hauskaa joulunaikaa t. Sanni

  Tykkää

 8. Hei
  Ois kiva kuulla, mitä sun hektiset työpäivät pitää sisällään ts. millaisia vuoroja osa-aikaisena teet jne. Lupailitkin joskus kertoilla työstäsi.
  Mutta sitä odotellessa: leppoisaa joululomaa 🙂
   

  Tykkää

 9. KIvaa kuulla norjalaisista jouluruokaperinteistä.Aika hassua, että vaikka Norja on ihan tämän Tanskan lähellä ja on ollutkin joskus osa Tanskaa, niin jouluna syödään vähän erilailla, mutta silta suurin piirtein samoja raaka-aineita käyttäen. Täällä nimittäin syödään ankkaa, hanhea tai porsasta (sitä kamanaa), punakaalia ja glaseerattuja perunoita ja paljon soosia. Jälkiruoaksi riisivanukasta (ris á la mande) lämpimän kirsikkakastikkeen kanssa (toiset käyttävät kinuskikastiketta). Riisivanukas on tehty, ylläri, ylläri riisipuurosta, johon on pilkottu manteleita sekaan.Riisipuuro on keitetty vaniljatangon kanssa ja kylmään riisipuuroon sekoitetaan kermavaahto. Sitten vielä lisätään kokonainen manteli, jonka onnellinen löytäjä palkitaan ”mantelilahjalla”. Ribbensteg (se rasvaisempi possuversio, joka ilmeisesti vastaa norjalaisten ”ribbeä” syödään ”julefrokostilla”, joka on joululounas joko ensimmäisenä joulupäivänä tai Tapaninpäivänä. Muu ruoka on jotain joka vastaa suomalaista joulupöytää silleineen jne. Palan painikkeeksi snapsi ja olut joulupäivinä, aattona nykyään viini.
  Hyvää ja rauhallista joulu sinulle ja perheellesi
  t. Veronica

  Tykkää

 10. Juuri tällainen, Norjalaista kultuuria kuva kerronta on sitä, mikä minua erityisesti kiinnostaa. Kuvineen, jotka  a i n a  ovat upeita. Kiitos.
   
  Hyvää joulua
   
  Virvel Vind

  Tykkää

 11. Kiitos ihanasta hyvänmielen blogista. On mielenkiintoista lukea teidän perheen arjesta ja juhlasta Norjassa.
  Iloista joulun odotusta ❤
  t. Melli

  Tykkää

 12. Hei
  Mistä tuo ihana sinivalkoraidallinen mekko on hankittu, löytyyköhän vielä jostain?
  Iloista joulua : )
  t:um

  Tykkää

 13. Kiitos tästä jutusta. Olinkin toivonut ruoka-aiheista postausta. Mielenkiintoiseta oli kuulla norjalaisista perinteistä. Ja ihanat kuvat taas! ❤
  Hyvää matkaa ja jännittävää joulunodotusta!
  RoMuu

  Tykkää

 14. Tunnelmallisia kuvia jälleen kerran! Ystävät, yksi elämän suola. Yhteys ja kiireetön läsnäolo on saatu kivasti talteen näihin kuviin.
  sitäpä kaipaisi tässä itsekin, tunnustan! Vaan sata asiaa kesken ja tiukkoja työpäiviä vielä vaikka kuinka ennen joulua, ja sen aikana. (Pappina kun lomalle ehtii vasta joulun jälkeen…!)
  Mutta onpa niiden työpäivien sisältö kivaa, ja jollei aina juuri sitä niin muutoin tärkeää, vastapainoksi. Palvelutalojen ja koulujen jouluhartauksia; vanhusten hiljainen odotus ja lasten ilo, joulupuu -keräyspakettien jakamista vähävaraisille, hautaansiunauksia; viimeinen palvelus surevien kanssa läheiselleen ennen joulurauhaan laskeutumista, ja monenlaista rinnallakulkemista. Tervehdyskäyntejä yksinäisten luona. Ja useita joulusaarnojen ja puheiden miettimisiä. Sekä kriisipuhelimen päivystysvuoroja.
  Joulurauhaa, mieleen ja sydämeen! Olet ennenkin kertonut teidän viettävän aina suomalaiset joulut, vastapainoksi Norjassa asumiselle. Hyvin löydetty ratkaisu varmasti teille. Ja onneksi se joulurauha tuleekin, ihan minne vaan…!
  Krisse
  http://tallessamaailma.blogspot.fi
   
   

  Tykkää

 15. Olipa kiva kuulla Norjan jouluperinteistä, kaikki oli ihan uutta tietoa ainakin mulle 🙂
  Muuten toi joululahjariimittely onkin se ainoa ja oikea tapa Hollannissa Sinterklaas-lahjojen annossa. (Sinterklaas siis on Hollantilaisten joulu jota vietetään 5.joulukuuta) ja lahjaa varten aina pitää keksiä raflaava, hauska ja hiukan kiusoitteleva runo ja mun mielestä juuri se runon keksiminen onkin sitä hauskinta puuhaa sinterklaas lahjojen kanssa.
  Minä kun olen suomalainen ja mieheni hollantilainen niin myös perinteikästä joulua vietetään 24. päivä ja meillä menee kyllä joskus hiukan överiksi lahajvuorten kanssa kun halutaan kumpanakin juhlana antaa kovasti lahjoja varsinkin lapsille… vaikka aina vannotaan et ens vuonna ei todellakaan näin paljon 😀
  Hyvää joulunalusviikkoa sinne Norjaan teille 🙂
   
  -minnie-

  Tykkää

 16. Meillä on kaksi juhlaa lähes samaan aikaan mutta en niin viitsi stressata kumpaakaan. Vähän siitäkin syystä kun meitä on tänä vuonna vain neljä samassa huushollissa. Normaalisti meillä on sukulaiset ja ystävät mukana viettämässä juhlaa. Näihin aikoihin lämmitellään glögiä ja koemaistellaan herkkuja, käydään katselemassa näyteikkunoita ja kätellään isot määrät joulupukin apureita, jotka pukkeina juoksentelee ostoskeskuksissa. 
  -Nelli-
  http://villananna.blogspot.fi/

  Tykkää

 17. Taianomaisia kuvia, vaikuttavia. 
  Perhe, Ystävät, rento yhdessä olo ja hyvä ruoka ja juoma. Mitä muuta ihminen tarvitsee? Ei mitään.
  Näissä kuvissa on kaikki.

  Tykkää

 18. Kiitos ihanista postauksista lähiaikoina; huopapohjalliset, kaurakakkuset, vaalea glögi ja  ”syvällisemmät” ajatukset ❤
  Täällä keli keikkuu sateen ja pakkasen välillä. Toivon ainakin pakkasta ja jääkukkasia jouluksi:)
  Voimia sinulle vikoihin työpäiviin ja pakkaamiseen. Joulurauha laskeutuu varmasti pikkuhiljaa, kun teette matkaa tännepäin:)
   
  -Unicorn

  Tykkää

 19. Hiphei. Onneksi joulustressi on suhteellisen tuntematon käsite. Meillä ei ihmeellisiä perinteitä ole, ainoa on jo isoäidiltä ja omalta äidiltä omittu tapa tehdä pieni pullataikina jouluaattoaamun kahvipöytään. Ihana herättää toiset pullantuoksuun.. Hauskaa joulunaikaa t. Sanni

  Tykkää

 20. Hei
  Ois kiva kuulla, mitä sun hektiset työpäivät pitää sisällään ts. millaisia vuoroja osa-aikaisena teet jne. Lupailitkin joskus kertoilla työstäsi.
  Mutta sitä odotellessa: leppoisaa joululomaa 🙂
   

  Tykkää

 21. KIvaa kuulla norjalaisista jouluruokaperinteistä.Aika hassua, että vaikka Norja on ihan tämän Tanskan lähellä ja on ollutkin joskus osa Tanskaa, niin jouluna syödään vähän erilailla, mutta silta suurin piirtein samoja raaka-aineita käyttäen. Täällä nimittäin syödään ankkaa, hanhea tai porsasta (sitä kamanaa), punakaalia ja glaseerattuja perunoita ja paljon soosia. Jälkiruoaksi riisivanukasta (ris á la mande) lämpimän kirsikkakastikkeen kanssa (toiset käyttävät kinuskikastiketta). Riisivanukas on tehty, ylläri, ylläri riisipuurosta, johon on pilkottu manteleita sekaan.Riisipuuro on keitetty vaniljatangon kanssa ja kylmään riisipuuroon sekoitetaan kermavaahto. Sitten vielä lisätään kokonainen manteli, jonka onnellinen löytäjä palkitaan ”mantelilahjalla”. Ribbensteg (se rasvaisempi possuversio, joka ilmeisesti vastaa norjalaisten ”ribbeä” syödään ”julefrokostilla”, joka on joululounas joko ensimmäisenä joulupäivänä tai Tapaninpäivänä. Muu ruoka on jotain joka vastaa suomalaista joulupöytää silleineen jne. Palan painikkeeksi snapsi ja olut joulupäivinä, aattona nykyään viini.
  Hyvää ja rauhallista joulu sinulle ja perheellesi
  t. Veronica

  Tykkää

 22. Juuri tällainen, Norjalaista kultuuria kuva kerronta on sitä, mikä minua erityisesti kiinnostaa. Kuvineen, jotka  a i n a  ovat upeita. Kiitos.
   
  Hyvää joulua
   
  Virvel Vind

  Tykkää

 23. Kiitos ihanasta hyvänmielen blogista. On mielenkiintoista lukea teidän perheen arjesta ja juhlasta Norjassa.
  Iloista joulun odotusta ❤
  t. Melli

  Tykkää

 24. Hei
  Mistä tuo ihana sinivalkoraidallinen mekko on hankittu, löytyyköhän vielä jostain?
  Iloista joulua : )
  t:um

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: