Sorsia ja kultakimpaleita

aamulenkki metsässä

Tiedän, ettei lapsia monen mielestä voi laskea menestykseksi. Niitähan osaa ja pystyy tekemään vähän kuka vain – vaikeampi homma onkin se kasvatus, sanotaan.

Ja niin onkin. Pitäähän niistä lapsista tietysti parhaansa mukaan yrittää kasvattaa kunnollisia tulevaisuuden kanssaihmisiä. Mun mielestä on itsestäänselvää, että olen velkaa lapsilleni rakkautta ja rajoja kun olen ne tänne kerran hankkinut.

Mutta mulle ei kyllä tule mieleen mitään, mikä olisi voinut tehdä mulle onnellisemman, tasapainoisemman ja tärkeämmän olon kuin noi kaksi kultakimpaletta. Jotenkin vaan tuntuu siltä, ettei mikään menestys voisi olla parempaa  kuin se kun noi kaksi pientä rakasta seuraavat vielä toistaiseksi perässä kuin sorsanpoikaset.

Kuulostaa vähän sekopäiseltä ja vähän yksinkertaiselta ja noh, ihan vaan äidinvaistolta. Olen varmasti vähän yksinkertainen tällä tasolla.  Vaistoja ja alkukantaisia tarpeita ei nimittäin kannata aliarvioida. Olen siis yksinkertainen ja helppo. 😀 Olen oikeasti; en tarvitse kai mitään suuruuksia  ollakseni tyytyväinen. Tai tarvitseeko oikeasti kukaan? Tää riittää niin hyvin mitä on just nyt. Ja on paljon ylikin kun ollaan kaikki terveitä ja turvassa. Kun pysyis vaan näin. 

Maailman kaikkein tärkeimmät jutut. Kuten usein lapsilleni sanon. Tärkeämpi kuin talo ja kaikki tavarat se sisällä. 

Tottakai ne saavat rakkautta, enemmän rakkautta ja vielä enemmän rakkautta. Ja tavat tulevat siinä sivussa, kuten Astrid Lindgren sanoisi. Eikä Astrid Lindgren voi olla väärässä.

Leppoisaa viikon alkua! ❤

37 vastausta artikkeliin “Sorsia ja kultakimpaleita

 1. Astrid on oikeassa 🙂 Saan aika usein huomautuksia, että mun lapset käyttäytyvät ”hyvin” ja kohtelijaasti. Olen siitä välillä aika hämilläni, kun en mitenkään tietoisesti kasvata kiltiksi. Mutta yritän kohdella heitä kunnioittavasti ja olen varmaan aika överi rakastavainen ja kai se sitten vain kantaa enemmän kukkaa kuin väkisin patisteleminen. On nuo kyllä mun lempparityypit tässä maailmassa, vaikka tietysti osaavat vetää myös niistä naruista, millä äidillä palaa käämit 😀
  hauskasti hiukset sulla, onko sielä jo kovin lämmintä?

  Tykkää

  1. :)) ❤ kuulostaa oikealta toiminnalta :))
   täällä on joo ollut lämmintä ja sit taas sadetta 😀

   Tykkää

 2. Niinhän se on, syliä ja rakkautta ei lapsille voi antaa liikaa. Mun mielestä. Kauniit aamulenkkimaisemat teillä. Ja kiva neuletakki, mistä se on? Kauniita ja aurinkoisia kesäpäiviä sinne teille! Täälläkin kesä on jo aluillaan; omassa pihassa syreenit ja omenapuut kukkivat, alkukesän kaunein näky. 🙂 -Silja

  Tykkää

  1. Hei, neuletakki on jo pari vuotta vanha, se on Vilan 🙂
   Joo meillä on ihana pieni metsä ihan takapihslla!

   Tykkää

 3. Hei! Ihanaa ja kaunista teillä siellä ja ihanat lapset. Lapsiahan ei saa kuka tahansa, jotkut saa vaikkei tahtois ja jotkut ei saa vaikka toivoisivat sitä eniten maailmassa. Mielestäni lapsi on lahja, jota pitääkin rakastaa ja huolehtia ja opettaa. Halkipuhki rakastaisin jos sellaisia olisin saanut, karvaiset versiot saa nyt toimia korvikkeena. Mukavaa kesää!

  Tykkää

  1. Niinpä; siinä suhteessa lapsia ei juuri voikaan verrata menestykseen että kun niitä ei aina voi saada vaikka kuinka haluaisi… 😦 Mutta onneksi on muita asioita, jotka tuovat saman tunteen; karvaiset kaverit esimerkiksi voivat olla perheenjäseniä siinä missä ihmislapsetkin! ❤

   Tykkää

  1. :)) Joo noi on vielä tosi kesyjä koko porukka. Useinhan ne tietty on, kun ihmiset syöttää :))

   Tykkää

  1. Näin on, parempi sanamuoto! Vaikka kyllä niitä joskus täytyy myös ihan tekemällä tehdä  jos ihan tarkkoja ollaan 😛

   Tykkää

 4. ”Niitähan osaa ja pystyy tekemään vähän kuka vain” – tämä kyllä särähti nyt vähän korvaan, kaikkien lapsettomien puolesta. Itselläni kaksi lasta ja kolmas tuloillaan ja yhtäkään en ole pitänyt itsestäänselvyytenä, vaikka helposti olemmekin heidät saaneet alulle. Ajattelen että lapsia saadaan, ei tehdä. Et varmaan tarkoittanutkaan tuota noin miltä tuo kuulosti mutta vähän tönkösti sanottu. Musta lapset on myös ihan paras saavutus mun elämässäni, ei ehkä nykyään monenkaan menestyksen mittari mutta itselleni tärkeintä mitä olen saavuttanut. Kaikella muulla on aika pieni merkitys.

  Tykkää

  1. No en itseasiassa olekaan tota mieltä ollenkan ja kirjoitinkin tekstiin että ”sanotaan” koska niin usein olen törmännyt tuollaisiin mielipiteisiin. Moni joka ei osaa arvostaa lasten saantia/ halua itse, pitää suuremmassa arvossa muunlaista menestystä.  Ja on ihan oikeastikin sitä mieltä, ettei lapset ole laskettavissa menestykseksi. Vähän siksi juuri kirjoitinkin. Kun sattui munkin korvaan tuollaiset mielipiteet. 🙂

   Tykkää

 5. Astrid Lindgrenin oma elämä oli hyvin traaginen,joutui antamaan oman lapsensa kolmeviikkoisena sijaiskotiin ja Astrid oli silloin vasta 19v .  

  Tykkää

 6. Olet oikeassa, kuten Astrid! Toivoisin Sinulta postauksia siitä, kuinka selviät lapsiarjesta, etenkin kun miehesi taitaa olla usein työreissuilla. Olen myös ymmärtänyt, että teet hoitajan töitä osa-aikaisesti, mikä varmastikin helpottaa äidin askareissa. Eli ihan vinkkejä esim. siitä, kuinka teet nopeasti hyvää (ja oletettavasti ravitsevaa) ruokaa perheellesi, jotta pääsette metsäretkiä tekemään ja tutkimaan luontoa. Kuinka saada iltarutiinit sujuviksi, että kaikki pääsee nukkumaan hyvillä mielin unten mailla. Mukavat muistot ja retket jäävät tekemättä, jos/kun on niin paljon tehtävää kotona. Kiitos mietteistäsi etukäteen!

  Tykkää

  1. Hei, kiitos toiveesta! Voin sanoa että ehkä tällaiset vinkit ja ihan arki-arki -postaukset jäävät juuri siksi vähälle, että itselläkin on pieni tarve paeta tätä arkea! 😀  Mutta lupaan tehdä postauksen aiheesta ja ehkä jopa kirjoitella vähän enemmän arkijuttuja!

   Tykkää

 7. Kuten jo moni edellä ilmaisi siitä riipaisusta, minkä kirjoituksesi lapsen teosta aiheutti, että niitä tulee, jos vain haluaa lapsen ”tekaista”. Niin, niin ei ole käynyt minunkaan kohdalla. Juuri toipuilen keskenmenosta ja vaikka toivo vielä hiukan elää, kipeä tahaton lapsettomuus on osa elämääni. Olen työskennellyt parikymmentä vuotta varhaiskasvatustyössä. Ilahduttaa, miten lämpimästi ja rakastavasti kirjoitat lapsistasi ja perheestäsi!  

  Tykkää

  1. 😥 Mun ei todellakaan ollut tarkoitus riipaista ketään ja tiedän että aihe on herkkä. Olen vaan itse törmännyt ton kaltaisiin ajatuksiin, joissa lasten tekemistä ja saamista väheksytään ja verrataan muunlaiseen menestykseen kuten uraan…  Se ei siis missään nimessä ole oma mielipiteeni, enkä itse sanoisi että lapsia voi vain tekaista.  Jostain julmasta syystä maailma on epäreilu eikä kaikille ole suotu samoja etuoikeuksia 😦

   Tykkää

 8. Menestys. Mielestäni melko tiuhaan käytetty ja liian paljon arvoa saava kuvaus siitä mitä nyky ihmisten elämän tulisi pitää sisällään. Tuskin minun mummoni moista ajatteli aikoinaan.

  Tykkää

 9. Menestys. Mielestäni melko tiuhaan käytetty ja liian paljon arvoa saava kuvaus siitä mitä nyky ihmisten elämän tulisi pitää sisällään. Tuskin minun mummoni moista ajatteli aikoinaan.

  Tykkää

 10. Menestys. Mielestäni melko tiuhaan käytetty ja liian paljon arvoa saava kuvaus siitä mitä nyky ihmisten elämän tulisi pitää sisällään. Tuskin minun mummoni moista ajatteli aikoinaan.

  Tykkää

 11. Vierailija
  01.06.2015 klo 07:30

  Menestys. Mielestäni melko tiuhaan käytetty ja liian paljon arvoa saava kuvaus siitä mitä nyky ihmisten elämän tulisi pitää sisällään. Tuskin minun mummoni moista ajatteli aikoinaan.

   
   
  sivustolla on kyllä nyt jotain häikkää, sillä en saa ajatuksiani perille., vain kaksi ensimmäistä virkettä…. Joten yritän nyt vielä näin. 
  Menestys.Mielestäni melko tiuhaan käytetty ja liian paljon arvoa saava kuvaus siitä mitä nyky ihmisten elämän tulisi pitää sisällään. Tuskin minun mummoni moista ajatteli aikoinaan.

  Tykkää

 12. Luovutan! En ole ilmeisimmin tarpeeksi menestynyt, ainakaan menestystä ei tullut viestin lähetyksen suhteen kun koko ajan jättää tekstit pois!

  Tykkää

 13. Vierailija
  01.06.2015 klo 07:37

  Luovutan! En ole ilmeisimmin tarpeeksi menestynyt, ainakaan menestystä ei tullut viestin lähetyksen suhteen kun koko ajan jättää tekstit pois!

   
   
  ja hymiöt!!! Onko muilla samaa ongelmaa iPhonesta viestiä laittaessa?

  Tykkää

 14. Kivasti kirjoitat. Alkuosa kanssa vähän harmitti, vaikka olikin lainaus. Meillä on 9 vuoden lapsettomuus takana, hoitoja 5 vuotta, kuluja lähemmäs 20 000e. Hankittiin me koirakin siinä välissä, mutta tiedoksi, ei se ole sama.
  Saimme 3 vuotta sitten lopulta ihanan pojan. Onneksi en lapsettomuusaikoina voinut käsittää, mistä olisin oikeasti jäänyt paitsi. Koko hoitopojekti olisi ollut vieläkin tuskaisempaa.
  Sen alleviivaan, että jos tässä joku alkaa kommentoimaan, kuinka lapsettomat nyt tarttuvat tähän. Koko elämä näyttäytyy pahimmaillaan sen lapsettomuuden lävitse. Sydäntäni riipaisee kaikki lapsettomiksi jääneet. Itsellekin nousee välillä ahdistuksen tuska, ja juoksen poikani luo ja kokeilen, että on tämä totta. Vieläkin.

  Tykkää

 15. Lämminhenkinen postaus, josta halutessaan jokainen ymmärtää mitä Johanna tarkoittaa, ei varmasti ole lapsettomia halunnut loukata. Miksi kaikesta positiivisesta pitää kääntää negatiivista ehdoin tahdoin? Lapsettomuus on ikävä ja surullinen asia, mutta yrittäkää nyt ymmärtää, että kaikki eivät ole teitä vastaan ja lapsista voi kirjoittaa ilman, että tarkoittaa millään tavalla teidän tilannettanne. Herkkä asia ymmärrän kyllä, mutta eikö lapsista saa myös julkisesti iloita? Ja kuten Johanna viittasi, kyse oli sanonnasta. Eikö sellaistakaan enää saa käyttää ilman, että lapsettomat ottavat sen loukkauksena ja huonona ilmaisuna? Tässä haettiin nyt kuitenkin ihan jotain muuta juttua. Myötätuntoisia ollaan varmasti kaikki tilanteeseenne ja se on tosiaan epäreilua. Eikä sen lohduttamiseen varmasti oikeita sanoja aina löydy. Toivottavasti teillä kaikilla löytyy asiaan tukea ja apua.

  Tykkää

 16. Komppaan jokaista sun tässä postauksessa kirjottamaa sanaa. Meijän perhe menetti kaiken muun paitsi perheen ja terveyden noin 9kk sitten ja kyllä voin sanoa, että mikään ei ole niin tärkeää kuin omat lapset ja puoliso. Ne on voimavara, jonka avulla jaksaa ja samalla myös suuri taakka, jonka kanssa kamppaillaan harva se päivä.
  Minusta tossa nyt aika moni provosoitu heti ensimmäisestä lauseesta. Siinähän lukee lopussa: ”..sanotaan.” Eli et puhunut itse niin vaan kirjotit minkälaisia lausahduksia usein saa kuulla. Ja tuohan on ihan totta. Oletus on, että kaikki osaa tehdä lapsia ja siten myös saa lapsia.

  Tykkää

 17. Mulla tuli tästä kirjoituksesta mieleen tilanne noin vuoden takaa. Olin kävelemässä kauppaan. Kaksi alle kouluikäistä tytärtäni pyöräilivät edelläni. Odotimme kolmatta lastamme syntyväksi joidenkin kuukausien päästä. Katselin tyttöjäni, ja tunsin naurettavaa ylpeyttä. Siis todella naurettavaa. Vertasin sitä silloin mielessäni kävelytaitoon ja siitä ylpeilemiseen. Ajattelin että voisin ihan yhtä hyvin kauppaan kävellessäni ylpeillä sillä miten hitsin hienosti osaankaan kävellä. Oikein k-ä-v-e-l-l-ä ja joka askelella miettiä, että vautsi, että olenkin oppinut, ja miten nämä askelet vaan kertakaikkiaan menevätkin näin mallikkaasti 🙂 Kaikkihan tässä maailmassa eivät voi kävellä, ja useimmat meistä, jotka ovat terveitä, ja saavat kävellä, ovat terveydestään välillä kiitollisia. Mutta että tuntisivat ylpeyttä kävelytaidostaan.. 😉
  Lasten saamisen / tekemisen kanssa on vähän sama; mikä on omaa aikaansaannosta, mikä lahjaa, mikä luonnon luomaa, mikä puhdasta tuuria. Ja minkä verran lisääntymisestä, luonnon useimmille suomasta oikeudesta, ja taidosta, voi  ylpeillä olematta vähän naurettava 😉 Ja silti vain näköjään voi, ja näköjään voi enemmän kuin mistään muusta mitä on tehnyt tai tulee tekemään. 
  Luulen että ymmärrän sua Johanna täydellisesti tässä kirjoituksesi taustalla olevassa ajatuksessa. 

  Tykkää

 18. Kauniita ja kesäisiä kuvia sinusta ja lapsista. Sinulla on uskomaton taito näyttää yhtä aikaa rennon huolettomalta ja tyylikkäältä!
  Itsellänikin särähti korvaan tuo eka lause, ja arvasin, että tuohon varmasti tartutaan kommenttilaatikossa. Ja niinpäs kävi! Te bloggaajat joudutte olemaan melkoisen suurennuslasin alla koko ajan, jokainen vähänkään monitulkintainen lause mahdollistaa kritiikkiryöpyn. Se on varmasti välillä ärsyttävää, etenkin, jos tulee väärinymmärretyksi.
  Ja ei kaikilla lapsettomilla ole suinkaan tarve kääntää kaikkea positiivista negatiiviseksi, niinkuin joku edellä sanoi. Minusta ainakin on tosi kiva lukea näitä perhepostauksia, vaikka itse tahattomasti lapseton olenkin. Lapsettomuudessa on paljon hyvääkin ihan kuten perhe-elämässäkin. Kummilapset ja sisarusten lapset tuovat väriä elämään, ja oma lapsettomuus taas mahdollistaa vapauden reissata ja keskittyä niin työelämään kuin itsensä kehittämiseen, tai mistä kukanenkin sitten on kiinnostunut. Nautitaan siitä, mitä oma elämä suo! 
   

  Tykkää

 19. Aivan ihana postaus, vaikka se yksi lause… tuli selväksi, että Johanna ei tarkoittanut lausetta loukkaavaksi. Ei tätä lapsiasiaa voi ja tarvitse ajatella mustavalkoisesti, eikä edes sitä, jos jotkut tuovat esille loukkaantumistaan tai lapsettomuuden kipua. Vaieta ei tarvitse silloin eikä missään nimessä silloinkaan, kun saa olla äiti, on saanut lapsen tai lapsia ja elää kaikkea sitä iloa ja onnea tai mitä tahansa, mitä siihen liittyy. Lapsettomuuden käsittelyssä on varmasti monta vaihetta eikä ketään pitäisi syyllistää siitä, jos ei jaksa tällä hetkellä nähdä asiaa niin positiivisesti. Ei lapsettoman tarvitse olla maan hiljainen ja tunteet kuuluvat kuvaan. Lapsettomana minua ei ole koskaan häirinneet lapsi- tai perheaiheiset postaukset, päinvastoin. 

  Tykkää

 20. Mukavan rento postaus ja kauniista aiheesta sorsapoikueineen. Näin lapsettomana minustakin on mukava lukea lapsellisia juttuja ilman kipuja. En pidä itseäni niin tärkeänä, että juuri minun olisi tarvinnut saada lapsi aikaiseksi, vaikka keskenmenon olenkin lääkärin mukaan kokenut. Sekään tapahtuma ei saanut minua katkeraksi, enemmän se järkytti hetken aikaa. Maailmankaikkeus järjestää asiat niinkuin ne pitääkin mennä, ja turha siitä on meteliä nostaa, jos jonkun toisen mietteistä kirjoittaa. En pidä ajatuksesta ettei aroistakin asioita voisi puhua. Lapsettomuuskin kuuluu elämään. Tosin meitä lapsettomiakin räävitään siitä, että voimme järjestää elämämme sujuvammin, ja ilman koulujen aikatauluja. Hyvä näin niin emme ole kaikki samaan aikaan liikenteessä. Juuri olimme 10 päivää Suomessa ja lomastamme jäi hyvä mieli, mutta yhtä ihanaa oli palata omaan kotiin takaisin. Olen kohdannut elämäni aikana useita pariskuntia joille ei ole siunaantunut lapsia, ja silti he ovat onnellisesti yhdessä. Ei lapsiperhe-elämä tuo ainoastaan onnea tai tee ihmistä onnellisesksi, siltä väliltä kun on paljon muutakin ihanaa olemassa.. sekin tarkoitus pitänee ymmärtää. Itse olen kiitollinen terveistä päivistä kun ympärillä kuulee ja näkee niin paljon sairautta..  Siinä sivussa voi nauttia myös toisten elämänmenosta ja menestyksestä. Ei sitäkään tarvitse pantata tai hävetä. Meillä kaikilla on omat kohtalonkorttimme, joten nauttikaamme niistä mitä meille on siunaantunut.

  Tykkää

 21. Amen! Täysin samaa mieltä kanssasi siitä, miten yksinkertaisista asioista tämä elämä ja onni kuitenkin loppujen lopuksi koostuu. Ja sitä samaa yksinkertaisuutta opetan myös lapsilleni. Miten omalta pihalta poimitut mansikat ja vadelmat on ihan mahtavia juttuja elämässä. Tai se, että meillä on puhdas luonto ihan vieressä. Miten onnekkaita me ollaan vaikka rahaa on aika vähän eikä mitään extraa voi oikein koskaan tehdä. Mutta kaikkia kivoja pikkujuttuja; ne tuo onnea elämään. Kun muistaa nauttia pienistä arjen asioista, kuten just noista mansikoista ja luonnon äänistä pihalla. Oikeasti aika pitkälti kaiken omaisuuden vois myydä ympäriltä eikä se vähentäisi onnea yhtään.
   
  Ihania kesäpäiviä!
   
  Kati
   

  Tykkää

 22. Lapset ovat lahja, josta voi olla todella kiitollinen. Lapsia ei tehdä, ne saadaan. Kaikille ei ole suotu lapsia ja se on kipeä asia. Kannattaa olla kunnioittava asenne toinen toistansa kohtaan.

  Tykkää

 23. Se on totta, että bloggaajien sanomisia tihrustetaan suurennuslasin avulla. Mutta mun mielestä ei ole yhtään huonoa, että otetaan hieman kyseenalaisempiakin lainauksia, tuleepa mielenkiintoista keskustelua. Ja ehkä tässä eniten häiritsi se, että Johanna kyseenalaisti lainaksen vain osittain. Etta lapsia saadaan, mutta ne pitää KASVATTAA. Monelle saattoi jäädä käsitys, että lainaus oli kaikilta muilta osin Johannalle ok.
   

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: