Mun ajatuksia sosiaalisesta mediasta ja barbeista

 

Nonniin. 

Social media is not real life julisti supersuosittu Insta-tähti Essena O'Neill, lopetti Instagram -tilinsä ja maailma kohahti. 

Ihankos totta. 

Tiedän, että moni muukin teistä ajattelee että ihankos totta, tietenkään some ei ole oikeaa elämää. Se on monelle meistä itsestäänselvyys. Mutta kirjoitan nyt silti, koska aihe herättää minussa itsessäni aika paljon pinnan yli pyrkiviä tunteita… 

Luitteko noita Essenan kuvatekstejä? Miten tyttö ei ollut syönyt juuri mitään koko päivänä saadakseen masun näyttämään hyvälle ja kiukutteli valokuvia hulluna napsivalle pikkusiskolleen. Ehkä toi on hyvä päivä lopettaa. Ottaa tauko. Ehkä juuri siksi Essenalla tuli totaalistoppi. teeskentelyyn kyllästyy aina jossain vaiheessa. Ja hyvä niin, muutenhan se söisi sisukset.

Okei, social media is not real life, mutta ei se välttämättä ole valhekaan. Ei siitä pakko ole tehdä valhetta. Ei se välttämättä ole paha asia ollenkaan. Jokainen voi valita haluaako tehdä siitä valheen. Katsopa What's on your mind?

 

 

 

Jep. Mun ei ainakaan ole tehnyt mieli esittää mitään tämän videon nähtyäni. 

 

Entä oletteko tutustuneet Instan toiseen tähteen; Sociality Barbieen? Nyt on nimittäin maailmankirjat sen verran sekaisin, että myös Sociality Barbie lopettaa tilinsä! Se on oikeasti tosi sääli, koska seurasin barbia itsekin. Ihan loistotyyppi. Tykkää samanlaisista jutuista kuin minäkin, ainakin luonnossa liikkumisesta ja kahvista. 😛

Jos joku teistä ei nyt ymmärrä yhtään mistä puhun, niin Sociality Barbie on siis barbie, jonka hyvin ironiset instapostaukset vitsailevat kaikilla instagramin trendikkäimmillä kuva- ja postausaiheilla ja barbie muistuttaa aina kuinka aito ihminen hän itse on. 

Mutta mietipä, että yksi nuori tyttö (Sociality Barbie tilin luoja siis) on pystynyt luomaan samanlaisen; 1,3 miljoonalla seuraajallaan vielä paljon suuremman ilmiön kuin moni oikea tyttö. Pelkän barbien ja pienen taustarekvisiitan avulla. Mieti. Nukke pystyy oikeasti samaan.

 

Mieti. Älä koskaan unohda tehdä oikeita asioita. Kuten barbie sanoisi, #liveauthentic. Hehhe. Älä unohda harrastaa, tulla taitavaksi jossain, kehittää itseäsi. Opiskella, saada työkokemusta. Älä hitsi unohda tehdä ensin kaikkea muuta. Jotain, mihin nukke ei pysty. Muuten huomaat jossain vaiheessa tuhlanneesi hyvässä lykyssä vuosia someen. Mitä jos olisit tehnyt jotain muuta? 

 

 

 

 

 

Nämä ovat monelle meistä ihan itsestäänselvyyksiä, hölmöä sanoakaan. Mutta silti. Törkeän tärkeä aihe etenkin nuoremmille. No, monille meille. Iästä riippumatta, kaikille jotka koskaan ovat somessa. Mullekin, ihan samalla lailla, varsinkin. On munkin tullut otettua sata kuvaa ja julkaistua niistä se paras. Sellaisessa kulmassa ettei finni näy. Työnnettyä olohuoneen sotkut keittiöön. Eihän somessa tietysti tarvitsekaan kaikkea näyttää ja kertoa. Et työkavereillekaan puhu kaikesta nolosta tai henkilökohtaisesta tai heikkouksistasi.

Monen some-kanavan tarkoitus onkin näyttää kauniita asioita ja inspiroida positiivisella tavalla. Mutta valehtelu ja teeskentely ei koskaan ole kivaa. Ei etenkään itselle. Se syö lopulta sisustan, kuten sanottu. Ei se kannata, sillä pitkälle pötki. 

Älkääkä muuten sanoko, että on ristiriitaista pitää itse blogia ja kirjoittaa tällaista. 😀 Ei ole, aika eri maailmoissakin voi elää ihan balanssissa. 😉 Sitä paitsi, kuten sanottu, ei some mikään paha ole. Eikä somenkaan kanssa voi elää täydellisesti, kyllä senkin kanssa voi tehdä virheitä ihan niinkuin oikeassa elämässäkin. Sanottua tyhmiä tai kiukuteltua kauniin kuvan takana. Niistä oppii, toivottavasti.

Ja aina päädyn siihen, että somessa on enemmän plussia kuin miinuksia. Täytyy vain muistaa poimia itselle sopivat kanavat ja elää oikeaa elämää ensin. ❤

 

 

9 vastausta artikkeliin “Mun ajatuksia sosiaalisesta mediasta ja barbeista

 1. Olen itse pohtinut paljon samaa, vaikka en bloggaa enkä ole kauhean aktiivinen facettajakaan. Mutta silti oon miettinyt kuinka moni ”elää” päivityksiä varten oli kyse mistä somen muodosta tahansa. Olen seurannut pitkään erästä mielenkintoista suomalais-norjalaispariskuntaa instassa, nuoria, kauniita, lahjakkaita valokuvaajia, jotka matkustavat ympäri maailmaa (eljackson ja hilvees). Koko elämä häävideoineen, matkakuvineen jne näyttää.. no, unelmalta. Yleisin kommentti heidän kuviensa alla taitaakin olla se #goals. Relationshipgoals, travellinggoals, lifegoals jne. Ja silti, me seuraajat emme tiedä oikeasti mitään heidän elämästään.. Vain ne (editoidut) kuvat. Heh, mutta kyllä niitä silti jaksaa ihastella 😉 Mutta tosiaan, välillä mietin, millaisia heidän matkansa ovat; rentoja, spontaaneita vai täynnä täydellistä kuvauspaikkaa ja kuvakulmaa etsiviä päiviä? Koska usein kyse on sponsoruiduista matkoista (matkailumainoksista siis), veikkaan että jälkimmäisiä päiviä riittää myös, vaikka somessa kaiken ssa näyttämään kovin spontaanilta..

  Tykkää

 2. Säälittää, jos tekee asioita vain sen vuoksi, että voi kirjoittaa ja laittaa kuvia someen. Osalla ihmisistä asia voi valitettavasti taitaa olla juuri niin. Voi olla myös ihan tavallisilla ihmisillä, julkkiksilla, bloggaajilla, kenellä vain. Aitous on jo siinä vaiheessa kadonnut ja todellinen yhteys itseensä.

  Tykkää

 3. Hyvä kirjoitus.

  Luen mielellään blogeja ja seurailen ihmisiä jotka kirjoittavat kerran pari viikossa. Postaukset on jotain muuta, kun sitä jatkuvaa arjen jakamista.  Mitä tänään söimme jne..

  Arki on omassa elämässä ja nettimaailma on ns. harrastus mikä ei saa syödä liikaa arkea.

  Sinun blogisi on pysynyt suosikkinani pitkään.  Sopivasti postauksia ja aina jotain uutta. Ei kaikkea tarvitse jakaa.

  Olimme hiljattain lapsen Partion lupauksenantotilaisuudessa. Suurin osa vanhemmista vietti sen ajan kameroiden ja kännyköiden takana, kun piti räpsiä kuvia siitä tilaisuudesta. Koko ajan haettiin parempaa kuvakulmaa ja liikuttiin paikasta toiseen. Tuli oikein paha olo siitä, että jäiköhän yhtään sanaa mieleen tilaisuudesta.

  Kohta taas joulujuhlia ym ja jokainen hetki pitää ikuistaa kuviksi. Mitä muistoja siitä jää sydämeen?  

  Tykkää

  1. Olennainen taito olisi lukutaidon ohella myös kirjoitustaito. Nuoret lukevat eniten juuri digitaalisessa muodossa olevaa tekstiä ja tietysti viestivät itse somessa. Ei siis ole samantekevää kielitaidon kehittymisen kannalta, millaista kieltä vaikkapa blogeissa käytetään.

   Tykkää

 4. Oletko huomannut, että jostain syystä blogisi ei päivity Blogloviniin? Ihmettelin itse, että etpä ole moneen aikaan blogannut kunnes tulin tänne katsomaan ja täällähän oli useita uusia postauksia…

  Tykkää

 5. Tämä oli hyvä jatkumo taannoiseen maailmat-aiheeseesi.
  Tuli mieleeni, että ihmetyttää (ja surettaa), miten joku voi ulkoisista asioista ottaa noin kovat paineet, kuin tuo tyttökin esimerkiksi. Tärkeintä on kuitenkin sisäinen kauneus. Harmi, että sanonta kuulostaa kliseeltä, koska ei sitä paremmin pysty muotoilemaan. Paljon enemmänhän sitä arvostaa sisältöä, kuin kuorta 🙂 Toisaalta parikymmentä vuotta sitten sitä kyllä itsekin kuvitteli, että minuus määrittyy kuoren perusteella. Kuinka väärässä sitä olikaan 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: