DIY reikäneule

Noniin. Tosi kiva että olette jo kaipailleet neuleohjeita! 

Tässä tulee nyt yksi aika nopea, johon mulla meni about 500g surialpalkkaa seiskan puikoilla (eli vähän paksummilla kuin suositus; se oli kai viisi). Tällainen superkevyt kevätneule, joka on varmasti aika ihana farkkushortsienkin kanssa – ja jonka voi siis neuloa vaikka puuvillalangasta kesää ajatellen. Tai mohairista/mohairsekoitteesta. Mistä vaan.

Mallikuvion pohjana olen käyttänyt tätä dropsdesignin mallia (A2) sekä reikäneulottuja kerroksia.

Reikäneuleen, eli tollaiset pitkät langat saat neulottua näin: jokaisen silmukan jälkeen poimitaan puikolle lanka yksi, kaksi tai kolme kertaa. Mitä useamman langannoston teet jokaisen silmukan jälkeen, sitä pidempi langasta kerroksien väliin tulee. Seuraavalla kerroksella neulotaan vain alkuperäiset silmukat; langannostot päästetään irti.

Mullahan oli vähän aikaa sitten päällä valkoinen äidin tekemä reikäneule, joka oli siis neulottu vaihtelemalla reikäneuletta ja sileää neuletta. Ja vaihtelemalla reikäneuleen kokoa raidottain.

Aloitin tämän työn luomalla 150 silmukkaa suljetuna neuleena pyöröpuikolle ja neuloin kaksi esnimmäistä kerrosta sileää neuletta. Tein sitten ensimmäisen "reikäkerroksen" eli nostin jokaisen silmukan jälkeen puikolle langan kolme kertaa. Seuravalla kerroksella päästät siis langannostot irti ja neulot sileää neuletta vain alkuperäiset silmukat. Neuloin neljä kerrosta sileää neuletta ennen kuin tein seuraavan reikäkerroksen; tällä kertaa kahdella langannostolla. 

Tämän jälkeen kaksi kerrosta sileää neuletta ja sitten yksi kerros nurjaa. Tämä jälkeen aloitin dropsin mallineuleen A2, jonta tein kaksi päällekäin ja sen jälkeen reikäneulekerroksen kahdella langannostolla. Sitten kaksi kerrosta sileää neuletta, yksi nurjaa ja jälleen reikäneulekerros kahdella langannostolla.

Seuraavana dropsin mallineule A2 ja sitten yksi nurja kerros. Nurjan kerroksen jälkeen, kun työn korkeus on noin 40cm, työ jaetaan etu- ja takakappaleeseen. Jatka neulomista ensin takakappaleella; dropsin mallineuletta kaksi kertaa päällekäin. Yksi nurja kerros ja vielä yksi mallineule A2 kunnes päättelet kaikki takakappaleen 75 silmukkaa. 

Etukappaleessa ihan samoin, mutta kun olet neulonut kainaloista dropsin mallineuletta kaksi kertaa päällekäin, jaetaan etukappaleen 75 silmukkaa kahteen osaan, jotta saadaan pääntie. Jatka neulomista niin, että päättelet pääntieltä ensimmäisen oikean kerroksen alussa viisi silmukkaa, seuraavan oikean kerroksen alussa neljä ja vielä seuraavalla kolme. Neulo hartialle kuten takakappale ja päättele kaikki hartian silmukat. Samoin toinen pääntien puolisko.

Hihat aloitin 30:llä silmukalla aivan kuten helmasta lähtien. Neulo kunnes hihoissa on haluamasi pituus (mun hihat ovat 30cm; pidän vajaamittaisista hihoista :)) ja lisää silmukoita noin 3 cm välein hihakappaleen alkuun ja loppuun. Mun hihani lopullinen leveys oli 40 silmukkaa, mutta se on hyvin kapea; suosittelen suurempaa silmukkamäärää.

Lopuksi hihat ja hartiasaumat neulotaan kiinni. Omaan neuleeseeni olen vielä virkanut ensin yhden kerroksen kiinteää silmukkaa ja (muualle paitsi pääntielle) lisännyt vielä toisen kerroksen ja virkanut tollasia roikkuvia palleroita. Pallerot virkkasin viiden silmukan välein; kolme ketjusilmukkaa, joiden päähän kolmen ketjusilmukan lenki ja lenkin päälle vielä kerros kiinteitä silmukoita tai pylväitä (hyvä jolleivat kaikki pallerot ole aivan samanlaisia, saa vaihdella!) muodostamaan jonkinlaisen palleron. Palleroiden päihin voisi tehdä vielä tupsutkin heilumaan, mutta jätin sen nyt pois! 

Huh. Tulipa pitkä ja yksityiskohtainen selitys! 😀 No saa silti kysyä jos jotain jäi vielä vaikka sanomatta.

Oikeeasti aika helppo ja nopea juttu neuloa kunhan pääsee alkuun; noi reikäneulekerrokset nopeuttavat työtä ja kuvioneuleita on jotenkin ihana neuloa kun niissä koko ajan näkee miten työ valmistuu. Oikein sellainen kivasti valmistuva työ siis, tuntuu tulevan nopeasti ja tietysti seiskan puikoilla aika nopeasti valmistuukin. 

32 vastausta artikkeliin “DIY reikäneule

 1. Hei, mistä tuo teidän ihana olohuoneen mattonne on hankittu? Yritin etsiä tietoa blogista, muttei sattunut postausta siitä silmiin.

  Tykkää

  1. Mä olen kanssa aiemmin kysynyt maton perään…Saako sitä Suomesta, vai oletteko hankkineet sieltä paikan päältä+ Osaatko vinkata nettikauppaa, mistä saisi samanlaisen? Ja kysyn vielä, että kuinka tuollaisesta pitkäkarvaisesta valkoisesta lähtee lika. Ja tuli vielä mieleen, että kuinka tuollainen imuroidaan? Vai viettekö pihalle?

   Tykkää

   1. Heippa te :), ostin täältä sellaisen norjalaisen toimittajan kautta, joka ostaa matot suoraan Marokosta… mutta katselin kyllä myös Ebayta, esim. käyttäjällä beniouraindirect tuntui olevan kohtuuhintaan tosi kauniita mattoja (en sitten tutustunut sen enempää, mutta suosittelen kurkkaamaan, kun positiivista palautetta oli 100% niin varmaan on hyvä).

    Meillä on kaatunut tähän jo kannullinen punaista marjamehua; pesin heti lämpimällä vedellä eikä jäänyt mitään jälkeä. Villahan on luonnonmateriaalina aika hylkivää matskua että periaatteessa pitäisi olla aika helppo saada kaikki tahrat pois -matto toki on iso ja raskas pestä. Imuroin joskus ihan päältä, joskus tamppaan ulkona. Molemmat menee. 🙂

    Tykkää

 2. Kiitos ihanasta ohjeesta! Tämä lähteekin heti puikoille.Neuleohjeet ovat kyllä blogisi parasta antia! Langasta vielä kyselisin, oletko siis käyttänyt Sadnesin surialpakkalankaa? Ja mitäköhän lankaa äitisi oli siinä valkoisessa reikäneuleessa käyttänyt, nimittäin lanka näyttää ohuemmalta kuin tuo surialpakka? 🙂 Mukavaa alkavaa viikkoa!

  Tykkää

  1. Heippa hei, juu Sandnesin surialpakkaa; mutta mikä tahansa noin 5-6 nr puikoille suositeltu käy (mullahan oli tosiaan nr 7). Äitin tekemä olikin ihan ohutta mohairlankaa! Senkin voisi tehdä tuplalangalla niin tulisi vähän paksumpi, mutta ihana ihan ohuenakin.

   Tykkää

 3. Kiitos ohjeesta ja suuri kiitos myös kauniista blogistasi! Täällä tulen aina hyvälle mielelle arjen kiireiden ja stressinkin keskellä 🙂

  Tykkää

 4. Kiitos,kiitos-tekoon menee.Entä se ainaoikein harmaa villatakki?Äitisi neuloma?Voisiko saada summittaista ohjetta?Tai olisiko jo aika neule/lifestylekirjalle vol.2?Please.Ihanaa,valoisaa kevättalvea sinulle ja perheellesi.

  Tykkää

 5. Täytyy ehkä tehdä kesäksi puuvillasta. Ihana Suomen kesään sopiva. Äääää. Nää menaisten sivut on niin surkeat. Nyt joku uusi ihana uudistus, että lukiesssasi kommentteja sivu hyppää taaksepäin ja kommentit menevät taas yhden linkin taakse. Ja sitä joutuu painamaan älypuh. useasti. Siinä lukee lue kaikki kommentit, mutta se näyttää vaan vähän ja sitten täytyy painaa jotain lataa lisää. Älypuh. kommentointikin takkuaa. Viimeksi kommentti vaan katosi. :'(Johanna tee pliis jotain! Hyvä blogi ansaitsee toimivan alustan!!!

  Tykkää

  1. Ja tää kommentteihin vastaaminen on kanssa tosi hidasta ja hankalaa joka kerta… ;))  Ymmärrän yskän siis.

   Voin kysellä että onko jotain tehtävissä… Itse en tietenkään voi mitään. 😦

   Tykkää

 6. IHANA neulemalli!! Nyt puikot suihkimaan 🙂 Haaveilin just kivasta pitsineuleesta. Tuon voisin tehdä kevääksi / kesäksi vaikka sandnesin LINE-langasta, siinä oli niin ihanan raikas pistaasin vihreä väri! Lanka on tosin ohuempaa, mut sitten lisään vain mallikertoja. Ja tuollaiset vajaamittaiset hihat ja ”pallerovirkkaus” reunoihin… Innostuin niin kovin, että heti tänään marssin lankakauppaan…ihanaa!!!! Sytyttelen illalla kynttilöitä ja tällään uutta lankaa puikoille – ihan parasta 🙂 Kiitos ohjeesta ja mukavaa tammikuun viimeistä viikkoa!!

  Tykkää

  1. :)) Niin kiva kuulla!! Joo tässä on kyllä tosi kevääseen ja kesään sopiva malli! Tulipas iloinen mieli tästä! 😀

   Tykkää

 7. Tuo on kyllä kaunis neule, mutta se äitisi sinulle joululahjaksi tekemä valkoinen reikäneule kiinnostaisi enemmän, on enemmän minun tyyliseni. Saisikohan siihen ohjetta?

  -Tuula

  Tykkää

  1. Tiedätkö siihen mulla ei ole tarkempaa ohjetta antaa. 😦 Äiti oli jostain viime syksyn lehdestä ohjeen löytänyt, että jos sulla on mahdollisuus selata suomalaisia käsityölehtiä elo-lokakuulta(? ?) niin jostain sieltä saattaa löytyä… Tai jos uskallat soveltaa itse niin tee raitoja esim. 3-5 krs sileää neuletta ja reikäneuletta vaihdellen. 🙂 En osaa valitettavasti paremmin neuvoa. :/

   Tykkää

 8. Moi! Nyt sattui niin sopiva postaus, että vihdoin sain aikaiseksi jätettyä sinulle kiitokseni tänne kommentteihin. Muutama vuosi sitten löysin blogissasi olleen kaulurin ohjeen. En ollut neulonut sitten ala-asteen (olen nyt kolmekymppinen), mutta päätin yrittää. Osittain äidin, kirjojen ja rankan googlettamisen avulla opettelin neulomisen alkeista. Nyt muutamassa vuodesta siitä on tullut rakas harrastus, jota ilman en osaa elämääni kuvitella. Juuri sain valmiiksi elämäni ensimmäisen neuleen, jonka ohjeen otin täältä blogistasi (punoneule). 🙂 Kiitos sinulle ihanan inspiroivasta blogista ja ihanista neuleohjeista! En usko, että olisin koskaan inspiroitunut neulomisesta näin paljon ilman blogiasi. En osaa sitä sen paremmin selittää. 🙂

  Tykkää

  1. JUHUUUUU :)) Voi miten iloiseksi voi tulla näistä viesteistä :)) Kiitti! :)) Superia ❤

   Tykkää

 9. Hassuja nuo puolimittaiset hihat:) vähän kun siskolta lainattu paita. Oikein kaunis malli kylläkin muuten.

  Tykkää

 10. Kaunis. Osaisikohan tehdä neuletakkina? En ole pitkään aikaan neulonut, mutta nyt tekis mieli tuolla ohjeella!!

  Ps. Ennen vanhaan kun neuloin vielä paljon, noita sanottiin pitsineuleeksi.

  Tykkää

  1. Joo, totta pitsikuviotahan toi mallikuvio on, mutta tota reikäneuletta en ihan pitsiksi osanut sanoa. 😛

   Ja toki, neuletakkina menee ihan yhtälailla! 🙂 

   Tykkää

 11. Heippa! Ihana blogi sulla! Haluaisitko kertoa vähän lisää millaisella varustuksella kuvaat, kun mainitsit jossain aiemmin, että itsesi kuvaamiseen käytät kaukosäädintä? Terveisiä Suomesta!

  Tykkää

  1. Jepsis, moniin Canonin ja Nikonin ja varmaan Sonynkin malleihinhan käy kaukosäätimet, mulla on Canonin 7d, mutta ainakin 60d ja 70d -malleihin käy kanssa. Käytän Canonin omaa kaukosäädintä, koska vaikka se maksaa vähän enemmän, kestää se myös useat patterinvaihdot kun joku yleiskaukosäädin saattaa olla lähes kertakäyttöinen… Mutta näitähän kannattaa kokeilla/ kysellä itse; että löytyykö omaan kameraan kaukosäädintä. 🙂

   Tykkää

 12. Kesällä ostin Haugesundista juuri tuota samaa lankaa, oli tarkoituksena tehdä Skappel-neule. Suunnitelma vaihtui kun tämän näin 🙂

  Tykkää

 13. Kiva neule on! Ja minulla sattui olemaan tuota lankaa juuri 5 kerää:)Onnistuisikohan äitisi neuloma paita niin, että käyttäisi noita sinun neuleen silmukkamääriä, mutta tekisi kuvioiden sijasta vaan niitä reikäkerroksia ja sileää neulosta ..?Mitä mieltä olet?

  Tykkää

 14. Ajattelin toteuttaa tämän neuleen tässä kevään aikana kunhan edellinen valmistuu 🙂 voisitko mitenkään vielä hieman selostaa tuota kuviota auki… otin mallin  A2 talteen, mutta se ei aivan aukene :/

  Tykkää

 15. Hei, kiitos taas ihanasta ohjeesta! Mä ostin tätä varten dropsin alpaca lankaa joka on ohuempaa ja suositellaan 2,5-3,5 puikoille. Miten paljo sä lisäisit silmukoita jos tekisit tällä ohuemmalla langalla ja voisikohan silti tehä 6-7 puikoilla? En millään malttanu ostaa surialpakkaa ku on päälle 10€ kerä… :/ toivottavasti onnistuu näinkin!

  Tykkää

 16. Heip mitä lankaa suosittelet (jotain vähän halvempaa kuin mallissa) tähän reikäneuleeseen?Kiitos jo etukäteen jos viitit vastaa,

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: