Pääsiäinen alkoi viikonloppuna

 

~ norjalaisittain ~

toppi Mango / neule omatekemä / korvikset Celine Melli

 

 

Suomessahan pääsiäisen starttaa aina vitsojen askartelu ja viimeistäänkin palmusunnuntai ja virpojat. Aika värikkäästi, äänekkäästi näkyvästi siis. Noin muuten sanoisin kuitenkin pääsiäisen olevan norjalaisille isompi juttu. 

Täällä on kouluista aina lomaa koko viikko. Nyt siis jo. Plus se seuraava maanantai. Pidempi, parempi loma kuin hiihtoloma. 

Virpomista täällä ei tunneta, joten palmusunnuntaita vietetään täällä paljon Suomea tavallisemmin. Mulla oli bestis yökylässä viikonlopun, joten me nautimme hyvän ruoan ja juoman merkeissä. Lauantaina istuimme pari tuntia kahvilassa ulkona ja sunnuntaina makailimme nurmikolla auringossa teepaidoissa! Ihan totta! 😀 Moinen sosiaalisuus ei muuten sovi yhteen bloggaamisen kanssa, ei saa yhtään aikaiseksi blogijuttuja kun vaan hengaa kavereiden kanssa! 😀

No mutta.

Norjalaisille yleensä pääsiäinen tarkoittaa vuoristomökkejä, hiihtokelejä, aurinkoa ja laskettelukelejä. Mitä vain lumessa ja rinteessä nyt voi tehdä. Ja appelsiinia ja rikosromaaneja. Kaikki reissaavat siis vuorille, pakkaavat sukset, appelsiinit ja Agatha Christiet ja odottavat aurinkoa mökin seinustalla. 

Norjassa syödään lammasta toki ympäri vuoden (etenkin syksyisin) paljon enemmän kuin Suomessa – kasvaahan täällä lampaita enemmän kuin Suomessa, mutta myös Norjassa lammas on perinteinen pääsiäisruoka. Noin muuten mulle ei tule kyllä mieleen mitään muita ruokailuun liittyviä perinteitä; niitä taitaa olla Suomeen tullut idästä enemmän. Appelsiinit voi kai mainita vielä kerran. Ja suklaa, hehe. Ja kaupat kilpailevat ennätysmatalilla irtokarkkihinnoilla…

Eli pääsiäistä vietetään simppelimmin eikä täällä ole niin paljon perinteitä kuin Suomessa, mutta enemmän vapaapäiviä ja enemmän nautiskelua! 😀  Paras aloittaa siis jo nyt, hyvää alkanutta pääsiäistä! ❤

 

15 vastausta artikkeliin “Pääsiäinen alkoi viikonloppuna

 1. Kuulostaa ihanilta ja vähän yllättävänkin erilaisilta perinteiltä kuin täällä Suomessa. Ei täällä syödä appelsiineja, eikä irtokarkkeja vaan suklaamunia ja mämmiä! Itse taitaisin sopia paremmin norjalaiseen malliin sekä irtsareiden, appelsiinien että pitkän loman takia 🙂

  Tykkää

 2. Olet taas niin kaunis! Millä tuo kasvojen ihon hehku syntyy? Voisitko tehdä meikkipostauksen pian? ❤

  Tykkää

 3. Hehkut tänne asti – upea rusketus!

  Tsekkaa kirjoitukseni selän takana pahan puhumisesta!

  -Isla

  Tykkää

  1. No oli kyllä täysin asiattomasti töksäytetty tuo kommentti linkkeineen kännykästä.

   Poistahan vain tämä.
   Pahoittelen suuresti.

   Mukavaa päivää!

   -Isla

   Tykkää

 4. Mukavaa kun kerrot blogissa aina välillä Norjan kulttuurista. Mutta että T-paita sää tähän aikaan vuodesta, et ole tosissasi…

  Tykkää

  1. Joo, ja jos olen käsittänyt oikein niin Johanna asuu ETELÄ-Norjassa, joka on tosi paljon etelämpänä kuin etelä-suomi ja siksi varmaan kelitkin keväisemmät. Sekä Norjassa enemmän vuoria ja vuorilla taas kylmempää ja lumisempaa kuin eteläisessä Suomessa.

   Musta on tosi kiva kuulla juttuja Norjasta. Ollaan miehen kanssa heitelty villejä ideoita muutosta pois suomesta, kun täällä nuo tulevaisuuden näkymät alkaa olla aika surkeet, kun eduskunta / hallitus yrittävät huonolla menestyksellä näennäis uudistaa menoa… Norjakin olisi hyvä vaihtoehto, ja töitäkin varmaan kahdelle insinöörille löytyisi.

   Tykkää

 5. Täällä USAssa kaikki juhlat ovat yleensä päivän mittaisia, kuten pääsiäinenkin eli ”valtion puolesta” (federal holidays) ei mahdollisteta pitkiä lomia. Thanksgiving on kai täällä vuoden tärkein juhla, ja silloin amerikkalaiset ottavat viikon loman, ja matkustavat sukuloimaan tai muuten lomailevat. Jokainen saa kuitenkin viettää juhla-aikoja sillä hartaudella kuin omiin tapoihin kuuluu.

  Kun muutimme tänne, niin yritimme pakonomaisesti viettää juhla-aikoja suomalaiseen tapaan, erityisesti joulua, mutta sitten se alkoi tuntua jotenkin teennäiseltä, ja luovuimme siitä sitten. Joulu näkyy kuitenkin täällä jo yleensä Thanksgivingistä alkaen, jolloin joulukuusi pystytetään, ja jouluvalot viritellään. Näin mekin teemme, jos kotona ollaan jouluna. Nykyään emme enää varsinaisesti vietä mitään juhlia, vaan pyrimme elämään niin, että jokainen päivä on juhlapäivä.

  Pääsiäinen on juhlavuodeanajoista minulle jotenkin rakkain ja tärkein. Ehkä siksi, että on kevät, ja kaikki kevään symbolit näkyvät ympärillä niin voimakkaasti. Kuuma aurinko, kukkivat puut ja pensaat, kukat, vihreä nurmikko ja kaikki ihanat pääsiäismekot kaupoissa :).

  Tykkää

 6. Oi rakkaat kullat! Pääsiäisen suurin juttu on, että Jeesus kuoli sillon hirvittävän kidutuskuoleman meiän pahojen tekojen/sanojen/ajatusten tähden, otti päälleen rangaistuksen, Jumala meiän puolesta. Me ollaan vapaat! Ota vastaan, kiitä ja riemuitse!!! Paras juttu ikinä!!!

  Tykkää

 7. Sinullaon  fantastinen väritaju, nautin ihan tajuttomasti  sinun esteetttisistä kuvistasi – parsaa, korvakoruja,silkkitoppa, kukkia ihanissa väreissä. Kiitoksia!

  Tykkää

 8. Hei Johanna! Yritän aina vaan etsiä DIY-ohjettasi tuohon villatakkiin, voitko linkata sen taas. Se on ihana mutta ohje kadonnut jonnekin. Kiitos!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: