Hyvää huomenta ja aamupalaa!

aamupalapohdintaa yhteistyössä Cheerios

 

Sunnuntaiaamua! :)) 

Meillä on ollut viikonloppuna taas yövieraita (mun bestis) – mikä sen parempi syy tehdä ja syödä rauhassa hyvää aamupalaa. ❤

 

Mutta mikä on hyvä aamupala? Syötkö aamupalan? Etenkin arjessa – viikonloppunahan se on aika helppoa, mutta entä kiireessä aamulla pakko myöntää, etten itse ollenkaan aina ehdi syödä kunnolla.

Sanotaan että aamupala on päivän tärkein ateria ja sehän on myös tavallaan tieteellisesti tutkittu ja todistettu. Ihmiset, jotka syövät -ja ovat lapsesta asti syöneet- kunnon aamupalan, ovat yleisesti muita terveempiä. Ja btw hoikempia. Tutkittu juttu. Eikä mikään ihme, sillä verensokerit pysyvät heti aamusta tasaisempina ja aineenvaihdunta käynnistyy kunnolla.

Mun mielestä aamupalan terveysvaikutus on kuitenkin melkein suurempi psyykkisesti kuin fyysisesti. Aamupala antaa tottakai enegriaa ja tekee skarpiksi heti aamusta. Tiedän itse (vähän liiankin hyvin) miten raskaalta pää tuntuu ja miten hitaasti ajatus kulkee, jolleivat aivot saa energiaa pitkän, mahdollisesti yli kymmenen tunnin yön jälkeen. Toiminta on kumman tahmeaa ja kirkastuu yhtä kummasti, jos vain viitsii syödä kunnon aamupalan.

Juuri siksi aamupalan psyykkinen merkitys on ihan huima. Se antaa niin paljon itsevarmuutta ja tunnetta elämänhallinnasta. Heti aamusta on tunne että jes, olen pystynyt syömään kunnon aamupalan. Jes, olen kunnon ihminen. 😉 Ansaitsen ja tarvitsen hyvät, terveelliset ateriat! Ja onhan sitä vähan fiksumpi olokin, jos heti aamusta pystyy ajatella kirkkaasti, aivot raksuttavat reippaammin ja kaikki lähtee käyntiin paljon helpommin. 

Vähän niinkuin suunnittelusunnuntait. Yritän näin sunnuntaisin käyttää puoli tuntia seuraavan viikon suunnitteluun. Ero on aika huima niinä viikkoina, jolloin suunnittelu jää väliin. Kyllähän nekin viikot menevät, tottakai, mutta käytän paljon enemmän aikaa turhautumiseen, harmitteluun ja ihmettelyyn että miten ei taas ehtinytkään. Joten nyt, ei kun suunnittelemaan! 😉

 

Ja sitten nopeasti ulos aurinkoon! 

 

Ps. Voit testata onko lapsesi (ja omakin!) aamupala riittävän ravitseva täällä! Pientä hienosääntöä kaivattiin meidän aamupalaan, että voisi siis vieläkin parantaa. Mutta noin yleisesti meillä suositaan kananmunia – yleensä keitettynä tai munakkaaksi (juustolla)/ vohveliksi/ letuksi paistettuna (päälle kermaviiliä ja marjoja), hedelmää ja marjoja (vaikka omia mansikoita hilloksi ilman sokeria) ja tuoremehua. Sämpylää juustolla, voilla ja jollain vihreällä. Jugurttia myslillä tai muroilla. Herkullisia ja hyviä vaihtoehtoja on paljon! Eikä tarvi tehdä muuta kuin herätä kymmenen minuuttia aiemmin -ja suunnitella vähän! ;)) 

Hyvää sunnuntaita! ❤ 

 

 

8 vastausta artikkeliin “Hyvää huomenta ja aamupalaa!

 1. Hei!

  Ihana kukkakippu ja aivan ihania jaloleinikkejä! Näyttää ja tuntuu ihan keväältä..

  Asiasta toiseen eli kevätkenkiin. Sinulla on joskus kuvissa vilahdelleet Henri Lloyd bootsit. Mitä mieltä olet, ovatko pientä, suurta vai tavallista kokoa? Mitä kokoa sinulla ovat? 

  Otitko tavallista suuremmat, koska jossakin kuvassa olit asustanut ne villasukkien(?)tms.kanssa vai ovatko ne vain venyneet käytössä?

  Kiitos paljon buutsi-inspiraatiosta. Ajattelin ehkä hankkia ne itselleni kevään iloksi! 

  Tykkää

 2. Lisäisin tuohon vielä pähkinöitä. Parapähkinät sisältävät hyvin seleeniä, jota muuten täällä vaikeampi saada ravinnosta, Ja tietysti ”aivopähkinöitä” eli saksanpähkinöitä. Aivotkin tarvitsevat hyviä rasvoja toimiakseen hyvin ja juuri pähkinöistä saa näitä hyviä rasvoja helposti. Myös oliiviöljä voi lorauttaa esim. ruokalusikallisen aamupuuroon tai pirtelöön. Helppoa, ja aivot toimivat notkeasti 🙂

  Rauhallinen aamu, jolloin on aikaa valmistaa ja todellakin nautiskella aamupala ja -kahvi kaikessa rauhassa, on niin hyvä päivän aloitus! Juuri se tekee jo paljon KOKO PÄIVÄN fiilikseen, että varaa aamutoimiin vaikka sen varttitunnin enemmän aikaa.

  Heh, vielä yksi tärkeä eli C-vitamiini, jokaiseen päivään. Vaikkapa sitruunamehua loraus lasilliseen vettä heti aamun alkajaisiksi. Tekee hyvää vatsan toiminnalle ja iholle.

  Hyviä ja pirteitä kevätpäivien alkuja! 🙂

  Tykkää

  1. Juu ei niitä parapähkinöitä kannata syödä kuin 2-3 päivässä, ne todellakin ovat hyvin seleenipitoisia. Ja oliiviöljy ei ole erityisesti _aivojen_ kannalta mikään superöljy, se kun ei merkittävissä sisällä alfa-linoleenihappoa (omega-3), josta ne aivojen kaipaamat DHA-rasvahapot muodostetaan. Mutta tosiaan ne saksanpähkinät ja esim. pellava- ja rypsiöljy sisältävät sitä reilusti. Ja vielä sitruunamehun vaikutuksesta mahan ja ihon kuntoon… uskon asioita, mutta mikäs siinä 🙂 Ja hampaat ei välttämättä diggaa. Tätä ei siis ole mitenkään pahalla kirjoitettu, piti vain suoristaa parit faktat.

   Aurinkoista kevättä 🙂

   Tykkää

 3. Seleenin vähyydellä maaperässä ei ole mitään merkitystä, kun suurin osa viljasta ja muusyakin ravinnosta etenkin talviaikaa on tuontitavaraa. Ei ne oliiviöljyyn tarvittavat oliivitkaan pohjolassa kasva.

  Tykkää

 4. Kiitos. Nyt oi tosi asiallista laittaa alkuun heti ennen kuvia ja muita tunnelmanviriyksiä tuo ”yhteistyössä Cheerion kanssa” . Näin juuri!

  Meillä ei juurikaan herkutella muroilla, mutta poikkeus on nuo moniviljarenkulat. Ja menee ihan rasvattoman maidon kanssa, kun makua niissä on jo niin paljon omasta takaa.

  Monesti kadehdin blogien aamupalapöytiä, kuinka niin nätisti katettu kahvit, teet, leikkeleet ja viipaloidut vihannekset/hedelmät. Meillä kukin hörppää kahvin kun herää. Mä syön aamujugurtin bussissa työmatkalla, muiden matkustajien ihmetellessä… Lapsi vetää puuron vasta päiväkodissa. Viikonloppuisin ei mene yhtään sen lujempaa. Mä vetäsen kahvin kun herään 07 ja keitän sitten puuron klo 10, kun muut heräävät. Toki mukaan kippaan aina marjoja pakastimesta.

  Kumpa joskus jaksaisin laittaa yhtä kivasti.

  Tykkää

  1. Kannattaisikohan aloittaa aamu rauhallisesti ja keskittyä aamiaisen syöntiin, eikä hösöttää.

   Yhdessä ruokaileminenhan opitaan/opetetaan jo lapsena ja niiden puuttuminen  valitettavan usein näkyy aikuisten ruokailutavoissakin. Ei tarvitse olla bloginpitäjä, ihan tavallinen perhekin voi aloittaa aamut rauhassa syöden  oman ruokapöydän ääressä, yhdessä.

   Tykkää

 5. Tälläkin kertaa ihan itsestään selvyyksiä. Varmaankin hyvä kuitenkin muistutella lukijoille. 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: