Kolme päivää kentällä

sellainen matkakertomus tällä kertaa

 

Lähdin torstaina töiden jälkeen Suomeen. Ihan vain to-pe, mainoskuvauksia. 

En yleensä koskaan lennä Tukholman kautta, mutta joskus edullisimmat ja näpparimmät lentoajat kulkevat Tukholmaan, joten sepä sitten.

Tällä kertaa ehdin tutustua hyvin vieruskaveriini, Hong Kongiin matkustavaan liikemieheen, sillä Oslo-Tukholma -koneessa oli teknistä vikaa eikä meidän matkustajien auttanut muu kuin istua paikallamme pari tuntia ja odottaa. Vikaa ei saatu korjattua, vaihdoimme konetta ja myöhästyimme seuraavilta lennoiltamme. Minä ja liikemies. Kiiruhdimme yhdessä Arlandan SASin palvelutiskille, saimme uudet lentoajat, kiitimme toisiamme seurasta ja jatkoimme omiin suuntiimme.

Helsinkiin saavuin siis suunniteltua paljon myöhemmin ja missasin siksi yhdet kesäjuhlat. Kesäjuhlien sijaan päätin syödä kunnon iltapalan (ja lasillisen viiniä) yksin hotellin alakerrassa ja minut ohjattiin pieneen pöytään kahden seurueen väliin. Toisessa pöydässä istui sekalainen seurue nuoria tanskalaisia, toisessa oikein mukavan näköinen porukka hollantia puhuvia miehiä. 

Jostain syystä päädyin vähitellen juttusille näiden viiden komean hollantilaismiehen kanssa (jotka olivat muuten aivokirurgeja ja Helsigissä jonkinlaisessa neurokirurgikokoontumisessa) ja siirryin lopulta seurueeseen. En oikein tiedä miten tämän kertoisi kuulostamatta ihan kauhealta kehuskelulta, sillä naiset, eikö olekin ihan kivan kuuloinen tilanne? Viisi komeaa aivokirugia, mielenkiintoisia pikku keskusteluja ja pari lasillista viiniä. 😉

Lopettaisin mielelläni kertomuksen tähän hollantilaisaivokirurgi- tilanteeseen, mutta ikäväkseni sitä on pakko jatkaa.

Tai no, perjantainakin kuvattiin oiken kivassa porukassa, ja kuvauksistakin ehdin vielä oikein mukavasti Helsinki-Vantaalle, mutta Tukholman jatkolento -taululla luki tylysti cancelled. Siihen loppui hauskuus. Jono samalle Arlandan palvelutiskille, jossa edellisiltana jonotin liikemiehen kanssa oli perjantaina koko lentokentän pituinen. Kaikki SASin 4000 matkustajaa olivat saaneet saman tylyn cancelled -tekstin. Pilotit olivat juuri aloittaneet lakon, perjantai-iltana klo 18.

Ei siinä oikein muu auttanut kuin tiedustella muilta lentoyhtiöiltä. Kaikki täynnä. Koko viikonlopun. Ei bussia eikä junaa ennen aamua. Okei. Lähin hotelli ja aikaisin mahdollinen bussi Osloon. Pahemmin kävi Britteihin pyrkivillä, jotka jäivät Tukholmaan koko viikonlopuksi. Eräs kiukkuinen nuori nainen kysyi virkailijalta epätoivosena että miten tässä nyt sitten pääsee kotiin. Virkailija alkoi uimaan käsillään. Arvannette, ettei naisen huumorintaju riittänyt. Didn't find it funny. Jokunen huuteli ettei enää koskaan lennä SASilla. Noh.

Itse en oikein osanut olla suuttunut. Ei sille mitään voi. Elämä on seikkailu eikä koskaan tieda mitä käy. Ja hitsi vie, me olimme sentään Tukholman kentällä ihan turvassa. 

En tiedä tarpeeksi pilottien työolosuhteista voidakseni sanoa oliko lakko tarpeen vai ei, mutta toivottavasti oli. Muistan kuulleeni pitkistä työvuoroista ja epäedullisista aikatauluista ennenkin, joten toivon että pilotit saavat lakolla jotain positiivista aikaiseksi. Ainakin se tuli SASille kalliiksi.

Osloon saavuin kahdeksan tunnin bussimatkan jälkeen ja helpottuneena lensin Oslosta kotiin Etelä-Norjaan. 

Reissu oli siis -kuten aina- elämys ja kokemus. Ei mikään elämää suurempi selviytymistarina 😉 vaan yksi pieni seikkailu. Ainakin tutustuin taas itseeni uudessa tilanteessa. Olin hetken aika yksin. (Niinkin hurjassa paikassa kuin Ruotsissa, eh. Hassua miten pieni muutos suunnitelmissa saattaa tuntua niin suurelta.) Tutustuin moneen uuteen ihmiseen. Sain ikävöidä omiani kotona. 

 

Ja ennen kaikkea; ehdin lukea melkein kokonaisen kirjan ulosteesta! Opin että ihosairautta pitäisikin ehkä hoitaa suolistosairautena, miten vessassa pitäisi istua, mikä akupunktiopiste on länsimaisenkin lääketieteen tunnustama ja lupaan käyttää vielä enemmän ekstra virgin oliiviöljyä; enkä koskaan tuhlata sitä pannulla paistamiseen. 

Oletko lukenut Giulia Endersin Suoliston salaisuus -kirjan? Suosittelen! Aivan loistava, hulvattoman hauska ja opettavainen ja aihe meille kaikille niin tärkeä. 

 

Hyvää, leppoisaa sunnuntaita! 😀

 

9 vastausta artikkeliin “Kolme päivää kentällä

 1. On vaikea uskoa, että pilottien työolosuhteet Scandinaviassa ovat niin kauheat ja huonot, että lakkoilu kannattaa. Pilottien tuloilla eläisi pari perhettä mennen tullen, mutta ahneus on se, joka ajaa työntekijät tekemään järjettömiä päätöksiä, josta aina lopuksi joku osapuoli kärsii. Aivan järjetöntä ay-liikkeiden vallankäyttöä saada tahtomansa asiat läpi ja tässäkin tapauksessa kun asiat ovat näillä työntekijöillä enemmän kuin hyvin.

  Tykkää

  1. Ensimmäiselle kommentoijalle: Lappeenrannan puoluekokouksesta palattu vai? :’D Kai muistat että tämä blogistikin edustaa ei-aina-tarpeeksi -arvostettuja terveydenhuoltohenkilöitä joiden lakko-oikeutta on Suomessa jo rajoitettu? Joten ay-vastainen propagandasi on täällä ”vähän” väärässä paikassa.

   Tykkää

 2. Hei! Paljonko maksoi Bussimatka Tukholmasta Osloon,mistä voi tiedustella. Nimerkki tukevasti maanpinnalla.

  Tykkää

 3. Aikamoinen seikkailu ollut! Tosi leppoisan ja lämpimän näköinen valkoinen villatakki (mutta silti siistin näköinen)! Mistähän moinen on tarttunut mukaan? 🙂 

  Tykkää

 4. Hauska tarina:) Mukavaa ettet lähtenyt mollaamaan lakko-oikeutta…ilman sitä me eläisimme orjuudessa! Osoittaahan SASkin etteivät suostu parantamaan pilottiensa oloja – ja samalla miljoonien matkustajiensa turvallisuutta!!! – ilman tätä viimeistä keinoa. Todella hienoa että jaksat nähdä asiat perspektiivissä vaikka varmasti harmitti pitkittyminen, uskon perheesikin arvostavan sitä että ylipäätään pääsit – hengissä – perille, monissa maissa sekään ei ole varmaa, kun demokratia puuttuu. 🙂 ❤

  Tykkää

 5. Niin hieno asenne! Turha kuluttaa energiaa ja suuttua, kun ei asialle mitään voi. Seikkailumielellä ja avoimella asenteella, asiat ja tapahtumat kun eivät aina mene ennalta laskettujen aikataulujen ja suunnitelmien mukaan. Elämää on se!

  Tykkää

 6. Kiitos kirjavinkistä! 🙂 Löytyy myös suomennettuna ja laitoinkin varaukseen. Niin tärkeä suolisto ja colitis ulcerosaa potevana otan kaiken tiedon ilolla vastaan. Huumori/ hauskuus ei ole pahitteeksi tämän aiheen ympärillä (myös luettuna) 😉

  Tykkää

 7. Hauska reissu 🙂 pariin päivään saa mahtumaan kaikenlaista, kun lähtee oikealla asenteella liikkeelle. Ei harmitellen vastoinkäymisiä, vaan paneutumista esimerkiksi suolentoimintaan, kun siihen kerrankin järjestyi kätevästi tilaisuus :)Rispekt!
  Kapteenska

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: