Huopalapaset

Näin helppoa on siis huovuttaminen, jos vielä ei kaikki joululahjat oo valmiina 😉

Lapasista saa huovuttamalla niin paljon lämpimämmät, paksummat ja tiiviimmät -niin ja kauniimmat kun epätasainenkin kädenjälki katoaa huovutuksen myötä ja neuleen pinnasta tulee vain pörröisen pehmoinen.

Mulla oli näissä lapasissa Sandnes Garnin Tove -villalanka, joka on tehty soveltumaan huovuttamiseen. Varmaan mikä vain vähän karkeampi keskipaksu villalanka käy. Lapasissa on 64 ( 4 x 16 ) silmukkaa puikkonumerolla 4, mikä sopii tällaiselle pienemmälle naisihmiselle hyvin -reilumman kokoiselle miehelle tekisin varmaan 4 x 20 silmukalla. Yhteen lapaspariin kannattaa varata 100g lankaa -mulla meni yksi vaalea kerä (50g) ja hiukan harmaata.

Kirjoneulekuvio ei oo huovutukseen kaikkein fiksuin vaihtoehto; se kiristää neuletta turhaan ja vähintäänkin yhtä kauniin lopputuloksen saa -jos kuvioita haluaa- kirjomalla kuviot valmiiseen neuleeseen ennen mäntysuopapesua. Seuraavat lapaset teen kyllä ilman kirjoneulekuviota.

Ihan valmiit ts. päätellyt ja kuvioidut lapaset käsitellään hieromalla niihin kauttaaltaan, tasaisesti mäntysuopaa ja pesemällä 40 asteen ihan normaalissa pesussa pesukoneessa. Koneeseen voi olla olla ihan järkevää laittaa jotain muutakin -vaikka vanhat farkut tai kylpytakki jotteivat lapaset yksinään saa kovaa kyytiä metallirummussa. Pesuainetta ei tarvita.

Kosteat lapaset kannattaa vetää käsiin suoraan koneesta ja muokata, puristella ja venyttää ne muotoonsa ennen kuivumista, heti pesun jälkeen.

Sit kuivumaan ja joululahjapaperiin! :))

35 vastausta artikkeliin “Huopalapaset

 1. Hienot, Suomesta löytyy ihan Huopanen-lankaa, joka on juuri tuohon tarkoitettu. En ole kokeillutkaan normaalista villalangasta, täytyy kokeilla 🙂

  Tykkää

 2. Tosi nätit! Mietin vain, että laitoitko mitään muovia lapasten sisään pesukoneeseen. Mulla nimittäin oli ikävä yllätys, kun joskus huopui yhdet tossut sisältä yhteen koneessa. Sai nostaa märät mytyt suoraan roskikseen.

  Tykkää

 3. Oi taa tuli niin oikeeseen aikaan:) Oltiin pari viikkoa sitten Saariselalla ja siella myytiin huovutettuja tumppuja.. melkein 50e pari. Ja sit lankaa 19e kera. Paatin olla saastelias ja ostin lankaa. Taa on naita projekteja jotka tuppaa jaamaan suunnittelutasolle:) Mut hyva ku ohjekin tuli kuin tarjoittimella eli pakko ryhtya hommiin. Mantysuopaa… siis kaytitko grønsåpea? Vai oliko sulla suomalaista?

  Tykkää

 4. Oioioi 😦 Ei mulla ollut mitään välissä… Mikäköhän siinä sit on… et joskus menee myttyyn? Hmm, en tiedä. Mut siis ihan pesin tavallisesti ilman muovia. Jos sulla oli joku tehokas huovutuslanka? 😉 Luulen, että langoissa on eroa ja et tavallinen villalanka ei huovu ihan niin paljon kuin hupaamiseen tarkoitettu…?

  Tykkää

 5. Oho, aika kova hinta! No mut hyvä et sul on jo langatkin valmiina, sit vaan hommiin 🙂 Joo käytin grønsåpea, oikein hyvää :))

  Tykkää

 6. Jos tekee pikkuisia lapasia kannattaa ainakin peukun kohta täyttää esim. muovipussilla niin ei huovutu umpeen.
  Niin, ja aikuisten hanskoista saa lastenhanskat kun huovuttaa niitä vielä kerran pesukoneessa 😉

  Tykkää

 7. Miten mä olinkaan unohtanut huovutusmahdollisuuden! Mulla on ollut to-do-listalla tumput, mutta harmittelin jo valmiiksi, että miten saan niistä tarpeeksi lämpimät. Viimeksi olen huovuttanut varmaaan lukion kässätunnilla isälle pilkkuhanskat. 🙂 Huovutukseen varmaan sopii tosiaan mikä vaan lanka, joka on pelkkää villaa ja tarpeeksi löyhäkierteistä. Mun lankavärjäyskokeilut nimittäin huopui ihan vahingossa… 😀

  Tykkää

 8. Mä oon aina luullut, että toi lapasten huovuttaminen on vaikeaa. Sait sen näyttämään helpolta, joten täytyy pistää korvan taakse!:)

  Tykkää

 9. Moi!
  Kiitos ihanasta ideasta, taidankin lähteä samantien ostamaan lankaa 🙂 To do listalla on myös sinun ihan palmikkokauluri 🙂 Kiitos muuten kivasta blogista! Olen jo jonkin aikaa tätä seurannut, mutta nyt vasta kommentoin ekaa kertaa.
  T.Miia

  Tykkää

 10. 50? on jo todella kova hinta. Ostettiin tyttärellemme Levin joulumarkkinoilta muutama vuosi sitten paikallisen rouvan valmistamat lappimaiset tumput, pidempivartiset tossut ja mysssy (jossa nauhat). Hinta kaikille yht. muistaakseni max 40?. Mielestäni se oli kohtuullista. Harmi, ettei tullut otettua kys. henkilön yht.tetoja.

  Tykkää

 11. Vau, ihanat lapaset kerta kaikkiaan!
  Olen itsekin tehnyt Tovesta huovutettuja lapasia, niistä tulee ihan maailman parhaat ja pehmeät.
  Kommenteissa mainittiin Huopanen, siitäkin voi toki huovuttaa, mutta lanka on tuplasti paksumpaa kuin Tove, joten ei ihan samat silmukkamäärät ja puikot varmaan toimi. Blogini linkissä onkin silmukkamääriä Tovelapasille, jos joku haluaa kokeilla :). Olen huovuttanut ihan tavallisen pyykin joukossa pesukoneessa, mutta taidanpa kokeilla tuota mäntysuopaversiota – kiitos vinkistä!

  Tykkää

 12. Voi miten ihanan pehmoiset! Tuollaisia on pakko kokeilla itsekin 🙂 Kivaa viikonloppua sulle, Johanna!

  Tykkää

 13. Ihanat on! Mäkin olen tehnyt tarkoitukseen tehdystä huopanen ym. langoista. Tuo mäntysuopavihje on uusi! Täytyy kokeilla ehdottomasti!! Kiitos vinkistä!!! onko tarpeeks huutomerkkejä?;)
  Mä olen laittanut ainakin peukkukohtiin jotain kelmua tms. koska pelkään,että ne ”liimautuu” kiinni, oletko törmännyt moiseen?
  Mukavaa viikonloppua!
  ps. Täällä ihana lumimyrsky!

  Tykkää

 14. Nyt minua naurattaa :D, niin ihanat! Tulee ihan lapsuus mieleen, kun ulkona ryöjättiin lumessa päivät pitkät, ja lapaset ”huovuttuivat” aina aika pian sellaisiksi möykyiksi :D. Ne kun oli aina ihan läpimärkiä, ja uunin päällä kuivatettiin, ja taas menoksi :D.

  Tykkää

 15. Hei!
  Luen jo pitkään blogisi, mutta vasta nyt rohkaistuin jättämän kommentin (en oo ihan varma suomenkielentaidoistani ja mahdollliset kirjoitusvirheet nolottavat)…
  Se mitä halusin sanoa on blogisi lukemisesta tulee niin hyvää oloa että halusin kiittää sua ja toivoisin sinun jatkavan blogaamista. Olen ihan varma että aika moni lukija olisi mun kanssa samaa mieltä.

  Tykkää

 16. Projekti aloitettu. Mutta oma lankani ( pohjolanpässin lampaanvillaa) on niin paksua, että kun tein tuolla silmukkamäärällä minkä mainitsit niin siitä olisi tullut lapsen villapaidan kokoinen;) Eli purkuhommiin ja tässä tapauksessa taitaa riittää 8 silmukka puikolla, tosi isot tulee siltä. Mutta jännittää miten käy. Onneksi meidän perheessä on monen kokoisia käsiä;) ps. langan pannassa lukee ”käsinpesu”, voikohan silti sen ekan pesun tehdä koneessa (eli huovuttamisen)? Ja mistä tietää mihin kohtaan peukku tulee ja miten iso sen pitää olla?

  Tykkää

 17. Juuri näin. Mä aloitin täällä Pohjolanpässin lampaanvillalangasta tekemään tolla ohjeella ja meinas tulla lapsen kokoinen villapaita:) Eli puolitin silmukat. Katotaan mitä tulee:)

  Tykkää

 18. Tämä on ihan mahtava ohje, kiitos. Täytyy kertoa, että neuloin sillä sinun ohjeella viime talvena kaulurin, mutta valkkasin vahingossa juuri tuota Huopanen-lankaa, kun se sattui olemaan niin kaunista väriltään. Noh, kaulurista tuli melkoisen ”tönkkö”, nyt vaan kävi naurattamaan minkäköhänmoinen huopahame siitä syntyisikään, jos sen koneeseen nyt nakkaisin 😀 ei sentään – oli kyllä ihan superlämmittävä viime talven paukkupakkasilla Helmikuussa 😉

  Tykkää

 19. Mietin tuota mäntysuovan tarpeellisuutta. katselin huovutusohjeita Dropsin sivuilta niin siellä oli vain että pesu ilman entsyymeitä 40°c ja normaali linkous. Taidan kokeilla alpaca langasta.
  Ja minun täytyy kiittää sinua käsityöinnostuksesta! En ole vuosikausiin neulonut ja ainoa neulomissaavutukseni ovat olleet muutamat sukat. Nyt kun olen sinun blogin pariin löytänyt niin puikoilla on sekä poncho että kauluri ja lankavasussa noin 25 kerää että saan kaikki ideat toteutettua

  Tykkää

 20. Muistaakseni Suomesta saa myös juuri näihinkin käyttämääsi lankaa. Tanna, lankakaupoista löytyy useitakin huopuvia lankoja. Osan mielestä Huopasesta tulee liian kovaa ja aika kovaahan siitä tuleekin. Esim. Lankamaailmassa on näytillä koetilkut ennen ja jälkeen huovutuksen niin voi vertailla, että millaista lankaa haluaa.
  Käsittelemätön villa huopuu kyllä ihanan pehmeäksi. Ja sitä ostamalla voi tukea pientuottajia, eikä aina vain sitä kaikki Suomen marketit valoittanutta Novitaa 😉

  Tykkää

 21. Tuollainen lanka huopuu yleensä 40% eli siitä voi laskea lapasen koon =) Tuo käsinpesu tarkoittaa sitä, että lanka huopuu. ELi jos pesisit sen nyt käsin, se ei huopuisi. Pese eli huovuta koneessa nyt, mutta pese tulevaisuudessa käsin jotta lapaset eivät huovu sitten taas lisää. Googlesta löytyy myös ihan senttimitalliset ohjeet 4H julkaisemana…

  Tykkää

 22. ja sitä vielä piti kysyä että onkohan huovutettuihin lapasiin järkevämpi käyttää peukalokiilallisia vai kiilatonta neuleohjetta?

  Tykkää

 23. Ompa söpö lopputulos. Taitaapi mulla mennä kokeiltavaksi vasta ensi talveen, kun on vielä se neulepuserokin aloittamatta…mutta tossuja olen virkannut jo aika läjän joulupukin pussia silmällä pitäen.

  Tykkää

 24. Moi!
  Minua kiinnostaa tietää, millä ohjelmalla muokkaat valokuviasi? Millä esim. laitat kuvien reunoihin ”teipit”?

  Tykkää

 25. Hei! Teen parhaillaan huopalapasia ensimmäistä kertaa tuolla sinun silmukkamäärällä (teetee shopin huopalanka, puikot nro 3) mutta ilman kunnon ohjetta. Kuinka paljon teit kerroksia peukaloon saakka, silmukkamääriä peukalolle sekä peukalosta kärkikavennuksiin? Olisin hirmu kiitollinen, jos ehdit vastata! 🙂
  -Heidi-

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: