Knekkis

Once more!

Tätä vanhaa näkkärireseptiä on nyt kyselty sen verran moneen otteeseen, että laitetaan ihan kaikille uusillekin se tähän tammikuiseen maanantaihin…

Knekkis

 

2 dl karkeita ruisjauhoja

2dl auringonkukansiemeniä

2 dl sesaminsiemeniä

2 dl kaurajauhetta (havrekli)

2 dl (pieniä) kaurahiutaleita

2 dl pellavansiemeniä

1-2 tl suolaa

7 dl vettä

Sekoita kaikki ainekset yhteen taikinaksi. Suolaa mulla on tapana laittaa sellanen reilu teelusikallinen ja pellavansiementen määrän voi puolittaa jos siltä tuntuu… Voivat nimittäin saada vatsan toimimaan aika tehokkaasti 😉 Mutta tekee hyvää hitaammalle mahalle :))

Tästä taikinastaa saa kaksi täyttä pellillistä näkkäriä ja mulla on tapana painella se vedellä kostutetuin käsin mahdollisimman ohuiksi levyiksi pelleille. Näkkärilevyt täytyy myös jakaa sopivankokoisiin paloihin ennen paistamista esim. pitsarullalla. Paistettua näkkäriä on muuten mahdoton saada kunnon palasiksi.

Kannattaa laittaa molemmat pellit yhtaikaa 180 asteiseen uuniin. Paistoaika on 45 minuuttia ja näkkärit vaativat ”tuuletuksen” 15 minuutin välein. Eli avaat uunin vartin välein niin, että kuuma ilma pöllähtää ulos ja poistaa kosteuden uunista -näkkärit pääsevät kuivahtamaan. Tämän jälkeen näkkäreitä paistetaan vielä puoli tuntia 100 asteessa. Eli kolmevarttia 180 asteessa ja puoli tuntia 100 asteessa.

Valmiit näkkärit ovat meillä kaikkien makuun ja teenkin aika usein tupla-annoksen taikinaa. Nämä kun eivät ihan heti mene huonoiksi vaan säilyvät vaikka viikkoja. Superterveellinen herkku, jossa ei ole niin hiivaa kuin jauhojakaan -eikä muuten edes kananmunaa. Loisto välipala tavallisen leivän sijaan siis! Suosittelen 🙂

52 vastausta artikkeliin “Knekkis

 1. Voi nämä sopis varmaan juustojenkin kans tarjoiltavaksi! Ootko kokeillu koskaan mitään muuta jauhoa ruisjauhojen sijaan? Mietin, että onnistuiskohan nämä tehdä gluteenittomana, niin vois tarjota kaikille, joilla on erityisruokavalio (laktoositon, gluteeniton, munaton, mutta ei mauton 😉 )

  Tykkää

  1. Hyvä idea, kokeile ihmeessä jonkun gluteenittoman jauhon kanssa! 🙂 Varmasti tulee hyvä! Sopis tosiaan kaikille sitten. Eikä oo mauton! :))

   Tykkää

 2. Kiitos tosi hyvältä vaikuttavasta ohjeesta, täytyy ehdottomasti kokeilla! Ihanan kaunis tämä sun blogi muutenkin, joku aika sitten tänne löysin 🙂 Kiitos kun jaat elämääsi ja ilostutat kauneudella!

  Tykkää

 3. Tähän on pakko kommentoida! Oon tehnyt useesti näkkäriä tällä sun ohjeella ja se on tooooosi suosittua meidän perheessä 😀 Erityisesti mies kyselee et voiskohan sitä taas tehdä! Siihen liittyykin ainut huono juttu – näkkäri syödään alta aikayksikön! Pitää ruveta varmaan tekemään myös tuplasatsi ;D

  Tykkää

  1. Samoin täällä; niin mies kuin lapsetkin tykkää tosi kovasti! 😀 Yllättävän paljon ottaen huomioon et tää on aika terveysherkku… joo ala vaan tekemään tuplat, yksi annos ei meilläkään kauaa kestä 😉 TOSI kiva kuulla ❤

   Tykkää

 4. Kuulostaa hyvältä, mietin vain että mistä tuota kaurajauhetta täällä suomessa saa? ihan ruokakupan hyllyltä?

  Tykkää

  1. En suoraan sanottuna tiedä, täällä se on nimellä ”kruskakli” ja tarkoittaa sitä kauranjyvän kuoriosaa, joka on jauhettu. Mutta voi varmasti korvata vaikkapa laittamalla vähän enemmän kaurahiutaleita -ja mitä vaan muuta ainesta vähän enemmän.

   Tykkää

 5. Enkö vaan löytänyt, vai eikö täällä tosiaan ole mahdollista selata vanhoja postauksia esim. kuukausittain? Sellainen olisi kiva! Niin ettei tarvitse koko ajan selata taaksepäin Vanhemmat -kohtaa klikkaillen (tai mikä sana täällä nyt onkaan käytössä mistä pääsee ”edelliselle” sivulle).

  Tykkää

  1. On se varmaan 😉 Olin vähän pulassa näiden nimitysten kanssa ja etenkin kun toi havrekli on niin sellaista höttöistä… Kauran siemenen kuoriosasta jauhettuja leseitä kyllä.

   Tykkää

 6. Hei, tuleeko tähän siis kolmenlaista kauraa, eli kaurajauhetta, -hiutaleita, ja -lesettä? Kiitos reseptistä!

  Tykkää

  1. Niinpä juu, ne kaurapuurossa käytetyt ovat hiutaleita ja havrekli on lesettä? ;)) Olin tosiaan pikkasen pulassa noiden nimitysten kanssa kun jotenkin olin ihan varma että lese on se, josta kaurapuuroakin tehdään… mutta jos se onkin kaurahiutale, niin sitten toi havrekli on lese ja silloin voi unohtaa ”jauheen”… Voi apua. Teidän täytyy vähän säätää sen mukaan mitä kauratuotetta kaupasta löydätte 😉

   Tykkää

 7. Havrekli, jota joku ylempänä kyseli, taitaa olla kauralesettä! Ainakin Elovena-merkillä löytyy ruokakaupoista, yleensä hiutale- tai jauhohyllyssä.
  Resepti menee ehdottomasti kokeiluun, kiitos Johanna!

  Tykkää

  1. Jeps, tajusin… mulla oli nimityksen pikkusen haussa… hyvä että te näppärinä selvitätte nää :)))

   Tykkää

 8. Hei!
  Kiitos ohjeesta! Huomasin vain, että noissa ohjeissa oli pieni ero…Vai oliko tuosta koneella kirjoitetusta ohjeesta tippunut 2dl kaurarouhetta?
  T. vierailija

  Tykkää

  1. Rouhetta… en kai sellastakin vielä ollut kirjoittanut? 😉 Ohjeessa pitäisi olla vain kaurahiutaleita ja kauraleseitä. Eli hiutaleita, joista puuroakin tehdään ja sitten vielä leseitä 🙂

   Tykkää

 9. Kaikkien aikojen paras leipa resepti. Kuvasikin saa jo veden kielelle. Ei kuin vain hihat heilumaan taallakin pain. Kiitos  reseptistasi.

  Tykkää

 10. Tämä taitaa olla eri resepti, kuin aiemmin laittamasi? Mulla on nimittäin reseptikirjaan kopsattuna joku näkkäriresepti ja olenkin tehnyt sillä ohjeella usein. Tämä kuullosti niin vieraalta, että oli pakko verrata 😉 Siihen edelliseen tuli kananmunaa ja mantelijauhetta yms. Ainakin mulla siinä reseptin kohdalla lukee, että se on kopsattu Kalastajan Vaimo- blogista 30.1.2011. Hassulta muuten tuntuu, että olen seurannut blogiasi jo yli kaksi vuotta, mutta tämä on ehkä ensimmäinen kommenttini, että moi vaan! Ja nyt kun kerta kommentoin, niin on sanottava tämä: kiitos ihanasta blogista. Olet ollut innoittajani monessa inspiraatiossa ja kuulumisiasi on mukava lukea. Sopivan kevyttä lukemista, mutta välillä myös ajattelemisen aihetta. Kauniista kuvista puhumattakaan. Olet varmasti ihana ihminen myös IRL 🙂 
  -Eve

  Tykkää

  1. 😀 Oi…. Oho. Nyt olen kyllä vielä enemmän ihmeissäni kuin noista kauratuotteista ;D Miten mulla ei soi edes mikään hälytyskello… että muistaisin edes pikkasen tosta ohjeesta. Se on tainut korvautua täydellisesti tällä reseptillä. Tätä oon tehnyt jo ainakin vuoden tai pari ja ihan unohtanut tollasen. No olipa hyvä että tuli laitettua tämä sitten, oli varmaan monelle ihan uusi resepti -toisin kuin luulin 😉
   (ja kiitos ihanasta kommentista Eve <3)

   Tykkää

 11. Hei! MeNaisten väellä olis kai nämä terveiset, kun sä et varmaan tälle voi mitään.. aikaisemminkin jonkun lehden pohjassa bloggaamaan siirtyneen kanssa kävi ihan sama juttu (lehti oli Olivia) ja asia jäi silloin ratkaisematta.. Eli seuraan blogeja bloggerin palvelusta käsin. Kun sinne listalle lisää osoitteen ”http://www.menaiset.fi/blogit/kalastajan_vaimo” joka on sun etusivun osoite ja tavallisesti se toimii syötteen haussa, niin bloggerin lukulistalle tuleekin vain joku ”Vallilan Irma” ja se vie MeNaisten etusivulle, sun päivitykset ei näy. Voikohan asiaa mitenkään auttaa?

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Toivotaan et asia ratkeaa! Voisko olla että auttais osoitteena menaiset.fi/kalastajanvaimo (joka on blogin lyhyin ja helpoin osoite)? En tiedä. Välitän terkut :))

   Tykkää

 12. Mulla kanssa toi toinen knekkis-resepti. Onko siis se muokkautunu ajan kuluessa vai onko tämä joku uusi?
  Vanha resepti on tämmönen:
  3 suurta munaa10 rkl seesamin siemeniä10 rkl auringonkukansiemeniä3 rkl pellavansiemeniä6 rkl kaurahiutaleita2 tl merisuolaa4 rkl mantelijauhetta. 
  Nämä sekoitettiin ja paisto-ohje on 150 astetta ja 20-30 min.Hyvä on toikin ja nyt on tämä uudempi resepti just uunissa valmistumassa. =)
  -Roxy=)

  Tykkää

  1. Herranen aika…. enkä edes muista tota yhtään :O Se on varmaan korvautunut tällä uudella jo tovi sitten ja jäänyt ihan pimentoon (kuten asiat joskus tässä päässä jää)… No hyvä tosiaan että laitoin tän uuden, tää taitaa olla sopivampi monille.

   Tykkää

 13. Vierailija
  14.01.2013 klo 07:32

  Hei!
  Kiitos ohjeesta! Huomasin vain, ett&auml; noissa ohjeissa oli pieni ero…Vai oliko tuosta koneella kirjoitetusta ohjeesta tippunut 2dl kaurarouhetta?
  T. vierailija

  Hei minä siis kirjoitin kaurarouhetta…Siinä lukikin kaurajauhetta…;)Tossa käsinkirjoitetussa…Luin j kirjaimen j:ksi…Ikänäkö varmaan jo vaivaa…:)
  T. Vierailija

  Tykkää

 14. Tätä on luultavasti kysyttykin jonkun aiemman postauksen kommenteissa, mutta kysyn nyt vielä tässä, että voiko tätä blogiasi nyt seurata enää Blogilistan kautta? (Blogilistalla on siis edelleen se Indiedaysin osoite.

  Tykkää

 15. Kiitos ohjeesta! Sain joskus ohjeellasi tehtyjä näkkäreitä tuliaisiksi ystävältä, ja menivät kuin kuumille kiville 😉 Olenkin kaipaillut ohjetta, jotta pääsen itsekin kokeilemaan 😉

  Tykkää

 16. APua! Tein sun ohjeella, mutta leivinpaperi jää kiinni näkäreiden pohjaan…? Onko joku vika paperissa tai onko joitain vihjettä mita tehdä. Hyvä maku muuten!

  Tykkää

 17. Hei, kiitos ohjeesta – täytyypä kokeilla joskus 🙂
  Mä tipahdin muutossa kyydistä mutta nyt onneksi löysin tänne. Huomasin kyllä, että blogi muuttaa mutta unohdin täysin päivittää sen omaan blogilistaan ja ihmettelin vaan, että onpa kummallisen hiljaista. Nyt sainkin sitten lukea useamman postauksen kerralla!
  Kiitos erityisesti siitä naisen vartalosta-postauksesta. Itsellä on ainakin kovasti tekemistä oman vartalon arvostamisen suhteen. En oo laiha enkä ees hoikka mutten liikalihavakaan. Ja kovasti pitäisi muuttua. Muutoskin olis paljon helpompi toteuttaa, jos ensin tykkäisi itsestään sellaisena kuin on 🙂
  Hyvää uutta vuotta teidän perheelle! t. Jane

  Tykkää

 18. Herkkua OLI. Laitoin muuten kaurajauhoa oli gluteenitonta. Kannattaa varmaan tehdä seuraavaksi leseillä ;o)
  On varmaan edullisempiakin.
  Epäilin ensimmäisen pellin kohdalla, että eikä tarvitse paperia öljytä ja laitoin toiseen pellilliseen öljyä enkä toiseen laittanut. Öljyttömistä tuli parempia ja hyvin irtosivat paperista. Öljy vähän kostutti, joten ei ollut niin rapsakoita.
  Kiitos ohjeesta, tulee varmaan yksi meidän lemppareista, vaikka teinit ihmettelivätkin, että teetkö oikeesti itse näkkäriä ;o)
  topukka

  Tykkää

 19. Kiitos näkkärireseptistä. Namia oli ❤ Sekä mies että lapset popsivat innolla 😉 Kiitos myös kauniista blogistasi. Pirteää tammikuuta sinulle ja perheellesi!

  Tykkää

 20. Kuvista sain inspiksen,pelkästään kuvat oli jo niin kutsuvat että oli pakko koeilla, nyt ensimmäiset knekkikset on uunissa ja toivon että onnistun,blogisi on ihana ja juuri sopivasti kaikkea,ei liikaa asukokonaisuuksia mitä on suurimassa osassa blogeja,kauniit kuvat huokutteli minut lukijaksi,olet myös taitava kuvaaja, seuraavaksi ajattelin että kokeilen kutomista,blogistasi saa innostuksen niin moneen asiaan, Kiitos.

  Tykkää

 21. Voi kiitos Johanna ihanasta reseptisäsi. Sain lapsetniin tyytyväisiksi ja he olivat niin innoissaan ja sanoivat että lue äiti enemmän blogia, niin teet meille uusia ruokia.. Olen lukenut että syötte kalaa arkena ja lihaa pyhänä, olisi kiva jos joskus laittaisit jotain hyviä reseptejä myös kalasta, meillä kun kalaa syödään harvoin  ja silloin kun yödään niin se on aina samalla reseptillä.

  Tykkää

 22. Hei Johanna ja kiitos reseptistä! Ehkä joku on jo maininnut, mutta huomasin hieman eroja noissa käsinkirjoitetun ja itse blogitekstin reseptien määrissä – toisessa oli kauraleseitä ja pellavansiemeniä 1 dl, toisessa 2 dl. Mietin vain, että vaikuttaakohan se jotenkin näkkärin kovuuteen kun vesimäärä on kuitenkin sama? Tein nyt tuolla 2 dl määrällä ja näkkäri on juuri jäähtymässä, vielä en ole päässyt maistelemaan. Rakenne näyttää kyllä hyvältä 🙂 – Erja

  Tykkää

 23. Sama kysymys kuin edellisellä 🙂 Ja ohjeen sisätämistä kaurajutuista, kyllä minä ainakin luin 2 dl kaurarouhetta (mutta se siis ilmeisesti jauhetta), 2dl kaurahiutaleita ja sitten käsinkirjoitetussa oli vielä 1 dl leseitä ja tämä mielestäni oli jäänyt reseptistä pois. No, sillä tuskin on suurta väliä, kunhan laittaa jotain ainetta sinne siihen 2dl 🙂

  Tykkää

 24. Minua myös kiinnostaa tuo lämpötila, onko siis tarkoitettu kiertoilmauunille? Paistoin kiertoilmauunissa noilla ohjeilla ja olin polttaa näkkärin. Onneksi vain reunapalat vähän tummuivat ja muut pystyi vielä hyvin syömään! Hyvää oli ja teen toistekin, lapsetkin tykkäsi! 🙂

  Tykkää

 25. Tein gluteenittomia versioita korvaamalla ruisjauhot Jytte-jauhoilla (eli sisältää mm. Täysjyväriisijauhoa, maissijauhoa, tattarijauhoa, psylliuminkuorta, perunatärkkelystä, yms), ja hyvää tuli! Muistakaa, että jos teette vieraille näitä gluteenittomana, myös kauraleseiden ja -hiutaleiden pitää olla ’puhdas kauraa’.

  Tykkää

 26. Hei! Kiitos ihanasta näkkäriohjeesta. Tuossa käsinkirjoitetussa ohjeessa on mukana sekä kauralese että kaurajauhe. Kaurajauhetta löytyy ainakin Punnitse ja Säästä kaupoista Suomessa. Näppäimin kirjoitetusta ohjeesta puuttuu sinulla tuo kauralese. Tein ilman sitä ja on hyvää niinkin. On niin rapeaa, että teen juuri toista pellillistä tuliaisiksi vietäväksi. Luen hyvänmielen blogiasi säännöllisesti. Olen Kotkasta kotoisin ja aivan eri sukupolvea kuin sinä, mutta minulla on kaksi tytärtä päälle kolmekymppisiä. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi. Jään odottamaan ohjetta parasta-aikaa kutomastasi neuleesta. Olen tehnyt muutakin ohjeillasi. t: Camilla

  Tykkää

 27. Kokeilin tehdä. Korvasin ruisjauhon -> grahamjauholla ja kaurajauhon -> ohrajauholla ja tuli todella hyvää ja ihan normi kaurahiutaletta laitin. 🙂 kiitos reseptistä ja muutenkin kauniista blogista ❤

  Tykkää

 28. Tein yhden satsin eikä oikein onnistunut.. Etenkin toisen pellin näkkärit jäi leivinpaperiin kiinni. Sekä näkkäri oli osittain pehmeää. En tiiä johtuiko siitä että laitoin tavalliseen uuniin kaks peltiä tai olisko pitänyt paistaa enemmän.. Onko sulla muuten kiertoilmauuni, kun paistat pari peltiä samaan aikaa? Tuleeko näkkäristä sellaista rapeaa ja lohkeavaa? Niin ja miten säilytät niitä? rasiassa? sorry kysymystulva 😀

  Tykkää

 29. Onnistuiskohan lähettäminen. Tämä on siis yksi näkkäriohje. Minä en käyttänyt kuin mantelijauhoa ja sitten kaikenmaailman siemeniä ja pähkinöitä, 3 dl kiehuvaa vettä ja 1/2 dl rypsiöljyä.
  terv. Tarja

  Tykkää

 30. Aivan sika hyvää, helppoa ja vielä terveellistä, kiitos ohjeesta !
   
  Ps. Mulla jäi myös hieman pehmeäksi aluksi, mutta uudestaan uuniin vasan 30min 100 astetta, niin tuli erittäin rapsakkaa. Nam.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: