& iloisia värejä
neule ChillNorway* / pitsitoppi ?Tanskasta jostain / farkut GinaTricot
Heippa hei, kivaa keskiviikkoa! 🙂
Tässä oikeastaan eilistä asua ja lounasta, en vaan sitten ehtinytkään eilen julkaisemaan. Mietin myös aika tovin, että laitanko mitään ruokapäiväkirjan tapaista blogiin -en syö mitenkään tietoisesti enkä vatrmasti esimerkillisesti, enkä pidä mitään kirjaa syömisistäni. Mutta koska näitä silloin tällöin kysellään ja ravintoasioista on aina mielenkiintoista vaihtaa ajatuksia, niin jutellaan siitäkin nyt sitten vähän. 🙂
Mun suhtautuminen ravintoon on melko mutkaton ja tykkään nautiskella ruoastani tietäen ihan hyvin ettei kaikki syömäni ole ihan superterveellistä. Pidän kunnon voista (no, tyyliin voimariini), täysmaidosta ja kunnon kermaisista jugurteista. Täysmaitoa menee varmasti ainakin puoli litraa päivässä. Irtokarkkejakin mulla on kai aina jossain jemmassa, vaikka niissähän nyt ei ole mitään terveellistä! Pieni kourallinen karkkeja saattaa mennä useana iltana viikossa, ihan nautiskeluun. :))
Sekin on vaan tosi tärkeää -ettei turhaan stressaa kroppaa kieltäytymällä kaikesta hyvästä ja syömällä jotain ”korviketta” (esim light -tuotteita), mihin kroppa reagoi alitajuisesti pienellä ärtymyksellä ja epätasapainolla. Niin paljon tästä ravintojutusta on nykypäivänä kiinni korvien välistä; kaikkea on tarjolla ja itse pitää osata valita ne oikeat jutut ja tavat. Ja se ”koriven väli” ja esimerkiksi stressi vaikuttavat yllättävän paljon kropan toimintakykyyn ja esimerkiksi nesteiden kertymiseen ja lihomiseen.
Joku saattaisi myös sanoa mulle, että syön ihan liian vähän. Ehkä, olen aika pieniruokainen, mutta miksi pitäisi syödä enemmän kuin on nälkä tai enemmän kuin tarvitsee? Ihmiset syövät nykyään aika paljon enemmän kuin esimerkiksi 50 -luvulla vain siksi, että ruokaa on paljon enemmän tarjolla. Hmm. Taisin muuten syödä tossa päivän aikana yhden omenan ja pähkinöitäkin -en ole kovin rutinoitunut ruokapäiväkirjailija kuten sanottu. :)) Hedelmät ja pähkinät ovat sitäpaitsi sellaisia juttuja, joita saa syödä oikeastaan niin paljon kuin pystyy -eikö? ;)) Mulla on aina pähkinöitä töissä ja napostelen niitä pitkin päivää… Kourallinen päivässä on varmaan aika hyvä nyrkkisääntö.
Mun kohdallani syömiset eivät juuri painoon vaikuta, mutta esimerkiksi ihon kunto onkin sitten täällä isompi ongelma… Saan helposti näppylöitä ja iho vaan muuttuu sameaksi ja veltoksi ja isohuokosiseksi jajaja jos ruokavalio reistailee. Naama ei vaan oo kauhean nätti. 😛 Se on mulle sellainen näkyvä motivaattori, miksi kannattaa syödä niitä pähkinöitä ja kaloja ja avokadoja ja hedelmiä. PLUS että energia- ja vireystaso on ihan toista.
Luittehan Ravintoa iholle -postaukseni tovi sitten, siellä on menty vähän syvemmälle pinnan alle tän aiheen kanssa. Lukaiskaa se, jos kiinostaa. Nyt minusta nimittäin tuntuu, että tää ruoka/terveys -aihe alkaa taas toistaiseksi riittämään. 😛
Viikonloppuna saattaa kyllä taas tulla vähän liikunta -juttua; olen lähdössä zumbailemaan Köpenhaminaan, juhuu 🙂 Sitä fiilistellessä yksi kuuma lattaribiisi, joka on itseasiassa just nyt mun suosikki vatsalihas -biisi kotijumppailessa:
Ihania kukkia, ihana pitsitoppi ja erityisen ihania avokadomössöleipiä! Itse lykkään avokadomössön ruisleivälle aamuisin ja hyvää on kyllä:) Ja tosiaan iholle hyväksi, kuten ne pähkinätkin, paroja koetan napsia pari päivässä, seleenin vuoksi.
Mun pitää olla tarkka syömisteni suhteen ja olen aika hyvin oppinutkin sen mitä kestää syödä (että paino pysyy laskusuunnassa, sitä on vielä hieman liikaa omasta mielestäni). Ruokapäiväkirjaa en pidä sen kummemmin, iltaisin listaan Finelin ruokakoriin päivän eväät ja tarkistan, että kaikkea on tarpeeksi ja mitään ei liikaa. On ihanaa kun tunneherkuttelun sijaan on oppinut syömään järkevästi!
Tavoitteena minulla on kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveys, siihen kuuluvat painonhallinta ja henkinen puoli yhtälailla, varsinkin kun syöminen tapauksessani on tunnemussutusta. Jos on ikävää, surua, tylsää, ketuttaa, on hauskaa tai ihan mitä vaan. Lapsen sairauden sävyttämien vaikeiden vuosien jälkeen pitää oppia nauttimaan hetkestä ja olla kiitollinen siitä mitä kaikkea on saanut: neljä ihanaa lasta ja mahtavan aviomiehen! Nyt on viimein tilaa miettiä myös näitä pinnallisempia asioita, kuten painonhallintaa ja omaa ulkomuotoa;)
http://mamainprogess.blogspot.fi/2014/01/vauvan-plussat-ja-aidin-miinukset.html
TykkääTykkää
Kuulostaa hyvältä 🙂 Niin, sepäs se kun ruokaa kuuluisi käyttää nälkään ja siihen, että jaksaa kaiken ja on energiaa, eikä kaikkeen muuhunkin. Nykyään sitä menee (itse kullakin) helposti ihan huomaamatta melkein joka ilta sohvalla. Asia, josta kannattaa olla tietoinen.
TykkääTykkää
Tuo ruoka on kyllä semmoinen juttu että jokaisen pitäisi ottaa se tosissaan mutta rennosti. Itse suosin aitoja ja puhtaita tuotteita. Ei keinotekoisia lisäaineita ja muita myrkkyjä. Ja se ruuanlaatu vaikuttaa oikeasti siihen jaksamiseen ja yleisvointiin, niin ja tietty siihen ihoonkin. Mites tuo avocado-valkosipulilevite? Ihanko raa’an valkosipulin sotket avocadon sekaan. Mä oon sinnikkäästi yrittänyt opetella tuota avocadon syömistä. Lähinnä salaatteihin lisäilen, mutta ei se nyt mun ykkösherkku oo. Jotenkin se on mautonta mössöä, mut valkosipulin kans vois toimiakin. Mä oon vaan surkea tunnistamaan millon avacado on just hyvä kypsyydeltään syötäväksi. Onnistun aina valitsemaan ylikypsät tai raa’at yksilöt.
Sanna
TykkääTykkää
Moikka Sanna 🙂 Joo ihan suoraan valkosipulia puristimesta ja vähän pippuria sekaan ja sit sekoitan mössön kunnolla. kun on vielä voita leivän alla niin siihen saa ihan kivasti makua! Itse suosin kai vähän pehmeämpi avocadoja -ei ihan kivikovaa, sillä ne on niin helppo muussata… 🙂
TykkääTykkää
Jee, justiinsa löysin sun blogin ja heti löysin asiaa, kiitos! Kiva lukea, että joku toinenkin ”syö vähän”, mitä minäkin teen. Löysin kirpparilta perheelle ihanat 1950 -luvun ruokalautaset, ja nyt koko perhe syö vähemmän. Ovat nämä lautaset ehkä hieman nykyisiä voileipälautasia isommat, ja paljon pienemmät kuin astiastoni normilautaset. Vanhaan hyvään aikaan kun syötiinkin vähemmän. Sisaren kanssa muisteltiin, kun jouluna nähtiin, että esim. tavallinen hernekeittopurkki riitti koko perheelle jokunen vuosikymmen sitten, (3 tytärtä ja vanhemmat, eli 5 henkeä), kun tölkilliseen soppaa lisättiin tölkki vettä. Nykyisin yksi ihminen vetää kyseisen annoksen kerralla, hmmm. Ja kun syö oikeaa ruokaa, eikä näitä kevytversioita, niin voi syödä hyvällä omalla tunnolla: syö vähän ja hyvää. Mun oma heikkouteni, dippisoosi, syntyy oikeaan rasvaiseen turkkilaisjugurttiin, kai sitä Norjassa saa römme -nimisenä? ja siihen raastan yhden yksikyntisen valkosipulin. Käyttötarkoituksen mukaan maustan: kalalle: tillillä, kanalle tai lihalle, tai kasviksille esim. persiljalla ja sinapilla. Nam. Ja karkkeja minäkin pidän jemmassa! Kiitos kivasta ja kauniista blogista! T. Sirkkutäti
TykkääTykkää
Niinpä…. ja sitten pidetään ihan kauheina noita 50 -luvun tottumuksia ja kuitenkin ihmetellään miksei itsellä ole samanlaista vyötäröä kuin niissä kuvissa 😛 Sen huomaa tosiaan astioiden koosta, silloin oli ihan miniastioita verrattuna nykyiseen! Kiitos kivasta dippivinkistä, mm.
TykkääTykkää
Oletteko ajatelleet hankkivanne vielä lisää pikkuisia? Olet niin kaunis ja muutenkin ihanan oloinen ihminen, että useammankin lapsen soisi syntyvän tuollaiselle äidille 🙂
TykkääTykkää
Kiitos ❤ On siitä ollut keskusteluja, saa nähdä tulevatko koskaan päätökseen :)) Mutta oon kyllä siinä ihan samaa mieltä että ilomielin ottaisin vielä yhden pikkusen tänne ❤
TykkääTykkää
Nimenomaan oleellista on tuo ruuan MÄÄRÄ. Aika vapaasti saa syödä, kun ei täytä lautasta kukkuroilleen.
Googleta huvikseen kuvia ”lautasmallista”, niin jokaisessa kuvassa on lautanen täytetty reunasta reunaan. Ihan kuin se olisi se suositeltava tapa täyttää lautanen… niin sitä ihmiselle opetaan mallia ”miten pitää syödä”. Toki se menee, jos suurin osa on salaattia, mutta jos saman määrän ottaa vaikka lasagnea, niin ei ihme jos päivän kalorit menee yli 😀
TykkääTykkää
Joo, jos se puolet on salaattia, niin sitten… Mutta ihan totta, sitten se lipsuu siihen että jonain päivänä ei jaksakaan tehdä salaattia ja täyttää sen lautasen silti 😉 Niinhän se menee. Mullakin joskus mennyt 😀
TykkääTykkää
Toivon todella, että tänne sivulle eivät eksy teinitytöt, jotka saisivat sellaisen mallin, että kaksi leipäpalaa on pätevä lounas.
Myös kolmoskommentoijan teksti saa mut huolestumaan. Ihanteena hernekeittopurkki koko perheelle ja pienet lautaset, jotta kaikki syövät vähemmän… Millasen mallin uskot tuon antavan kasvuikäiselle lapselle/nuorelle?
TykkääTykkää
Hmm, kaksi leipää saattaa olla ihan hyvä lounas, riippuu vähän mitä siinä leivän päällä on ja mitä muuten syö. Tiedätkö, että täällä Norjassa syödään _aina_ vain leipää lounaaksi… aika uskomatonta, mutta täällä ei edes ole sellaista lämminruouka-lounaskulttuuria kuin esim. Suomessa. Täällä on se leipä ihan kyllästymiseen asti. Ala-asteen ekalta luokalta asti. Ei lämmimntä lounasta ei. En ole itsekään ihan samaa mieltä tän mallin parhaudesta, mutta näillä mennään.
Mitä teinityttöjen syömishäiriöihin tulee, en usko että mun blogista on helpointa hakea motivaatiota tai kipinää… syömishäiriöt ovat kuitenkin psyykkisiä häiriöitä ja lähtevät yleensä jostain ihan muista -jo vuosien takaisista ongelmista. Täällä yritän korostaa terveellisiä elintapoja enkä esimerkiksi ole koskaan laihduttanut… veikkaan siis että teinitytöt saavat inspistä ja vinkkiä jostain muualta.
Kasvuikäisille on tottakai turvattava riittävä ravinto -etenkin kun se täällä meillä on mahdollista, mutta veikkaan että monen nuorenkin olisi ihan hyvä kohdata rajoituksia ruoan tarjonnassa. Nykyään ei oo koskaan nälka eikä osata edes kuvitella että ruoka loppuisi. Se että yhdessä syödään päivälliseksi hernekeittoa on jo pelkästään yhdessäsyonnin vuoksi loistava esimerkki ja hmm… mietin että riittäiskö se meidän perheelle… ei varmaan. Ehkä me ihmiset ollaan vähän kasvettu 50 -luvusta ja tarvitaan enemmän ravintoa, mutta ei se nyt ihan kauhean kaukaa haettu ajatus ole. Aika monissa maissa joudutaan pärjäämään tollaisilla määrillä.
TykkääTykkää
Tuo ruoka on täälläkin tapetilla, sillä ainakin viitisen kiloa pitäisi tiputtaa, että pääsisin normaalipainoisten kirjoihin. Lounaalla minäkin olen tottunut syömään vain kaksi leipää, joskus lisäksi pienen hedelmän. Tulee yksinkertaisesti tukala olo, jos kesken töiden syö enemmän. Ruokamääräsi on toki melko pieni, jos treenaa paljon, mutta toisaalta kun käyttää rasvaisempia maitoja ja jogurtteja, saa energiaakin enemmän. Viikonloput on ainakin itselläni ongelma, sillä perjantai ja lauantai iltoina tekee niin mieli syödä jotain muuta kuin arkena. Hyviä terveellisempiä tai kevyempiä ”herkku” vinkkejä lukisin mieluusti!
TykkääTykkää
Heippis 🙂 Tääkin oli tosiaan vain yhden päivän juttu, jonain toisena päivänä saatan syödä vähän tuhdimmin, mutta kuten sanoit, helposti tulee vähän tukala olo töissäkin jos ihan ahtaa kauheasti 😉 Samoin kotona itseasiassa, syön aika pieniä annoksia, koska olo pysyy parempana niin. Ja nimenomaan, viikonoppuisin on aina enenmmin herkuttelua 😛
TykkääTykkää
Mielenkiintoista. Pidä ihmeessä ruokapäiväkirjaa blogiin. Saako kysyä miksi täysmaitoa ja vaaleaa leipää ja leivän päälle oivariinia? Etkö terveydenhoitajana vältä eläinperäisiä kovia rasvoja? Ainiin! eihän Norjassa taideta ruisleipää syödäkään.. sun pitää ens Suomen reissulla ostaa ruisjauhoja ja tehdä niistä leipää norjassa 😀 tai ostaa ruisleipiä pakastin täyteen? 😉
Entä napostelu pitkin päivää? Nyt terkkari hyvä tarkoitat varmaan, että vähän pähkinöitä jokaisella viidellä aterialla etkä sitä, että aiheutat hampaillesi happohyökkäyksen pitkin päivää??
TykkääTykkää
Heh, terkkareillakin on omat heikkoutensa 😉 Kuten sanoin, en syö mitenkään esimerkillisesti vaan lähinnä niin, miten tykkään, vaikkei kaikki ratkaisuni olekaan terveellisimpiä. Täysmaito ja voimariini kuuluvat niihin makuihin, joista en ainakaan vielä ole ollut valmis tinkimään 🙂 Ja no, kourallinen pähkinöitä ei tosiaan riitä kovin moneksi syömäkerraksi päivän aikana, vaan kyllä ne parilla kerralla taitaa mennä. Joskus toki napostelen happohyöksiä aiheuttaenkin, hyi hyi ;)) Mut yritän syödä myös purkkaa!! 😉
TykkääTykkää
Ja huips, olipas tosian aika ”kuuma” toi Si Te Agarro, jotenkin kävi vähän punastuttamaan toi videon katselu nyt… Mut biisi on hyvä heh :))
TykkääTykkää
Ei keskieuroopassakaan syoda esim:iltaruokaa vaan iltaleipa( esim:saksaksi Abendbrot).
sveitsissa syodaan aina-joka paiva tasan tarkkaan samoilla kelloa lyomilla.
paivan ruokarytmi: aamulla ehka pieni aamupala heratessa/toihin lahtiessa esim:klo7.
klo 9. aamupala koulussa, paikkareissa, tyopaikoilla, rakennuksilla ym ym siis tauko joilloin kahvilat tayttyy tyomiehista ym.
klo12 lounas, klo 16 valipala, Klo 18&20valilla iltaruoka yleensa iltaleipa.
ihmiset on taalla todella terveita ja hoikkia…
TykkääTykkää
Oikein suloinen pitsitoppi 🙂 Kauniita kuvia jälleen.
-Nelli-
http://villananna.blogspot.fi/
TykkääTykkää
Heipä hei!
Olen huomannut ravinnon vaikuttavan myös kovasti ihooni, mutta suurimman muutoksen sain jättämällä kaikki kasvojen puhdistusaineet sekä kasvovedet pois käytöstä. Huolellinen puhdistus vedellä riittää. Tarvittaessa poistan silmämeikin kasvovoiteen avulla. Kasvovoiteenkin olen valinnut mahdollisimman luonnonmukaisen. Ihoni on ollut noin vuoden muutoksen jälkeen parhaimmassa kunnossa aikoihin. Kokeile ihmeessä, minulla toimii !
Ennen joulua aloitin myös hiustenhoitorutiinieni muutoksia ja kyllä siinäkin on luonnollisuus tärkeää. Nyt jo saanut kiiltoa, tuuheutta ja hallittavuutta näkyvästi. En malta odottaa mitä pidemmän aikavälin vaikutukset tuovat tullessaan.
Pakkasterveisiä Suomesta.
TykkääTykkää
Ihana asu ja äärimmäisen kauniita tulppaaneja. Mun ehdottomia lempikukkia, muista en niin piittaakaan. Kevät on siis leikkokukkien kulta-aikaa meidän kodissa 🙂
Pakko ihmetellä, että miten joku VOI syödä alle kymmenen karkkia kerrallaan?!? Mulla menisi koko pussi alusta loppuun samoin tein, ei mitään itsehillintää tai kontrollia. Siksi olenkin ollut karkkilakossa jo kohta vuoden. Kohtuukäyttö ei vaan onnistu.
Taannoiseen lenkkipostaukseen piti silloin jo vastata, mutta tietokone reistasi. Olisin esittänyt kysymyksen sulle ja muillekin lenkkeilijöille. Miten ihmeessä teillä pysyy ne nappikuulokkeet korvissa juoksun aikana? Mulla meinaa jatkuvasti tippua, mun korvat on vissiin ihan väärän muotoiset tai jotain. Vinkkejä kaivataan…
Aurinkoiset terveiset hyytävän kylmästä Suomesta! 🙂
TykkääTykkää
Mielenkiintoista. Pidä ihmeessä ruokapäiväkirjaa blogiin. Saako kysyä miksi täysmaitoa ja vaaleaa leipää ja leivän päälle oivariinia? Etkö terveydenhoitajana vältä eläinperäisiä kovia rasvoja? Ainiin! eihän Norjassa taideta ruisleipää syödäkään.. sun pitää ens Suomen reissulla ostaa ruisjauhoja ja tehdä niistä leipää norjassa 😀 tai ostaa ruisleipiä pakastin täyteen? 😉
Entä napostelu pitkin päivää? Nyt terkkari hyvä tarkoitat varmaan, että vähän pähkinöitä jokaisella viidellä aterialla etkä sitä, että aiheutat hampaillesi happohyökkäyksen pitkin päivää??
Pakko kommentoida! D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jonka syönti/juonti rasvattomista maitotuotteista ei hyödytä mitään, oli niihin sitten lisätty miten paljon tahansa D-vitamiinia. D-vitamiini tarvitsee rasvaa imeytyäkseen. Suomen kansa on valitettavasti aivopesty syömään rasvattomia maitotuotteita, jotka sisältävät pahimmassa tapauksessa 12% sokeria (perusjogurtit). Tämän vuoksi suomalaisten luut ovat huonommassa kunnossa kuin koskaan ja suomalaiset ovat lihavampia kuin koskaan. Kaikki ihmiset, joiden tiedän juovan täysmaitoa ja syövän Oivariinia leivän päällä ovat hoikassa ja upeassa kunnossa (iho+hiukset) kuten Johannakin! Margariini on syötäväksi kelpaamatonta, ei vain makunsa vuoksi vaan sisältämiensä ainesosien (nikkeli, liuottimet) vuoksi, joita käytetään luonnostaan juoksevassa muodossa olevan rasvan muokkaamiseen kiinteäksi.
Tiede-lehdessä oli vast’ikään artikkeli siitä, kuinka aikoinaan sydän- ja verisuonisairauksia ja niiden syntysyytä tutkittaessa oli ollut kaksi tutkimussuuntaa; hiilihydraattien liikasaanti ja rasvat. Vaikka rasvasuuntauksen argumentit eivät olleet sen kummempia kuin hiilarikannankaan, rasvakanta pääsi voitolle (margariinivalmistajien rahoittamana kenties?). Fakta on kuitenkin se, että sydän-ja verisuonisairauksia sairastavat ihan yhtälailla margariinin ja rasvattomien maitotuotteiden käyttäjät kuin aitoja luonnollisia tuotteita käyttävät. Olen itse samaa mieltä Johannan kanssa -aitoja luonnollisia ruoka-aineita mutta kaikkea kohtuudella, ja katse sen sijaan annoskokoihin!
Minua kiinnostaa, että joudutko opettamaan eri tavalla kuin itse syöt? Vai onko Norjassa edistyksellisemmät ruokasuositukset kuin Suomessa?
/Soile
TykkääTykkää
Minä en pysty karkkia vetämään kerralla montaa, alkaa vaan oksettaan jos liikaa vetää. Ehkä se on vain hyvä asia…
Nappikuulokkeiksi kannattaa osaa sellaiset ”korvatulppa”malliset, jotka tungetaan korvan sisään ja sitten laajenevat. Ne pysyvät hyvin ja äänikin kuuluu todella hyvin. Esim. Koss-merkkiset ovat hyväksi havaitut 🙂
TykkääTykkää
Pakko kommentoida! D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jonka syönti/juonti rasvattomista maitotuotteista ei hyödytä mitään, oli niihin sitten lisätty miten paljon tahansa D-vitamiinia. D-vitamiini tarvitsee rasvaa imeytyäkseen. Suomen kansa on valitettavasti aivopesty syömään rasvattomia maitotuotteita, jotka sisältävät pahimmassa tapauksessa 12% sokeria (perusjogurtit). Tämän vuoksi suomalaisten luut ovat huonommassa kunnossa kuin koskaan ja suomalaiset ovat lihavampia kuin koskaan. Kaikki ihmiset, joiden tiedän juovan täysmaitoa ja syövän Oivariinia leivän päällä ovat hoikassa ja upeassa kunnossa (iho+hiukset) kuten Johannakin! Margariini on syötäväksi kelpaamatonta, ei vain makunsa vuoksi vaan sisältämiensä ainesosien (nikkeli, liuottimet) vuoksi, joita käytetään luonnostaan juoksevassa muodossa olevan rasvan muokkaamiseen kiinteäksi.
Tiede-lehdessä oli vast’ikään artikkeli siitä, kuinka aikoinaan sydän- ja verisuonisairauksia ja niiden syntysyytä tutkittaessa oli ollut kaksi tutkimussuuntaa; hiilihydraattien liikasaanti ja rasvat. Vaikka rasvasuuntauksen argumentit eivät olleet sen kummempia kuin hiilarikannankaan, rasvakanta pääsi voitolle (margariinivalmistajien rahoittamana kenties?). Fakta on kuitenkin se, että sydän-ja verisuonisairauksia sairastavat ihan yhtälailla margariinin ja rasvattomien maitotuotteiden käyttäjät kuin aitoja luonnollisia tuotteita käyttävät. Olen itse samaa mieltä Johannan kanssa -aitoja luonnollisia ruoka-aineita mutta kaikkea kohtuudella, ja katse sen sijaan annoskokoihin!
Minua kiinnostaa, että joudutko opettamaan eri tavalla kuin itse syöt? Vai onko Norjassa edistyksellisemmät ruokasuositukset kuin Suomessa?
/Soile
itse uskon mieluummin monien vuosien tieteellisiä tutkimustuloksia, ja syön uusimpien ravitsemussuositusten mukaan, jotka muuten julkaistiin tänään!! Rasvaa d-vitamiinin imeytymiseen saa kyllä kaikesta ruoasta mm pähkinöistä. Pidän huuhaana puheita tyyliin ”mummonikin söi aina voita ja joi maitoa suoraan tankista, eikä hänellä ollut mitään tauteja”. Hienoa, jos näin on, mutta ei se tarkoita sitä, että se pätisi valtaväestöön.
TykkääTykkää
itse uskon mieluummin monien vuosien tieteellisiä tutkimustuloksia, ja syön uusimpien ravitsemussuositusten mukaan, jotka muuten julkaistiin tänään!! Rasvaa d-vitamiinin imeytymiseen saa kyllä kaikesta ruoasta mm pähkinöistä. Pidän huuhaana puheita tyyliin ”mummonikin söi aina voita ja joi maitoa suoraan tankista, eikä hänellä ollut mitään tauteja”. Hienoa, jos näin on, mutta ei se tarkoita sitä, että se pätisi valtaväestöön.
täysin samaa mieltä. Uskon myös tieteelliseltä pohjalta tehtyjä tutkimuksia. Tiede-lehden jutussa olleet heput Keyes ja Yudkin kiistelivät onko rasva vai sokeri haitallisempaa. Rasvapolku on laillaan kuljettu loppuun ja siitä antina on muun muassa erilaisia rasvaprofiileja eri rasvoille. Lisäksi tunnistetaan ja tunnustetaan rasvoja paremmuuS/huonommuusjärjestykseen.
Hiilihydraatit eivät ole olleet keskiössä niin pitkään, mutta tietyt asiat ovat piirtyneet faktoiksi. Valkoinen, puhdistettu vilja ja sokeri eivät ole suositeltavia, mutta kyllä ihmiset niitä syövät:eri muodoissa. Lihominen on sen verran monisäikeinen asia, etten jaksa kirjoittaa. Mutta ruokavaliosta, unesta, stressistä ja liikkumisestaan kannattaa jokaisen pitää huolta.
TykkääTykkää
En ole näissä asioissa fanaattinen besserwisser, joten jätän paasaamiset muille. 😉 Mutta pakko kertoa ”ihmiskokeesta” johon ryhdyin. Tämä liittyy ruokavalioon & ihoon. Aikuisiän aknen kanssa on ollut taistelua jo jonkin aikaa ja kun iho taas loppuvuotta kohti huononi niin mulla meni hermot! E-pillerit olen lopettanut pari vuotta sitten (ja siitähän tämä hauskuus alkoikin) ja niihin en enää koske. Roaccutan on se viimeinen oljenkorsi. Haluaisin siis ”parantaa” itseni muilla keinoilla.
Googlettelujen tuloksena löysin mielenkiintoisen asian: gluteeni saattaa olla yksi syypää akneen ja moni tuntui saaneen avun jättämällä gluteenin pois kokonaan. Tiedän, että omalla kohdallani maitotuotteet ovat pahasta ja sokeri nyt on tietysti… myrkkyä. Päätin karsia sokerin, gluteenin (käytännössä ehkä 90 %:sti, töissä käyn ruokalassa syömässä itselleni parhaiten sopivan aterian) ja maitotuotteet. Lisäksi olen syönyt sinkkiä n. kuukauden ajan ja käytössä on myös D-vitamiini ym… Ihonhoidossa käytän Exuviance-tuotteita ja erityisesti selän ihoa (näppyjä sielläkin) olen koittanut hoitaa suolasaippualla. Tätä ihmiskoetta on nyt takana kaksi viikkoa ja en tiedä kuvittelenko vain, silmät kertovat että en :D, mutta ihoni tuntuu paljon paremmalta jo nyt! Uusia finnejä ei ole tullut ja iho on jotenkin kuulaampi. Vanhoja finnejä (punoittava jälki, joka paranee hitaanlaisesti) olen hoitanut paikallisesti sinkkivoiteella ja ostin myös arganöljyä, kun sitä joku suositteli juuri tähän tarkoitukseen. Ruokavalio tuntuu välillä vähän haastavalta, mutta koska olen vasta alussa niin en halua vielä lipsua vaan seurata mielenkiinnolla miten ihoni kunto tästä kehittyy. Olen jo pitkään syönyt paljon marjoja ja kasviksia yms. joten ruokavalion säätäminen oli helpompaa kuin jos olisin tehnyt ihan totaalisen remontin.
Tiina
TykkääTykkää
Hei Johanna!
Kiitos taas iloisesta ja piristävästä kirjoituksesta! Olen ihan samoilla linjoilla kanssasi ruokajutuissa (monella tapaa: rento meininki, terveysasiat tärkeitä, täysmaito ja voi käytössä, kaikkea kohtuudella jne 🙂 ) – ja monessa muussakin 🙂
Olen myös ihmetellyt tuota nykyistä meininkiä, että ihmisten pitäisi saada syödä mahdollisimman paljon…kaikissa laihdutusartikkeleissakin puhutaan, ettei saa totuttaa kehoa pärjäämään liian vähällä (toki ymmärrän säästöliekki-pelon, täytyyhän kehon saada toimia kunnolla!), koska sitten jos syökin enemmän, lihoo…Mikä itseisarvo se on, syödä mahdollisimman paljon, lihomatta? 🙂 Eikös se ole hyvä ihan ekologisestikin ajatellen, jos jengi pärjää vähän vähemmällä ruualla?:)
TykkääTykkää
Oli tosi kiva lukea tällainen normaali juttu ruokavaliosta. Aika usein viime aikoina törmännyt sellaisiin tosi kurinalaisiin ruokavalioihin. Itse en sellaiseen pystyisi, koska vaikka syönkin aika tervellisesti, niin vähän karkkia välillä ja lasi viini viikonloppuna nyt vana kuuluu mun mielestä hyvään elämään. Sillälailla sopivina annoksina.
Kiitos siis mielenkiintoisesta jutusta.
http://niittykulma.blogspot.fi/
TykkääTykkää
Eläinperäisiä rasvoja ei tarvitse kokonaan välttää. 1/3 tai puolet rasvoista voi olla eläinperäisiä rasvoja, suositukset vähän vaihtelevat. Ja loput kasvirasvoja. Eli eläinrasvat kohtuudella ovat terveellisiä, vitamiinit ja muut terveelliset aineet ovat enimmäkseen rasvassa, eli vähärasvaiset tuotteet ovat epäterveellisempiä. Poistetun rasvan mukana menee siis hyviäkin aineita.
TykkääTykkää
Minäkin vähän ihmettelen tuota jonkun kirjoittelua pienemmistä ruokamäärustä ja lautasista? Huh, eikai SE voi olla kenenkään tavoite? Että sitten voi syödä mitä vain, kun syö vähän? Itse liputa kyllä säännöllisten ruoka-aikojen puolesta, OIKEANLAISEN ravinnon, enkä sen määrän puolesta.. no, tottakai joku järkevä määrä, mutta kyllä suurempi merkitys on sillä, MISTÄ ne kalorit saadaan, kuin itse kalorien määrästä tai ruuan määrästä. Eikä mun mielestä sun ruokavalio ole kovinkaan epäterveellinen, tosin itse en tulisi lounaalla ihan noin pienellä toimeen 🙂
TykkääTykkää
En ollenkaan ota kantaa tähän vilkkaaseen ruokakeskusteluun, vaan kysyn mistä tuo IHANA pitsitoppi on ostettu? Tahtoo samanlaisen 🙂
emma
TykkääTykkää
Sairastan sydän- ja verisuonitautia. Painan 48 kg. Olen aina syönyt paljon kasviksia ja hedelmiä ja viljaa, esim. mysliä. En rasvaa koskaan, varsinkaan kovaa rasvaa. Kolesterolin on 4, HDL 1,9. Olen kuulkaa aika katkera kaikelle viralliselle tiedolle, jonka mukaan olen syönyt muka terveellisesti. Nyt 37-vuotiaana minulla on max. 30 v elinaikaa, eikä tiedä, kuinka terve saan olla. Syökää ihmiset kuulkaa ihan mitä haluatte älkääkä huolehtiko muiden syömisistä. Olen itse sen rasvalinjan kannattaja kaiken tämän jälkeen!
TykkääTykkää
TykkääTykkää
Biisi tosi hyvä, taidan itsekin tehdä vatsoja sen tahtiin 🙂 Mistä olen löytänyt tuon ihanan pitsitopin?
TykkääTykkää
Ihania kukkia, ihana pitsitoppi ja erityisen ihania avokadomössöleipiä! Itse lykkään avokadomössön ruisleivälle aamuisin ja hyvää on kyllä:) Ja tosiaan iholle hyväksi, kuten ne pähkinätkin, paroja koetan napsia pari päivässä, seleenin vuoksi.
Mun pitää olla tarkka syömisteni suhteen ja olen aika hyvin oppinutkin sen mitä kestää syödä (että paino pysyy laskusuunnassa, sitä on vielä hieman liikaa omasta mielestäni). Ruokapäiväkirjaa en pidä sen kummemmin, iltaisin listaan Finelin ruokakoriin päivän eväät ja tarkistan, että kaikkea on tarpeeksi ja mitään ei liikaa. On ihanaa kun tunneherkuttelun sijaan on oppinut syömään järkevästi!
Tavoitteena minulla on kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveys, siihen kuuluvat painonhallinta ja henkinen puoli yhtälailla, varsinkin kun syöminen tapauksessani on tunnemussutusta. Jos on ikävää, surua, tylsää, ketuttaa, on hauskaa tai ihan mitä vaan. Lapsen sairauden sävyttämien vaikeiden vuosien jälkeen pitää oppia nauttimaan hetkestä ja olla kiitollinen siitä mitä kaikkea on saanut: neljä ihanaa lasta ja mahtavan aviomiehen! Nyt on viimein tilaa miettiä myös näitä pinnallisempia asioita, kuten painonhallintaa ja omaa ulkomuotoa;)
http://mamainprogess.blogspot.fi/2014/01/vauvan-plussat-ja-aidin-miinukset.html
TykkääTykkää
Kuulostaa hyvältä 🙂 Niin, sepäs se kun ruokaa kuuluisi käyttää nälkään ja siihen, että jaksaa kaiken ja on energiaa, eikä kaikkeen muuhunkin. Nykyään sitä menee (itse kullakin) helposti ihan huomaamatta melkein joka ilta sohvalla. Asia, josta kannattaa olla tietoinen.
TykkääTykkää
Tuo ruoka on kyllä semmoinen juttu että jokaisen pitäisi ottaa se tosissaan mutta rennosti. Itse suosin aitoja ja puhtaita tuotteita. Ei keinotekoisia lisäaineita ja muita myrkkyjä. Ja se ruuanlaatu vaikuttaa oikeasti siihen jaksamiseen ja yleisvointiin, niin ja tietty siihen ihoonkin. Mites tuo avocado-valkosipulilevite? Ihanko raa’an valkosipulin sotket avocadon sekaan. Mä oon sinnikkäästi yrittänyt opetella tuota avocadon syömistä. Lähinnä salaatteihin lisäilen, mutta ei se nyt mun ykkösherkku oo. Jotenkin se on mautonta mössöä, mut valkosipulin kans vois toimiakin. Mä oon vaan surkea tunnistamaan millon avacado on just hyvä kypsyydeltään syötäväksi. Onnistun aina valitsemaan ylikypsät tai raa’at yksilöt.
Sanna
TykkääTykkää
Moikka Sanna 🙂 Joo ihan suoraan valkosipulia puristimesta ja vähän pippuria sekaan ja sit sekoitan mössön kunnolla. kun on vielä voita leivän alla niin siihen saa ihan kivasti makua! Itse suosin kai vähän pehmeämpi avocadoja -ei ihan kivikovaa, sillä ne on niin helppo muussata… 🙂
TykkääTykkää
Jee, justiinsa löysin sun blogin ja heti löysin asiaa, kiitos! Kiva lukea, että joku toinenkin ”syö vähän”, mitä minäkin teen. Löysin kirpparilta perheelle ihanat 1950 -luvun ruokalautaset, ja nyt koko perhe syö vähemmän. Ovat nämä lautaset ehkä hieman nykyisiä voileipälautasia isommat, ja paljon pienemmät kuin astiastoni normilautaset. Vanhaan hyvään aikaan kun syötiinkin vähemmän. Sisaren kanssa muisteltiin, kun jouluna nähtiin, että esim. tavallinen hernekeittopurkki riitti koko perheelle jokunen vuosikymmen sitten, (3 tytärtä ja vanhemmat, eli 5 henkeä), kun tölkilliseen soppaa lisättiin tölkki vettä. Nykyisin yksi ihminen vetää kyseisen annoksen kerralla, hmmm. Ja kun syö oikeaa ruokaa, eikä näitä kevytversioita, niin voi syödä hyvällä omalla tunnolla: syö vähän ja hyvää. Mun oma heikkouteni, dippisoosi, syntyy oikeaan rasvaiseen turkkilaisjugurttiin, kai sitä Norjassa saa römme -nimisenä? ja siihen raastan yhden yksikyntisen valkosipulin. Käyttötarkoituksen mukaan maustan: kalalle: tillillä, kanalle tai lihalle, tai kasviksille esim. persiljalla ja sinapilla. Nam. Ja karkkeja minäkin pidän jemmassa! Kiitos kivasta ja kauniista blogista! T. Sirkkutäti
TykkääTykkää
Niinpä…. ja sitten pidetään ihan kauheina noita 50 -luvun tottumuksia ja kuitenkin ihmetellään miksei itsellä ole samanlaista vyötäröä kuin niissä kuvissa 😛 Sen huomaa tosiaan astioiden koosta, silloin oli ihan miniastioita verrattuna nykyiseen! Kiitos kivasta dippivinkistä, mm.
TykkääTykkää
Oletteko ajatelleet hankkivanne vielä lisää pikkuisia? Olet niin kaunis ja muutenkin ihanan oloinen ihminen, että useammankin lapsen soisi syntyvän tuollaiselle äidille 🙂
TykkääTykkää
Kiitos ❤ On siitä ollut keskusteluja, saa nähdä tulevatko koskaan päätökseen :)) Mutta oon kyllä siinä ihan samaa mieltä että ilomielin ottaisin vielä yhden pikkusen tänne ❤
TykkääTykkää
Nimenomaan oleellista on tuo ruuan MÄÄRÄ. Aika vapaasti saa syödä, kun ei täytä lautasta kukkuroilleen.
Googleta huvikseen kuvia ”lautasmallista”, niin jokaisessa kuvassa on lautanen täytetty reunasta reunaan. Ihan kuin se olisi se suositeltava tapa täyttää lautanen… niin sitä ihmiselle opetaan mallia ”miten pitää syödä”. Toki se menee, jos suurin osa on salaattia, mutta jos saman määrän ottaa vaikka lasagnea, niin ei ihme jos päivän kalorit menee yli 😀
TykkääTykkää
Joo, jos se puolet on salaattia, niin sitten… Mutta ihan totta, sitten se lipsuu siihen että jonain päivänä ei jaksakaan tehdä salaattia ja täyttää sen lautasen silti 😉 Niinhän se menee. Mullakin joskus mennyt 😀
TykkääTykkää
Toivon todella, että tänne sivulle eivät eksy teinitytöt, jotka saisivat sellaisen mallin, että kaksi leipäpalaa on pätevä lounas.
Myös kolmoskommentoijan teksti saa mut huolestumaan. Ihanteena hernekeittopurkki koko perheelle ja pienet lautaset, jotta kaikki syövät vähemmän… Millasen mallin uskot tuon antavan kasvuikäiselle lapselle/nuorelle?
TykkääTykkää
Hmm, kaksi leipää saattaa olla ihan hyvä lounas, riippuu vähän mitä siinä leivän päällä on ja mitä muuten syö. Tiedätkö, että täällä Norjassa syödään _aina_ vain leipää lounaaksi… aika uskomatonta, mutta täällä ei edes ole sellaista lämminruouka-lounaskulttuuria kuin esim. Suomessa. Täällä on se leipä ihan kyllästymiseen asti. Ala-asteen ekalta luokalta asti. Ei lämmimntä lounasta ei. En ole itsekään ihan samaa mieltä tän mallin parhaudesta, mutta näillä mennään.
Mitä teinityttöjen syömishäiriöihin tulee, en usko että mun blogista on helpointa hakea motivaatiota tai kipinää… syömishäiriöt ovat kuitenkin psyykkisiä häiriöitä ja lähtevät yleensä jostain ihan muista -jo vuosien takaisista ongelmista. Täällä yritän korostaa terveellisiä elintapoja enkä esimerkiksi ole koskaan laihduttanut… veikkaan siis että teinitytöt saavat inspistä ja vinkkiä jostain muualta.
Kasvuikäisille on tottakai turvattava riittävä ravinto -etenkin kun se täällä meillä on mahdollista, mutta veikkaan että monen nuorenkin olisi ihan hyvä kohdata rajoituksia ruoan tarjonnassa. Nykyään ei oo koskaan nälka eikä osata edes kuvitella että ruoka loppuisi. Se että yhdessä syödään päivälliseksi hernekeittoa on jo pelkästään yhdessäsyonnin vuoksi loistava esimerkki ja hmm… mietin että riittäiskö se meidän perheelle… ei varmaan. Ehkä me ihmiset ollaan vähän kasvettu 50 -luvusta ja tarvitaan enemmän ravintoa, mutta ei se nyt ihan kauhean kaukaa haettu ajatus ole. Aika monissa maissa joudutaan pärjäämään tollaisilla määrillä.
TykkääTykkää
Tuo ruoka on täälläkin tapetilla, sillä ainakin viitisen kiloa pitäisi tiputtaa, että pääsisin normaalipainoisten kirjoihin. Lounaalla minäkin olen tottunut syömään vain kaksi leipää, joskus lisäksi pienen hedelmän. Tulee yksinkertaisesti tukala olo, jos kesken töiden syö enemmän. Ruokamääräsi on toki melko pieni, jos treenaa paljon, mutta toisaalta kun käyttää rasvaisempia maitoja ja jogurtteja, saa energiaakin enemmän. Viikonloput on ainakin itselläni ongelma, sillä perjantai ja lauantai iltoina tekee niin mieli syödä jotain muuta kuin arkena. Hyviä terveellisempiä tai kevyempiä ”herkku” vinkkejä lukisin mieluusti!
TykkääTykkää
Heippis 🙂 Tääkin oli tosiaan vain yhden päivän juttu, jonain toisena päivänä saatan syödä vähän tuhdimmin, mutta kuten sanoit, helposti tulee vähän tukala olo töissäkin jos ihan ahtaa kauheasti 😉 Samoin kotona itseasiassa, syön aika pieniä annoksia, koska olo pysyy parempana niin. Ja nimenomaan, viikonoppuisin on aina enenmmin herkuttelua 😛
TykkääTykkää
Mielenkiintoista. Pidä ihmeessä ruokapäiväkirjaa blogiin. Saako kysyä miksi täysmaitoa ja vaaleaa leipää ja leivän päälle oivariinia? Etkö terveydenhoitajana vältä eläinperäisiä kovia rasvoja? Ainiin! eihän Norjassa taideta ruisleipää syödäkään.. sun pitää ens Suomen reissulla ostaa ruisjauhoja ja tehdä niistä leipää norjassa 😀 tai ostaa ruisleipiä pakastin täyteen? 😉
Entä napostelu pitkin päivää? Nyt terkkari hyvä tarkoitat varmaan, että vähän pähkinöitä jokaisella viidellä aterialla etkä sitä, että aiheutat hampaillesi happohyökkäyksen pitkin päivää??
TykkääTykkää
Heh, terkkareillakin on omat heikkoutensa 😉 Kuten sanoin, en syö mitenkään esimerkillisesti vaan lähinnä niin, miten tykkään, vaikkei kaikki ratkaisuni olekaan terveellisimpiä. Täysmaito ja voimariini kuuluvat niihin makuihin, joista en ainakaan vielä ole ollut valmis tinkimään 🙂 Ja no, kourallinen pähkinöitä ei tosiaan riitä kovin moneksi syömäkerraksi päivän aikana, vaan kyllä ne parilla kerralla taitaa mennä. Joskus toki napostelen happohyöksiä aiheuttaenkin, hyi hyi ;)) Mut yritän syödä myös purkkaa!! 😉
TykkääTykkää
Ja huips, olipas tosian aika ”kuuma” toi Si Te Agarro, jotenkin kävi vähän punastuttamaan toi videon katselu nyt… Mut biisi on hyvä heh :))
TykkääTykkää
Ei keskieuroopassakaan syoda esim:iltaruokaa vaan iltaleipa( esim:saksaksi Abendbrot).
sveitsissa syodaan aina-joka paiva tasan tarkkaan samoilla kelloa lyomilla.
paivan ruokarytmi: aamulla ehka pieni aamupala heratessa/toihin lahtiessa esim:klo7.
klo 9. aamupala koulussa, paikkareissa, tyopaikoilla, rakennuksilla ym ym siis tauko joilloin kahvilat tayttyy tyomiehista ym.
klo12 lounas, klo 16 valipala, Klo 18&20valilla iltaruoka yleensa iltaleipa.
ihmiset on taalla todella terveita ja hoikkia…
TykkääTykkää
Oikein suloinen pitsitoppi 🙂 Kauniita kuvia jälleen.
-Nelli-
http://villananna.blogspot.fi/
TykkääTykkää
Heipä hei!
Olen huomannut ravinnon vaikuttavan myös kovasti ihooni, mutta suurimman muutoksen sain jättämällä kaikki kasvojen puhdistusaineet sekä kasvovedet pois käytöstä. Huolellinen puhdistus vedellä riittää. Tarvittaessa poistan silmämeikin kasvovoiteen avulla. Kasvovoiteenkin olen valinnut mahdollisimman luonnonmukaisen. Ihoni on ollut noin vuoden muutoksen jälkeen parhaimmassa kunnossa aikoihin. Kokeile ihmeessä, minulla toimii !
Ennen joulua aloitin myös hiustenhoitorutiinieni muutoksia ja kyllä siinäkin on luonnollisuus tärkeää. Nyt jo saanut kiiltoa, tuuheutta ja hallittavuutta näkyvästi. En malta odottaa mitä pidemmän aikavälin vaikutukset tuovat tullessaan.
Pakkasterveisiä Suomesta.
TykkääTykkää
Ihana asu ja äärimmäisen kauniita tulppaaneja. Mun ehdottomia lempikukkia, muista en niin piittaakaan. Kevät on siis leikkokukkien kulta-aikaa meidän kodissa 🙂
Pakko ihmetellä, että miten joku VOI syödä alle kymmenen karkkia kerrallaan?!? Mulla menisi koko pussi alusta loppuun samoin tein, ei mitään itsehillintää tai kontrollia. Siksi olenkin ollut karkkilakossa jo kohta vuoden. Kohtuukäyttö ei vaan onnistu.
Taannoiseen lenkkipostaukseen piti silloin jo vastata, mutta tietokone reistasi. Olisin esittänyt kysymyksen sulle ja muillekin lenkkeilijöille. Miten ihmeessä teillä pysyy ne nappikuulokkeet korvissa juoksun aikana? Mulla meinaa jatkuvasti tippua, mun korvat on vissiin ihan väärän muotoiset tai jotain. Vinkkejä kaivataan…
Aurinkoiset terveiset hyytävän kylmästä Suomesta! 🙂
TykkääTykkää
Mielenkiintoista. Pidä ihmeessä ruokapäiväkirjaa blogiin. Saako kysyä miksi täysmaitoa ja vaaleaa leipää ja leivän päälle oivariinia? Etkö terveydenhoitajana vältä eläinperäisiä kovia rasvoja? Ainiin! eihän Norjassa taideta ruisleipää syödäkään.. sun pitää ens Suomen reissulla ostaa ruisjauhoja ja tehdä niistä leipää norjassa 😀 tai ostaa ruisleipiä pakastin täyteen? 😉
Entä napostelu pitkin päivää? Nyt terkkari hyvä tarkoitat varmaan, että vähän pähkinöitä jokaisella viidellä aterialla etkä sitä, että aiheutat hampaillesi happohyökkäyksen pitkin päivää??
Pakko kommentoida! D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jonka syönti/juonti rasvattomista maitotuotteista ei hyödytä mitään, oli niihin sitten lisätty miten paljon tahansa D-vitamiinia. D-vitamiini tarvitsee rasvaa imeytyäkseen. Suomen kansa on valitettavasti aivopesty syömään rasvattomia maitotuotteita, jotka sisältävät pahimmassa tapauksessa 12% sokeria (perusjogurtit). Tämän vuoksi suomalaisten luut ovat huonommassa kunnossa kuin koskaan ja suomalaiset ovat lihavampia kuin koskaan. Kaikki ihmiset, joiden tiedän juovan täysmaitoa ja syövän Oivariinia leivän päällä ovat hoikassa ja upeassa kunnossa (iho+hiukset) kuten Johannakin! Margariini on syötäväksi kelpaamatonta, ei vain makunsa vuoksi vaan sisältämiensä ainesosien (nikkeli, liuottimet) vuoksi, joita käytetään luonnostaan juoksevassa muodossa olevan rasvan muokkaamiseen kiinteäksi.
Tiede-lehdessä oli vast’ikään artikkeli siitä, kuinka aikoinaan sydän- ja verisuonisairauksia ja niiden syntysyytä tutkittaessa oli ollut kaksi tutkimussuuntaa; hiilihydraattien liikasaanti ja rasvat. Vaikka rasvasuuntauksen argumentit eivät olleet sen kummempia kuin hiilarikannankaan, rasvakanta pääsi voitolle (margariinivalmistajien rahoittamana kenties?). Fakta on kuitenkin se, että sydän-ja verisuonisairauksia sairastavat ihan yhtälailla margariinin ja rasvattomien maitotuotteiden käyttäjät kuin aitoja luonnollisia tuotteita käyttävät. Olen itse samaa mieltä Johannan kanssa -aitoja luonnollisia ruoka-aineita mutta kaikkea kohtuudella, ja katse sen sijaan annoskokoihin!
Minua kiinnostaa, että joudutko opettamaan eri tavalla kuin itse syöt? Vai onko Norjassa edistyksellisemmät ruokasuositukset kuin Suomessa?
/Soile
TykkääTykkää
Minä en pysty karkkia vetämään kerralla montaa, alkaa vaan oksettaan jos liikaa vetää. Ehkä se on vain hyvä asia…
Nappikuulokkeiksi kannattaa osaa sellaiset ”korvatulppa”malliset, jotka tungetaan korvan sisään ja sitten laajenevat. Ne pysyvät hyvin ja äänikin kuuluu todella hyvin. Esim. Koss-merkkiset ovat hyväksi havaitut 🙂
TykkääTykkää
Pakko kommentoida! D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jonka syönti/juonti rasvattomista maitotuotteista ei hyödytä mitään, oli niihin sitten lisätty miten paljon tahansa D-vitamiinia. D-vitamiini tarvitsee rasvaa imeytyäkseen. Suomen kansa on valitettavasti aivopesty syömään rasvattomia maitotuotteita, jotka sisältävät pahimmassa tapauksessa 12% sokeria (perusjogurtit). Tämän vuoksi suomalaisten luut ovat huonommassa kunnossa kuin koskaan ja suomalaiset ovat lihavampia kuin koskaan. Kaikki ihmiset, joiden tiedän juovan täysmaitoa ja syövän Oivariinia leivän päällä ovat hoikassa ja upeassa kunnossa (iho+hiukset) kuten Johannakin! Margariini on syötäväksi kelpaamatonta, ei vain makunsa vuoksi vaan sisältämiensä ainesosien (nikkeli, liuottimet) vuoksi, joita käytetään luonnostaan juoksevassa muodossa olevan rasvan muokkaamiseen kiinteäksi.
Tiede-lehdessä oli vast’ikään artikkeli siitä, kuinka aikoinaan sydän- ja verisuonisairauksia ja niiden syntysyytä tutkittaessa oli ollut kaksi tutkimussuuntaa; hiilihydraattien liikasaanti ja rasvat. Vaikka rasvasuuntauksen argumentit eivät olleet sen kummempia kuin hiilarikannankaan, rasvakanta pääsi voitolle (margariinivalmistajien rahoittamana kenties?). Fakta on kuitenkin se, että sydän-ja verisuonisairauksia sairastavat ihan yhtälailla margariinin ja rasvattomien maitotuotteiden käyttäjät kuin aitoja luonnollisia tuotteita käyttävät. Olen itse samaa mieltä Johannan kanssa -aitoja luonnollisia ruoka-aineita mutta kaikkea kohtuudella, ja katse sen sijaan annoskokoihin!
Minua kiinnostaa, että joudutko opettamaan eri tavalla kuin itse syöt? Vai onko Norjassa edistyksellisemmät ruokasuositukset kuin Suomessa?
/Soile
itse uskon mieluummin monien vuosien tieteellisiä tutkimustuloksia, ja syön uusimpien ravitsemussuositusten mukaan, jotka muuten julkaistiin tänään!! Rasvaa d-vitamiinin imeytymiseen saa kyllä kaikesta ruoasta mm pähkinöistä. Pidän huuhaana puheita tyyliin ”mummonikin söi aina voita ja joi maitoa suoraan tankista, eikä hänellä ollut mitään tauteja”. Hienoa, jos näin on, mutta ei se tarkoita sitä, että se pätisi valtaväestöön.
TykkääTykkää
itse uskon mieluummin monien vuosien tieteellisiä tutkimustuloksia, ja syön uusimpien ravitsemussuositusten mukaan, jotka muuten julkaistiin tänään!! Rasvaa d-vitamiinin imeytymiseen saa kyllä kaikesta ruoasta mm pähkinöistä. Pidän huuhaana puheita tyyliin ”mummonikin söi aina voita ja joi maitoa suoraan tankista, eikä hänellä ollut mitään tauteja”. Hienoa, jos näin on, mutta ei se tarkoita sitä, että se pätisi valtaväestöön.
täysin samaa mieltä. Uskon myös tieteelliseltä pohjalta tehtyjä tutkimuksia. Tiede-lehden jutussa olleet heput Keyes ja Yudkin kiistelivät onko rasva vai sokeri haitallisempaa. Rasvapolku on laillaan kuljettu loppuun ja siitä antina on muun muassa erilaisia rasvaprofiileja eri rasvoille. Lisäksi tunnistetaan ja tunnustetaan rasvoja paremmuuS/huonommuusjärjestykseen.
Hiilihydraatit eivät ole olleet keskiössä niin pitkään, mutta tietyt asiat ovat piirtyneet faktoiksi. Valkoinen, puhdistettu vilja ja sokeri eivät ole suositeltavia, mutta kyllä ihmiset niitä syövät:eri muodoissa. Lihominen on sen verran monisäikeinen asia, etten jaksa kirjoittaa. Mutta ruokavaliosta, unesta, stressistä ja liikkumisestaan kannattaa jokaisen pitää huolta.
TykkääTykkää
En ole näissä asioissa fanaattinen besserwisser, joten jätän paasaamiset muille. 😉 Mutta pakko kertoa ”ihmiskokeesta” johon ryhdyin. Tämä liittyy ruokavalioon & ihoon. Aikuisiän aknen kanssa on ollut taistelua jo jonkin aikaa ja kun iho taas loppuvuotta kohti huononi niin mulla meni hermot! E-pillerit olen lopettanut pari vuotta sitten (ja siitähän tämä hauskuus alkoikin) ja niihin en enää koske. Roaccutan on se viimeinen oljenkorsi. Haluaisin siis ”parantaa” itseni muilla keinoilla.
Googlettelujen tuloksena löysin mielenkiintoisen asian: gluteeni saattaa olla yksi syypää akneen ja moni tuntui saaneen avun jättämällä gluteenin pois kokonaan. Tiedän, että omalla kohdallani maitotuotteet ovat pahasta ja sokeri nyt on tietysti… myrkkyä. Päätin karsia sokerin, gluteenin (käytännössä ehkä 90 %:sti, töissä käyn ruokalassa syömässä itselleni parhaiten sopivan aterian) ja maitotuotteet. Lisäksi olen syönyt sinkkiä n. kuukauden ajan ja käytössä on myös D-vitamiini ym… Ihonhoidossa käytän Exuviance-tuotteita ja erityisesti selän ihoa (näppyjä sielläkin) olen koittanut hoitaa suolasaippualla. Tätä ihmiskoetta on nyt takana kaksi viikkoa ja en tiedä kuvittelenko vain, silmät kertovat että en :D, mutta ihoni tuntuu paljon paremmalta jo nyt! Uusia finnejä ei ole tullut ja iho on jotenkin kuulaampi. Vanhoja finnejä (punoittava jälki, joka paranee hitaanlaisesti) olen hoitanut paikallisesti sinkkivoiteella ja ostin myös arganöljyä, kun sitä joku suositteli juuri tähän tarkoitukseen. Ruokavalio tuntuu välillä vähän haastavalta, mutta koska olen vasta alussa niin en halua vielä lipsua vaan seurata mielenkiinnolla miten ihoni kunto tästä kehittyy. Olen jo pitkään syönyt paljon marjoja ja kasviksia yms. joten ruokavalion säätäminen oli helpompaa kuin jos olisin tehnyt ihan totaalisen remontin.
Tiina
TykkääTykkää
Hei Johanna!
Kiitos taas iloisesta ja piristävästä kirjoituksesta! Olen ihan samoilla linjoilla kanssasi ruokajutuissa (monella tapaa: rento meininki, terveysasiat tärkeitä, täysmaito ja voi käytössä, kaikkea kohtuudella jne 🙂 ) – ja monessa muussakin 🙂
Olen myös ihmetellyt tuota nykyistä meininkiä, että ihmisten pitäisi saada syödä mahdollisimman paljon…kaikissa laihdutusartikkeleissakin puhutaan, ettei saa totuttaa kehoa pärjäämään liian vähällä (toki ymmärrän säästöliekki-pelon, täytyyhän kehon saada toimia kunnolla!), koska sitten jos syökin enemmän, lihoo…Mikä itseisarvo se on, syödä mahdollisimman paljon, lihomatta? 🙂 Eikös se ole hyvä ihan ekologisestikin ajatellen, jos jengi pärjää vähän vähemmällä ruualla?:)
TykkääTykkää
Oli tosi kiva lukea tällainen normaali juttu ruokavaliosta. Aika usein viime aikoina törmännyt sellaisiin tosi kurinalaisiin ruokavalioihin. Itse en sellaiseen pystyisi, koska vaikka syönkin aika tervellisesti, niin vähän karkkia välillä ja lasi viini viikonloppuna nyt vana kuuluu mun mielestä hyvään elämään. Sillälailla sopivina annoksina.
Kiitos siis mielenkiintoisesta jutusta.
http://niittykulma.blogspot.fi/
TykkääTykkää
Eläinperäisiä rasvoja ei tarvitse kokonaan välttää. 1/3 tai puolet rasvoista voi olla eläinperäisiä rasvoja, suositukset vähän vaihtelevat. Ja loput kasvirasvoja. Eli eläinrasvat kohtuudella ovat terveellisiä, vitamiinit ja muut terveelliset aineet ovat enimmäkseen rasvassa, eli vähärasvaiset tuotteet ovat epäterveellisempiä. Poistetun rasvan mukana menee siis hyviäkin aineita.
TykkääTykkää
Minäkin vähän ihmettelen tuota jonkun kirjoittelua pienemmistä ruokamäärustä ja lautasista? Huh, eikai SE voi olla kenenkään tavoite? Että sitten voi syödä mitä vain, kun syö vähän? Itse liputa kyllä säännöllisten ruoka-aikojen puolesta, OIKEANLAISEN ravinnon, enkä sen määrän puolesta.. no, tottakai joku järkevä määrä, mutta kyllä suurempi merkitys on sillä, MISTÄ ne kalorit saadaan, kuin itse kalorien määrästä tai ruuan määrästä. Eikä mun mielestä sun ruokavalio ole kovinkaan epäterveellinen, tosin itse en tulisi lounaalla ihan noin pienellä toimeen 🙂
TykkääTykkää
En ollenkaan ota kantaa tähän vilkkaaseen ruokakeskusteluun, vaan kysyn mistä tuo IHANA pitsitoppi on ostettu? Tahtoo samanlaisen 🙂
emma
TykkääTykkää
Sairastan sydän- ja verisuonitautia. Painan 48 kg. Olen aina syönyt paljon kasviksia ja hedelmiä ja viljaa, esim. mysliä. En rasvaa koskaan, varsinkaan kovaa rasvaa. Kolesterolin on 4, HDL 1,9. Olen kuulkaa aika katkera kaikelle viralliselle tiedolle, jonka mukaan olen syönyt muka terveellisesti. Nyt 37-vuotiaana minulla on max. 30 v elinaikaa, eikä tiedä, kuinka terve saan olla. Syökää ihmiset kuulkaa ihan mitä haluatte älkääkä huolehtiko muiden syömisistä. Olen itse sen rasvalinjan kannattaja kaiken tämän jälkeen!
TykkääTykkää