Käsi josta pitää kiinni

& lapsia viikonloppuna

”Mitä teet työksesi?” nuori mies kysyi.

”Olen vanhainkodissa töissä.” vastasi parikymppinen tyttö.

”Ai sairaanhoitaja?” 

”Ei.”

”Lähihoitaja?” 

”Ei, asistentti.”

”Siis pyyhit vain pyllyjä?” oli nuoren miehen väheksyvä, jopa halveksuva vastaus. 

Näiden nuorten keskustelu ja mahdollisesti yhteinen taival katkesi tähän. Eräänä joulukuisena yönä pikkujoulutunnelmissa.

Ja tyttö jäi miettimään, että mitä jos tämä nuori mies joskus päätyy vanhainkotiin. Herää aamulla tietämättä missä on, kuka on. Pääsemättä ylös sängystä ilman apua, pääsemättä vessaan ilman apua, saamatta aamupalaa ilman tytön apua. Tuntien olonsa kummallisen sekavaksi, tietämättä voiko auttajaan luottaa, peläten, lyöden. 

Vähitellen luottaen, pitäen auttavasta kädestä, ainoasta oljenkorrestaan. Kunnes tytön on pakko lähteä auttamaan monia muita. Vastaamaan lukuisiin puheluihin, vastaamaan omaisten kysymyksiin. Täyttämään papereita, huuhtelemaan toimepidevälineitä, täyttämään kylpyhuoneiden kaappeja ja varastoja, varmistamaan että jokaisella on kaikki tarvittava. Vastaaottamaan uusia autettavia, tilaamaan ruokaa. Soittamaan sijaista iltavuorosta sairastuneelle.

Ja kotiin päästyään tyttö tuntee huonoa omaatuntoa siitä, ettei voinut pitää vanhaa miestä kädestä kauemmin. 

Illalla tyttö lähtee ulos ystävien kanssa ja tapaa pojan. Pojan, jonka mielestä tämän työ ei ole minkään arvoista ja joka jatkaa seuraavan tytön luo.

Nämä tytöt ovat ihan mitä tahansa ammattikuntaa terveydenhuollossa. Nämä tytöt ovat niitä, jotka tekevät monen yksinäisen vanhuksen joulusta siedettävän, jopa mukavan. Nämä tytöt sanovat sanoja, joille hymyillä, antavat halauksen, joka lämmittää. Nämä tytöt eivät koskaan ajattele pyyhkivänsä pyllyjä, he tekevät niin paljon muuta. Jotain paljon arvokkaampaa. Nämä tytöt antavat käden, josta pitää kiinni.

Elämänlaaduksikin sitä voisi kutsua.

(Huomaatte, että olen kuvaillut aika paljon lapsia viikonloppuna. :)) Rakas ystäväni toivoi lapsistaan sellaista pientä vuosikatsausta ja kuvista noissa maisemissa ja kirpeässä auringossa tulikin aivan ihania… <3)

Hyvää uuden viikon alkua ❤

27 vastausta artikkeliin “Käsi josta pitää kiinni

 1. Word.
  Kiitos tästä kirjoituksesta. Teen itse vapaaehtoistyötä vanhusten parissa, ja näen läheltä mitä hoitotyön arki on. Arvostukseni hoitotyön tekijöitä kohtaan on kasvanut valtavasti.
  Tämän postauksen kuvissa on aivan erityisen kaunis valo ja herkkyys. Olisipa lapseni vielä noin pieniä, ottaisin heistä ihan erilaisia kuvia nyt kuin silloin parikymmentä vuotta sitten  
  Kivaa alkaavaa viikkoa sinulle Johanna, ja tietysti kaikille teille blogia seuraaville! 

  Tykkää

 2. Kiitos Johanna! Niin kauniisti kirjoitettu. Tärkeästä asiasta. Työn, oli se mikä työ tahansa, halveksuminen saa vereni kiehumaan… Ja kertoo kyllä halveksujasta kaiken tarpeellisen, valitettavasti. Mukavaa viikkoa ja joulunodotusta! Kiitos kaunis arkeni piristämisestä ❤ Tykkään blogistasi niin kovasti.
  -Kaisa-
   

  Tykkää

 3. Heips,
  Kiitos tosi hyvästä kirjoituksesta ja mukavaa alkavaa viikkoa.
  t: Maarit
  (ihania sisaruskuvia)

  Tykkää

 4. Hei,
  Kiitos tarinastasi. Valitettavan usein tämänkaltaisiin asenteisiin törmää, joka kertoo ihmisten tietämättömyydestä ja suppeakatseisuudesta työstä ikääntyneiden ihmisten parissa. Jokaisella meistä pitäisi olla joku, jonka kädestä pitää kiinni. Ihanaa joulun aikaa!
  – Nina

  Tykkää

 5. Kyynel vierähti silmäkulmasta kun luin tekstisi. Niin kauniisti kirjoitettu ja niin totta. Jaksamista kaikille tällaista arvokasta työtä tekeville. Hyvää Joulun odotusta! -Anneli

  Tykkää

 6. Tulin juuri iltavuorosta tk;n vuodeosastolta. Vanhusten hoito on todellakin paljon muuta kuin pyllyjen pyyhintää. Kaunis kiitos tästä hienosta kirjoituksesta kaikkien meidän hoitoalan ihmisten ja etenkin vanhusten puolesta. Ihanaa joulunodotusta kaikille 🙂
  Terkuin, Ninnuli

  Tykkää

 7. Kiitos tästä kauniista kirjoituksesta! Olen seurannut vuosia blogiasi ja nyt kommentoin ensimmäisen kerran. Kirjoituksistasi välittyy lähimmäisenrakkaus ja arvostus muita ihmisiä kohtaan. Juuri se tekee blogistasi erityisen. Hyvää joulua!

  Tykkää

 8. Itse lähihoitajana saan usein kuulla muilta ”ai sä oot semmonen apulainen” sanotaankohan esim rakennusmiehillekkään että hei sä oot apulainen tms. Harmittaa kun moni ei arvosta työtämme. Kiitoksia vaan ihanasta kirjoituksesta ja kauniista kuvista ❤ -Ninnuliini-

  Tykkää

 9. Onko Norjassa lähihoitaja siis asistentti? Meillähän taas assistentit ovat sihteerejä tms. toimistonaisia.

  Tykkää

 10. Niin, mitkä työt oikeastaan ovat sellaisia, joille ensimmäisenä alkaisimme kaipaamaan tekijää, jos hommat jätettäisiinkin yhtäkkiä tekemättä….. Veikkaan, että siivoojien ja terveydenhuollon osaajien koko kirjo edustaisi heitä. Meitä kaikkia tarvitaan, en siis tarkoita tällä sitä, että jokin ammatti olisi jollain tavalla toista parempi…… yleisesti vain ne ammatit, mitä kuulee väheksyttävän, on niitä, millä on oikeasti vaikutusta niin monen arkeen ja arjen sujuvuuteen.
   
   

  Tykkää

 11. Ihailen sun tyyliä vaatteissa ja sisustuksessa. Tätä lukiessa palaa aina maan pinnalle ja muistaa kaikkia tärkeimpiä asioita.  Kirjoitat ihanasti. 
  Nuo lasten kuvat sykkäs mun sydämeen heti!! Hienoja. Saakohan jotain noista ottaa ja tulostaa? 

  Tykkää

 12. Ihailen sun tyyliä vaatteissa ja sisustuksessa. Tätä lukiessa palaa aina maan pinnalle ja muistaa kaikkia tärkeimpiä asioita.  Kirjoitat ihanasti. 
  Nuo lasten kuvat sykkäs mun sydämeen heti!! Hienoja. Saakohan jotain noista ottaa ja tulostaa? 

  Tykkää

 13. Sykähdyttävä teksti. Itsekin olen erittäin ylpeä alle kaksikymppisestä tyttärestäni, joka valmiina lähihoitajana tekee vanhusten parissa iloiten töitä.

  Tykkää

 14. Hieno teksti ja kauniita kuvia. Kukaan meistä ei pärjää tässä maailmassa yksin, valitettavasti se tuntuu joskus unohtuvan joiltakin ihmisiltä.
  Oikein hyvää joulun odotusta! Ja kiireettömiä hetkiä läheisten kanssa!
  -Valkoinen tähdikki

  Tykkää

 15. Sairaslomalla on aikaa lueskella blogeja ja täällä on aina yhtä ihanaa käydä lukemassa ja katselemassa kaikkea kodikasta ja kaunista 🙂 Kiitos ja hyvää joulua teille ❤
  Hoitoalan osaajat ovat tärkeitä, itse sain kohdata ihania ihmisiä työssään viime perjantaina ❤

  Tykkää

 16. En edes itse löydä sanoja siihen kuinka hienosti kirjoitit tästä asiasta….pisti jakoon jotta muutkin lukisivat;)

  Tykkää

 17. Niin kauniita ja viisaita ajatuksia ja hyvin kirjoitettu! Onneksi on noita tyttöjä, naisia ja joitakin miehiäkin, jotka jaksavat pitää huolta ja tehdä arvokasta työtä! Oli pakko kiittää, ja toivottaa ihanaa joulunaikaa sinulle ja perheellesi. Luen blogiasi säännöllisesti ja se tuo aina niin hyvän mielen!

  Tykkää

 18. Hei. Tykkään blogista tosi paljon 🙂 Mitenhän löytäisin helpoiten neuleohjeita ja muitakin ompelu ym ohjeita. En kehtaisi selata kaikkia läpi… Laura

  Tykkää

 19. Tuo kirjoituksesi ”Käsi josta pitää kiinni” oli kovin koskettava – kiitos!!! Hyvä muistutus, joka varmaan sai taas usean lukijan sydämen avautumaan hitusen lisää. Hienoa, että otat esiin näitä inhimillisiä näkökohtia ja herättelet meitä lukijoita ymmärtämään, että viime kädessä elämän rikkaus piilee juuri niissä hetkissä, kun tunnistamme lähimmäisissämme Ihmisyyden… ❤
  Oliko tuo tarina muuten omakohtainen kokemuksesi vuosien takaa…?
  Lämpöistä joulumieltä Sinulle ja Läheisillesi toivottaen,
  Kaisuli

  Tykkää

 20. Kirjoituksesi lämmitti todella vanhusten parissa lähihoitajan työtä tekevän sydäntä. Kiitos siitä. 🙂

  Tykkää

 21. Hienoa, kun jaat oikeasti tärkeitä asioita kanssamme. Ja tämä jos mikä on merkittävä asia,  jokainen meistä on kerran vanha!
  Eikö tuo yllä oleva tarina olekin nuoren norjalaisen hoitajan Ingvild Antonsenin kirjoittama ja aivan mahtavasti näkyvyyttä saanut kertomus, jota on jaettu facebookissa peräti yli 3000 kertaa? 
  Jos joku haluaa jakaa tätä hyvää asiaa eteenpäin, löytyy Ingvildin kirjoitus osoitteesta: https://www.facebook.com/ingvild.antonsen.9/posts/10152783005786287?comment_id=10152794634881287&offset=0&total_comments=45&notif_t=feed_comment_reply
   
  Ihanaa loppuvuotta!
   
   

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: