Kansallispuku

17. mai

^Päivän päätteksi…. ei enää letti ihan parhaimmillaan. 🙂

Syttende mai eli toukokuun 17. Eilisiä tunnelmia siis viikon alkuun!

Norjan kansallispäivä. Norjan iloisin päivä.

Päivä, joka alkaa klo 07 kanuunanlaukauksilla (heräsin, mutta onnistuin nukkumaan kahdeksaan kuitenkin). Päivä, jolloin moni pukee ylleen kansallispuvun; naiset etenkin.  Pâivä jolloin lapset saavat syödä niin monta jäätelöä kuin jaksavat.

17. mai on vähän niinkuin suomalainen vappu, paitsi että se on ensisijaisesti lasten juhla eikä siihen kuulu juurikaan alkoholi -shampanjalasillinen tosin tekee ihan hyvää hektisen päivän tiimellyksessä. 

Päivä alkaa usein paitsi pynttätymisellä (norjalaista kansallispukua saattaa kaikkine koruinen pukea päälle melkein tunnin), ensimmäisellä marssilla; lasten marssilla. Vanhempien on siis toimitetettava jälkikasvunsa marssipaikalle ja asetuttava itse kadun varteen. 

Lasten marssia ”häiritsee” usein paikallisten abien (norjaksi russ) hyökkäys; nuoriso metelöi ja jakaa ”russekortteja” eli pieniä käyntikortteja, joihin on kuvattu abia niin kuvallisesti kuin sanallisestikin ja usein hyvin humoristisesti. Abit tunnistaa koko kevään ajan kaduilla punaisista, sinisistä tai mustista abihaalareista ja lapset ryntäilevätkin hulluina pyytämään korttia aina abin nähdessään. Ollilla taitaa olla nyt pari sataa korttia. Kevään kuumin juttu on siis russ. Ainakin ala-astelaisille. Abien keväinen riehunta hiljenee kansallispäivän jälkeen.

Norjassa tytöt saavat usein kansallispuvun (norjaksi bunad) ripillepääsyn yhteydessä -se on hyvin arvokas, joten kaikilla ei siihen välttämättä ole varaa, mutta toisaalta puvulla on niin vahvat perinteet että siihen yleensä saadaan rahat kassaan -tai se peritään suvun muilta naisilta.  Kansallispukua käytetään oma rippijuhlan jälkeen paitsi kansallispäivänä, myös aina muissa juhlissa kuten häissä, kastejuhlissa ja rippijuhlissa. 

Olen siis jo monta vuotta täällä miettinyt että oma kanssallsipuku pitäisi olla; tovi sitten kysäisin täällä blogissa olisiko jollakulla sellaista mulle. Kiitos kaikille sähköpostia, kuvia ja vinkkejä laittaneille!! Hyviä tarjouksia tuli paljon, mutta paädyin ostamaan tämän kauniin Sakkola-Rautun puvun, joka tuli omasta kotikaupungistani ja siksi voitti kaikki muut tarjoukset.

Oma kansallispukuni sai juhlapäivänä tosi paljon kehuja ja tuntemattomatkin (ne, jotka eivät jo tieneet, että olen suomalainen ;)) kävivät kyselemässä mistä ”bunadini” on kotoisin. Monelle tämä arkinen, koruttomampi suomalaispuku oli raikas näky ja itse rakastan etenkin tota hiuspantaa! Joten jos sulta löytyy kansallispuku kaapista, ota käyttöön. 🙂 Arvokas, perinteikäs juhla-asu.

Ja mun paras 17. mai. Oli pala Suomea mukana. *Ylpeä*

43 vastausta artikkeliin “Kansallispuku

 1. Kauniit kuvat, ihanaa yhteisöllisyyttä.
  Pieni etikettivirhe kansallispuvun käytössä, kello ja muut kuin pukuun kuuluvat korut ovat ”kiellettyjä”. Mutta tuo kello on sulle vissiin ihan tabu kun joka kuvassa vilahtaa 😉

  Tykkää

  1. Eikö vain? Munkin mielestä kiva tapa toi kansalluspukujuttu. 
   Totta, koruja ei kuulu käyttää kansallispuvun kanssa. Mitä kelloon tulee; ei se mikään tabu ole :).  Mutta kyllä, olen tosi tottunut käyttämään kelloa ja etenkään tätä päivää en olisi pärjännyt ilman, niin monta kellonaikaa oli huomioitavana! 🙂

   Tykkää

 2. Ihana idea! Jotenkin suomalaisena Norjassa tunnen itseni vähän ulkopuoliseksi, kun on 17. mai. Ehkä, kun oma puoliksi norjalainen lapseni vähän tästä kasvaa ja saamme useamman kansallispäivän yhdessä vietettyä niin luontevuus ja se oma kolo löytyy minullekin. 
  Kovasti tekisi kyllä nyt mieli hankkia itsellekin kotipaikkakunnan kaunis suomalainen kansallispuku. Olisi siellä joukossa sitten samanlaisena, mutta hieman erilaisena. Ihan kuin arjessa muutenkin. 

  Tykkää

  1. Niinpä! Oma kansallispuku saattaa lisätä kyllä sitä porukkaan kuulumisen tunnetta… Suosittelen 🙂

   Tykkää

 3. Mahdottoman hyvä juttu. Yhä useampi saisi Suomessakin hommata kaappiinsa kestävää kauneutta eli kansallispuvun. Juuret! 

  Tykkää

 4. Hei Johanna,
  minullakin on Sakkola-Rautu kansallispuku vuosikymmenten takaa. Kaapissani pölyyntymässä…ihastuin kovasti tuohon päähineeseen ja sen kirjailuihin. Itselläni on säppälipirtanauha joka on kapea. Kansallispuvut kunniaan myös meillä Suomessa 🙂 Aurinkoista viikkoa täältä Kokkolasta !

  Tykkää

  1. Joo tää on kaunis puku – kuten kansallispuvut muutenkin! 🙂 Arvokkaita kapistuksia joten käyttöön vaan pölyttymästä! :))

   Tykkää

 5. Vierailija
  18.05.2015 klo 08:03

  Kauniit kuvat, ihanaa yhteisöllisyyttä.
  Pieni etikettivirhe kansallispuvun käytössä, kello ja muut kuin pukuun kuuluvat korut ovat ”kiellettyjä”. Mutta tuo kello on sulle vissiin ihan tabu kun joka kuvassa vilahtaa 😉

  Mulla osui kansssalamannopeasti tuo kello silmään ja oijoijoi se kyllä näytti rehellisesti sanoen tosi karmasevalta tyylirikolta. Ei missään tapauksessa suomalaisen kansallispuvun kanssa. Vaikka mikä olisi.
  Kyllä te nyt alapeukutatte, kun jotain sanoo vasten, mutta seison sanojeni takana ihan ystävällisenä eleenä huomioida tyyliseikat.
  Kiva, että olet ottanut suomalaisen puvun sinne. Minäkin luulin, että puku on norjalainen. Itselläni Tuuteri puku pölyttyy kaapissa. Suomessa ei oikein ole tätä pukukulttuuria samalla tavoin. Harmi sinänsä. Pukuhan sopisi hyvin joulukuun pakkasiin piristämään väreillä!

  Tykkää

  1. No onhan se totta 😀 Kello ei kuulu asuun eikä edusta täydellistä kansallisromanttista kuvaa ollenkaan, mutta mulle oli tosiaan aika välttämätöntä seurata aikaa. Olisin voinut jahdata muita ja kysellä kellonaikoja, mutta käytännöllisyys vei voiton ulkonäöstä nyt. 😉 Ymmärrän ihan hyvin reaktion siis.  Sorry, olisin kai kuvista voinut kellon ottaa pois häiritsemästä, mutta tällaista tää arki ja juhlakin joskus vaan on ettei kaikki ole ihan vimpon päälle. :))

   Tykkää

 6. Tosi kaunis tuo sinun kansallispukusi ja ymmärrän oikein hyvin sen hankinnan etenkin norjalaisten kanssa juhliessa. Tunnen itseni aina hyvin ”vajaasti” pukeutuneeksi, kun on juhlitaan kansallispäivää ja rippijuhlissa myös. Sitä paitsi luonnonmateriaaleista (villa, pellava) valmistettu puku on myös lämmin ja hengittävä. Helsingissä on muuten kansallispukuvuokraamo, josta saa tosi hyvää palvelua.

  Tykkää

  1. Täällä kansallispuvun tarve ja arvostus tosiaan herää! Käyttäisin kyllä varmasti suomalaisissakin juhlissa nyt!

   Tykkää

 7. Kappas, kansallispukupoliisit heti partioimassa ja huomauttamassa etikettivirheistä, en ole yhtään yllättynyt asiasta. Vaikka kuinka mainostetaan että ei ole kansallispukupoliisia niin ihan varmasti joku ”ystävällinen” huomauttaa jos jotain on omasta mielestä väärin tehty. En ole ihmeissään että Suomessa on puvut kaapissa piilossa.

  Tykkää

 8. Ihana puku ja ihania pukuja muutenkin postauksessasi! Tänä vuonnahan vietetään suomalaisen kansallispuvun 130-vuotis juhlavuotta, joten on kiva, että kansallispuku pääsee esiin myös sinun blogissasi. 

  Tykkää

 9. [quote author=”Vierailija” time=”18.05.2015 klo 01:34″]
  Kappas, kansallispukupoliisit heti partioimassa ja huomauttamassa etikettivirheistä, en ole yhtään yllättynyt asiasta. Vaikka kuinka mainostetaan että ei ole kansallispukupoliisia niin ihan varmasti joku ”ystävällinen” huomauttaa jos jotain on omasta mielestä väärin tehty. En ole ihmeissään että Suomessa on puvut kaapissa piilossa.
   
  Ei yhtään haittaa, vaikket olekaan yllättynyt. Kysehän on vain siitä, että juuri tuo nimenomainen kello, joka tosiaan on nykyisin joka posiksessa, näyttää ihan höpsöltä kansallispuvun kanssa. Vai eikö sinusta? Voi kyllä hyvin käyttää huomaamattomampaa ns. peruskelloa.
   

  Tykkää

  1. Mulla ei valitettavasti ole peruskelloa tai muutakaan juuri tähän asuun hankittua kelloa. Omistan kaksi kelloa ja molemmat ovat (höpsöjen) mieltymysteni mukaisesti melko suuria.  Käytän kelloa päivittäin enkä jatkossakaan aio poistaa niitä valokuvia varten 😀

   Tykkää

 10. Ihana puku ja perinne! Itse suosin kansallispukua ja olen sitä mieltä, että niiden on elettävä tässä ajassa tai niitä ei käytetä. Aivan kuten aikoinaan oli tyylirikko käyttää erivärisiä kenkiä ja laukkuja tai sekoittaa erivärisiä metalleja koruina keskenään tai mennä kuumimmillakaan helteillä paljain säärin häihin, mutta nykyään nämä ”tyylirikot” ovat yleisesti hyväksyttyjä. Miksi ei siis kansallispuvunkin kanssa voitaisi yhtä hyvin olla hieman avoimempia? Tärkeintähän kuitenkin on se, että kansallispuvut pysyvät kulttuurissamme mukana -eikö vain?

  Tykkää

  1. Näin on!! Kansallispuvut nykyaikaan mukaan tai muuten niitä ei uskalla käyttää kuin ne museoituneet mummelit ja näinkin kaunis perinne hautautuu unholaan. -Juuri siinä pelossa ettei ole täydellisesti ”vanhan ajan kopio”. Perinteitä kunnioittaen tottakai, mutta ei _peläten_ niin että koko perinne jää käyttämättä. 
   En olisi paremmin osanut itse  sanoa! Sanallinen peukku tälle siis. 🙂

   Tykkää

 11. Minä olen vuosia käyttänyt kansallispukua erilaisissa juhlissa ja kellon kera! Puen kelloni kuitenkin hihan alle piiloon niin, että kellotaulu tulee hihan halkion kohdalle. Näin kello ei näy muille kuin minulle itselleni. 
  Nykyään on myös entistä enemmän kansallispukujen ”sekakäyttäjiä” eli puvun yksittäisiä osia käytetään osana arkipukeutumista. Esim. näin: http://mariannevalola.com/vuorelmalla-talkootaiteilijana/

  Tykkää

 12. Ihana perinne. Perheessäni on aina ollut kansallispuvut tärkeitä, pikkutyttönä minulla oli pari Hämeen pukua, sitten käytin isoäitini Jurvan pukua kunnes tein itselleni Tuuterin puvun. Äidiltäni löytyvät myös Tuukkalan ja Hauhon puvut. Viime vuosina olen käyttänyt Tuuterin pukuani suurlähetystön itsenäisyyspäivän juhlissa, ulkosuomalainen kun olen. Olen toki tietoinen koru- yms säännöistä mutta mitä väliä, eräissä itsenäisyyspäiväjuhlissa kansallispukusukat päättivät valahtaa nilkkoihin joten juhlin juhlat loppuun sitten paljain säärin 🙂

  Tykkää

 13. Aivan ihana puku, ja kaunis upean kantajansa päällä! Mitä yhdestä kellosta, ei takerruta pikkuseikkoihin, kansallispukupoliisit huis hiiteen. 😉 Käyttäkää ylpeänä pukujanne te onnelliset jotka sellaisen omistatte, tai jotka saavat vaikka lainaan! Norjassa on kyllä kadehdittavan yleistä kansallispukujen käyttö, norjalaiset puvut ovatkin todella kauniita! Toivottavasti muutkin suomalaiset bloggarit innostuvat tästä näin 130-vuotiaan suomalaisen kansallispuvun juhlavuotena.

  Tykkää

 14. Hei Johanna! Me olimme silloin just Seurasaaressa ja siellä sitten ihmettelttiin norjalaisten suuri määrä (norjalaislippu kädessä kansalaispuvuissa). Ajatelttiin että onkohan joku sukujuhla tai vielä jotain? mutta se olikin Norjalaisten kansallispäivä 🙂
  Ihanaa alkuviikkoa!
  t: E

  Tykkää

 15. Voi hyvänen aika! Ymmärrän kyllä kansallisuuspukupoliisien näkökannan ja perinteitä on hyvä vaalia, muuten niitä ei kohta osaa kukaan. Mutta: kellojuttu on minusta turhaan pikkuasiaan takertumista. Itse en olisi edes huomannut koko asiaa.
  Pointti on mielestäni se, että Johanna ulkosuomalaisena tuo omat juurensa kauniisti esille. Voipa hän olla hyvänä esimerkkinä ja innoittajana meille muille, joilla oma kansallispuku pölyttyy pukupussissaan kaapissa..
  Tiina R, Peräpohjolan puvun omistaja toisessa polvessa

  Tykkää

 16. Ihanan hyväntuulinen postaus, jota luin mielenkiinnolla. Oli kiva kuulla kansallispäivän ohjelmasta, tavoista ja kulttuurista siellä. Taas opin jotain uutta 🙂
  Värikästä kevättä sinne!
  -Laura-

  Tykkää

 17. Onpa kaunis asu! Tuo panta on niin upea, etten meinaa saada silmiä irti. Herkut värit ja jotenkin ihanan raikkaasti suomalainen. 🙂 joskus tanhuja harrastaessa tuli puvut ja supikkaat tutuiksi, hauskoja muistoja ja villasta kutiavia jalkoja.
  Ihanaa kevättä teillekin!
  – Essi

  Tykkää

 18. Todella kaunis on tuo kansallispukusi! Ja kauniita ovat myös nuo norjalaisten puvut. Hienoa kun olet hankkinut oman kansallispuvun, jospa niiden käyttö yleistyisi täällä Suomessakin. Itselläni on mummoni vanha Perä-Pohjolan puku, joka ei ole kauhean kaunis, mutta varmasti joskus aion sitä käyttää (paita on vähän rikki). Tuota kellojuttua en ole ennen tiennytkään, luulenpa että nykyaikana tuollaiset ”pukusäännöt” eivät ole niin tiukkoja kuin ennen vanhaan. Parempi se on puku käytössä (vaikka kello kädessä) kuin kaapissa 🙂
  Eija

  Tykkää

 19. Kansallispukusi sopii sinulle tosi hyvin ja norjalainen tapa käyttää pukuja on mielestäni ihan mahtava. Päähineesi näyttää vekkulilta noin käytettäessä ja korostaa kauniita hiuksiasi, mutta jos sua kiinnostaa pukea se päähän niin kuin sen olisi tarkoitus olla, kannattaa tsekata vaikka googlesta hakemalla kuvia kyseisen vaatekappaleen nimellä ”sorokka”. Sorokka on siis naineen naisen päähine ortodoksisen Karjalan puvuissa.

  Tykkää

 20. Todella kaunis puku, samoin norjalaiset puvut. Olen aina ennen pitänyt kansallispukua todella ”mummomaisena” asuna, mutta nehän ovat kauniita!! Aika ihastuttava perinne toden totta

  Tykkää

 21. Upeata, että toit suomalainen taustasi noin kauniisti esille Norjan kansallispäivänä suomalaisessa kansallispuvussa! Mielipiteiden erilaisuus on ehdottomasti rikkautta ja tyyliasiat on hyödyllistä toki tietää, mutta etiketillekin tekee mielestäni hyvää pieni ravistelu silloin tällöin eli kehittyminen ajassa. Emmehän muutenkaan ole jääneet kivikausille : )

  Tykkää

 22. Tulin vähän tunteelliseksi kun luin tätä juttua teidän kansallisjuhlasta. Pukusi on kaunis, ja niin ovat norjalaisetkin kansallispuvut! Olisipa Suomessakin tällaista juhlintaa, eikä vain niitä kammottavia ryyppyjuhlia.
   

  Tykkää

 23. En voi kuin palata katsomaan tätä postausta ja kuviasi uudelleen ja uudelleen, niin nättejä nuo kansallispuvut ovat! Mitenkähän Suomessakin saataisi kansallispukujen arvostus ja varsinkin käyttö takaisin pinnalle? Itse olen ehdottomasti innostunut hommaamaan kansallispuvun ihan jo perinteitä ja juuria vaaliakseni vaikka käyttö jäisikin sitten vähemmälle 🙂 Ehkä itsenäisyyspäivän viettoon sopiva (?)

  Tykkää

 24. Kiitos arkea piristävästä blogista! Ihanalta vaikuttaa tuo päivä teillä Norjassa. Olen jonkin aikaa haaveillut Norjan reissusta, (jotenkin on ollut kuitenkin halvempaa lähteä jonnekkin muualle..) mutta pitää painaa mieleen tuo toukokuun ajankohta,jos joskus pääsee reissua varaamaan. 🙂
  Tuuli

  Tykkää

 25. Vierailija
  19.05.2015 klo 08:34

  Sallittakoon erilaiset mielipiteet. Kyllä tyyliasiat on hyvä tietää.

  Eriävät mielipiteet on varmasti sallittu, mutta olisi ehkä kohteliasta olla kertomatta ääneen omia eriäviä mielipiteitä toisen ihmisen asuvalinnoista. Kun joku laittaa kansallispuvun päälle niin se ei ole vihreä valo siihen että kaikki saavat vapaasti tulla haukkumaan opettamisen varjolla. Tai no, kun kyseessä on julkinen blogi niin toki voit listata kaiken mitä kirjoittaja on tehnyt väärin, mutta silloin ei kannata loukkaantua jos sinua haukutaan kansallispukupoliisiksi. 
  Tuodaan nyt esille kaikki kerralla.
  – tuon ikäinen ei saisi käyttää nauhoja
  – kansallispuku on kokonaisuus mihin ei kuulu muut korut (paitsi vihkisormus)
  – kansallispuku päällä ei saa käyttää alkoholia
  – pukua pitää varjella pilaantumiselta, eli kansallispuku päällä ei saa olla sotkevien ruokien tai pikkulasten läheisyydessä. Ellei ole todistusta siiitä että sinulla on varaa korvata pilaantuneet osat. Vakuutustodistus mahtuu kätevästi vyötaskuun ja voidaan tarvittaessa esittää kansallispukupoliisille.
  – puku päällä ei saa nauraa, vaan pitää seisoa suorassa kädet sivuilla. Poikkeuksena sallitaan jos nauraa jollekin joka eksyy yllämainittuja sääntöjä vasten.

  Tykkää

 26. Itselläni isomummuni itse kankaista lähtien tekemä Sääksmäen juhlapuku, joka on päälläni aina kun juhlatilanne sen sallii. Lisäksi hankin omille lapsilleni Hämeen puvut, koska kansallispuvut ovat niin ❤ Olisi kyllä hienoa, jos niiden käyttö yhä vaan yleistyisi!

  Tykkää

 27. Mulla on varmaan suomalaisittain sitten outo ystäväpiiri, koska muutamalla ystävällä on ollut häät perinteikkäissä seurasaarityylisissä juhlapaikoissa ja toiveena, että naiset pukeutuisivat kansallispukuun 🙂
  Sitä ennen en ollut edes kokeillut kansallispukua, mutta toiveen mukaan vuokrasin itsekin sitten puvun. Olen juhlinut Perä-Pohjolan puvussa (isän suvun aluetta) ja Keski-Suomen uudemmassa puvussa(äidin suvun mukaan). Molemmista puvuista pidän, mutta Keksi-Suomen uusi puku täyspitkine runsaine hameineen oli vielä ihanampi. Suomalaisiin kansallispukuihin voisi tehdä pidemmät helmat Norjalaismalliin, olisivat pohjepituisia nuorekkaampia. Kansallispuku oli aivan ihana juhla-asu. Mukava päällä (ei tarvitse vetää vatsaa sisään koko ajan, saa herkutella juhlissa rauhassa) ja puku on lämmin..
  Häissä värikkäisiin pukuihin pukeutuneet naiset olivat tosi kaunis näky. Sitä paitsi pukeutumisongelmat oli helposti ratkaistu. Puvun vuokra tanhuseuralta oli silloin ainakin viiden kympin paikkeilla, mitään juhlamekkoa ei tuolla hinnalla olisi ostanut. Omissa häissänikin toivon sitten, että äiti ja sisko vuokraisivat kansallispuvut ja näin he tekivätkin.
  Sitten vielä huomiona, että rippilahjaksi saatu, joka vuosi käytetty puku on hyvä motivaattori mitoissa pysymiseen. Kallista pukua ei noin vain uusita, halvempaa on hankkiutua ylimääräisistä kiloista eroon 😉 😉

  Tykkää

 28. Vierailija
  18.05.2015 klo 11:32

  Hei Johanna,
  minullakin on Sakkola-Rautu kansallispuku vuosikymmenten takaa. Kaapissani pölyyntymässä…ihastuin kovasti tuohon päähineeseen ja sen kirjailuihin. Itselläni on säppälipirtanauha joka on kapea. Kansallispuvut kunniaan myös meillä Suomessa 🙂 Aurinkoista viikkoa täältä Kokkolasta !

  Minä olen käyttänyt joskus mummoni Sakkola-Rautu – pukua kun hän on sieltä Raudusta lähtöisin. Omaa en ole vielä tullut hankkineeksi kun pitäisi päättää tosiaan minkä ottaisin kun on nykyisessä kunnassa oma puku mutta toisaalta haluaisi juuriaan muistaa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: