Mummun mekossa

~suomalaisissa~

 

Sellaset marimekot meillä tänään. Mulla mummun vanha 70 -luvulta ja siskolla sellainen, jota olen haaveilut ostavani, mutten sitten koskaan pääsyt niin pitkälle. Ja siskohan sitten oli tietysti ostanut.

 

Ja sen vaan sanon, että onpa kiva kesä täällä Suomessa. Niin lepponen.

Ja niin ovat kyllä suomalaisetkin. Aika lepposia. Mietin tänään meitä suomalaisia. Osaavat elää -hyvässä ja pahassa. Ja ihan turhaan sanotaan että kateellisia. Se on joku suomalaisten oma keksintö, lytätä meitä itseämme vähän niinkuin alas. Turha sitä kateutta on aina mainita. Ei me sen kateellisempia olla kuin ruotsalaiset tai norjalaisetkaan. Kaikkialla sitä vähän ollaan. Puhutaan toisista, hyvää ja pahaa. Jos tykkäämistä haluaa, on kestettävä vähän myös sitä päinvastaista. Ja vähän kateuttakin.

Mutta suomalaiset; täällä osataan sentään ottaa rennosti. Mietin meitä tänään. Ruotsalaisten paineet ovat julkisivussa; pitää näyttää hyvältä ja menestyä. Se on niin kamalan tärkeää ja niitä ruotsalaisiahan täällä usein vähän ihaillaan, ettei vain oltais huonompia. Norjalaiset sitten… norjalaiset ovat vähän konservatiivisempia. Norjalaisilla on kauheasti perinteitä ja kaikki hymyilevät ja ovat ystävällisiä ja varakkaita. Joskus jopa niin että niille huonoille asiolle ei ollenkaan jää sijaa, niistä ei puhuta eikä koskaan örvelletä tai mokailla. Norja on hyvä maa ja siellä on hyvä olla, ei siellä valiteta. Piste.

Mutta suomalaiset ovat luonnostaan taitavampia olemaan aitoja, elämään. Pää pystyyn siis. Se on hyvä piirre se. Melkein yleellisyys tässä nykymaailmassa. Siitä kannattaa pitää huolta ja olla ylpeä. Suomalainen on kiva olla ja suomalainen on kiva kaveri. Suomalainen on usein hyvä, aito tyyppi. Se on arvo, jota kannattaa vaalia ja jota kannattaa korostaa ja viedä maailmalle. Sitä voi selkä suorana ja pää pystyssä hyvällä omatunnolla arvostaa vaikka muuten vähän huonommin menisikin.

Aitous, elämisen taito ja ilo eivät koskaan mene pois muodista, niihin ei kyllästy eivätkä ne kuluta ja väsytä kuten kiillotetun kuoren ylläpito tai yritys olla jotain muuta kuin oikeasti on.

Niin että hyvää sunnuntai-iltaa tyypit. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

17 vastausta artikkeliin “Mummun mekossa

 1. Eräs psyköanalyytikkö sanoi että narsimi sana joka  muotia tällä hetkellä samoin on  kateus kun ei kirjoittaessa muuhun pystytä ja sanoilla kyetä sanomaan  niin nostetaan ne esiin moititaan syyllinen  on etsittävä kunhan se on  joku muu enkä minä itse!Miksi olisin kade en ole rikas en kaunis tai ehkä vähän:)?On  perusturva on oma perhe ihanat  koulutetut lapset hyvissä ammateissa oma koti oma oma mukava mies!Maailmassa monilla on  on niin huonosti asiat etten voi valittaa yltäkylläisyyden keskellä no ehkä elämäni ei ole yltäkylläistä  jonkun toisen mielestä itsestäni kyllä 🙂 Eli nyt yltäkylläisyyden ääreen aurinko nousee kaffee on kupissa  aamupalan syöntiin ja säntäys marjametsään!Ihanaa aurinkosta päivää kaikille!

  Tykkää

 2. Mä en ole koskaan tajunnut suomalaisten mollaamista – jota siis tekee suomalaiset itse! Eikös se ole mediassakin vakioteemoja, miten suomalaiset on muka umpimielisiä ja tylyjä eikä osaa syödä eikä varsinkaan juoda niin kuin ”eurooppalaiset”, ja miten ruåtsalaiset on kaikessa parempia jne jne loputtomiin.
  Mä olen itse asunut pitkään poissa Suomesta, ja juuri suomalaisten aitous ja rehtiys ja reipas suorasukaisuus, mutta toisaalta samalla hienotunteisuus sykähdyttävät aina ihan erityisesti, kun tulen Suomeen lomille. Kaikkialla saa hyvää palvelua ilman mitään ”kommervenkkejä”, asiat hoituvat. Siitä saisivat monet, monet muut ottaa oppia! Pää siis tosiaan pystyyn!

  Tykkää

 3. Ihana teksti! Norjalainen isoisäni totesi aina kyselijöille siitä miksi ei muuttaisi vanhoilla päivillään takaisin Norjan tuttuihin maisemiin, että ”miksi hän sinne lähtisi kun kaikista maailman maista vain Suomessa saa olla juuri oma itsensä -huonoinakin päivinä”.

  Tykkää

 4. Mukavaa että olet lomailemassa Suomessa ja niin tutuissa maisemissa 🙂 Mukava kesäinen kuva siskoksista. Muistan että minunkin mummolla oli samanlainen mekko. Hyvää loman jatkoa, toivotaan että ilmatkin pysyisivät kauniina.

  Tykkää

 5. Kiitos! Tällaiset tekstit ovat niiiiiin uskomattoman tärkeitä kun nykyään on vaan kauhean pinnallista kilpavarustelua joka paikassa! Sydämestäni kiitos. Tämä oli ihana lukea.

  Tykkää

 6. Mä olen samaa mieltä, että lakataan ajattelemasta negatiivisesti. Positiivisella asenteella vaan on niin paljon mukavampaa elää. Työtbsujuu paremmin ja työilmapiiri paranee. Kotonakin jaksaa miestä ja lapsia paremmin, kun ei joka asiasta ota stressiä. 
  Täytyy toki myöntää, että tämä rentous tullut tässä iän myötä. Nuorempana oli paljon herkempi kaikelle arvostelulle ym. 
  Ihania kuvia ja ajoitus suomen lomalle aika täydellinen säiden suhteen. Hauskaa lomaa ja odottelen taas uusia juttuja.
  t.iiris

  Tykkää

 7. Kiitos kauniista ajatuksista. Itsekkin ulkomailla naimisissa olleena, kokemuksesta, voin yhtyä ajatuksiisi. Kateutta on kaikkialla,mutta me suorapuheisempana kansana pystymme sen aidosti julki tuomaan. Nautinnollista Suomen lomaa:)

  Tykkää

 8. Mmm,mielenkiintoista ja hyvää pohdintaa. Varmasti on totta, että suomalaiset ovat aitoja, reiluja, rentoja ja hyviä adjektiivejä löytyy monta lisääkin. Viime ajan Suomen tapahtumien ja tunneilmastoa aistien on Suomessa toisenlaisiakin sävyjä. Tuntuu, että osa porukkaa haluaa tiukasti elää monokulttuurissa. Uutiset ovat masentavia. Keskustelukulttuuri ei ole aina kovin vuorovaikutteista ja jopa töks töks-tyylistä. Individualismi kukoistaa. Toisilla menee tosi hyvin (materiaalisesti) ja toiset elävät äärirajoilla- kuilut kasvavat. Materiaaliset ja kovat arvot ovat valitettavan yleisiä. Nyt tulee sitä aitoa valitusta.. Oikeesti, täällä katellaan aika pitkään ja jokainen saa elää niin kuin lystää. Toivoisin suvaitsevaisuutta tänne ja myös sellaisia rajoja ja toisista välittämistä, etteivät ihmiset vaivu apatiaan tai ryhdy vihapuheisiin. Hitsi, on tullut juotua suomalaista kahvia, kerättyä marjoja, hiihdettyä ja saunottua koko elinikä- niin, että olisi kiva jatkaa samaan malliin hyvällä mielellä eikä hampaat irvessä-meiningillä.

  Tykkää

 9. Meillä Suomessa tuntuu olevan se käsitys,että vain täällä ollaan kateellisia,ei muualla :). Ja jos keskustelupalstalla tai muualla on eri mieltä jostain, niin heti vedetään kateellisuuskortti kehiin :).

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: