Letti lauantailta

& Parasta mitä olen aikoihin kuullut 😉

lempparikengät Laura Bellariva / pellavamekko by Pias

 

 

Näitä katuja kävelimme lauantai-iltana kaupungin läpi kotiin. Rauhallista. Melkein surullisen tyhjää kesän jäljiltä.

Samana aamuna huomasimme, että Iselin (pupu, toim.huom) oli lähtenyt karkuteille. Sen ulkohäkki oli aamulla auki eikä pupua mailla halmeilla. Inhottava tunne, iso hätä. No, koskapa pupuilla ei ole tapana karata kauas, laitoimme ruokakupin houkuttelevasti häkin viereen ja siinähän se pian puputti sapuskaansa. Vähän väsyneenä loppulauantain; oli kerrankin saanut juosta kunnolla.

Muutenkin mulla on viikonlopusta jotenkin sellainen olo, että on menty vähän vuoristorataa. Huonot uutiset kääntyneet hyviksi ja toisinpäin. 

Ja ihan loppujen lopuksi mulla on sellainen olo, että asioilla on tapana järjestyä. Miten se aina unohtuukin. Vaikka aina ne asiat jollain tavalla järjestyvät. Silti sitä taas stressaa jotain. Ehkä taas ihan turhaan. Vaikka elämä olisi kyllä hitsin tylsää ilman tunteiden ja tapahtumien vuoristorataa.

 

Ja mikä tärkeintä, kuten joku viikoloppuna facebookiin kirjoitti:

 

RELAX. NOTHING IS UNDER CONTROL.

 

Parasta mitä olen aikoihin kuullut. Hitsi, niin paljon tapahtuu ilman että me voimme vaikuttaa asioihin mitenkään. Aika usein voi yrittää tehdä parhaansa, mutta kuka muka aina jaksaa (edes yrittää) tehdä parhaansa; huippusuorituksensa? Eikä sekään aina riitä; ei silläkään aina ole mitään väliä, oletko tehnyt parhaasi vai et. Harvoin sinun suoritukseksi on ainoa palapelin pala. Harvaa asiaa voi täysin hallita.

Ja hmm, melkein aina on varmasti parempi ottaa rennosti kuin edes yrittää kontrolloida. 😉

 

 

33 vastausta artikkeliin “Letti lauantailta

  1. En löytänyt kommenttikenttää, joten lainaan Maijun kommenttia tedäkseni oman. Anteeksi ja kiitos Maiju.
   Mulle tuli todella paha mieli kun mietin että teidän pieni pupu joutuu asumaan eristettynä ilman lajitoveria. Antaisitte sen asua edes asunnossanne, mutta yksin jossain kesähäkissä. 😦 Ei mitään kanin lajityypillistä elämää, vaan surullista hidasta kuolemaa.  Näin ei pitäisi enää olla vuonna 2015 jolloin tietoa eläinten lajityypillisestä käyttäytymisestä on saatavilla yhdellä netin klikkauksella.

   Tykkää

   1. Nyt en voinut olla kommentoimatta. Meillä on jo seitsemän kesää asunut kani kesähäkissä pihalla huhtikuusta lokakuuhun( koko noin 2,5mx2,5m) Ei tietoakaan mistään kuolemasta 😉 Talvet on sisällä meidän kanssa normaalissa sisähäkissä ja tuntuu ettei viihdy yhtään. Ulkona taas on niin toimelias eikä lajitoverita ole näkynyt, muuta kuin jokunen rusakko hyppii ohitse. Kavereiksi käyvät kyllä koirat, kissat ja linnutkin, kaikki häkin ulkopuolella. Topukka

    Tykkää

   2. Tiedätkö että kaneilla on hyvin vahva läheisyyden tarve ja hoivaamisen vietti. Viettävä paljon aikaa kylki kyljessä, pesevät toistensa korvia ja silmiä ja huoltavat muutenkin toistensa turkkia. Se että sinäkin hoidat kaninsi huonosti ei tee siitä hyväksyttävää toimintaa.
    Meillä kani on aina asunut muiden lemmikkien, kissojen ja koirien seassa, asunnossa. Suljetaan turvalliseen rajattuun tilaan (aidattu aula jossa portti) jossa sen vessa ja ruuat silloin kun ei olla kotona jottei satuta itseään vahingossa. Kesähäkissä ulkona tai valjaissa mukana pihalla silloin kun itsekin vietämme aikaa pihalla, karkaavat nopeasti ja joutuvat helposti petojen suuhun.

    Tykkää

   3. Ilmeisesti näissä ulkohäkeissäkin on paljon eroja. 🙂 Tunnen useamman perheen (ja mm. Ainon päiväkodin) jossa kanit ovat ulkohäkissä lähes ympäri vuoden. Kasvattaja, jolta kanin ostimme, ei nähnyt siinä mitään huonoa että otimme vain yhden. Ihan hyvin pärjäävät yksinkin, sanoi. Ettei niillä pakko ole toista olla, mutta kyllähän tuo kovasti tykkää meidän ihmisten sylissä olla. Enkä ehkä ihan netin perusteella alkaisi arvioimaan kuka hoitaa eläintään huonosti ja kuka parhaiten… :S 

    Tykkää

   4. Juurikin näin 🙂 Meillä on sekaroituinen ei monen tonnin pudasrotuinen koira. Olenpa saanut monesti kuulla/lukea miten tämmöiset ihmiset jotka ei laita tonneja puhasrotuiseen koiraan ovat hulttioita ja hankkivat koiria hetken mielijohteesta. A) Me ei koiran edullisesta hinnasta huolimatta olla koiraa ostettu yhden tai edes kuukausien kuumen vuoksi. Hankintaan on lykätty monet monet kerrat ja pohdittu kaikki huonotkin puolet tarkasti läpi, jopa vuosia (nyt lapset tarpeeksi isoja siihen). B) Emme hae koiraa jalostukseen/näytteylihin vaan rakkaksi perheen jäseneksi. C) Sekarotuiset monesti on terveempiä. D) Tarkistimme keneltä koiran ostimme, jotta emme tukisi pentutehtailua. Meillä oli yksi pupu ja hyvin pärjäsi. Pitkälle syksyä oli pihallakin ja aikasin keväällä pääsi pihalle. Hyvin eristetty koppi oli. Toki talven kylmyys vaikuuttaa siihen kuinka kauan ulkona voi pitää. 🙂 

    Tykkää

   5. Samaa mieltä ”no name”:n kanssa. Myös minulle tuli pupun puolesta todella paha mieli. Liian usein kotieläin hankitaan perheeseen vain lasten haluamisen vuoksi. Eläintä kinutaan ja nykyajan lapsiaan pilalle hemmottelevat vanhemmat eivät osaa sanoa EI kullanmuruilleen. Sitten lemmikit jäävät ilman hoitoa, ruokaa, apua. Eläin otetaan syliin blogikuvien ajaksi ja suljetaan takaisin pihakoppiin, joka ei ole asukkaalleen edes turvallinen. Huom: syksyn yöt ovat jo kylmiä. Nukkukaa itse pihalla. Olisi kannattanut hankkia lelulemmikki harjoittelukappaleeksi.

    Tykkää

   6. Unohtuikohan nyt parilta ilkeästi kommentoivalta, että blogissa ei kuitenkaan ”eletä” sitä koko elämää. Kanilla on varmasti kaikki hyvin ja saa elää lajilleen tyypillistä elämää. 

    Tykkää

   7. Ai kamala… meillä ei syynä tainut olla hemmotellut lapset, vaan minä, joka kaipasin eläintä perheeseen… 😦 No nyt tuli mullekin paha mieli kyllä. Aika paljon syytöksiä laidasta laitaan. 😦
    Syksyn yöt alkavat olla kylmiä, mutta on hyvä muistaa että kanit kestävät jonkin verran kylmääkin, ei se vielä palele ja pääsee kyllä sisälle asumaan ennen talvea. 🙂

    Tykkää

   8. Voi ei, apua..ethän Johanna käsittänyt kommenttiani väärin.? Tarkoitin siis että ehdottomasti teidän pupusella on kaikki varmasti niin kuin kuuluukin 🙂 Tuntui pahalta nämä pari kommenttia puolestasi.. Oma koirani on mulle kaikki kaikessa ja teen hänen eteen kaiken mahdollisen ”vaikka koira onkin”, minulle hän on perheenjäsen, niin kuin teille pupukin 🙂 Tulipas sekavasti, ymmärsit varmasti pointin. Joillekin vain kaksi tai kolme kuvaa on se koko totuus ja loppu kuvitelmaa 😉

    Tykkää

   9. Ainakin täällä on ulkohäkit kaneille tosi tavallisia; harva pitää kaneja sisällä kesäisin. Monella on itseasiassa eristetyt ulkohäkit, joissa kaneja voi pitää ympäri vuoden ulkona. Ei ole niin tavallinen käytäntö Suomessa? Kani tulee meillä talveksi sisälle, mutten kyllä tiedä onko sisällä asuminen lajityypillisempää elämää… Näinhän se on vähän kaikkien lemmikkien kanssa; ne on enemmän tai vähemmän vangittu ihmisten elämään. Koirakin taisi joskus olla aikalailla laumaeläin. 
    Siis sorry, kyllä munkin sydäntä suoraan sanottuna joskus kylmää jättää kania yksin, joten ymmärrän ihan hyvän ajatuksen kommenttisi takana. 🙂 

    Tykkää

   10. Ja mulle tuli taas tosi paha mieli sun kommentista. Sanoilla on valtava voima, niitä kannattaa käyttää todella harkiten. 
    Kiitos Johannalle kaikista suloisista, rakentavista, lohduttavista sanoista! Oot aarre!!!

    Tykkää

  2. Minullakin vastausloota hukassa, anteeksi Maiju. Mutta samalla asialla 🙂 Luettuasi tekstisi, halusin kiittää muistutuksesta: Asioilla on tapana järjestyä. Miten se tuppaakin aina unohtumaan tai siihen ei välillä meinaa jaksaa uskoa, kun asiat ovat juuri kurjimmillaan. Mutta niin ne vain järkkääntyvät 🙂 Tai kuten eräällä rakkaalla on tapana sanoa, ei se niin mene, ettei jotenkin mene. 🙂 Eli yleensä sitä stressaa etukäteen turhasta. 
   Kiitos ja hyvää syksyä sinnekin 🙂

   Tykkää

   1. Sen unohdin mainita, kun suunnittelin kommentoivani ja luin aiempia kommentteja, alkoi huvittaa tämä draama pikku pupusten oloista. 🙂
    Hassua mihin mittasuhteisiin täällä nämä asiat menevät. Aivan kuin netissä bloggaaminen antaisi luvan toisen elämän moittimiseen ja ohjeistamiseen. Itselle ei tulisi mieleenkään. Epäilen myös ettei kukaan meistä kommentoijista voi sanoa olevansa täydellinen toimissaan tai elämässään. 🙂 Joten katse peiliin, ennen kuin alamme täällä moittimaan muita 🙂

    Tykkää

 1. Niinpä! Kun sitä vaan muistaisi, että aina ei tarvitse antaa kaikkeaan. Että välillä vähempikin riittää. Ja joskus joku elämänalue on paremmin hallussa ja toisinaan toinen. Että joka saralla ei voi olla ihan täydessä kontrollissa. Lasten myötä tähänkin on kyllä oppinut. Kaaoksen sietokyky on kasvanut ja pienet asiat ei stressaa. 🙂

  Tykkää

  1. Mullakaan ei näy kommenttikenttää missään, joten laitan sen nyt näin. Ihanan mukavan näköiset kengät noi Laura Bellarivan! Harmi, ettei niitä saa Suomessa mistään. Noihin alkupään kommetteihin sanoisin, että mitä minä olen kuviesi perusteella nähnyt, teidän pupua rapsutetaan ja pidetään sylissä tosi paljon. Ja kuvien perusteella näyttää, että pupu on siellä, missä perhekin eikä yksin pihalla kuolemassa sukupuuttoon;) Hyvin näytätte sitä hoitavan!

   Tykkää

   1. Näin on MinniH! 😀 
    Ja niin… kyllä me pupua paljon hellitään, tosi kurja mieli tuli kyllä. 😦

    Tykkää

   2. Meillä on kaksi kania, jotka asustavat mökillä ulkoaitauksessa ja muuten sisällä. Kyllä vaikuttavat onnellisemmilta ollessaan mökillä. Näitä aiemmin meillä oli kani, joka eli yksin. Toki kaksin noilla on mukavaa eli makaavat kylki kyljessä ja nuolevat toisiaan. Mutta ei aina – saattavat oleilla välillä eri kerroksissa. Ja kesti lähes 1 kk ennen kuin tottuivat kunnolla toisiinsa eli nuoremmasta tuli arempi, kun sitä aina purtiin. Eli toisiinsa totuttaminen ei käynyt lainkaan helposti, vaan vaati pitkän ajan ja paljon vaivaa. Meillä on tyttö ja poika (toinen leikattu).
    Yksinäinen pupu taas nukkui häkissään rennommin ja hakeutui enemmän meidän ihmisten seuraan…
    Kyllähän koirakin on laumaeläin, mutta moni ottaa vain yhden ja koiran laumaksi muodostuu silloin ihmisten lauma.
    Ulkona pupu elää varmasti onnellisesti jopa vuoden ympäri, kunhan mökki on lämmitetty tai muuten lämmin JA saa päivittäin riittävästi seuraa. Kyllähän se kaveri voisi sille kanille olla kiva ja mennä samalla vaivalla, mutta ihan varmasti kani tottuu niihin olosuhteisiin, mitä tarjotaan sille.

    Tykkää

 2. Juuri tänään tarvitsin nämä sanasi Relax, nothing is under control -lausahdukseen liittyen. Kiitos niistä! Harmi, että nämä sanat hiukan jäivät erinäisten mielensäpahoittajien syytösten vuoksi syrjään. On niin helppoa tuomita tosia pientenkin sanojen ja tekojen perusteella. Aurinkoista syksyä Johanna!

  Tykkää

  1. Ihan vähän kaniasiaa vielä. Meillä on ns. pelastettu kani, joka asui yksin kehnosaa ulkohäkissä, myös talvipakkaset, enkä usko että sai seuraa juuri koskaan. No, meillä on nyt jatkuvasti vapaana, ottaa hellittelyjä vastaan, mutta ei halua olla ulkona edes kesäisin isossa häkissä! Kammo varmasti jäänyt tuohon ulkoilmaan ja häkkielämään. Eli kyllä siitä kanista huomaa milloin se kärsii yksinäisyydestä tai muuten hoito ei ole riittävää & aikuisten vastuullahan nämä asia ovat. Meillä nykyään pomppii pulska ja virkeä kani, joka nyt vaan haluaa olla sisällä 24/7 ! Kaveria sille ei olla hankittu, koska saa meistä ihmisistä ja muista eläimistä seuraa mielestäni ihan tarpeeksi. Meillä vaan yksin häkkiin vieminen sai aikaan hirveän paniikin, joten luovuttiin noista ulkohäkkiajatuksista, vaikka yleensä kanit ulkona kesäisin asustelevatkin. Ja toki talvellakin, JOS asumuksen eristykset kunnossa!

   Tykkää

   1. Nyt olisi syytä laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Johannan perheen kanilla on asiat ihan mallillaan, on ruokaa, puhdas asumus, ulkoilua ja seuraa. En ymmärrä näitä kommentteja, joissa tuntuu unohtuvan ne eläimet maailmassa, joilla on asiat oikeasti huonosti. En viitsi mainita esimerkkejä, niitä löytää jokainen asioista kiinnostunut.

    Tykkää

   2. Kaikessa toiminnassa, niin eläinten kuin ihmisten parissa, kannattaa kilvoitella itseään suoriutumaan hieman paremmin kuin rimaa hipoen. Ei voida ajatella että on ok jos meidän lemmikki elää paremmin kuin joku koe-eläin. Nekin saavat ruokaa, vettä, puhtaan alusen. Eivät pääse ulkoilemaan, mutta niillä on lajitovereita. Että se on ihan mihin vertaa, aina löytyy jostain huonommin tai paremmin pidetty eläin, kuitenkin jos lemmikin ilokseen ottaa tulee sille suoda paras mahdollinen elämä.
    Ja se ulkohäkki. Jos se ei ole lukittava, ei se ole turvallinen. Jonain pyhäaamuna voi lapset järkyttyä perinpohjin jos pihalta löytyy kanin pää ja turkki ilman sisäelimiä ja fileitä. Sitten voi olla myös mammalla paha mieli.

    Tykkää

   3. Taitaa olla aika veteen piirretty viiva tuo ”hieman paremmin kuin rimaa hipoen”. Tiedän mitä on suorittaminen ja perfektionismi. Siksi pyrinkin ottamaan rennommin ja lopputulos on usein (jopa) parempi ja luovempi. Ihanaa oppia olemaan armollisempi itselle ja samalla myös muille 🙂 Kiitos hyvästä postauksesta!

    Tykkää

 3. Ihan off the topic, mutta onkohan muilla ongelmia nähdä näitä postauksien kuvia? Mulle kun ei ole kuvat näkyneet enää blogin uuden ilmeen jälkeen, ei chromella eikä explorerilla. Osaisiko joku auttaa avutonta, olisi kiva nähdä myös kuvat 🙂 

  Tykkää

  1. Mulla puolestaan ei joskus näy kommenttikenttää, esim. juuri tässä postauksessa ei näy. Välillä se sitten taas näkyy…. Mut aikaisemmin näin ei ole ollut.  Kiitos Johanna kivasta postauksesta,  mullekin tuli ihan paha mieli sun puolesta noista ikävistä ja syyttävistä kommenteista. 😦  Kaipa  oli tarkoituskin saada pahaa mieltä aikaiseksi.

   Tykkää

   1. Mä olen kanssa vuosia pohtinut, että kuka ottaa kuvia.
    Ja kaneista. Hohhoijaa. Varmasti voivat hyvin. Onko siellä nyt taas jollain draamankaipuuta vähän likaa…

    Tykkää

   2. Oliskos Johannalla nyrkissä kaukolaukaisin tai mikä sen nimi nyt onkaan..? 😉 Käsi on aina nyrkissä, liitettynä yhteen toisen käden kanssa, selän takana… Eikös joo? 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: