Kookosöljy

~ oil pulling ja muita käyttötapoja ~

Joululoman aikana olen syönyt paljon enemmän niin makeita kuin suolaisiakin herkkuja kuin arkena. Juonut alkoholipitoisia juomia ja valvonut. Ja nyt on talvi – ihon kauhuaika. Kaikki nämä tuottavat mulle yleensä finnejä, näppyjä tai ainakin muuten vain ärtynyttä ja oireilevaa ihoa. Ei nyt; iho on ihan loistokunnossa. Miksi? Hmm, jutellaan vähän kookosöljystä!

Ruoanlaitossa kookosöljy ei ole mulle lainkaan tuttu, mutta aurvedinen eli koko kehoa puhdistava öljypurskuttelu sen sijaan on ihan mun juttu.

Oletteko kokeilleet? Öljypurskuttelu on oikeastaan ikivanha tapa ja siihen voi käyttää mitä vain (esim. seesam) kylmäpuristettua kasviöljyä, mutta kookos on maultaan miellyttävä, omaa lukuisia terveysvaikutteita ja on mm. antibakteerinen. Jos nyt sattuu pitämään kookoksen mausta. 😉

Mitä ja miten?

-Osta purkki luomua neitsytkookosöljyä; mieluiten luontaistuotekaupasta, jotta voit olla varma tavaran laadusta.

-Säilytä purkki huoneenlämmössä (jääkaappikylmänä öljy on liian kovaa käsittelyyn).

– Ota aamulla suuhusi ruokalusikallinen öljyä ja purskuttele sitä noin 15 min. Purskuttelu ja öljy sitoo suun bakteereja, parantaa suun terveyttä, ikeniä, hengitystä sekä kirkastaa ja valkaisee hampaita. Vartti on hyvä aika, sillä se ehtii kerätä bakteereja, mutta elimistö ei ehdi alkaa uudelleen käyttämään niitä. Jos vartti kuitenkin tuntuu liian pitkältä, aloita 5 minuutilla ja vaikka vain teelusikallisella öljyä. Purskutteluaikaa voi kasvattaa vähitellen.

-Varo nielemästä öljyä purskuttelun aikana, sillä tarkoitus on päästä eroon bakteereista. Sylje lopuksi öljy roksikseen, sillä viemärit eivät siitä pidä. Pese lopuksi hampaat.

Kookosöljypurskuttelu siis oikeasti valkaisee hampaita ja parantaa suun terveyttä. Suun terveyshän taas tunnetusti on yhteydessä ja itseasissa avainroolissa koko muun kehon tervyden kanssa, joten ei kai ihmekään, että huomaan positiivsen vaikutuksen myös ihon kunnossa. (Toinen mun ihon ihmetuote on kuvassa näkyvä musta konjakkisieni.)

Kookosöljyllä on epäilemättä rauhoittava, kosteutava ja parantava vaikutus ihoon ja onpa sen todettu auttavan jopa akneen. Muistanpa Rillan (toinen kookosöljyä suosiva bloggaaja! :)) kertoneen kokemuksistaan atooppisen ihottuman hoidossa. 

Kookosöljyä voi siis käyttää ihan vaikka kasvovoiteena; myös silmien ympärillä. Näissä kuvissa mulla on muuten kookosta kasvoilla. Oma ihoni ei ihan superkuiva ole, joten en käytä tätä päivttäin, mutta pienet annokset silloin tällön tekevät oikein hyvää. Kuivaihoiselle kookosöljy ei varmasti ole hullumpi talvella päivittäinkin. Jollei kuitenkaa ihan kasvovoiteena halua kookosöljyä käyttää, voi sitä ainakin käyttää aivan loistavana meikinpoistajana; öljymäisyytensä ansiosta silmämeikkikin lähtee tehokkaasti.

Kookosöljystä saa myös kotitekoisen hiuskuurin; hiero öljy hiuksiin, anna vaikuttaa vartti ja pese pois. Myös kuivat latvat saavat hoitoa ja kiiltoa kookosöljystä.

Keksittekö muita käyttötapoja kookosöljylle?? 😉 Purskuttelu on ihan jo aamurutiini enkä ihan heti aio lopettaa; päin vastoin. Kiva nähdä miten iho pysyy kosteutettuna talven läpi. Hampaat ovat mielestäni kirkastuneet entisestään purskuttelun aloitettuani. Aika valkoiset hampaathan mulla on aina ollutkin, mutta huomaan kyllä purskuttelun korostaneen valkoisuutta. Edullinen ja kaiken lisäksi terveellinen tapa valkoiseen hymyyn siis! 🙂

Kertokaa jos teillä on kokemuksia, olisi kiva kuulla!

270 vastausta artikkeliin “Kookosöljy

 1. Purskuttelen aina välillä, mutta käytän siihen mielummin oliiviöljyä ja se on jopa tehokkaampaa. Alkuperäisissä ayurvedaohjeissa on kai käytetty sesamöljyä, mutta se on aika haasteellisesn makuista. Mulla purskuttelu ihan konkreettisesti irroitti hammaskiveä alaetuhampaiden takapinnalta, johon sitä hampaiden asennosta johtuen kertyy. Purskuttelu myös irrottaa tehokkaasti limaa, mikä oli tosi hyvä juttu, koska kärsin enemmän ja vähemmän kroonisesta poskiontelovaivasta. Johtuuko se sitten öljystä vai mekaanisesta purskuttelusta, en tiedä. 
  Muuten kookosöljy on loistava tuote. Olen käyttänyt sitä jo pitkään ainoana kosteusvoiteena. Se imeytyy hyvin, eikä härskiinny iholla kun sitä ei laita liikaa. Kohtuus siis tässäkin. Se deodorantti taas kannattaa tehdä netistä löytyvillä ohjeilla, joihin tulee mukaan myös ruokasoodaa ja maissijauhoa, niin ei tahraannu vaatteet.
  Laitan kookosöljyä joskus ruokaankin, mutta koska en erityisemmin pidä sen mausta, niin vähemmän. Mutta kohtuus kaikessa. Mikään rasva ei ole hyväksi, jos sitä tolkuttomasti käyttää, mutta en usko ihmisten niin tekevänkään. Ihmettelen aina tätä ruokariitojen mustavalkoisuutta, kohtuukäyttöäkin kun on olemassa. Ei kai se aina ole joko tai.

  Tykkää

 2. Kiitos Johanna mielenkiintoisesta vinkistä! Oli pakko laittaa sitä myös jakoon.
  Terveisin Erja / ihmeidentekijat.blogspot.fi

  Tykkää

 3. olen suuhygienisti ja minulla tämä hiukan särähti korvaan, sillä kaikki mitä suuhun laittaa, ellei se ole vettä tai ksylitolia aiheuttaa happohyökkäyksen ja jos happohyökkäyksen alaista hammasta lähtee harjaamaan aiheuttaa se enemmän haittaa kun hyötyä. Aina pitäisi odottaa n. puoli tuntia syömisen jälkeen ennen kuin harjaa hampaat. Senkin takia aamuisin on suotavaa ennen syömistä pestä hampaat, koska kellä on aikaa aamuisin se ylimääräinen puoli tuntia. 🙂
   
  -Annika-

  Tykkää

 4. Kiitos taas kerran hyvistä vinkeistä, Johanna!
  Tästä kommenttiketjusta olen saanu paljon uutta tietoa, tää kookosöljyasia on mulle ihan outo ja uusi juttu. Selvästi kookosöljy on tosi hyvä ihonhoidossa, siis niille joille se sopii, olihan tossa just yksi negatiivinenkin käyttökokemus. (Uusia aineita ei kyl koskaan kannata heti levittää koko kroppaan, pikku testi pienemmälle alueelle on varmaan aina hyvä idea.)
  Tota purskuttelua mä vaan ihan maalaisjärjellä mietin, että siihen varmaan käy mikä tahansa öljy, eli siis kyse ei olis niinkään just kookosöljyn ominaisuuksista, vaan pikemminkin siitä, öljyn huljuttelu suussa ylipäänsä puhdistaa ja poistaa osan bakteereista.
  Ja lisäks musta tuntuu siltä että pidempi purskuttelu ei välttämättä tuo mitään lisähyötyä: ne samat bakteerithan siinä sitten vaan loiskahtelee edestakaisin pitkin suuta… : ) Ja se suojaava kalvokin varmaan muodostuu suht nopeasti.
  Mä ite kokeilin purskuttelua eka kertaa tänä aamuna, käytin oliiviöljyä, koska sitä nyt sattui keittiönkaapissa olemaan, ja purskuttelin vaan pari minuuttia. Sen jälkeen sitten pesin hampaat. Ainoa mitä huomasin oli se et hampaat tuntuu jotenkin vähän puhtaammilta, ja niitten pinta ehkä vähän erilaiselta, ”paremmalta”. Mikään suuri ero ei kuitenkaan ollut. Kärsin hammaskivestä, ja ientulehduksiakin on ollut kaikesta hammaslangan käytöstä huolimattakin (tosin okei, joskus on kausia jolloin en ”muista”, siis jaksa.., sitä lankaa käyttää..), joten aion nyt jatkaa purskuttelua. Saa sitten nähdä mitä hammaslekuri sanoo seuraavas tarkastuksessa! : )

  Tykkää

 5. Vedenkestävänripsarin pesen aina pois kookosöljyllä. Ei jää kirveltämään silmiä tai kuivata silmänympärysihoa.
  Oon ihan hurahtanut kookosöljyyn<3

  Tykkää

 6. Hei! Kookosöljy on mahtava aine. Minusta on ihanaa antaa koko kropalle öljyhoito; eli hieroa kaikkialle iholle kookosöljyä – päänahallekin, jos siltä tuntuu. Antaa vaikuttaa 10 min. ja käydä suihkussa ja pestä kevuesti pois, auyrvedinen tapa tämäkin ja olisi suositeltavaa ainakin kerran viikossa. LIsäksi, että öljy hoitaa ihoa, sen ravintoaineet imeytyvät elimistöön ihonkin kautta. Kesällä ja etelässä teen tämän joka päivä ennen suihkua auringossa oleilun jälkeen ja iso pysyy pehmeänä ja joustavana. Tein siitä joskus postauksenkin: http://favouriteinspirations.blogspot.fi/2013/09/kookosoljy-on-ihanana-luomukosteuttaja.html
  Kookosöljyä laitan lusikallisen myös aina lastenkin smoothien sekaan aamuisin. 

  Tykkää

 7. [quote author=”Vierailija” time=”07.01.2015 klo 06:47″]
  Luoja kun teennäistä!
  No hyvä että pääsit sentään kommentoimaan. Ei mennyt tuokaan päivä ihan harakoille.

  Tykkää

 8. Vierailija
  05.01.2015 klo 05:07

  Mmmm….mitäköhän se öljy tekee suun hyville bakteereille? Niinkuin suolistossakin, suussa olisi tärkeää säilyttää hyvä tasapaino mikrobistossa. Toisaalta luulisi, ettei öljy bakteereja tapa, mutta mitenköhän tätä on tutkittu? No, hyvä jos auttaa. Kookosöljyhän sisältää lähes pelkkää kovaa rasvaa, joten en allekirjoittaisi sen terveydellisiä vaikutuksia sisäisesti, jos ei halua kolesterolia nousuun esim. Lukekaapa hs:n vertailu 26.9.2013 ruokaöljyistä ”Hittituote kookosöljy on kasvirasvoista epäterveellisin”, tässä haastateltu lukuisia kotimaisia terveydenhuollon asiantuntijoita. Itse en käyttäisi ko tuotetta kuin ulkoisesti. Mutta mielipiteitähän on monia 😉
   
  t. nimim.mikobiologi ja lääkäri

  Luonnoläheisiin konsteihin tutustuneena terkkarina kommentoin, että kookosöljy on monin verroin parempi vaihotehto suuvedeksi ja hampaiden valkaisulle kuin mikään muu markkinoilla oleva konsti. Ns. oikeat suuvedet tappavat hyvät bakteerit suusta (ja maistuvat karmealle) ja hampaiden valkaisukonsteista suurin osa poistaa hampaista kiilteen. Eli valitsen kookosöljyn ja suosittelen sitä myös asiakkaille.
  Kookosöljy on ns. superfoodia, siinä on hiveästi hyviä ainesosia ja vaikka armaassa Suomenmaassamme se luokitellaan kovaksi rasvaksi, niin väitän että sillä on monin verroin enemmän suotuisia vaikutuksia kropan terveydelle kuin teollisesti tuotetuilla margariineilla ja rasvattomilla/vähärasvaisilla tuotteilla, josta kaikki aito on poistettu ja korvattu keinotekoisella.
  Käytän itse kookosöljyä ihon kostetutukseen, kuorintavoiteen pohjaksi, puuron sekaan koko perheelle, ontelosyylien karkotukseen ym. ja hyvin toimii. Kookosöljy on NIIN mun juttu. Ja niin HALPAA jos vertaa vaikkapa kasvorasvoihin, joissa litrahinta on helposti ihan perusmarketissakin yli 150€. Laadukkaalla kookosöljyllä se on noin 20€/L.
  Että hiiteen kaikki keinotekoinen ja turha lääkebisnes. Kokeillaan ensin niitä keinoja jotka luonto meille tarjoaa 🙂

  Tykkää

 9. Kiitän ja kumarran!  Oli niin ihana kannanotto kookosöljystä. Hyvä että toit vielä tuon superfoodin esille. Todellakin, hiiteen kaikki keinotekoinen lääkebisnes! Luonnolla on paljon annettavana. Muistan, että jossain vaiheessa kirjoitettu, että suuvesi Listeria saattaa edesauttaa suusyöpiä, mutta niin vain tuote keikkuu kaupan hyllyssä. Ehkä siitä on jokin ainesosa sitten poistettu? Mutta en tule silti ostamaan..
  Kerroin aiemmin mummosta jonka muisti ”parani”, kun lääkehoitonsa lopetettiin. – Mummo sai nauttia elämänsä viimeisestä kesästä, ja niin että pää oli tyhjä lääkityksen tuomasta tokkkurasta. Ilahduttavaa oli sekin, että hän muisti lapsensa nimeltä, vaikka muutamaan vuoteen ei enää muistanut. Dementia ei lääkkeillä parane, joten niiden napsiminen on aivan turhaa. Saa vain potilaat pahalle tuulelle, kuten oman äitini.  Niin… voiko ihminen enää kauniimmin lähteä, kun nukkua pois. Rauha hänelle.

  Tykkää

 10. Hei! Mikäli jaksatte jatkaa vielä keskustelua näistä aiheista, niin mitä olette mieltä pellavansiemenöljystä?
  Auttaisko esim. hiusongelmiin sisäisesti nautittuna? Hiukset tosi ohkaiset ja kuivat. Lisäksi hiuksia on lähtenyt tosi paljon muutenkin. Päänahan kunto sinänsä ok.
  Kookosöljy varmasti hyvää ainakin ulkoisesti iholle, hyvän tuoksunkin takia.

  Tykkää

 11. Vierailija
  08.01.2015 klo 11:57

  Vierailija
  05.01.2015 klo 05:07

  Mmmm….mitäköhän se öljy tekee suun hyville bakteereille? Niinkuin suolistossakin, suussa olisi tärkeää säilyttää hyvä tasapaino mikrobistossa. Toisaalta luulisi, ettei öljy bakteereja tapa, mutta mitenköhän tätä on tutkittu? No, hyvä jos auttaa. Kookosöljyhän sisältää lähes pelkkää kovaa rasvaa, joten en allekirjoittaisi sen terveydellisiä vaikutuksia sisäisesti, jos ei halua kolesterolia nousuun esim. Lukekaapa hs:n vertailu 26.9.2013 ruokaöljyistä ”Hittituote kookosöljy on kasvirasvoista epäterveellisin”, tässä haastateltu lukuisia kotimaisia terveydenhuollon asiantuntijoita. Itse en käyttäisi ko tuotetta kuin ulkoisesti. Mutta mielipiteitähän on monia 😉
   
  t. nimim.mikobiologi ja lääkäri

  Luonnoläheisiin konsteihin tutustuneena terkkarina kommentoin, että kookosöljy on monin verroin parempi vaihotehto suuvedeksi ja hampaiden valkaisulle kuin mikään muu markkinoilla oleva konsti. Ns. oikeat suuvedet tappavat hyvät bakteerit suusta (ja maistuvat karmealle) ja hampaiden valkaisukonsteista suurin osa poistaa hampaista kiilteen. Eli valitsen kookosöljyn ja suosittelen sitä myös asiakkaille.
  Kookosöljy on ns. superfoodia, siinä on hiveästi hyviä ainesosia ja vaikka armaassa Suomenmaassamme se luokitellaan kovaksi rasvaksi, niin väitän että sillä on monin verroin enemmän suotuisia vaikutuksia kropan terveydelle kuin teollisesti tuotetuilla margariineilla ja rasvattomilla/vähärasvaisilla tuotteilla, josta kaikki aito on poistettu ja korvattu keinotekoisella.
  Käytän itse kookosöljyä ihon kostetutukseen, kuorintavoiteen pohjaksi, puuron sekaan koko perheelle, ontelosyylien karkotukseen ym. ja hyvin toimii. Kookosöljy on NIIN mun juttu. Ja niin HALPAA jos vertaa vaikkapa kasvorasvoihin, joissa litrahinta on helposti ihan perusmarketissakin yli 150€. Laadukkaalla kookosöljyllä se on noin 20€/L.
  Että hiiteen kaikki keinotekoinen ja turha lääkebisnes. Kokeillaan ensin niitä keinoja jotka luonto meille tarjoaa 🙂

  Haluaisin kyllä faktaa, vahvaa sellaista tästä superfoodista ennenkuin alkaisin mutu-tuntumalla väittämään tällaista elintarviketta lääkkeeksi. Haluaisin myös palavasti tietää mitä ovat ne lukuisat hyvät ainesosat joita kookosrasvassa (sitähän se käytännössä on eikä öljyä) on?

  Tykkää

 12. Vierailija
  04.01.2015 klo 10:11

  Täytyypä testata, mutta purskutella 15min kuulostaa vähän mahdottomalta… Olisko kenties 15s?
   Minulla on tapana lukea samomalehtea heti aamusta ja samalla purskutella, nopeasti aika menee. Näin, kun ei ole töihin lähtöä joutaa lukea lehdenkin. Sitten käyn pesemässä hampaat ja otan aamupalaa ja jatkan lukemista.
  terkuin
  Mrs.L

  Tykkää

 13. Rasvattiin lasta kookosöljyllä kuivan ihon takia, ja parin viikon rasvauksen jälkeen iho oli loistokunnossa ja samalla lähtivät molluskat, joita oli useita kymmeniä. Ja tosiaan kaikki muut molluskat paranivat paitsi ranteessa olevat, kun sinne ei öljyä laitettu. 

  Tykkää

 14. Heissan kaikki.
  En tiedä jaksaako kukaan enää lukea näitä kommentteja, mutta haluan tuoda yhden oman kokemuksen rasvakeskusteluun. Josko löytyisi muita kokeilijoita kun jäi ennen ja jälkeen kuvat ottamatta. Kokeilin nimittäin olíiviöljyä jalkojen verenpurkaumiin sellaisiin pinnallisiin laskimotukoksiin sääressä ja polvitaipeissa. Polvitaipeiden tukokset hiipuivat silminnähden ja säären hämähäkki katosi miltei kokonaan. Mietin miksi? Auttoiko rasva vai rasvaus. Vuosia sitten eräällä tuttavallani oli melko makkara polven takana ja myöhemmin huomasin sen kadonneen. Kysyin onko hän käynyt suonikohjuleikkauksessa, mutta hän sanoi käyttäneensä oliiviöljyä.
  Lämpimin terveisin Mirjami

  Tykkää

 15. Kiitos vinkistä. Ostin seuraavana päivänä tästä kookosöljypurkin ja olen käyttänyt kasvoille ja vartalollekin kosteusvoiteena ja iho tykästyi. Mieskin tykkää, kun tätä laitetaan selkään, koska käy myös hierontaöljystä. Olen kokeillut myös laittaa teelusikallinen aamukahvin joukkoon ja kyllä on ollut kosteutettu olo! Vielä kun muistaisi sen veden juonnin. Kiitos!

  Tykkää

 16. Hei Johanna
  Kookosöljystä halusin mainita sen että käytin sitä ainoana tuotteena kun tyttäreni (nyt 2v) oli vauva juuri sen puhtauden takia. En halunnut tukkia ihosoluja tai muutenkaan käyttää kemikaaleja (J&J on pannassa meilllä) vauvan ja taaperon iholla. Sain yhdeltä (mies)kosmetologilta neuvon hieroa kokoosöljyä hiuspohjaan. Sekä minulla että tyttärrelläni tuuppa olemana etenkin näin talvella kuiva hiuspohja ja kuulemma auttaa. Vielä testaamatta. Samaa tuotetta käytän esim omeletin tai munien paistamisessa juuri sen terveysvaikutuksien takia. Paras herkkuaamupala näin gluteenia välttävälle on banaaniletut kookosöljyssä paistettu (1 banaani, 2 munaa, litso banaani hyvin lisää munat ja paista amerikkalistyylejä pannukakkuja pienellä pannulla ja tarjoile vadelmien kera, superterveeellistä ja superhyvää)!

  Tykkää

 17. Hirmuisesti on jo kommentteja, mutta jatkanpa silti tähän perään, koska oon nyt tämän postauksen ansiosta NIIN iloinen! Kiitoksen paikka suorastaan! Kiinnostuin aluksi tuosta ihon parantamisesta, koska edellisen raskauden jälkeen ihoni ei ole meinannut normalisoitua ollenkaan, mutta kun mainitsit vielä hampaiden valkaistumisen aloin jo toiveikkaasti kiljahdella riemusta. 🙂 Oon jo yli 10 vuotta kärsinyt etuhampaisiin paraatipaikoille kertyvistä rumista tummentumista joihin ei oo auttanut kuin vuosittainen käynti suuhygienistillä puhdistuksessa, eikä viime vuosina enää oikein sekään, koska tummentumat ovat palanneet jo parissa kuukaudessa. Tuntuu, että hampaiden pinta on kulunut rajuista puhdistusoperaatioista ja siksi väri tarttuu nopeammin. Selityksenä on sanottu aina, että minulla on sellainen suljen laatu, joka värjää. Nice! Olen kokeillut kaikki valkaisevat hammastahnat, eikä mikään pidä vaivaa poissa. No, nyt aloitin viikko sitten kookosöljypurskuttelun ihan maltillisella jälkiruokalusikallisella ja vain 5 minuutin purskutteluajalla ja tämän jälkeen olen aina pessyt hampaat sähköhammasharjalla. Siis vau!!! Tummentumat ovat jo viikossa kadonneet lähes olemattomiin ja ihokin näyttää paremmalta kuin kuukausiin! Ja tämä siis vain sillä viiden minuutin purskuttelulla. Lisäksi on aivan ihanaa se sileyden ja raikkauden tunne suussa, jolla saa aina uuden päivän aloittaa! Joten kiitos Kalastajan vaimo, olen todellakin saanut kadonneen hymyni takaisin!

  Tykkää

 18. Kiitos Sinulle, ja hyvä että tulit kertomaan omasta kokeilustasi. Olen keplotelllut aloittamisen kanssa ja kookosöljykin vielä kaupassa, mutta tämä juttu saa minut nyt ryhdistäytymään, ja sinnikäämmin esimään kookosöljyn sieltä kaupan hyllystä. Tästä voisi olla apua myös oman hammaskivi-vaivani kanssa, joka sekin sanotaan aiheutuvan syljestä. Hymyillään! =)

  Tykkää

 19. Vierailija
  05.01.2015 klo 12:59

  Aamupuuron joukossa lusikallinen, nam! Sekä sisäisesti että ulkoisesti. Sopii kaikkeen ihon voiteluun, myös liukuvoiteeksi 🙂

   
  Ei kannata liukuvoiteeksi, altistaa hiivatulehdukseen.

  Tykkää

 20. Sinut, minut, vai Hentun Liisan? Ei asioita ihan noin yksiviivaisesti vedetä, ilman fakstoja, ja että joku havahtuisi. Hiivatulehdukseen löytyy niin monta syytä, niin että googettamaan… Kun muistaa huolehtia hygieniasta, niin aika kivasti pääsee tuostakin vaivasta. Niin, ja lopettaa karvojensa ajelun..!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: